|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:16 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Виртекс-4 VLX25 проблем
Най-основния проблем е че почти съм нямал вземане даване с програмируема логика, но се наложи да оживявам едни платки поради липса на други желаещи (може би и можещи...) във фирмата тъй като дизайнерите им отдавна са забегнали в друга фирма, а документацията след тях не е особено изчерпателна по въпроса.
На въпроса - към Виртекса отиват опорни 24MHz, в него се преобразуват до 32MHz, което е и въпросния DCM(Digital Clock Manager - основния клок от който се получават всички други вътрешни и външни, или поне както аз си го обеснявам). Делим на 2, после пак на 2 и се получават 8MHz, които отиват през 51 ома и писта под 1см към входа на Атмегата. Нищо друго не е закачено за тая връзка. Мегата е на 3.3В и периферията на Виртекса също - защо е тоя терминиращ резистор, никой не можа да ми даде обяснение. При увеличаването му обаче например на 120ома, общия ток пада с 10-20мА... и понякога с 120ома системата работи, а с 51ома не.
Проблема е че при някои от платките Атмегата не се държи нормално, а това е следствие че на изхода на Виртекса имаше 6MHz вместо исканите 8MHz. Колегата който се занимава с програмирането, компилира една версия която изкарва тия 32MHz на въпросния изход - в резултат на изхода получихме опорния 24MHz(на проблемните платки, а на другите си излезнаха 32MHz. Разбира се разделих Атмегата от Виртекса къде физически, къде като забраних вънщния клок). Така, че в 50% от случаите Виртексите не генерират тия 32MHz, а делят директно опорните 24MHz на 2 и после пак на 2 и ето ги 6MHz. Въпроса е че кода е един и същ, хардуера отвън също и нищо не подсказва за някакъв дефект или повреда - повишена консумация, странна форма на клока и т.н. Другите части от кода при Виртекса и Атмегата(на 8MHz IntRC) при дефектните платки поне привидно си вършат работата, въпроса е че трябва да са синхронизирани...
Дали нещо вътре във Виртекса е отишло или просто е софтуерен проблем че тия 32MHz не се генерират.
Ако звуча объркано и аматьорски - така е.г Ще съм благодарен за всеки съвет.
|
| Вто Мар 04, 2008 11:50 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Здравей,
Леко ме зачудваш с тези 51 ома  с 150-те още повече ама нейсе
ако е за терминиране би трябвало да е най-вече 33 ома:!:
ако попиташ защо  ще ти кажа
Изходният импеданс на повечето CMOS fanout буфери е от 10 до 30 ома  Когато поставиш като външен терминатор(source series terminator ) 33 омов резистор ->сумарният изходен импеданс на линията се получава около 50 ома(и всичко требе да е наред  )
Това е предпоставка да ти работи правилно системата
Под правилно разбирам като се бучнеш с осцилоскопа да няма отражения(reflections) на сигнала - в случая клока.
Повечето FPGA-та имат възможност за програмиране на изходният импеданс на клок драйвера-> требе да заделиш време и осцилоскоп за да подбереш правилните стойности за да нямаш несъгласувани линии(визуално на пръв поглед гледай за отражения)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 05, 2008 12:47 am |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Относно честотите...
Странно ми изглежда това мощно животно Virtex4 (никога не съм имал щастието да си поиграя с такова, че е много скъпо) да работи едва на 24MHz - това да не е честота от USB драйверите (ако има такива) - те работят на толкова. Едва ли има нещо бъгнато в самия чип - иначе по-скоро нямаше да работи / да се програмира изобщо. По-скоро проблема идва от съгласуване на импедансите (както рече Мухата) - отвън с резистори или отвътре - посредством ограниченията наложени в User Constraints File-а (UCF), в който имаш страшно много опции за въздействие и за сега не се наемам да го обяснявам.
Най ми прилича обаче самата програма / схема да не е съставена правилно. Пък и не е задължително да се ползват DCM - можеш да си направиш и прост делител без тях. Ако искаш да понавлезеш в тези схеми, мисля че този сайт ще ти е от полза http://www.fpga4fun.com/ - там има и за делителите, и за синхронизациите, а и удобен специализиран форум.
Поздрави
|
| Сря Мар 05, 2008 9:48 am |
|
 |
|
syscop
|
При тия честоти (24MHz, 8MHz) и дължина на пистата 1см нещо ме съмнява да има голямо разсъгласуване (ако въобще го има).
|
| Сря Мар 05, 2008 1:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Хайде да не разбозваме темата
човеко питаше за терминирането и аз се помъчих да му отговоря
Ако искаш дизайна ти да е ЕМСъвместим, пък и да работи, трябва много голямо внимание на съгласуванията 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 05, 2008 1:41 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
благодаря на всички - ще разгледам и оригиналните описания и форумите.
днес сутринта едната платка отново си заработи нормално. но не съм тествал за по-дълго, ще продължа с тях след обяд или утре че пускам една платка за монтаж...
май ще се окаже, че понеже 1.2В идват от друга платка и минават през гъвкав кабел и едни смотани конектори, към фпга-то падат на 1.14В. А спецификацията на Виртекса препоръчва 1.14-1.25В, така че предполагам на границата съм и след известно време като се позатопли чипа(кора харчи към 200 милиампера като е стартиран), се проявяват тия магарии.
за терминирането - в първата версия не е имало наистина, било е директно вързване, но след това са добавили тия 51 ома навсякъде по клоковете между фпга и контролер или фпга и конфигурационна флаш памет. За да е още по интересно, опорните 24МХз са ги пуснали през 68ома и там пистата минава от едната платка на другата през гъвкавия кабел, общо се пада около 15см - там имам оставени места за променливотоков терминатор (последователно резистор и кондензатор). Но както казах клоковете са чисти, с нормални нива...
Освен това излизат тука едни други версии от колегата - можело да се компилира за семпъл, степинг А1 или А2 тип фпга (според версията на чипа), изобщо тъмна и дълбока, но различните компилации дадоха един и същ резултат. . Ще напиша какви са резултатите.
uglyduck - всичко покрай тия фпга-та е бая скъпо, но vlx60 за мене уби рибата - 600 долара бройката... сигурно има и по-скъпи, но това ме беше страх да го пипна
|
| Сря Мар 05, 2008 1:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
има, има VFX140  идея си нямам колко струва, но цифрата ще е 4-цифрена. За Virtex-5 да не говорим, там си е болна история...
|
| Сря Мар 05, 2008 2:28 pm |
|
 |
|
syscop
|
Да съм споменал, че не трябва да има съгласуване ? Все пак говорим за конкретен случай.
|
| Сря Мар 05, 2008 3:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тия терминирания на къси разстояния са безмислени, при положение, че карате висок клок по дълъг лентов кабел.
още по-безумно е да храните чипа с дълга захранваща жица. в най-лошия случай трябва локално LDO, добър филтър и EMC ферити по кабела.
пробвай да смениш резистора с кондензатор
|
| Сря Мар 05, 2008 4:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ето как се оправя проблема с DCM-a и терминирането. след като всякакви видове терминиране и т.н. не помогнаха, компилирахме кода от SPEED OPTIMIZED в RANGE OPTIMIZED. Сега DCM-а локва винаги.
Новия хит са едни други клокове които синхронизират 9 броя сигма-делта 24-bit ADS1251U. И съм сигурен че проблема отново е комбиниран - т.е. и в софтуера и хардуера. Но когато софуера е писан от няколко поколения във фирмата и никой не знае каква точно е бозата, се получава приказката за търсенето на черна котка в тъмна стая.
|
| Сря Апр 16, 2008 11:52 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Това по-скоро само е преместило проблема.
|
| Чет Апр 17, 2008 5:45 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-вероятно даже котката да не е в стаята
всякакви клокове над 20-MHz са проблем, особено ако трябва да са строго синхронни и синхронизират нещо.
дори и меренето не е тривиално.
затова хората са измислили клок-буфери с обратни връзки, но и те решават проблемите до определени честоти.
|
| Чет Апр 17, 2008 9:18 am |
|
 |
|
Grubi
|
знам че го мести проблема, защото при сензорите се налагат някой промени при range optimized. но втория проблем не е следствие от първия - бяха си независими и преди. така, че е решение все пак - защото иначе я няма комуникацията и даже не може да се види какви са проблемите при сензорите. факт е че който и да бях питал във фирмата или по форумите не се беше сетил за range optimized компилация
тия ацп-та имат дефинирано мин. напрежение за вх. лог.1 - 4.00В, но някой който правил дизайна казал че работели и с 3.3(колкото е изхода от виртекса). Е вярно е някои работят, но не всички. А с тия 0402 резистори и наблъскани(точно наблъскани, а не подредени) елементи физическите пачове ми изправят косата всеки път.
|
| Чет Апр 17, 2008 9:54 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|