Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
За начинаещи - генерални въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Е
Syrius-B написа:
С е подходящ за програмисти, които не знаят и не искат да знаят, защо 4011 е с 14 крака.

4 x 3 + 2
=()-
=()-
=()-
=()-
GND
VCC

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Яну 24, 2008 2:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Не си прав Цецо щото седиш и се блещиш в екрана :)
Тука е дива индия бе човек пък и аз няма да правя роботи. К'ви стандарти, к'ъв дизайн а за производство да не говорим.
Аз повдигнах въпроса защото си нямах на хабер от нищо съвременно, но почнах да се ориентирам.
Става дума за тъп програмируем таймер, на първо време нито ще мери нито ще индицира. Ще следи няколко микропревключвателя и ще щтрака няколко дребни релета изведени на друга платка. Тенекеджиите ще ми направят кутийки, те ще са скрити в машинарията. Цена около 50евро е напълно приемлива. Според ситуацията свързвам клемите, лепя нужните релета и сядам да се потя с програмата. Просто искам информация към кои контролери да се насоча, откъде мога да пазаря, с кой програмен език ще ми е най-лесно и откъде мога да тегля литература - генерални въпроси на паднал от космоса.

Когато човек не знае на къде е тръгнал - винаги стига някъде другаде :)

Просто имах предвид да начертаеш една блокова схема - да туриш отляво входните даденост, отдясно изходните дадености (или обратно според зависи от пола), да напишеш с моливче - колко бързо ще семплираш, колко канала и много по лесно ще се реши какво аджеба да туриш вътре. Щом не искаш сертификати, работата е песен. Но така твойто е малко - абе искам нещо, незнам какво, ама да е синьо.

Аз бих го направил така (с уговорката че продължавам да не разбирам какво точно се опитваш да сътвориш) - PIC18 с DIP40 корпус. Програмиран на MPLAB-C18 (че съм свикнал с него). Зарежи тия глупости с асемблера - 2008 година сме. Аналоговата част ако си 0-5В с MCP602 (че са горе долу евтини и не правят проблеми). Ако е двуполярно (TL072 или нещо там лесно достъпно). Ама така като не казваш к

Чет Яну 24, 2008 9:10 am
Профил ICQ

Мнение !!!
Цецо написа:

Аз бих го направил така (с уговорката че продължавам да не разбирам какво точно се опитваш да сътвориш) - PIC18 с DIP40 корпус. Програмиран на MPLAB-C18 (че съм свикнал с него). Зарежи тия глупости с асемблера - 2008 година сме. Аналоговата част ако си 0-5В с MCP602 (че са горе долу евтини и не правят проблеми). Ако е двуполярно (TL072 или нещо там лесно достъпно). Ама така като не казваш к

Защо го караш да се качва на мерцедес преди да е карал трабант ?
Ако до сега нищо не е правил най добре е да вземе нещо от сорта PIC16F84 , pic16F630 или pic16F676 те работят без външен кварц и лесно се подкарват и струват 2лв, и най вече лесно и просто се работи с тях. И за ASM-то пак , за начинаещи е АSM а С за по напреднали, като направи да мигат 5 диода и да цъка нещо и като реши че му е много лесно тогава да мине по нагоре !!! 8)
Има едни книжки на младконструктор, I и II част микроконтролери взима и дъвче , ако там не е обяснено достатъчно да каже къде му е трудно и така :roll:

Чет Яну 24, 2008 10:19 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: !!!
plameniv написа:
Цецо написа:

Защо го караш да се качва на мерцедес преди да е карал трабант ?
Ако до сега нищо не е правил най добре е да вземе нещо от сорта PIC16F84 , pic16F630 или pic16F676 те работят без външен кварц и лесно се подкарват и струват 2лв, и най вече лесно и просто се работи с тях. И за ASM-то пак , за начинаещи е АSM а С за по напреднали, като направи да мигат 5 диода и да цъка нещо и като реши че му е много лесно тогава да мине по нагоре !!! 8)
Има едни книжки на младконструктор, I и II част микроконтролери взима и дъвче , ако там не е обяснено достатъчно да каже къде му е трудно и така :roll:

Мерцедес?? Глупости. А ти го караш да започне шофьорския курс от каруца :twisted: ... А ПИК18 попада някъде около ладите и москвичите. И за асм <-> С не мога да се съглася. Kакво му е по-лесното на movlw 0xaa ; movwf F прeд F=0xaa; ?? Асемблера трябва да се знае, но той може да се учи и в движение.

Чет Яну 24, 2008 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако асемблера e за начинаещи, а С за напреднали, то тогава на Java драскачите трябва нобелови награди да раздават. Глупости на търкалета.

За мен най-лесната (и по важно най-бързата) за подкарване система на Микрочип е 18F+MPLAB C18+ICD2. Това е утъпкания път. Ако му се бори с вятърни мелници може да ползва и 16ки на асемблер с някакъв JDM-мутант програматор. Аз лично за себе си - по важна инвестиция от времето нямам. Тъй че предпочитам да дам 1лв. повече за процесор и 100$ за развой , отколкото 2 седмици да мотая жици по COM порта и да питам по форумите - абе това чудо що програмира 16F, ама не ще 16F...A.

Нищо не го карам. Той не е малък, я каква брада има. Сам си решава.

Чет Яну 24, 2008 12:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
оня ден ходих на едно интервю за работа, не че си търся работа просто от любопитство, щото човека го познавам от преди...
отивам там и що да видя - идеално лъснати работни места, тфт монитори от 21 инча и нагоре всичките, развойни платки, графични диспеи с тач скрийн, няколко разработени платки и един програмист пишещ на асемблер за тях протокол за връзка и предаване на данни между два контролера (протокола на мастера го е писал друг, той прави слейв устройсвото), чак го съжалих като разбрах че от 2 месеца го пише това и още не е заработило ( не че е лош програмист, просто работата е безумно много като вземем предвид подробностите) та за това беше това интервю, търсят си програмист на С че да продължи проекта...

асемблера трябва да се знае, но той е само когато се налага - бързи процеси с гарантирано време, търсене на грешки след компилация на С код, но за мен вече е трудоемка задача if else, не говорим нещо по сложно

Чет Яну 24, 2008 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Човека да почва направо на C, а още по-добре на Паскал или нещо от сорта за начинаещи. На асемблер може и никога да не мине, имайки предвид степента с която съвременните компилатори оптимизират кода. :)

Чет Яну 24, 2008 2:00 pm
Профил

Мнение 
bongo-bongo,
Почни с Началото на всички Начала: Теглиш Даташита на PIC16F84 и го прочиташ като роман (може и да си го разпечаташ). Това ще ти е опорната точка. Лоста по натам и сам ще можеш да си го избереш. :wink:

Чет Яну 24, 2008 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма нужда да губиш време.Харесвай една 18-ка ние ще помагаме дорде можем.

Чет Яну 24, 2008 10:38 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Няма нужда да губиш време.Харесвай една 18-ка ние ще помагаме дорде можем.

При 16f84 просто няма с какво да си загуби времето. Пък и кой друг дейташит ще прочете изцяло човека по-нататък? Поне да знае за какво се пише там.

Чет Яну 24, 2008 10:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Малей. каква история направих :?
Той Цецо пръв се усети за какво става дума ама го е срам да си признае :)
А на мен ми трябва мнооого елементарен хардуер, стандартен, само програмата ще е различна.
За езиците: до преди 10-на години нямах проблеми с асемблера и сега се чудя дали да не почна от него. Но в асемблера има хиляди номера които съм забравил, не че ми пречи щото програмите ще са елементарни. Аз просто се чудих дали няма по-лесно...
Освен това си нямам хабер нито от С нито от Паскал затова ако ще се налага да го уча искам да върши работа. Времето е кът!

Доколкото разбрах към PIC да се насоча? Щото 16-ка с 40 крака е повече от което би ми потрябвало.
Ама за е-шоповете нищо не казвате. Нямам и 2-а резистора!

А дискусията се разви по-бързо от моя "напредък". Не пречи де :D
Между другото ми помогнахте доста...!

Ама стига сте включвали пълни цитати - много се зацапва екрана.

Пет Яну 25, 2008 1:05 am
Профил

Мнение ?
bongo-bongo написа:
Малей. каква история направих :?
Той Цецо пръв се усети за какво става дума ама го е срам да си признае :)
А на мен ми трябва мнооого елементарен хардуер, стандартен, само програмата ще е различна.
За езиците: до преди 10-на години нямах проблеми с асемблера и сега се чудя дали да не почна от него. Но в асемблера има хиляди номера които съм забравил, не че ми пречи щото програмите ще са елементарни. Аз просто се чудих дали няма по-лесно...
Освен това си нямам хабер нито от С нито от Паскал затова ако ще се налага да го уча искам да върши работа. Времето е кът!

Доколкото разбрах към PIC да се насоча? Щото 16-ка с 40 крака е повече от което би ми потрябвало.

А дискусията се разви по-бързо от моя "напредък". Не пречи де :D
Между другото ми помогнахте доста...!

Ама стига сте включвали пълни цитати - много се зацапва екрана.

Регистрираш се в комет , по данните дето си вкарал правиш една поръчка плащаш и ти пращат на адреса , няма да ти вземат много за пратката малко повече от 1 чип :D

Пет Яну 25, 2008 2:03 am
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:
...Освен това си нямам хабер нито от С нито от Паскал затова ако ще се налага да го уча искам да върши работа. Времето е кът!

Щом идваш от към железото, почвай с асемблер. Ама първо научи контролера. Програмирането е друга наука. Както ти писах по-горе почни с дейташита, да ти се изясни за какво иде реч. Там го има и асемблера и други напътствия.
Пазаруването остави за после. ПИК-овете са най-достъпни и имат добра поддръжка, поне в БГ.

Пет Яну 25, 2008 2:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:

Е ако най накрая си признаеш къде си се снимал с малкия bongo, ще помислим и как да се сдобиеш с железа. :) До тук разбрах че не растат банани около теб, което все пак е добра новина при доставка на компоненти :)

Пет Яну 25, 2008 9:19 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
bongo-bongo написа:
...
За езиците: до преди 10-на години нямах проблеми с асемблера и сега се чудя дали да не почна от него. ...

За мен от асемблер до асемблер разликата е огромна. За PIC16 асемблера е толкова куц че направо не ми се говори. Ако научиш за PIC16 после ще трябва наново да научиш за PIC18

А ако минеш на друг процесор примерно ATMEL, проблемите почват от начало. Така че научи C. Просто няма начин да не ти потрябва C в скоро време.

А заедно с CCS компилатора за PIC идват много примери, от най-лесното, как да мигат светодиоди, през управление на разни датчици и LCD-та та до по-големи сложнотии от типа връузка през CAN, RS485 и други.

Примерите са работещи и лесно се разбира за какво иде реч. До колкото разбирам за твоята работа е достатъчно да вземеш накой от тези примери и да го преправиш според личните ти изисквания.

Пет Яну 25, 2008 9:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща