Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем с разгадаването на една схема.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми какво ми трябва. Трябва за онуй с коланчето, сещаш се за кое. Нормално пика се храни от батерия монетка кротко леко на 32Кхз му е нормалния ход. Ама има и USB. И като се включи USB-то трябва да се захрани от там, да не харчи паричката, щото тогава ще тича на 48MHZ. Като се махне USB-то пак се връща на паричката. Та проблема ми е как да съчетая двете захранвания. Трябва да е такова решение дето като мина на захранване от паричката, да не ми яде излишно тока (като това решение на максим с помпата, и всякакви други специализирани контролери). Зер всеки микроампер си е важен.

Та като гледам освен по ячки шотки диоди..... друго не виждам. И ако може да е без пари.

Обаче там дето ме прати при краварите ...

Power Management IC For Digital Still Camerа (TPS65520).... BGA с ......133!!! крака. Егати паура... дето пееха едни.:)

Пет Яну 18, 2008 11:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Power Management IC For Digital Still Camerа (TPS65520).... BGA с ......133!!! крака. Егати паура... дето пееха едни.:)

Ама не е ли як чип? За 4$ получаваш 10 захранвания ;-)

Иначе по темата - пиковете не ги чувам трябва да ми кажеш с какви напрежения се хранят...

Колкото до събирането, аз го правя по следния начин:
На USB-то първо му слагаш пулдоун после къв да е диод и към входа на захранването. А на паричката я вързваш с един PMOS обратно вързан така че диода му е права посока и пак към входа на захранването. Гейта на транзистора го вързваш към входа на адаптера, като ако е нисковолтов може да го защитиш със съпротивление и ценер (ама аз ги пестя).

Идеята е следната - ако вържеш USB-то PMOS-a се запушва щото гейта му има високо напрежение. И защитния му диод се запушва щото паричката е с по-ниско напрежение. Като откачиш USB-то в играта влиза МОС-а. Първоначално може да е само диода му, но след като пулдоуна на входа на адаптера свали гейта транзистора ще се отпуши и ще си шунтира диода.
Просто и ефикасно - предай много поздрави на Максимчо от мен ;-)

Пет Яну 18, 2008 11:46 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Цецо, незнам дали си си решил проблема съв сплитнатото 5В/3В захранване,
но наскоро попаднах на това и се сетих,
виж на стр.64 и 65... то при теб ще е инверсно все ще си на battery backup, а чат пат ще си на main 5V
няма скъпи сложнотии, но и е не е решението с двата диода все пак...
виж дали няма да почерпиш някоя идея ...

Прикачени файлове:
AN99068_1.pdf [2.57 MiB]
178 пъти

Пет Яну 25, 2008 1:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Благодарско и на теб и на Миро за идеите, откраднах си и от двете по нещичко ( на Миро почти я изкопирах :) ). За което пиенето е от мен де.... един ден когато се видим :)

Пет Яну 25, 2008 9:27 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Цецо написа:

Ама не е ли як чип? За 4$ получаваш 10 захранвания ;-)

Иначе по темата - пиковете не ги чувам трябва да ми кажеш с какви напрежения се хранят...

Колкото до събирането, аз го правя по следния начин:
На USB-то първо му слагаш пулдоун после къв да е диод и към входа на захранването. А на паричката я вързваш с един PMOS обратно вързан така че диода му е права посока и пак към входа на захранването. Гейта на транзистора го вързваш към входа на адаптера, като ако е нисковолтов може да го защитиш със съпротивление и ценер (ама аз ги пестя).

Идеята е следната - ако вържеш USB-то PMOS-a се запушва щото гейта му има високо напрежение. И защитния му диод се запушва щото паричката е с по-ниско напрежение. Като откачиш USB-то в играта влиза МОС-а. Първоначално може да е само диода му, но след като пулдоуна на входа на адаптера свали гейта транзистора ще се отпуши и ще си шунтира диода.
Просто и ефикасно - предай много поздрави на Максимчо от мен ;-)

Подобно решение и аз реализирах преди време за едни GPS-и и резултатите бяха добри! Не ти трябват допълнителни чипове и свързаните с тях ядове! Само дето аз си вързах и още един допълнителен диод и сега се питам за какво ли ми е щъкнало да го слагам!
Поздрави и от мен на Максимчо! :wink:

Пон Яну 28, 2008 5:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
WDW написа:
Само дето аз си вързах и още един допълнителен диод и сега се питам за какво ли ми е щъкнало да го слагам!

къде го върза?

Пон Яну 28, 2008 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тва обратното свързване на мос транзистор и мене много ме опули при първата среща. :)

Пон Яну 28, 2008 9:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
WDW написа:
Само дето аз си вързах и още един допълнителен диод и сега се питам за какво ли ми е щъкнало да го слагам!

къде го върза?

Ами отвън паралелно на вътрешния диод се явява! В първият момент при отпадане на захранването схемата се държи малко по-добре!

Вто Яну 29, 2008 12:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WDW написа:
Ами отвън паралелно на вътрешния диод се явява! В първият момент при отпадане на захранването схемата се държи малко по-добре!

Еееее кажи си го де? Какво имаш предвид? Кое е било по-зле и колко се е оправило?

Вто Яну 29, 2008 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Aми в моя случай при отпадане на захранването, докато се разредят входните кондензатори, транзистора се отпушваше след известно време! И в тоя случай захранването му се поемаше от ОД, но той както знаем си е малко по-кофти! Та за това вързах един шотки допълнително и пада ми идваше около 0,4В, което беше съвсем приемливо! И говорим за интервал от време няколко милисек. и то само при разредена батерия, но при мен бяха от значение!

Вто Яну 29, 2008 2:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Хм, аз нещо май не вдявам... :oops:
Цецо, за какво са ти превключващи схеми с транзистори и прочее чудеса, след като:
- пикльовците работят на 2V без проблем (те и на 1.8 работят, ама 'айде - не е в спецификацията)
- ако "паричката" ти падне под 2.5V, пиши я "бегала"
- нормално малосигнално minimelf шотки има около 0.3V пад
Т.е. варианта с двата диода би работил без проблеми, пък и по-евтино от това не виждам. Плюс в случая - падът върху диодите ти намалява захранването на пикльото, като си имаш немалък запас (поне 0.2V), вследствие консумацията на пикльото пада (и то не с малко). Що не ти харесва - не е "фьешън" ли?

По-скоро тънкия момент в цялата галимация тук ми се привижда в интервала между спирането на 48-те MHz и пускането на 32-те kHz, като ти падне Vusb-то. Ха си закъснял, ха си спрял....

Вто Яну 29, 2008 8:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
още ли го дъвчем тоя проблем бе?
цецо още ли не си готов? тая схема дето почна с нея мах.... тя се грижи за малък пад и на двете захранвания, при отпадане на първото мах-а не работи, работи единствено п транзистора
усб-то не те бърка малък пад, така че от цялата схема оставяш само п-мосфета и 10мом за паричката, а усб-то през шотки диод, сега ме мързи да чертая схеми но ако не ме разбираш ще ти драсна набързо една, това е гарантирано най добрия резултат

Вто Яну 29, 2008 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zmej написа:
Хм, аз нещо май не вдявам... :oops:
Цецо, за какво са ти превключващи схеми с транзистори и прочее чудеса, след като:
- пикльовците работят на 2V без проблем (те и на 1.8 работят, ама 'айде - не е в спецификацията)
- ако "паричката" ти падне под 2.5V, пиши я "бегала"
- нормално малосигнално minimelf шотки има около 0.3V пад
Т.е. варианта с двата диода би работил без проблеми, пък и по-евтино от това не виждам. Плюс в случая - падът върху диодите ти намалява захранването на пикльото, като си имаш немалък запас (поне 0.2V), вследствие консумацията на пикльото пада (и то не с малко). Що не ти харесва - не е "фьешън" ли?

По-скоро тънкия момент в цялата галимация тук ми се привижда в интервала между спирането на 48-те MHz и пускането на 32-те kHz, като ти падне Vusb-то. Ха си закъснял, ха си спрял....

По скоро си мислех PIC-а да работи на вътрешен кварц 8Мхз докато е на USB-то. Според спецификацията би трябвало да може до около 2.5V да деяни, и да успее да превключи на 32kHz. Принципно си прав, може да стане и с два диода само, и един по голям капацитет да обере времето за превключване от 8Мхз на 32кХз.

Иначе схемата с Макса я забравих отдавна - не за друго но винаги съм гледал на Максим като на крайна екзотика. Скъпо, трудно за доставка.... абе не е работа. Иначе разбират я аналоговата техника пичовете от Максим, но маркетинга към дребните клиенти определено не им е преоритет.

Сря Яну 30, 2008 9:26 am
Профил ICQ

Мнение 
абе аз си знаех че няма да ми разбереш обясненията :)
за схемата на мах-а имах предвид да оставиш само п-мосфета и 10мом, и махаш всичко останало
драснах ти това което имам предвид, хубаво ще е и малко кондензатори да има тук-там, но трябва да се тества
диодите шотки, транзистора п-мосфет с ниско напрежение на отпушване
едит: да отбележа - това е само идея, би трябвало да заработи но може и да не

Прикачени файлове:
usb.jpg
usb.jpg [ 7.15 KiB | Прегледано 1627 пъти ]
Сря Яну 30, 2008 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е баш същото предложи и Миро де, и аз се съгласих с него. преди 10 тина поста :)

Чет Яну 31, 2008 9:02 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща