Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Аз това не го знаех. А вие? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Аз това не го знаех. А вие?
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=153286

Сря Фев 13, 2008 5:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Аз това не го знаех. А вие?
Оправданието:
Цитат:
“Бидейки снабден със съвършени навигационни прибори, той не е могъл да не види, че е нарушил държавната граница, и не се е подчинил на предупреждението да кацне”.

Сря Фев 13, 2008 9:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Стига бе, наистина ли не знаеше? :) Това е доста известен случай. Най-интересното е, че още през 55-та над цялата територия на страната е имало плътно радиолокационно поле.

Сря Фев 13, 2008 9:25 pm
Профил

Мнение Re: Аз това не го знаех. А вие?
Да, знаех за този случай. Не е ясна причината за отклонението на израелския самолет, но вероятно е било провокация. Може да се търси аналогия с корейския самолет, свален от руснаците.
За друг интересен случай съм чувал, но не зная дали не е легенда. Български изтребител навлиза в турското въздушно пространсво, където е прихванат от турски самолети и принуден да кацне на тяхно летище. Нашенецът обаче забравя да изгаси двигателя и турците след като гасят своите, излита и за няколко минутки се върнал на наша територия. Легендата гласеше, че през времето на този гаф е разжалван и повишен в чин няколко пъти.

Сря Фев 13, 2008 9:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ти как мислиш, ако сега арабски самолет се заблуди и мине над еврейска територия какво ще стане?
по време на събитията 9/11 имаше интервю с еврейски експерт по сигурността по CNN и репортерката го пита: нещо такова (като нападението на кулите близнаци) възможно ли е да се случи в Израел? онзи отговори: абсолютно немислимо, самолет да лети половин час не по обозначения коридор и да не отговаря на радио сигнал от кулата? след 2 минути ще е свален. евреите ги гони ужасна параноя, заобиколени са от 150 милиона араби и са постоянно на нокти, затова не виждам какво е сензационното тук, тогава Израел бе извън лагера и потенциален враг

Сря Фев 13, 2008 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имали сме добра отбранителна система, свалили сме го, сега нямаме, няма и да свалим.

Сря Фев 13, 2008 9:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И параноята е обяснима, и "добрата отбранителна система", дето е в състояние
да свали пътнически самолет може вече и това да не може.

Остава да се обясни защо са го свалили на излизане оттук, над Петрич.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Фев 13, 2008 9:44 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Аз също знам за този случай. Човека, който говори по тема, казва че тогава е царяла параноя, защото всеки ден е имало навлизане на чужди лететални апарати над България. На някой не са му издържали бушоните и е наредил свалянето.

Сря Фев 13, 2008 10:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fittila написа:
Аз също знам за този случай. Човека, който говори по тема, казва че тогава е царяла параноя, защото всеки ден е имало навлизане на чужди лететални апарати над България. На някой не са му издържали бушоните и е наредил свалянето.

Та от многото "чужди летателни апарати" решиха именно пътническия самолет
да свалят на излизане. Стига бе.

Тогава и най-висшите тук са били слуги (те и сега са де, ама не е минало
достатъчно време, та да се знае публично) и някой малоумник се е пренатегнал,
това е възможният чисто местен вариант. По-вероятният е, че са им наредили
да го направят от Москва и са изпълнили заповедта, нищо повече.

Параноята ала 9/11 ги завладя в края на 60-те години (още оттогава ги е
страх някой да не ги избие с пътнически самолет...). Тогава живеех на "Гурко",
от другата страна на МВР. Самолетите си прелитаха над нас всеки ден на път
към летището, докато в един момент не спряха - пуснаха ги да заобикалят...
Заради шума било, казаха. (ха-ха).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Фев 13, 2008 11:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Та от многото "чужди летателни апарати" решиха именно пътническия самолет
да свалят на излизане. Стига бе.

Ако прочетеш внимателно материала, ще видиш, че това е военен самолет, преоборудван като пътнически. Факта, че не отговаря на поканата да кацне е достатъчно основание за свалянето му. Независимо от това пилота, свалил самолета е осъден и е лежал в затвора. Скоро слушах интервю по случая.

Чет Фев 14, 2008 12:39 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
абе хора,
като оставите настрана емоциите...
за загиналите "мирни" пътници
както израелските, така и корейският самолет 20 г.по-късно.. се свалят по една и съща причина!
студената война е в разгара си, и докато не стане гореща(добре, че не стана) има два основни аспекта:
1. Омасакряване на противниковия лагер в световните медии,
2. Разузнаване, активно и пасивно на противниковия лагер

Та самолетите... пътнически ама да кажем с малко повече електроника и фотоапаратчета.... като кривне в забраненото пространство... естествено е да почнат да го водят радарите. Така, може освен да се локализират стационарните радарни установки, така и да се прави анализ на чувстителност, спектър на излъчване, време за реакция(кога ще се вдигнат изтребителите)...защото(съвсем по представите на ония години ха си представи, че е "пътнически" самолет ама с "А-бомба" можеш ли да виниш някого?). Пък и 50-на километра навътре в страната - чудни снимки на отбранителните съоръжения по границата могат да се направят.
Другото е омаскаряването - ей ги ония ""комунягите" - какви зверове" не се замислят и свалят мирните самолети... и това се тръби по телевизии, по вестници, по заседания на обединените нации...

не, че и нашият лагер не е правил такива мурафети...

незнам защо ви се струва странно - 100-150 човека са били нищо пред ценната информация за радарните установки... поне за корейския самолет е 100% сигурно...

та идеше реч да се гледа историята отвсякъде...не само откъм официалната цедка на силните за деня(про НАТО - анти Русия) :!:

П.С. малко късно но видях та това е на дарик радио :!::!::!:
същите дето за януарските събития пускаха по ефира -цитирам по памет:"чуват се изстрели - има жертви" после се оказа, че не имало нито един изстрел, жертвите са пияници стъпкани от свойте другари по чашка на площада... и после западните медии - го цитираха доста този репортаж - как комунистическата власт се стреля по мирните демостранти? този репортаж... да ви прилича малко на събитията преди 40 год?
но дарик гордо го въртеше поне 5 години като начало на някакво предаване(или в някакъв рекламен блок)
За поръчковите средства за масова информация винаги е имало място под слънцето :!:
Ааа и не съм дърт комунист -просто се мъча за съм обективен :!:

Чет Фев 14, 2008 1:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мен ми е интересно как така не е имало нито един самолет от соцлагера, който да се е отклонявал от курса си?
Всичките подобни случаи на свалени западни самолети са си типичната наглосаксонска техника за брейнуашинг и управление на мисълта на тълпата. Пращат малко овце за разфасоване, после опищяват света.

http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Lusitania

Чет Фев 14, 2008 2:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз по принцип изслушах и предаването по Дарик. Ще цитирам по памет, щото не го открих в звуков фаил.

1. Първия пилот на самолета е бил един от личните пилоти на Чърчил по време на войната. Опитен военен пилот. По това време гражданската авиация не е имала достатъчно кадри и затова военните са бачкали на граждански самолети. Втория пилот пък е бил "зелен" кадър. Самолета наистина е военен, префасониран за граждански полети. Според разследването е имал всички надлежни опознавателни знаци на гражданската авиация.
2. Самолета обърква курса след прелитането над Белград доколкото си спомням. Тогава някъде първия пилот предава управлението на втория и отива при пътниците. Имало вятър и това объркало зеления.
3. В командния пунк наредил свалянето на самолета е имало трима висши военни - двама българи и съветски генерал.
4. Нашите са предупредили с маневри и фигури натрапника да се приземи. Отговор не е имало. После са го разстреляли с картечници. Самолета е летял около 2 минути разстрелян. На практика е свален 3 минути преди да излезе от БГ въздушно пространство. Т.е. нашите са ги свалили безусловно и категорично защото са искали да го направят :)

Това са фактите. После почнаха хипотезите, ще ги подредя по идиотизъм:

1. Странното е че самолета променя маршрута си. Мота ми се че нещо трябвало да кацне в Истанбул, пък не кацнал, или пък кацнал другаде... абе не помня. Една от версиите е че СССР са знаели че на борда се е качил важен агент на Мосад. Техния човек в командния пункт бил казал на нашия - аз на ваше място нямаше да се двоумя толкова.....

2. Като паднал в петричко местни цигани посетили мястото на катастрофата преди властите. Събрали от там блестящи метални сфери. После ги върнали в милиция защото се уплашили. Това било документирано само в главите на местните милиционери, предполага се че сферите са били сребърни, по това време така контрабандно се е пренасяла плячката от войната. Една от хипотезите е че точно първия пилот (или двамата) са участвали в контрабанда и затова не са реагирали на сигналите на прехващачите да кацнат.

3. Любовната версия (умерено идиотска) - според нея в околностите били намерини 2 обгорели прегърнати трупа. Неразбрах дали официално е доказано че на борда е била годеницата на първия пилот. Та според версията той предал управлението на втория пилот и отишъл да се отдаде на "плътски ласки". Втория обаче бил зелен, объркал се и после се панирал от прехващачите и не могъл да реагира адекватно.

4. Българската следа (съвсем идиотска) - нашите служби имали заблуждаваща информация че на борда бил Симеон Сакскобурготски.... и решили да се отърват от царската жилка.... абе съвсем идиотска версия.

най реалистично обяснение даде някакъв български ас летец от отнова време. Според него тогава наистина нарушаването на въздушното пространство си е било ежедневие. След военно време - точно се заражда студената война - бившите съюзници стават върли врагове. Тогава опознавателни системи и пр. глезотии не е имало. Нашите двама летци са били младоци, не много опитни (единия е бил капитан на .... 24 години). Смисъл като летци са били опитни, но като реакция в подобни сутации не са имали опит. Както цялото ни командване междувпрочем. Самите летци са подали сигнали с поклащане на крилата. По радиото обаче връзка не направили.... защото не знаели чужди езици :) Според документите на разследването не са разпознали опознавателните знаци на самолета. Т.е. докато са стреляли не са знаели че е граждански. Което е странно защото към онова време поне това е било унифицирано. За съжаление и двамата са покойници към днешна дата, така че няма как да се разбере какво им е било в главите. Както и всички участващи в инцидента.

Разследването също се води много странно. Сезира се ООН, отначало се вдига много шум. Накрая нашите се разминават с някакви смешни суми - към 8000$ на човек или нещо от сорта и всички забравят дружно за случая....

Както и да е... учихме че сме първите прилагали въздушни бомбандировки, ама не са ни учили че сме първите свалили граждански самолет с толкоз жертви... Абе пионери сме си.

Чет Фев 14, 2008 9:54 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Мен ми е интересно как така не е имало нито един самолет от соцлагера, който да се е отклонявал от курса си?
Всичките подобни случаи на свалени западни самолети са си типичната наглосаксонска техника за брейнуашинг и управление на мисълта на тълпата. Пращат малко овце за разфасоване, после опищяват света.

http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Lusitania

сигурно е имало но не забравяй че запада е измислил хуманизма и мекопишковщината.
ако американците правеха като нас преди 50 години, нямаше да им го наврат на 11/09 :)

баси!
Цитат:
а през 2001 г. руски граждански самолет, излетял с пътници от Тел Авив, е свален над Черно море от Украйна.
8O 8O 8O

Чет Фев 14, 2008 10:13 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
еее Цецо,
историята е това дето става написано... ;)
то не се говори и за нашите окупационни корпуси в македонско...през войните в началото на 20-ти век и само там старците помнят, че нашта армия е правила зверства...
но понеже няма документирано... не сме го учили .... т.е. за нас няма такова нещо...
на мен бивши военни ама висши са ми го казвали, под мустак, че е било истина....

Чет Фев 14, 2008 10:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща