|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:10 am
Таймер с плавно изключване.
| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 може, може
|
| Съб Фев 16, 2008 4:53 pm |
|
 |
|
Chamade
Ранг: Минаващ
|
Добре. Пак нещо не ми е ясно. За да я реализирам схемата ми трябва чип и програматор ли?
|
| Съб Фев 16, 2008 5:24 pm |
|
 |
|
wolfshark
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
@Cekins Направи ми ProPic2 за 1 час и ще те черпя една бира
Chamade
В два форума върви темата вече сигурно 2 седмици. Защо не седна да налепиш онази схема дето викаш че е сложна (хмм, 2 транзистора 2 резистора и кондензатор не бих я нарекъл точно сложна). С микроконтролер по-проста няма да стане. Също така не разчитай на тия симулации прекалено много.
Схемата дето kasparov я даде какво и има.
А за предишния ти въпрос - да трябва ти чип и програматор, но чип + програматора ще ти излязат мин. 10лв така че се запитай има ли смисъл след като може би втори път няма и да го ползваш програматора.
Cekins тази схема наистина е много проста но на фона на по-рано споменатите си е направо сложна  Недейте просто да набърквате микроконтролери в толкова проста схема
|
| Нед Фев 17, 2008 2:02 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Трябва да имаме предвид че плавността при изгасване в случай на използване на микроконтролер ще е една, а с 1-2 транзистора ще е друга, т.е. с микроконтролер ще е по мазно, и кефа ще е по-голям. Не казвам че не може да се направи и с транзистори, но тогава схемата ще изглежда другояче и с повече елементи.
|
| Нед Фев 17, 2008 9:36 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Mda
Така е и консумацията ще е друга , МОС транзистора сигурно и без радиатор ще студен като камък, ще е по компактна схемата.
На мен ако ми бръмчи такава муха в главата щях да скоча с 2-та крака на контролера , вместо да си прави програматор и ако смята че никога вече няма да ползва такъв да пита някой познат дали няма програматор все някои може да има , а може да си стъкми един за COM порт от най елементарните ще излезе 1лв с частите ICPROG или WINPIC800 са безплатни 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Фев 17, 2008 1:17 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
Трябва да имаме предвид че плавността при изгасване в случай на използване на микроконтролер ще е една, а с 1-2 транзистора ще е друга, т.е. с микроконтролер ще е по мазно, и кефа ще е по-голям. Не казвам че не може да се направи и с транзистори, но тогава схемата ще изглежда другояче и с повече елементи.
Не разбрах как така цифровото ще е по-мазно от аналоговото ?!?!? И защо схемата ще е друга? Верно е че ще има по-голяма консумация, но пък тя е само през секундите, които забавят изгасването, а не докато е отворена вратата. Тогава тока минава през диода. Единствено виждам смисъл с контролер, ако се направи така че освен плавното изгасване - ако си оставиш вратата отвореназа повече от 5 минути, да ти спира крушката( например ремонтираш нещо поколата дълго време и няма смисълк да ти хаби акумулатора). Или пък я забравиш светната - сутрин неприятно понякога.
Ето ги моите резултати с подръчни средства - pnp транзистор bc807 или bc5xx с базов резистор 10к и кондензатор 470uF. Краен транзистор MJE13005 с 100ома на базата. диода към крушката си го имах монтиран в колата, другия към кондензатора е задължителен също. Ламаринка 1см. на 2см. за радиатор. Крушките ми са 2 по 5 вата. Не съм сигурен дали и тази в багажника и тя не светва паралелно с тях.
След затваряне на вратата лампите светят 15 секунди, след което през следващите 5 плавно изгасват.
Само се чудя защо не ги слагат тия неща на всички коли ами трябва да се занимаваме с глупости!?
|
| Нед Фев 17, 2008 2:52 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Да не пренебрегваме и смущенията от бобината на запалването, с които трябва да се бориш, ако схемата е с микроконтролер.
|
| Нед Фев 17, 2008 5:21 pm |
|
 |
|
ivkagd
|
 Таймер с плавно изключване.
Аз съм с тази схема и вече ми работи повече от 10г.Има и фото диод , да не свети плафона през деня , а само нощем.
|
| Вто Май 18, 2010 8:18 pm |
|
|