|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Digital generator whit MSP430 ?!!
| Автор |
Съобщение |
|
charge
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Апр 07, 2005 1:17 pm Мнения: 17 Местоположение: Sofia
|
 Digital generator whit MSP430 ?!!
Хайде помагайте братя !!!!
Имам даправя генератор на цифров сигнал (правоъгълни импулси) , като меня честота от 0,1 Hz до 100 KHz и коефициента на запълване с дадена стъпка (то си зависи от зададената честота и работната на процесора) , та някои да помогне за хардуер , че това трабва да има още и :
1) калвиатура за задаване на параметрите
2) Индикация LED
_________________hehehe ... House , Trance ... и да не забравяме за електрониката 
|
| Сря Апр 20, 2005 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами .... не виждам особенни проблеми, особенно пък с хардуера, с какъв процесор ще го правиш? Клавиатурата иска 7 I/O-та, LED дисплея зависи как го връзваш, акое през външен дешифратор 4+н, като н е брой разряди, естествено може и да икономисаш крачета като комбинираш някои с тези на клавиатурата, също така мое да позлваш външни регистри .... начини много.
|
| Чет Апр 21, 2005 8:06 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С каква прецизност ти трябва честотата и % на запълване? До колко джитер е допустимо? Може ли да ползваш и друг (външен) хардуер?
Иначе проблемът ти е решим по принцип, ама първо дай отговор на тези въпроси.
|
| Чет Апр 21, 2005 12:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз пък как не съм видял, то в името пишело за процесора ..... ми решим е ... дори не бих казал че е особен проблем. Относно точността всичко зависи от кварца, никой не те спира да слозиш сравнително точен външен генератор предполагам. Честотата не е висока .. абе песен си е 
|
| Чет Апр 21, 2005 2:07 pm |
|
 |
|
charge
|
По принцип това ми е проект по МПСхТ (Микропроцесорна Схемотехника) , та за анализа на точност няма проблеми . Въпроса е можете ли да ми кажете какви чипове се ползват за RS485 и как по принцип се прави такъв генератор (имам в предвид - ползваме някой порт като изход , но заедно с това го следиме същия с друг порт , за да изпълняваме зададената f/PWM) ... Та няма да се сърдя , ако някои ми каже че задавам тъпи въпроси , но ми е за сефте да се занимавам с такива неща . По принцип ако намеря даскалчето , на което трябва да предвама проекта , ще му задам тези тъпи въпроси на него , но не мога да го открия , а и като не съм почвал още с работата , не знам да не ми "отеснее" срока за изпълнение на целия проект ..
_________________hehehe ... House , Trance ... и да не забравяме за електрониката 
|
| Съб Апр 23, 2005 8:32 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Съб Яну 28, 2012 10:55 am, променена общо 1 път
|
| Нед Апр 24, 2005 12:39 am |
|
 |
|
charge
|
Заданието е :
Тема : Електронен генератор на цифрови сигнали
Изходни данни :
- Микроконтролер от фамилията MSP430
- ниво на изходния сигнал CMOS
- честотен диапазон 0,1 Hz - 100 KHz
- клавиатура за въвеждане на параметрите на сигнала
- Светодиодна индикация
- интерфейс RS485
Това беше заданието , а сега малко пояснение още :
Това "животно" ще трябва да е системен уред , т.е. да може да се управлява по RS-a и едновремено да имаме някаква индикация , която да показва на самия уред честота/коефициент на запълване (евентуално в %) - като двете показания няма пеоблем да са алтернативни , т.е. да се индицират поотделно на един и същ индикатор.
Надявам се вече няма неяснотии по въпроса какво ми трабва . С удоволствие ще приема някакво предлоцение поне за чипове , които да използвам , ако не цяла схема да предложите .
Благодаря предварително 
|
| Сря Апр 27, 2005 8:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това с 485 е най-сложното до момента. 485 предполага работа в мрежа, от там протокол. Принципно не е нищо сложно, но това ще е най-сложното от целия проект, другото ти са 20-30 реда код, айде LED индикациа динамицно може малко повечко да е.
Значи зависи как гоправиш. Щом само приемаш по 485 това занчително упростява задачата. Измисляш си протокол, адрес, команда, дължина на пакета, данни, чексума и т.н. Могат да се хванат за протокола. Всяко у-во когато получи пакет с неговия си номер изпълнява нещо което е в кмандата .... абе не еникак сложно, но трябв да си измислиш някакъв протокл. Относно 485 особеност е че приемника ти и редавателя ти се управляват, преавателя минава в 3 state състояние когато не предаваш а изхода на приемника с еизключва, но това вече зависи от реализацията и дали е half или full дуплекс
|
| Сря Апр 27, 2005 8:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Би ли уточнил каква ти е целта : да научиш нещо, или да предадеш проекта. Защото различните цели преполагат различен подход при решаването на задачата. А и оттам различни отговори на въпросите ти.
За първото най-вероятно ще получиш насочващи отговори безвъзмездно. За второто - според уговорката. Тогава и групата би трябвало да е "Пазар", а не "Академия" 
|
| Сря Апр 27, 2005 9:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе то реално ако е за педаване на проета може и пртокл да не пишеш, може да писшеш че у-вото е самостоятелно свързано и точка. Просто подаваш команди по RS, а 485 не е нищо по различно, особенно в тоя случай, предавателя постоянно включен, както и приемника и тва е.
|
| Чет Апр 28, 2005 9:03 am |
|
 |
|
charge
|
Да си кажа честно - за проекта с MSP-то искам просто да го предам , а на практика се зарибих и бих си направил нещо подобно , но не с MSP , щото не съм писал сорсове до сега никога. Тук едно приятелче се занимава с ПИКльовци , та покрай него и дебъгването на последните му програми , позахванах малко поне от PIC84А ....
Та сега , след като съм си бил изкрен , вие си решавайте дали ще помагате или не ..... That's all 
|
| Чет Апр 28, 2005 7:01 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|