Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
осцилоскоп през видео кепчър? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
начи ако някой си мисли че може да изкара 20 мегахерца хубав правоъгълен сигнал, то е доста наивен. картинките изглеждат долу горе същите и със аналогов 100 мегахерца осцилоскоп, и няма как да са по-добри с обикновена сонда. със стария ми осцилоскоп за да гледам мегахерцови правоъгълни сигнали не ползвах щипката за маса, а махах на сондата щипката и опирах металния екран около острието директно на някаква маса близо до сигнала. само така могат да се изкарат прилични правоъгълни импулси на 20 мегахерца, дори осцилоскопа да е гигахерцов.

Пет Фев 22, 2008 10:30 pm
Профил

Мнение Mda
zaphod написа:
начи ако някой си мисли че може да изкара 20 мегахерца хубав правоъгълен сигнал, то е доста наивен. картинките изглеждат долу горе същите и със аналогов 100 мегахерца осцилоскоп, и няма как да са по-добри с обикновена сонда. със стария ми осцилоскоп за да гледам мегахерцови правоъгълни сигнали не ползвах щипката за маса, а махах на сондата щипката и опирах металния екран около острието директно на някаква маса близо до сигнала. само така могат да се изкарат прилични правоъгълни импулси на 20 мегахерца, дори осцилоскопа да е гигахерцов.

Брей колко сте писали :wink:
Но и аз така си мисля че сондите не са много като за 13MHz правоъгълен, те имат и капацитет вътре и кой зна как се разкривя сигнала заради него, защо не пробва малко да настрои сондата , има един тример на голямата букса и в комплекта на сондите една пластмасова отверка !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Фев 23, 2008 2:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
сондите са настроени, по-добре не ги пипайте.

Съб Фев 23, 2008 10:00 am
Профил

Мнение MMM
zaphod написа:
сондите са настроени, по-добре не ги пипайте.

Не бих казал, дори е добре за всеки обйват от измерваната честота да се настроят , ако си сигурен че тоя генератор дава перфектни правоъгълници на 12МХз настройваш сондите по него докато стане правоъгълник, дори има нужда да бъдат настроени на различни обхвати ако може но няма как , това е някаква универсална компенсация в сигнала от кабела но за всяка честота е нужно да бъде друга, просто няма как да бъде универсална за такъв голям диапазон, погледни кабела и ако се замислиш ще се убедиш сам, при толкова тънък кабел капацитета между оплетката и средното жило на 1м е голям за високите честоти и се получава изкривяване !

Съб Фев 23, 2008 2:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
пламене, капацитета наистина е голям, на един коаксиален кабел е към 100 пикофарада на метър. само че помисли - как по тоя кабел се пренася на стотици метри сигнал, при положение че капацитета възлиза на десетки нанофаради? е, при осцилоскопа нещата стоят малко по-зле, но като цяло делителя точно това му е работата, да компенсира капацитета на кабела и да балансира честотно системата сонда-кабел. аз лично съм убеден че основния фактор убиващ качеството на сигнала е не капацитета на кабела, а жичката с крокодила за връзване към маса. за съжаление тоя осцилоскоп екрана на сондите му е леко вкопан в пластмасата и много трудно може да се допре до каквото и да било. предполагам е направено за да се избягва късо, но така се затруднява възможността за директен контакт с маса, без посредничеството на кабела с щипката.

Съб Фев 23, 2008 11:39 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
То май затова навремето ползваха или активни сонди или делители :)
Ами направете си една "ВЧ жица", бе!

Пон Фев 25, 2008 11:07 pm
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:
То май затова навремето ползваха или активни сонди или делители :)
Ами направете си една "ВЧ жица", бе!

Нещо много ги разбираш ти :D

zaphod написа:
пламене, капацитета наистина е голям, на един коаксиален кабел е към 100 пикофарада на метър. само че помисли - как по тоя кабел се пренася на стотици метри сигнал, при положение че капацитета възлиза на десетки нанофаради? е, при осцилоскопа нещата стоят малко по-зле, но като цяло делителя точно това му е работата, да компенсира капацитета на кабела и да балансира честотно системата сонда-кабел. аз лично съм убеден че основния фактор убиващ качеството на сигнала е не капацитета на кабела, а жичката с крокодила за връзване към маса. за съжаление тоя осцилоскоп екрана на сондите му е леко вкопан в пластмасата и много трудно може да се допре до каквото и да било. предполагам е направено за да се избягва късо, но така се затруднява възможността за директен контакт с маса, без посредничеството на кабела с щипката.

Има кабел и кабел, за различни цели и кабелите са различни и със различно омово съпротивление.
Не знам до колко си наясно , но за дългия ми опит в кабелна телевизия мога да ти спомена следното:
За телевизонните сигнали пренасянето на сигнал по кабела например ако са 60 програми наредени по честота от 47-650MHz всяка една затихва в кабела с различна сила именно заради капацитета на кабела , колкото по надалече пренасяш сигнал по високите честоти най много затихват , това е най големия проблем в телевизията разликата в затихването по честота, затова там се ползват специални честотни коректори дори и с врътка ги правят тези коректори но винаги е за сметка на нещо, всяко едно нещо сложено като препятствие намалява сигнала което е другия проблем, затова каквото и да има сложено то ще внесе някакви изменения на игнала особенно ако е правоъгълен ще бъдат най много измененията , има ли кондензатор формата на сигнала вече не е същата. Този капацитет който е сложен с някакви други елементи е именно да компенсира честотните характеристики но няма как да бъде настроен за целия обхват, затова ти казах той трябва да се настрой по обхват за да е е вярно настроен, най много се влияе на най високите честоти защото е голямо съпротивление за тях .!!!
Така че според мен най добре е да се настройва за най високите честоти да бъде правилна формата на сигнала , и като мериш на по ниски ако има някакво връхче в правоъгълния сигнал имай едно наум че е от този капацитет , ако си толкова претенциозен и това е важно за теб, с генератора в който си сигурен и настройваш за измервания обхват пак , просто нямаш избор !!!
Даже ще е по лесно ако си имаш кабел настроен за високи честоти и друг за средни, че от много въртене може да се повреди този кондензатор, аз така на времето прецаках една сонда , после ми писна да се вглеждам толкова и си я настройх на най високата честота и не се заглеждам много на по ниските :roll: :wink:

Вто Фев 26, 2008 12:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6