|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:02 am
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ?
| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
Здравей, Наистина не съм изгубил интерес към темата и този път се надявам че ще довърша нещата докрай. Радвам, се че и ти си започнал борд-компютър и че при теб нещата вървят добре. А още повече се радвам, че ще има кой да помага  . Разгледах схемата на интерфейса с двата транзистора която си направил, но не ми стана ясно от къде да го взема това напрежение -12В. Моля те да подскажеш. В колата имам 0В и 12В, ама -12В наистина не ми стана ясно. Може би това е напрежението от КОМа. Там имам такова.
За съжаление ползувам точно CCS и точно в тази среда използуването на USARTа е малко кофти (според мен). Имам в предвид, че не мога да ползувам пинове c6 и c7 първо като обикновени пинове, след това да ги ползувам са серийна комуникация. Поне не разбрах това как става. С FORCE_SW не стана. Даже бях попитал и тук във форума, но никой не можа да ми отговори. Предполагам, че има начин и ще го намеря. Ами това е засега като сглобя схемката ще драсна два реда какво е станало.
|
| Вто Яну 22, 2008 5:03 pm |
|
 |
|
gdh
Ранг: Минаващ
|
Втората схема виж. Тя е за микроконтролери - OBD-Microcontroller Interface.
За CSS се чудя дали ако директно спреш USART-a през съответрия регистър и си направиш low-boud инициализацията и после пак го пуснеш, дали няма да се получи. Ако още ползваш 16ф877 за него дават
TXSTA: TRANSMIT STATUS AND CONTROL REGISTER (ADDRESS 98h)
bit 5 TXEN: Transmit Enable bit
1 = Transmit enabled
0 = Transmit disabled
REGISTER 10-2: RCSTA: RECEIVE STATUS AND CONTROL REGISTER (ADDRESS 18h)
bit 7 SPEN: Serial Port Enable bit
1 = Serial port enabled (configures RC7/RX/DT and RC6/TX/CK pins as serial port pins)
0 = Serial port disabled
Пробвай да сетнеш тези два бита на 0 за OFF и 1 за ON
|
| Вто Яну 22, 2008 7:51 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Разбира се че трябва да гледам втората схемка. То даже си е написано, че се връзва микроконтролер, ама кой да гледа
Идеята е добра и ще я изпробвам
Направих схемата с оптроните , но отново...нищо! Интересното е че VAGCOMа дори не разпознава че има вързан интерфейс. Незнам защо е така???
Схемата е галванично разделено, което би трябвало да означзава, че проблемът е преди оптроните (в предната част на схемата). Проверих връзките, но всичко си е ОК! Имате ли идеи защо ВАГКОМа не го разпознава??? Ако успея да подкарам този интерфейс с оптроните съм почти сигурен, че това ЕКУ от 93г. ще тръгне с него. Тръгне ли веднъж, започвам опитите с USARTа. (горният пост). Поздрави.
|
| Чет Яну 24, 2008 5:11 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
А, захранил ли си "високата" страна с 12V ? Ако не си, няма да го разпознае, защото няма да има ехо.
|
| Чет Яну 24, 2008 9:10 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Да захранил съм интерфейса с 12В както е по схемата. Условно, дясната страна след оптроните съм захранил с 12те волта от компютъра, а лявата страна от към DB9 куплонга съм включил в COM порта на същия компютър. Тук нещо не ми се върза и на мен схемата, защото по този начин на захранване се обесмисля галваничното разделяне, но знам ли. Мога да взема захранването да не е от компа, а от стабилизатор на 12В например.
Може би от тук идва проблема.
Ето това ми съобщава VAGCOMа
|
| Чет Яну 24, 2008 9:30 pm |
|
 |
|
Gogo
|
Дясната страна се захранва от акумулатора на колата, която четеш, иначе няма смисъл от оптроните. Така че, можеш да ползваш стабилизатор, но едва ли е това проблема.
Изключи интерфейса от кома и захрани дясната част с 12V. На колектора на Т1 трябва да имаш около 12V спрямо емитер, а Т2 трябва да е отпушен - не съм сигурен колко волта трябва да има на колектора му в случая, но трябва да е малко. Ако не е, подбери транзистор (за Т2) с по-голямо усилване. Ако до тука всичко е точно, провери да не си сгрешил в лявата част на схемата.
|
| Пет Яну 25, 2008 1:52 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Направих го преди малко, но изглежда всичко е наред.
На колектора на Т1 имам 11,69В спрямо емитер, а на базата 1,68В спрямо маса. Този е зпушен.
На колектора на Т2 имам 0,075В спрямо емитера, а на базата 0,66В. Този е отпушен.
Ами... всичко изглежда наред. Пак ще проверя "лявата" страна, но 3ти път проверявам и всичко е наред. Ще опитам с друго захранване на 12В. Може това да се окаже.Благодаря ти.
|
| Пет Яну 25, 2008 9:05 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Проблемът май ще се окажат транзисторите. Тези които използвам са BC337 и не би трябвало да има проблем с тях. Почти еднакви са с BC547 с тази разлика че са малко по-мощни.
Какво се получава: Когато транзистора на средния оптрон е запушен на колектора има 11,5В, а на емитера 1,45В. Когато се отпуши обаче напрежението на колектора пада на 6В, а на емитера се получават около 5В. Забелязах, че Транзистора Т1 и в двата случая остава запушен и на колектора на транзистора винаги има 11,5В, т.е. К-линията не "клати" и от там Т2 не може да се запуши и няма "ехо" от долния оптрон. Оттам няма и комуникация. Сега въпроса е защо така не може да се отпуши Т1??? Няма причина да е от ранзистора според мен.
|
| Пет Яну 25, 2008 11:19 am |
|
 |
|
Gogo
|
Не може на базата на транзистора Т1 спрямо емитера му да имаш повече от 0,6...0,7 волта (напрежението на прехода). Когато е отпушен, трябва да имаш толкова, а ако е повече, значи транзистора е за коша 
|
| Пет Яну 25, 2008 11:33 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Ха, Ха Точно това се чудех и аз. Ама не е транзистора, а май е оптрона, защото на диод ми дава на прехода емитер-колектор в права посока 1,64В , а в обратна 1,16В. Явно има "малък" пробив. Но въпроса е откъде е станало това нещо??? Може би си е бил дефектен. Съжалявам, че не ги проверих преди за ги захраня. Транзистора го мерих и е супер. Сега ще го сменя и ще пиша какво е станало.
|
| Пет Яну 25, 2008 11:51 am |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Намерих проблема. Открих си късо между L-линията и маса  . Оправих го и сега VAGCOMа намира интерфейса. Въпреки това комуникация пак няма. Дава ми че не може да синхронизира комуникацията. Ето това съобщение:
Какво ли не опитах, махнах Л-линията, звързах заедно Л и К линиите (откъм ЕКУто) и не става и нестава. В единия случай ми казва, че въобще не намира ЕКУ, а в втория случай, че няма синхронизация. Пак в задънена улица. Някакви идеи  . Поздрави.
|
| Пон Яну 28, 2008 10:36 am |
|
 |
|
gdh
Ранг: Минаващ
|
311 е версията която ползваш предполагам. По новите няма да работят с този интерфейс. Освен това трябва да ти е "истински" RS порта (да не е USB)
Виж на стр.16 :
1991-1994 с всички TDI двигатели няма връзка.
кофти звучи
http://obd2-bg.com/WEB/Pictures/Archive ... odstvo.pdf
|
| Пон Яну 28, 2008 1:44 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Да, това е версията и кома си е реален, не през USB.
А,ааааааааа това не е истина. Това ръководство не ми е попадало досега. Това обеснява, защо с мойто Ауди 95год. прави комуникация, а с ЕКУто което купих за експерименти - не става. То е 93год. Това означава, че и предишния интерфейс си е работел..... ами това променя много нещата. Започвам да търся друго ЕКУ. Е...си толкова време и труд на вятъра. Явно няма да стане с това ЕКУ. Пускам обява в www.audibg.com за ЕКУ 95год. Надявам се там да намеря. Благодаря ти gbh. Ако не ми беше "отворил очите" щях да се лутам май още доста. Поздрави.
|
| Пон Яну 28, 2008 2:01 pm |
|
 |
|
paregov
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Аз ползвам тази схема и тъкмо се вързах към компа на колата Audi 80 B4 2.0 бензин 93г. Обаче нещо не мога да се свържа към модула за въздушните възглавници, а точно това ми трябва. Vag-com V409.0 не е кракната. Някой да има лекарство за нея или за някоя друга?
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Съб Фев 02, 2008 2:33 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Виж дали тези ще ти свършат работа.
|
| Съб Фев 02, 2008 9:07 pm |