| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Чакам със затаен дъх  . Ама да не оплескате нещата от самото начало: Правчо си работи на точно 1 мегахерц и малко. Под "подобрен" вариант се разбира повече RAM/Flash RAM, audio/video изходи, поне 2 релета, "екстра" портовете + USB, работа със съвременни флопита и като връх - USB Flash като твърд диск напр. Съвместимостта преди всичко. А вграждането на няколко езика за програмиране + асемблер си е задължително. То не е задължително всичко това да го има в първата версия, де... Ама това чудо би се купувало. Успех!
|
| Нед Авг 12, 2007 11:36 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Всъщност не работи на точна честота ами всеки 65-ти цикъл е малко удължен. Няма по-яко от Apple ][ / Правец-82.
Ако трябва да ти отговоря сериозно - повечето от това което си изредил ще стане, или поне не е проблем. Нещата като "съвременни флопита" отпадат тъй като това вече е демоде и аз не мога дори да си намеря такова за експерименти.  Дедо Боре обеща в една съседна тема да се поразрови, ама може и да е забравил ...
А джаджата до някоя-друга година ще я има на родния пазар.  Хем частите ще поевтинеят, хем тук някой ще може да произведе и многослойна платка като за BGA.
Хобитата се работят в свободното време, а то хич не е много.
|
| Нед Авг 12, 2007 11:48 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Баси... тая тема трябва да бъде прекръстена на "Правец в реализация от 21-ви век" или нещо такова  То нищо не остана от първоначалната ми "безумна идея"
|
| Пон Авг 13, 2007 10:20 am |
|
 |
|
woody
|
Верно, kiiid, много извинения за отвличането на темата ... 
|
| Чет Авг 16, 2007 10:38 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
woody , извинявай за закъснението - дълго време се чудих дали не ме бъзикаш. В Занзибар липсата на флопита се смята за посегателство срещу личността на хакера. Мога да ти доставя колкото искаш.
Вярно, ся измислиха някви USB-флопита ама да им пикая на цената. То ако е USB що да не е "хард диск"?
За съжаление с друго не мога да помогна, щото навремето моят проект "Правчо в 21-и век" завърши на ниво драйвъри.
Ама искам "Правчо"! Дайте линк за емулатор и програми!
|
| Чет Сеп 20, 2007 2:26 am |
|
 |
|
woody
|
bongo, на мен флопито ми трябва само да прехвърля едни стари дискети, но ще го сборя и това. Всичко друго е FLASH до появата на друга евтина мас-медия.
Ето ти линк да ти запълни следващите 10на години:
ftp://ftp.apple.asimov.net/
|
| Чет Сеп 20, 2007 11:30 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Мн. мерси, woody ! А аз все още пазя древни разпечатки на софтуера на "правчо" само дето от мноо пазене не мога да ги намеря 
|
| Нед Сеп 23, 2007 4:06 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Докато безумните се налудуват умните...: http://www.calao-systems.com/?lng=en
Май е добър вариант за начало, само емулатор иска.
|
| Пон Ное 12, 2007 11:14 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Преди няколко месеца, си рових в склада, и намерих чисто ново, не употребявано оригинално (:D  Хонконг) флопи за Apple][.
Ако има интерес, бих могъл да проверя, дали не го е отмъкнал някой, защото го бях обявил за окончателно непотребно. 
|
| Сря Ное 14, 2007 4:00 am |
|
 |
|
woody
|
Syrius-B, аз имам интерес към флопито.
Ако все още съществува ще те оттърва с кеф от него.
|
| Сря Ное 14, 2007 4:32 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
За моя искренна изненада - съществува.
В оригинална опаковка - даже не е отваряно
Кажи как ще си го вземеш
|
| Сря Дек 05, 2007 2:16 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Момчета, като гледам вече китайците са ви изпреварили.
http://spritesmods.com/?art=picframe&page=3
|
| Пет Фев 15, 2008 5:53 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Да си призная откровено сигурно съм много тъп ама не виждам къде е връзката?!
|
| Съб Фев 16, 2008 6:03 am |
|
 |
|
luci
Ранг: Минаващ
|
извинявам се за "обаждането" но не разбрах идеята. Персонален компютър по принцип или точно AppleII или 8Д или кво ?
Ако идеята е да е минимистичен в нещо проекта, то той трябва да е в повечето неща такъв, ако само целта е броя на краката на U-тата то ми се струва несериозно
Иначе така или иначе миналата година Братовчет ми имаше "Лятна мързелива ваканция" -счупи и крака доста сериозно и както го хвана съклета реално за 3 месеца и нещо подкара реално "сериен PC" и то даже не SPI.
целта беше по-скоро : "да не лепи много 'аналогови' глупости и да не чете много шиитове"
но като цяло pic 8-ca s malko kracheta (ne pomniq kva mai 18F niakva koeto priznavam che se pak ne e bezobiden IC) no sichko drugo Extra EEPROM, RTC, FRAM, LCD 320x240+16b port expander + TouchScreen, PS2/rs232 si beshe prez i2c, beshe nakachil i A/D gluposti, no kato cialo si beshe PC s montor(GLCD), zvuk,klaviatura-ps2, ram -baia (realno ne tochno ram)  i Nositel /HD -> SDRam che mai beshe prosto.
Незнам дали нямаше и i2c репитер..тоест реално можеше да си направи прериверия квото може да се бодне направо или управлява чрез i2c
Но защо исписах всичко това. Ако идеата е да имаш нещо само през серйна "шина" (сигурно и до 8 kracheta edwa li e problema) и накрая да струва 200euro  какъвто беше случая с него  малко е безмисленно а и е правено под една или друга форма..  и сътбата е после да си вчемеш елементите че да не отидат зян
та идеята каква е?
|
| Вто Апр 08, 2008 11:22 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Гледам че и в България ги продават вече.
http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar ... ESWEEMM004
1.5” CSTN colour LCD
CPU: ST2205U (6502) http://www.sitronix.com.tw/sitronix/pro ... enDocument
Two DMA channels
56 I/Os grouped into 7 ports
serial communication ports of one UART and one SPI
USB 2.0 Full speed device engine
The built-in four channels PSG and a 12-bit current DAC
Memory: 1 MB flash
Rechargeable built-in battery
Supports Windows XP and Vista
Шегувам се естествено. Ето малко повече информация за играчката: http://spritesmods.com/?art=picframe
|
| Сря Апр 30, 2008 10:35 pm |
|
|