| Автор |
Съобщение |
|
valentin_subashov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 12:03 am Мнения: 36 Местоположение: Враца
|
Ако си намериш дюзи за газов инжекцион и изпарител за газта който може да се преправи за да захранва дюзите с нужното налягане и с помощта на един Мегаскуирт можеш да си направиш цялостно инжекционно впръскване.С помощта на една широколентова ламбда сонда с контролер(повечето в този форум сигурно не са и чували че има,камо ли пък да видят) сместа се настройва в таблицата и си готов.
|
| Пет Фев 01, 2008 10:49 am |
|
 |
|
mafiota
|
Не съм сигурен че е толкова просто, ами рейката за инжекторите, ... , електроника, софтуер ....
иначе съм виждал снимка на автомобил с моноинжекция, на който е монтиран газов инжекцион с 4 дюзи
|
| Пет Фев 01, 2008 11:24 am |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Нещо ми се губи какво му е толкова сложното на този сензор?
|
| Пет Фев 01, 2008 2:12 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
|
| Пет Фев 01, 2008 2:46 pm |
|
 |
|
valentin_subashov
|
Правите разлика между теснолентовите ламбда сонди които се монтират на 99 % от автомобилите и широколентова ламбда сонда която се монтира обикновенно при мощни турбоколи (пример VW Beetle turbo и носи наименованието Bosch LSU 4) нали?Ха сега кажете като сте виждали каква е разликата между двете-широколентова и теснолентова (wideband & narrowband) ламбда сонда.
|
| Нед Фев 03, 2008 1:06 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Батенце, твърде отскоро си тук че да се правиш на умен... подценяването на другите не говори добре за теб!
Иначе не се заяждам, ама в тоя форум не е като другите форуми, приеми го като съвет.
|
| Нед Фев 03, 2008 12:32 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Добре де,едната има малко по-голям обхват на измерване.И какво от това?Не виждам нищо сложно.Цялата хватка е в контролера и какъв закон за управление ползваш,а имайки в предвид че повечето процеси са нелинейни - ползваш някаква таблица,щото описанието на процеса с полином от ред по-висок от първи си е играчка.Ако ползваш метод на изчисление,който е адаптивен спрямо параметрите на околната среда- температура на въздух,горивна смес,.... и си решаваш нелинейните уравнвния с 8 битов проц - добре.Ама таблицата дето я ползваш (ако си я свалял сам опитно) е едно към гьотере,а фабричните са със някакви уговорки (и обикновенно покрай тях има една камара графики - най-често как варират спрямо околната температура) !Това че може да компенсираш нещо в някакъв режим - хубаво.Отново питам - и какво толкова зависи от този датчик?
|
| Нед Фев 03, 2008 7:22 pm |
|
 |
|
valentin_subashov
|
Спокойно батенце.Никого не подценявам.Не се заяждам с никого.Съвети приемам,но не и такива.Просто попитах дали знаете.Като гледам във всички бг. форуми е прието като попиташ за нещо да те пращат за зелен хайвер.Та просто искам да кажа че ако човек е специалист в една област в друга не е.
По въпроса за сондите:теснолентовата показва само стойности около 14,7:1(стехиометрична смес) на бензина(тоест когато бензина изгаря пълноценно).Показанието се променя със скок от ниско(при бедна смес) към високо(при богата смес) за циркониевите сонди,каквито са най-разпостранени.Тоест тя има много тесен диапазон на работа.Как тогава батки ще "видите" смес 15,7:1 (стехиометричната смес за пропан-бутан) като ламбдата там не показва?Или ще я храните със 14,7:1 като бензина?Нали ще има преразход-къде ви е файдата тогава?Като допълнение тая сонда при ниски(около и под 1500 оборота) и над 4000 оборота не се вземат предвид показанията и от ЕКУ защото е показала "макс" защото сместа там трябва да е богата.Да не говорим че докато не загрее двигателя до определена температура тази ламбда също не се взема предвид защото също сместа трябва да е богата и пак показва"макс"
Широколентовата сонда показва в широк диапазон(затова се казва така) смеси от около 8:1(много богата смес) до към 22:1 (много бедна смес) като изхода и се променя плавно(не със скок като теснолентовата).Използва се за прецизна настройка на сместа към която са много чувствителни турбо колите (при бедна смес и високи обороти чупят буталата).Даже за състезателни коли се ползват по една сонда на всеки цилиндър за да се направи сместа възможно най прецизно и колата да стане най-мощна.
Та такива ми ти работи.....
|
| Нед Фев 03, 2008 8:42 pm |
|
 |
|
qnis3
|
Колега от каде ти дойде на ум че нормалната смес е 15.7/1 при газта и ламбда сондата не може да я следи  . А за това че сондта не се следи след 4000об. и това не е вярно а пък за ниски да не говорим и там я следи компа. Това го следя непрекъсната поради пречината че имам ламбда монитор в колата и мога да каже във всеки един момент каква е сместа. А си личи и като закача колата на мотор тестера как варира напрежението и сместа на двигателя. А пък за газта не искам да говоря там съм правил тестова с години как се движи с ламбда контрол *няколко броя* и няколко газ инжекций. Случайно да си забелязал че и във форума на Фиат и на Фолцваген съм писал и то доста по темите?  А и колегата ТИТО се е заигравал доста с тях.
Ето ти малко инфо как стават нещата.
Последна промяна qnis3 на Нед Фев 03, 2008 10:25 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 03, 2008 9:56 pm |
|
 |
|
mafiota
|
Мисля че нормалното съотношение газ - въздух е някъде към 25:1
|
| Нед Фев 03, 2008 10:03 pm |
|
 |
|
valentin_subashov
|
Здравей.Това че не знаеш че нормалната смес е 15,7:1 говори лошо за теб.Казах само че не можеш да видиш нормалната за пропан-бутан смес 15,7:1,но ще виждаш сместа 14,7:1 каквато е за бензина.Оттук ще имаш преразход на пропан-затова запитах къде е файдата.Ламбда монитор е лесен за изработка.Колкото до работата на ламбда сондата при ниски обороти по-модерните двигатели отчитат по ламбда сондата,по старите не.Зависи от двигателя.Колкото до високите-щом ламбдата я "вижда",значи е богата.Опитай да изпревариш някой с 14,7:1 смес на бензин.При пълна газ и високи обороти сместа трябва да е около 13-13,5:1 на бензин.
Не съм забелязал какво си писал защото не се интересувам от Фолксваген и Фиат.Прочети малко по-надолу в линка-там са дадени съотношенията гориво-въздух на различни горива в таблицата. http://www.msextra.com/manuals/MS_Extra_Tuning_Manual.htm#wblambda
Имам книжка "Автомобилни газови уредби-устройство,обслужване,регулиране и ремонт".Там на страница 6 също е записано че сместа е 15,7:1.Бих те посъветвал да почетеш повече за двигатели и газови уредби и тогава да се изказваш.Не оспорвам какво си правил,но е добре да имаш повече теоретична подготовка.
|
| Вто Фев 05, 2008 12:22 am |
|
 |
|
mafiota
|
|
| Вто Фев 05, 2008 3:32 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
тук май зверски се обърка  Такова съотношение може да видиш само вътре в газовата бутилка
@mafiota
този линк http://www.dze.lpg.ru/Gas_fuel/Srvr.htm иска IE за да го видиш  >> нищо лично, просто коментирам
@valentin_subashov
Ламбда датчика не мери числото 14.7 при бензина а количеството остатъчен кислород. Не му пука какво е горивото
При 14.7 бензин ще показва както 15.5 на газ, .....
Относно широколентовите ламбда датчици дето не сме ги виждали и чували: ами аз съм с http://techedge.com.au/vehicle/wbo2/wbntk.htm и не карам мощна турбо кола ами обикновена градска кола която е правена да харчи малко и същевременно да върви повече от прилично. На разбирачите веднага ще им стане ясно защо съм избрал точно този тип двигател от най големият производител на ДВГ в млечният път, а не нещо масово на което после да се чудя какво газово да му сложа щото бърка в джоба
Хайде със здраве
|
| Вто Фев 05, 2008 4:24 pm |
|
 |
|
mafiota
|
 |  |  |  | Clever Man написа: тук май зверски се обърка  Такова съотношение може да видиш само вътре в газовата бутилка @mafiota този линк http://www.dze.lpg.ru/Gas_fuel/Srvr.htm иска IE за да го видиш  >> нищо лично, просто коментирам @.......................не нещо масово на което после да се чудя какво газово да му сложа щото бърка в джоба  Хайде със здраве |  |  |  |  |
нещо май ти си с грешка
Говорим за стехометрично съотношение на обемите, а не масово съотношение.
А би ли ми казал според теб как се изчисляват смесителите,
Пак ти препоръчвам да прегледаш по-горния сайт.
|
| Вто Фев 05, 2008 4:36 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ей мафиот 25 части газ, 1 част въздух си е сериозно нещо 
|
| Вто Фев 05, 2008 5:52 pm |