Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
PIC16F877- Проблеми с програмирането! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами липсата на кондензатор при вас може би обяснява проблема с рисетването с пинсетата. Входа MCLR е малко по особен, той не е и съвсем чист вход. Поне преди години си играх да го изследвам на един 18F442 и установих че през определен период след включване на захранването той се опитва да драйви пина. Предполагам, че се дължи на BOR и POR машинките закачени отвътре. Пробвал съм да го връзвам директно на +, на един стар C версия 18ка изгоря чипа, а на F сериите не тръгваше процесора. Което не би трябвало да е валидно ако е вход както е написано в дейта шита. Както и да е. Сложете си кондензатор поне 10 нф към земя(резистора нагоре е задължителен). На програматора не пречи (поне на ICD2), а определено няма проблеми с пинсетите :), поне при мен няма. Всъщност аз винаги на рисет вход, на каквото и да е връзвам RC група. Рисет пина си е слабо място и трябва да се гали нежно....

Относно проблемите с програмирането. Дъвкали сме милиони пъти тая тема за пиковете. Според мен 90% от проблемите се проявяват с правени програматори. Нищо лошо не казвам не ме разбирайте погрешно. Просто си има определени скорости на нарастване и на импулсите VCC и VPP и ако те не се спазят на един ще работи, на друг няма. Според зависи коя серия е процесора... захранването на програматора и пр. В това отношение програматорите използващи захранване от серийния порт на ПЦ-то са пълна трагедия. Най-лошото е че понякога нещата тръгват на кантар, човек си мисли - екстра програматор си спретнах... и така докато не спре отново.

Сума ти време беше на промоция ICD2 в Комет, стотина лева беше. Ама досега каквото съм закачил към него - няма отказ да програмира.

Но ако си падате експериментатори - закачете скопа на VCC,VPP, PGC и PGD и проверете всичко ли е в норми според съответния programming manual.

Пет Фев 29, 2008 2:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е проблема липсата на кондензатора на MCLR, не го пропускам, даже и на платки с външен WatchDog е ставало, пипнеш ли с пръст или неизолирано джелязо MCLR и вероятността да го повредиш е много голяма. Това се отнася основно за A сериите при 16-ки, които са произведени по по-тънка технология. Веднъж върнахме десетки нови PIC16F628A на Комет, поръчахме си PIC16F628 и всичко си дойде на мястото. При 18-ките сигурно е същото дириджето, само че вече се научих да не пипам MCLR с пръсти или неизолирани джелеза :)

Програматора не е толкова съществен, ставало е с ProPic2, ICD-U40, ICD-S20, ICD-2. Повечето съвременни компоти могат да спазят времената, критично е само времето на нарастване на MCLR напрежението спрямо VDD след включване на захранването, след това клока и данните не са толкова капризни.

Зависи и от човека. Аз тази зима съм като електроцентрала, зареждам се от прашинките енергия в ефира, ела да видиш после какво става, светкавици и гръмотевици :) , откак ми сложиха разрядник на масата се оправи положението :) Подскачам само като си слагам гривната на ръката.

Пет Фев 29, 2008 6:26 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Аз съм направил два от програматорите Brenner - mini и 8P.
Работят безотказно!!!

Съб Мар 01, 2008 9:58 am
Профил

Мнение 
При "директните" програматори (от порта на пц-то) ,проблема май е в някакви закъснения /фронтове. Преди години си правих пропик и си спомням ,че захапа чак когато сложих кондензатор 220пф към едната линия. Може и от свързващите кабели да е . Отделно дали вин-а спазва времената, отделно дали самия софт е читав. Обикновено ги пишат за много контролери но само по спецификации, без да са тествани подробно. А и повечето такива програматори не са с особено изпипана схема. И към това като се добави "таланта" на незнайния майстор.... Полето за изява е безкрайно. :)

А за тоя MCLR няма да се учудя ако се окаже ,че успява да прехвърли някой заряд и да прошива някой и друг бит. Като се пипа с ръка там сигурно се вдигат поне 20В което вкарва контролера в режим на програмиране, а след това - божа работа...

Съб Мар 01, 2008 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
А за тоя MCLR няма да се учудя ако се окаже ,че успява да прехвърли някой заряд и да прошива някой и друг бит. Като се пипа с ръка там сигурно се вдигат поне 20В което вкарва контролера в режим на програмиране, а след това - божа работа...

Е чак да го програмираш с пръст.... няма да стане. :) Но пина сам по себе си е достатъчно чуствителен за да побърка ядрото (рисет например), ако го пипаш и не са взети мерки.

Да ви кажа - там където аз пъхам пикове, средата е доста по страшна от пипане с пръст :) Все са 18F, от старата дебела подложка (442, 6520, 6410) ,досега ядове не сме имали с нестабилност или проблеми с програмиране.

Съб Мар 01, 2008 8:59 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Здравейте колеги,
При мен 16F877A версия 7 на кристала рядко се програмира правилно с PICFlash2 (USB, пише го за 10-15 секунди, паметта е заета почти цялата). През ПИКСТАРТА минава. За 2 минути. Без грешки. Осмата версяия се програмира без проблем. Може би там е белята. В скоростта на програмирането ?

Пет Апр 18, 2008 8:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2