Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Таймер с плавно изключване. 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
още един вариант за разнообразие, крайният транзистор е съставен, с усилване над 1000 /дарлингтон/

Прикачени файлове:
shema3lo5.jpg
shema3lo5.jpg [ 20.55 KiB | Прегледано 2287 пъти ]
Сря Фев 13, 2008 8:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Така, както я преобразувахте схемата, дали ще светне лампичката?

Защо да не светне, то си е същата схема. А относно стойностите на елементите, естествено, че могат да се променят според изискванията. Увеличението на капацитета на кондензатора, както и на R1 ще увеличи времето за плавното изгасване. Базовия резистор трябва да се подбере също според транзистора, за да има пълно насищане при затворен Кн и той ще определя началото на времето за плавното загасване след отваряне на Кн.(но не прекалено ниска стойност, за да не се надвиши допустимия базов ток). За мен диода е малко безмислен, освен да пази кондензатора при обратно включване на захранването

Прикачени файлове:
rele.JPG
rele.JPG [ 7.32 KiB | Прегледано 3309 пъти ]
Сря Фев 13, 2008 8:34 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Zeus написа:
kasparov написа:
Така, както я преобразувахте схемата, дали ще светне лампичката?

Защо да не светне, то си е същата схема. А относно стойностите на елементите, естествено, че могат да се променят според изискванията. Увеличението на капацитета на кондензатора, както и на R1 ще увеличи времето за плавното изгасване. Базовия резистор трябва да се подбере също според транзистора, за да има пълно насищане при затворен Кн и той ще определя началото на времето за плавното загасване след отваряне на Кн.(но не прекалено ниска стойност, за да не се надвиши допустимия базов ток). За мен диода е малко безмислен, освен да пази кондензатора при обратно включване на захранването

Хм, тази схема като я симулирам на Electronic Workbench, лампата изобщо не светва :?

Сря Фев 13, 2008 9:05 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
още един вариант за разнообразие, крайният транзистор е съставен, с усилване над 1000 /дарлингтон/

Тази схема сработи, но неможе ли малко да се поопрости - с по-малко елементи :roll:

Сря Фев 13, 2008 9:16 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
@ Zeus Диода последователно на кондензатора не е излишен - той пази кондензатора да не стои зареден през крайния транзистор - тогава лампата няма да угасне. Ако се махне този диод, трябва да махнеш и този, който директно захранва лампата. Но пък той е хубаво да го има.

Чет Фев 14, 2008 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stanleyhacker написа:
@ Zeus Диода последователно на кондензатора не е излишен - той пази кондензатора да не стои зареден през крайния транзистор - тогава лампата няма да угасне. Ако се махне този диод, трябва да махнеш и този, който директно захранва лампата. Но пък той е хубаво да го има.

Нали говорим за схемата от последния ми пост. Когато ключа е задействан, кондензатора се зарежда и стои така през цялото време. Когато ключа се изключи, единия край на диода остава висящ. Не виждам как ще помогне или пречи на заряда на кондензатора в този слущай.

Пет Фев 15, 2008 11:49 am
Профил

Мнение 
Диода служи да елиминира евентуална консумация от алармено устройство, използващо същия контакт - написано е в статията.
Веригата около кондензатора е достатъчно високоомна, за да се получи нужното времезакъснение.
Ето защо варианта на Zeus с предложения транзистор KD503 няма да работи, той има усилване около 40 и само базовия му ток е 60-70 милиампера, така че даже и да се намали резистора в базата ( на 100-150 ома) ще трябва да се сложат една кошница кондензатори, за да има няколко секунди закъснение. Просто са необходими 2 транзистора, като единия е дарлингтон.

Пет Фев 15, 2008 1:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Диода служи да елиминира евентуална консумация от алармено устройство, използващо същия контакт - написано е в статията.
Веригата около кондензатора е достатъчно високоомна, за да се получи нужното времезакъснение.
Ето защо варианта на Zeus с предложения транзистор KD503 няма да работи, той има усилване около 40 и само базовия му ток е 60-70 милиампера, така че даже и да се намали резистора в базата ( на 100-150 ома) ще трябва да се сложат една кошница кондензатори, за да има няколко секунди закъснение. Просто са необходими 2 транзистора, като единия е дарлингтон.

Съгласен съм напълно. Подобни схеми съм правил отдавна и наистина само с маломощни транзистори (просто за хоби, без конкретно приложение.

Пет Фев 15, 2008 1:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не разбрах че става въпрос за последната схема, сори :) А доколкото за нея сега се сещам защо няма да работи - просто всички ключета по вратите са с общ край на маса, а не на +, тъй като по купето имаме маса и е по-лесно да стане така :) така че без още един транзистор за инвертор, няма да стане. Или аз поне не знам друг начин. Е може с реленце за инвертор.

Пет Фев 15, 2008 3:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stanleyhacker написа:
....просто всички ключета по вратите са с общ край на маса, а не на +, тъй като по купето имаме маса и е по-лесно да стане така :) така че без още един транзистор за инвертор, няма да стане. Или аз поне не знам друг начин. Е може с реленце за инвертор.

Сигурно затова оригиналната схема, постната от Chamade е с PNP транзистор. По принцип осветлението в колата е реализирано с лампи, които не са с много голяма мощност, така че и средномощен транзистор сигурно ще му свърши работа. Има и мощни дарлингтони в един корпус.

Пет Фев 15, 2008 4:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А мощността кой ще я разсейва? Щото 5W напр. съвсем не са за пренебрегване. Според мен решението е ШИМ и ако не изкопаете подходяща схема импровизирайте с четворен ОУ - ще стигне. Ама внимавайте със защитата: в колата пикове бол, дори и отрицателни.

Пет Фев 15, 2008 11:03 pm
Профил

Мнение 
Изображение

Това как ви се струва, но без плавно изключване.

Съб Фев 16, 2008 12:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Hehe
Ключовете са към маса а не на + !!!
Онази схема с контролера е най удачна, може да се префацонира да стане без транзисторите на входовете, просто се слага един защитен диод и вътре в кода се обръща проверката , и какво му е сложното - 1 чип, 4 диода, толкова резистори, 1 транзистор и 7805 , чипа е 2-3лв какво толкова се шашкат като видят контролер не знам :?
Ето помисли пак :wink:

Прикачени файлове:
car_light.jpg
car_light.jpg [ 85.42 KiB | Прегледано 2318 пъти ]

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Съб Фев 16, 2008 12:35 pm
Профил

Мнение 
Ами просто не съм запознат с контолерите. До колкото знам, трябва да се програмира, а нямам такова у-во, а изобщо трябва ли незнам :?

Съб Фев 16, 2008 1:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Направата на програматор от типа на ProPic2 примерно би ти отнело един-два часа. Дори и обемен монтаж да е. Да не говорим, че за 6 лв. има сглобен кит JDM програматор по магазините за електроника. Самото програмиране е елементарно (стига да имаш HEX-a). Тука във форума има изписани "томове" по въпросите за прогаматорите. Като се почне от най-елементарните и се стигне до професионалните решения. А от тази схема с 629 не виждам накъде по елементарно може да стане, а и няма да е критична към елементи.

Съб Фев 16, 2008 1:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща