Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
подгряващо реле(от дизеларка) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение подгряващо реле(от дизеларка)
Здравеите!
От известно време се чудя как да си подобря АГУ-то на колата(с цел икономия) и търсеики идеи в нет-а прочетох в vwclub-bg.org форума за подгряващи свещи на антифриза.Подгряващи свещи бол на най-разнообразни цени.Кутия може да ми направи един приятел, работи с телоподаващо-кърпи ламарини.Проблема ми е обаче управлението на подгр. свещи.Отначало си мислех да подам директно ток от акумулатора през реле.Но последствие четох по форумите, че има свещи на 11,5В и т.н.Можете ли да ми дадете схема от подгряващо реле на някои автомобил сравнително съвременен 90-96г. и евтин.Казвам, сравнително съвремен защото после ще купя свещи за точно тази схема,а евтин защото не ми се купуват свещи за Мерцедес.Примерно Астра 1,7TDI ISUZU.Но дори и да нямате приемам всякакви идеи и схеми!
10Х

Чет Яну 24, 2008 8:08 pm
Профил

Мнение подгревно реле
Идеята не е невъзможна.Ето откъде и прочетох за нея:
http://vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=40690,

Чет Яну 24, 2008 10:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
За пръв път чувам двигател да не може да се стопли сам, че да се наложи ти да го грееш на ток.

Пет Яну 25, 2008 12:27 am
Профил

Мнение реле
Мотора ми работи перфектно(моноинжекция Опел).Размразявам си стъклата зимно време за около 10 мин.Но искам това да става по-бързо :) .

Пет Яну 25, 2008 11:28 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
За пръв път чувам двигател да не може да се стопли сам, че да се наложи ти да го грееш на ток.

На някои (много малко) коли го има като екстра. Малко електрическо котелче за подгряване на антифриза. Обикновено е снабдено с таймер. Много е гъзарско - качваш се сутрин в колата, а тя топла. :)

Пет Яну 25, 2008 11:18 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
.. Малко електрическо котелче за подгряване на антифриза...

електричеството от къде ще се вземе?

Пет Яну 25, 2008 11:56 pm
Профил

Мнение Ми
kasparov написа:
Реконструктор написа:

Би трябвало в гаража поне един контакт да имаш, е ако имаш гараж де :D
Да не би да е нещо друго да минава една тръбичка с антифриз като сепаратор през казанчето за вода на стъклата като ти пръска и да е леко топла, аз имах много ядове с моето редовно ставаше на буца лед и помпата вътре в буцата лед, добре че си знаех та не пръсках иначе .... :(
Добре че сега нямам такива ядове, като се сетя как съм влачил по 2 акумулатора една от зимите дето беше -30 уфф чак настръхвам, с едния да повърти малко и с другия пали 8)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Яну 26, 2008 1:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
А гараж имаш ли? Нали се сещаш че това от акумулатора няма как да стане, защото свеща тегли ток (немалко) и на сутринта ще запалиш "ама друг път"

Съб Яну 26, 2008 2:21 am
Профил

Мнение реле
Това котелче мисля да го подгрявам с подгревни свещи от дизел.А свещите ще ги захранвам от акумулатора.Идеята ми е да помогна на двигателя да загрее по-бързо, а не като вляза веднага да ми е топло.Основния ми въпрос е има ли свещи, които да ги захранвам през едно реле директно от акумулатора?

Съб Яну 26, 2008 7:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
май и идея си нямаш какво искаш :D

нека някой инж. да ти сметне енергията (в бр. акумулатори) която ще ти трябва да стоплиш цяло двг!

Съб Яну 26, 2008 8:19 pm
Профил

Мнение Реле
Цитат:
ps66

май и идея си нямаш какво искаш

нека някой инж. да ти сметне енергията (в бр. акумулатори) която ще ти трябва да стоплиш цяло двг!

Аз идея си имам.А ти по диагонал ли четеш?
Цитат:
peterl
реле
Това котелче мисля да го подгрявам с подгревни свещи от дизел.А свещите ще ги захранвам от акумулатора.Идеята ми е да помогна на двигателя да загрее по-бързо, а не като вляза веднага да ми е топло.Основния ми въпрос е има ли свещи, които да ги захранвам през едно реле директно от акумулатора?

Хората отдавна го правят!

Съб Яну 26, 2008 9:15 pm
Профил

Мнение Re: Реле
peterl написа:
Хората отдавна го правят!

Ама защо си мислиш че с подгревни свещи от дизел го правят ?
Те са изчислени да работят в горивната камера а не да ги топнеш в антифриза !!!
И ако не знаеш преди да завъртиш ключа се включват за определено време, в някои коли има индикация до като угасне, просто е едно реле за време и като угасне завърташ стартера.
Ако не запалиш задължително всеки път преди всяко палене подгряваш защото те загряват само въздуха в горивната камера.
Ако ти искаш да го направиш по твоя начин ще ти трябва реотанче за 12V и то доста мощно и още повече задължително трябва да го цопнеш в системата където е малкия кръг , а там и налягането е по височко около 3 атмосфери ако не и повече .
Ако не си чувал колата има поне 2 кръга , първия кръг е само за двигателя и циркулира водата само там ако е студен антифриза, втория кръг се включва с термостата когато водата достигне определена температура, някои измервателни уреди не отчитат добре температурата и показват на другия кръг водата и те въвежда в заблуждение че е студена , а първия кръг обикновенно загрява за около 3-5мин там водата е по малко и бързо загрява.
На доста автомобили термостата трудно се разбира че не е в ред, обикновенно колата заграва по бавно ако не е в ред и се разбира само ако караш зимно време и то на дълъг път и тогава колата през цялото време държи ниско ниво на температурата, иначе в градски условия тръгни спри и няма как да разбереш.
Най добре преди да правиш тия щуротии иди на майстор да ти смени термостата и всичко ще се оправи .!!!
Иначе ще си загубиш времето и ще похарчиш малко парички за глупости и все едно си ги хвърлил в коша :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Яну 26, 2008 11:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Реконструктор написа:

Акумулатор. Сметни си колко Ah трябват да се дигне темп. на 3-4 л. вода с 50-60 C :)

Нед Яну 27, 2008 12:35 am
Профил
Аватар

Мнение Re: реле
peterl написа:

Честно казано, по- ме кефи идеята на Тойота Приус. Там като изгасиш мотора, водата от охладителната система се изпомпва в термосче, където остава топла дълго време. При палене - обратната процедура. :) Единствения проблем при класическия автомобил с ДВГ е, че трябва да се чака малко преди да се пали (докато се напомпа водата).

Нед Яну 27, 2008 12:38 am
Профил

Мнение реле
Цитат:
Ама защо си мислиш че с подгревни свещи от дизел го правят ?

Да ти кажа честно незнам дали ще има ефект :oops: .

Цитат:
И ако не знаеш преди да завъртиш ключа се включват за определено време, в някои коли има индикация до като угасне, просто е едно реле за време и като угасне завърташ стартера.
Ако не запалиш задължително всеки път преди всяко палене подгряваш защото те загряват само въздуха в горивната камера.
Знам как работят свещите при дизелите.Само да добавя едно допълнение, че свещите продължават да работят след като си запалил.Реле за време съм правил не едно.Но пак казвам, че интересно ми е какво ще стане ако подам директно ток от акумулатора върху свеща т.е. ~14В.Виждал съм свещи на които пише, че работят на 11,5В :? И ако купя въпросните свещи и им подам ~14В ще изгорят ли?
Цитат:
Най добре преди да правиш тия щуротии иди на майстор да ти смени термостата и всичко ще се оправи .!!!

Колата ми е абсолютно изправна откъм охладителната система.Зимно време за около 10 мин. си размразявам стъклата.За справка колата е Астра Ф 1.4 моноинжекция.Сигурно има хора във форума, който карат такава кола и знаят колко бързо грее мотора.Искам да направя това подгряване, защото при нормална експлоатация на двигателя се износва най-много при палене(според мен).Другото важно нещо е големия разход пак при палене.

Цитат:
Реконструктор
Re: реле
peterl написа:

Честно казано, по- ме кефи идеята на Тойота Приус. Там като изгасиш мотора, водата от охладителната система се изпомпва в термосче, където остава топла дълго време. При палене - обратната процедура. Единствения проблем при класическия автомобил с ДВГ е, че трябва да се чака малко преди да се пали (докато се напомпа водата).

Хубава идея, но за мен е трудно осъществима!
С уважение,
Петър Кьосев!

Нед Яну 27, 2008 12:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща