Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Дайте идея къде да си продължа обучението... 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
Ще го кажа само веднъж:

В ТУ -> Инжинерен дизайн 8O :oops: :heart:
Текстил :supz: :partyman: :heart:
Да продължавам ли

23момичета , 3 момчета (тук имаше грешка в цифричките)

Днес сутринта гледам по ТВ-то - "преглед на печата", във в-к "24 часа" на първа страница -

"23 момичета се бият за момче" 8O

п.п. - http://24chasa.bg/Default.asp?statid=39 ... 27&iy=2006

Пет Окт 27, 2006 2:53 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Маалко да бутна тая тема :roll:

Някой има ли информация за специалностите в ТУ-София, в коя паралелка какво се учи, какво мога да очаквам като работа след завърване на кокретната паралелка и т.н. Сайта на Ту-Сф ми се струва много разхвърлян и ми е трудно да намеря нужната информация :( Благодаря предварително!

Вто Мар 04, 2008 12:54 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Милен_Хюстън, :)
какво можеш да очакваш като работа след завършването.... на ТУ-София :?:
- от продавач на сергия на пазара до инженер в Боинг... всичко зависи от теб и желанието ти за работа... и за учене...:!: под учене не разбирам само по време на сесия....

мдаммм и горе долу от към 2-ри курс се хвани на работа някъде да чиракуваш та да ти е по-ясен света на "акулите в бранша" когато завършиш...
защото културният шок на отличника дето е запомнил конспекта по математика или е запомнил формулата на Шрьодингер... е голям като искат нещо от него да измисли :!: или да направи :!:

като цяло има четири пътя:
1. хващаш се на някаква работа далеч от това дето си учил и далеч от това дето искаш :(
2. поемаш бавно но славно по пътя на инженерните науки :) и се развиваш както дойде ;)
3. Родата вади връзки (от типа на девер Петко - зълвиният син дето е много учен) и те турат на някое бюро - на някаква скучна чиновническа държавна работа и така доживяваш до пенсия [-(
4. голям мозък си и спечелващ стипендия за докторат в някой престижен западен университет: !:

от моя випуск имам по тия четири точки състуденти и всеки е доволен по своему.. (особено един Владо дето отиде в Бъркли , микроелектроника да докторира:))

Вто Мар 04, 2008 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Под работа имах впредвид за каква работа ще може да се кандидатства със съответната диплома, че не искам да стане 1-ва точка...

Вто Мар 04, 2008 5:50 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
МУХАТА го каза много точно "от продавач на сергия на пазара до инженер в Боинг. "
Прегледай конспекта на университета, ако имаш конкретни вьпроси питай студентите вьв форума на ВУЗ-а, сьс сигурност има такьв. И каквото и да
ти кажат не им вярвай много много ;)
B началото е трудно да предвидиш на кьде ще те отвee вятьра. Каквото и да запишеш накрая може да се окажеш хардуерист, софтуерист, мрежов или системен администратор и т.н.
Следването е купчина от дисциплини, които да ти помогнат да се ориентираш с какво искаш да се занимаваш и да ти изградят общата инженерна култура, нищо повече. A cьветьт е сьвсем на място, хващай втори/трети курс някаква работа/чиракуване/практика. Следването е

3% лекции
11% подготовка за ипит (и тя почва далеч преди сесията, ако искаш да научиш нещо по дадената дисциплина)
1% форум
85% допьлнителни занимания с материята

А по горния вьпрос: с диплома се кандидатства за чиновническа работа...

Вто Мар 04, 2008 7:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За ТУ -Пловдив - АИУТ като специалност има файда. А колкото до чуждите, защо не погледнеш University of Technology Brno. Това е в Чехия, колеги били там по разни програми казват, че е много добро. Лекции има които се водят на английски.

Вто Мар 04, 2008 8:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
medeamona написа:
За ТУ -Пловдив - АИУТ като специалност има файда. А колкото до чуждите, защо не погледнеш University of Technology Brno. Това е в Чехия, колеги били там по разни програми казват, че е много добро. Лекции има които се водят на английски.

В Brno има такава бира, че няма да се сетиш за лекции въобще.

Пон Мар 10, 2008 2:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бирата е един бонус.
За щастие ми се удаде възможност лично да посетя университета (Еразъм - студентска мобилност).
Изклютилно голямо впечатление ми направи нивото на базата им - оборудване, помещения! В лабораториите студентите влизат с чехли или с еднократните найлонови патъчки. Осцилоскопи, мултимери, термостати, абе каквото ти душа сака!
И достъп до един куп бази данни - журнали в нета, статии, публикации, литература.
Интернет куплунзи - доволно, безжичен също.
Изобщо не мяса на това което е в бг!
Другия бонус - общежитията и част от универсиета са в "технологичен парк" ведно с моторола, IBM и т.н.
По информационните табла има редовно обяви за работа и стажове от доста известни фирми (Rockwell например)...

:)

Вто Апр 08, 2008 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да пиша, ей така за протокола докъде го докарах - записах се в ТУ-София, искаше ми се електроника, но бала ми стигна за електротехника... Сега от 15-ти съм в София :) IGBT се записал във Варна, военноморското...

Сря Сеп 10, 2008 12:40 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Milen_Haskovo написа:
Да пиша, ей така за протокола докъде го докарах - записах се в ТУ-София, искаше ми се електроника, но бала ми стигна за електротехника... Сега от 15-ти съм в София :) IGBT се записал във Варна, военноморското...

Честито и успешно и ползотворно следване. А за специалността, споко след първата година пробвай да се прехвърлиш. Най-много един изпит да имаш приравнителен.

Сря Сеп 10, 2008 12:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за прехвърлянето го знам, мъдрил съм го, ама да ви кажа че съм питал 100 човека и всичките казват да си стоя в електротехника понеже излизам готов инженер от там и навсякъде има търсене на такива кадри - вече и аз се чудя какво да правя. Имам цяла година да разучавам и разпитвам какво ще се прави докато дойде време за прехвърляне и други такива "екстри".

Сря Сеп 10, 2008 12:59 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
IGBT се записал във Варна, военноморското...
дупе да му е яко :D

Сря Сеп 10, 2008 7:50 pm
Профил

Мнение 
Няма специалност от която излизаш готов инжинер, най-близо до полезна работа са тези които следват архитектура, защото могат директно да почнат като чертожници :) Това че в момента има търсене за куцо и сакато което не може да направи еидн проет е друга работа, но да ти кажа по добре продавач на пазара, ще изкарваш повече. Специалност електротехника след това сепрофилира, и е много важно да решиш какъв профил. В момента, но забели момента, има търсене на всякакви драскачи с диплом които могат да слагат подпис и печат под проекти, аз ползвам такива защото аз лично не съм с такава специалност и не съм член на ала бала не знам си какви камари. Та моето наблюдение е че 99% не стават за нищо, не за офис сграда те за двустайна барака не могат да проектират, защото проектирането не е прерисуване. истината е че в тази специалност и преподаватели и инжинери са много назад, от досега ми с един куп такиване съм видял един който да зане какво е катоден отводител, как и къде се поставя. Има "инжинери" които ползват разни пособия та да си оразмеряват нещо, ама .. ей так през пръсти, акато опре до инсталации със сървъри и работни станции .... жална им майка, има чуство че никога не са чували понятието фактор на мощността, и много често го бъркат с кос.фи. Та да се върна на мисълта се, за моента се търси, както се търсят и строители, които м-у другото получават 2-3 пъти повече от подобни инжинери. Но след 5 години като завършиш едва ли ще е така, ще останат акулите, т.е. тези които са добре известни, примерно Софиянска е известно име в бранша, и поне има вид да знае какво прави. А такива които са ги наели да бълват масовки ще останат без работа, и тогава да видиш как се намира работа. М-у другото тая специалност си има много тънкости, не е като електрониката, но не е за подценяване. Ако си специалност електропреносни системи добре, ама там нещата са малко никак, има 3 дружества които не се натискат да дават високи заплати.
От друга страна като имаш диплома е все там каква е тя, ако те влече електрониката и мислиш че и без лекции може да се развиеш това е по добрия вариант, дипломата за електроинжинер като цяло е по полезна от тази за електроника, и ти дава право да проектираш, ако разбира се се регистрираш, си плащаш вноските и т.н.
Та се замисли... и ако ще останеш електротехника, гледай да си в час с нещата, не знам къде да те посъветвам за стаж, мого то фирмите не стават за нищо. Специализирай в няколко области, резервирано захранване, пожароизвестяване което е част от друга специалност но на практка отива в част електро, системи за оповестяване, така ще имаш по голям шанс.

Сря Сеп 10, 2008 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Специализацията се избира по-късно, ако не се лъжа след третия или четвъртия семестър, до тогава имам време да гледам и разучвам кое какво е що е... Електрониката - проектиране и т.н. са си интересна материя за мен, винаги мога да започна да се самообразовам по това което учат в тая специалност - засега само програмирането ми се струва страшно :D Ще видя как стоят нещата, само да започна да уча...

Сря Сеп 10, 2008 8:07 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Ами специализирането малко помалко започва от втори курс още, от там започва разлика в програмата, но релано до 3-ти май няма нищо по-специфично, е освен ако не искаш да сменяш много различни специалности, примерно мениджмънт с инжинерство. Аз всъщност идея няма сега какво се учи, ние първи курс имахме ЛАГ, МА1/2, физика 1/2, чертане, философия, материалознание, ... не помня, общи предмети общо взето, втори съвсем нямам спомени :)
Прав си, ако искаш да се занимаваш с електроника това едва ли има общо със специалността ти, физиката помага не малко, и не само велектрониката а и в решаването на куп проблмеи които ще изникнат ако се занимаваш с електроника, математката също е доста полезна .. това някой трбяваше да ми го каже преди 10 години а аз си останах с математиката от средното, което често ми е проблем ... ама нали имаше колежки със пищови, аз ползвах техните те моя .. и така ....

Сря Сеп 10, 2008 10:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща