Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
той ми изпраща подобна поредица 01, 55, 8А, 55, 8А, 01, 8А, 01, 55........ и т.н от байтове. На какво се дължи това според теб?

Ами не знам на какво може да се дължи, но защо не преслушаш с някоя монитор програма как точно си комуникира вагком-а с това ЕКУ и да видиш дали праща същите неща към вагком-а, и ако е така програмата с каква команда му отговаря. Дано накрая твоя проект завърши с успех :).
Поздрави!

Нед Фев 24, 2008 5:55 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
daniel_stefanov написа:
Опитах и това но не стана. Сега вече събуждам ЕКУто, но по нагоре съм описал какво става. Вместо да продължи да си "говори" с моя контролер, той ми изпраща подобна поредица 01, 55, 8А, 55, 8А, 01, 8А, 01, 55........ и т.н от байтове. На какво се дължи това според теб?
Хайде Поздрави! :wink:

От доста време не следя постовете, щото нямам много възможност, но сега ги няма шефовете :)...
Отговора на последния байт кога го пращаш? Имам предвид, 4е ако не го пратиш на време, може да получиш подобни резултати.
След като получиш (прочетеш) байт чистиш ли го от фифо-то? ...или тва е автоматично?
Едно време като подкарвах комуникацията нямах такива проблеми... трее да тръгне.

Успех! :)

Чет Фев 28, 2008 6:29 pm
Профил

Мнение 
Браво че си успял със събуждането.

От тук нататък моя съвет е да прочетеш немския сайт или негов превод на англииски (например тук: http://www.blafusel.de/misc/obd2_obdii_ ... me_en.html)

Въпреки че за целите ти не е необходимо кой знае какво ти препоръчвам да си направиш една променлива в която да пазиш текущия брояч и да гледаш дали получаваш байтовете в правилен ред. Да си направищ една две функции които да проверяват дали получаваш ff-byte[n], дали не изтича някой таймаут при предаване или приемане. Без трасиране и посочване на конкретния проблем ще ти е доста трудно да го настроиш да работи стабилно.

Освен това този протокол е доста бавен и трябва преди да отговориш на всеки байт пратен от еку-то да вкарваш изкуствено закъснение - при мен е 5-10ms. Има и разни други закъснения които трябва да се спазват. Също така да знаеш че ако четеш последователно повече от 3 различни групи почва да се губи комуникацията със еку-то. Все още експериментирам по въпроса как да се заобиколи проблема.

Струва ми се че пращаш комлемент-а много бързо и екуто го изпуска и повтаря наново последните два непотвърдени байта.

Успех :)

Пон Мар 03, 2008 7:51 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Здравейте,
Вчера беше моя щастлив ден! :lol: Най накрая успях да пусна комуникацията с ЕКУто и сега всичко е ОК!

Цитат:
От доста време не следя постовете, щото нямам много възможност, но сега ги няма шефовете ...

nickich, радвам се приятелю, че отново се появи и имаш възможност да следиш темата и да помагаш.

Цитат:
Да си направищ една две функции които да проверяват дали получаваш ff-byte[n], дали не изтича някой таймаут при предаване или приемане. Без трасиране и посочване на конкретния проблем ще ти е доста трудно да го настроиш да работи стабилно.

Това функция за откриване на грешки при комуникация ли е? Честно казано не съм правил такива функции, но засега комуникацията работи доста стабилно. Цяла нощ оставих да работи и на сутринта не се беше разпаднала. Това са около 15-16 часа работа. Според мен може да се смята, че е стабилна :) .

Цитат:
Освен това този протокол е доста бавен и трябва преди да отговориш на всеки байт пратен от еку-то да вкарваш изкуствено закъснение - при мен е 5-10ms. Струва ми се че пращаш комлемент-а много бързо и екуто го изпуска и повтаря наново последните два непотвърдени байта.

Успех

Точно в това се оказа проблема #-o . Оказа, се че много бързо отговарям и ЕКУто не ме разбира. Затова изпраща отново последните байтове. Наслагах навсякъде преди putc(); времезакъснение от 10ms и всичко заспа. Благодаря ти gdh :prayer: Имаше обаче и още един проблем, за който искам да споделя. Признавам, че ако не го бях открил случайно, все още нямаше да имам комуникация. Става въпрос за "ехото"
, което трябваше да обработвам. Както бях писал в по-горен пост след всяко putc(); бях сложил getc(); което да обработва точно това ехо. Ще дам пример:
kw1281_get_byte ()
{
int ecu;
ecu = getc();
Delay_ms(10);
putc(0xFF - ecu);
getc();
return ecu;
}
Всичко до тук изглежда добре....... Да но не...
Оказа се че без обработката на ехото програмата работи, а с getc() - не работи!!!!! Е, това не мога да си обясня защо е така :oops: ??? В момента съм с версия на компилатора PCWHD 4.068 (мисля, че е последната) и се замислям дали тази версия не обработва ехото след putc() автоматично. Как мислите?
За сега е това, по-късно ще постна малко снимки на първите данни които прочетох. Поздрави!

Чет Мар 06, 2008 9:45 am
Профил

Мнение 
Здрасти, искрени поздравления :)

Цитат:
Това функция за откриване на грешки при комуникация ли е? ...

Мисълта ми беше не просто да четеш байтовете и да им вярваш че са правилните ами да следиш по изкъсо дали информацията която четеш е коректна и че екуто се държи както трябва. Ако нещо ти се разпадне комуникацията ще зависнеш на някой getc и ще трябва да рестартираш пик-а. Правилно ще е ако имаш някакъв таймаут за който не получиш отговора или има някаква грешка да ти се рестартира кмуникацията с еку-то. Не ми се ще да ти давам такива идеи щото си е въпрос на "вкус" от тук вече. Щом ти е стабилна комуникацията си свиркай и давай нататък. :wink:

Цитат:
Оказа се че без обработката на ехото програмата работи, а с getc() - не работи!!!!!

Малко те заблудих с предходните си постове предполагам. Значи ехо има само ако ползваш хардуерния USART. Със FORCE_SW няма входен (хардуерен) буфер и единствената информация която получаваш е по време на getc(). Тоест не е възможно да пращаш и получаваш едновременно.

Чет Мар 06, 2008 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ето малко снимки :oops:
На дисплея съм показал барометрично налягане и power supply (захранването на EKUто е от компютъра) понеже може реално да се види дали измерването е коректно и стабилно. Затова съм вързал и мултицет. Даже мери вярно :lol:
Не се сдържах и в обедната почивка занесох "сергията" при колата. Успях да направя няколко кръкчета и да видя в реални условия какво става. За сега съм доволен от получените резултати :) . Най-добрата новина е че комуникацията е бетон. Нито веднъж не ме дисконектна, за което съм много доволен. Това, което ме разочарова на пръв поглед е бавната комуникация. Лощото е че нищо не мога да направя като скорост на комуникация, но мога да оптимизирам малко сметките и може би изписването на екрана. Това се получава когато чета както съм показал 4 групи. Когато е само една (например само обороти) нещата са доста по-бързи.
Другата идея (която ми подсказа Gogo) е да сменя изцяло процесора. Абсолютен аналог като крачета е 18F452 и бих могъл да го заменя с досегашния 16F877. Как мислите??? Би трябвало сметките по изчертаване и пресмятане на printf(); да става доста по бързо (по мой сметки 2,5 пъти по-бързо).
Ами това е за сега. Почвам да мисля за подходящ дисплей и бутони. Нямам много опит с дисплеите и приемам всякакви идеи :roll: Само искам да кажа, че не ми се иска да е с редове и колони какъвто ползвам в момента на снимката (например 2х16 или 4х20), а ако може да е точков или незнам там как се казва за да мога стойността която изобразявам да не се ограничава по големина от реда, а да мога да я "пиша" колкото искам голяма. Оффф нещо май не го написах както трябва :( , ама надявам се ме разбрахте. Поздрави!

Прикачени файлове:
bord3.jpg
bord3.jpg [ 98.69 KiB | Прегледано 4951 пъти ]
bord2.jpg
bord2.jpg [ 96.53 KiB | Прегледано 4975 пъти ]
bord1.jpg
bord1.jpg [ 98.77 KiB | Прегледано 4972 пъти ]
Чет Мар 06, 2008 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Браво!
Поздравления!
Изглежда много добре!

комуникацията по принцип си е бавна и едва ли по-добър чип ще оправи много нещата. Може да пооптимизираш малко функцията за принтване (библиоте4ната printf е много бавна). Можеш да си напишеш някоя проста функцийка. може да се оптимизира и като сложиш комуникацията на прекъсване (май този пик имаше прекъсване на серийния порт, ненам) или като я направиш хардуерна.
За дисплея, ако искаш да ползваш графичен може да разгледаш 12864 (пусни го в търсачката на комет). Тва е 128ь64 пиксела монохромен ТКД. Има и други видове. Може да ползваш от Нокия 3310. Имаше някаде, май Никола се забавляваше с нея. Ако ти трябва по-добър дисплей - има, ама схте трее да менкаш проца и малко рамец да сложиш.

... но това е едно добро начало!

Успех!

Чет Мар 06, 2008 5:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Браво Даниеле, малко хора не се отказват след толкова неудачи!
@nickich - това 12864 много лев а и го няма налично в Комет, заинтересуваме но :( За 3310 - скоро може да ми се наложи да поръчам 100-на бройки, превъзходен дисплей, прекрасна цена и малко изгърбване за монтаж... ако Даниел се интересува - насреща съм ;)

Чет Мар 06, 2008 8:17 pm
Профил

Мнение Hehe
milenjs написа:
@nickich - това 12864 много лев а и го няма налично в Комет, заинтересуваме но :( За 3310 - скоро може да ми се наложи да поръчам 100-на бройки, превъзходен дисплей, прекрасна цена и малко изгърбване за монтаж... ако Даниел се интересува - насреща съм ;)

Има една интересна руска разработка но е с атмел , мисля че съм я пускал из форума ако ви върши работа, един познат си я инсталира в автомобила много добра играчка с 101 възможности дори ти смята колко литра имаш в резервоара , интересно че той я закачи директно с разни кабели но тя си имаше К-лине мисля комуникация но не я пробва работи ли или не, интересно е дали работи :)
http://trip.on.ufanet.ru/
Изображение

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Мар 07, 2008 1:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Браво!
Поздравления!
Изглежда много добре!

Благодаря ти! Старая се! :wink:

Цитат:
За дисплея, ако искаш да ползваш графичен може да разгледаш 12864 (пусни го в търсачката на комет). Тва е 128ь64 пиксела монохромен ТКД. Има и други видове. Може да ползваш от Нокия 3310. Имаше някаде, май Никола се забавляваше с нея. Ако ти трябва по-добър дисплей - има, ама схте трее да менкаш проца и малко рамец да сложиш.

Разгледах в интернет доста графични дисплеи 128х64 и да ти кажа честно се запалих много. Голяма красота са и човек може да прави невероятни неща и мисля че за моя случай ше са перфектни. Може и картинки да нарисувам :lol: . Единственото, което ме притеснява, е че никъде не успях да намеря такива дисплей в София и също така незнам като големина какви са размерите. В каталога на Комет видях такъв (който го няма в наличност) с размери 93х70х9,5мм, но ми се струва, че този ще е доста голям.

Цитат:
Ако ти трябва по-добър дисплей - има, ама схте трее да менкаш проца и малко рамец да сложиш.

Мисля да ползвам 18F452 като контролер и си мислех дали неговия рам няма да стигне ако ползвам 128х64??? Другия вариант е да сложа още външна EEPROM. Има майкрочипски евтинки такива. Какво би ме посъветвал?

Цитат:

Благодаря, milenjs! За мнооого малко не се бях отказал. Добре, че всички Вие помагахте толкова настойчиво, че то стимула е голямо нещо :D .

Цитат:
За 3310 - скоро може да ми се наложи да поръчам 100-на бройки, превъзходен дисплей, прекрасна цена и малко изгърбване за монтаж... ако Даниел се интересува - насреща съм

Звучи доста съблазняващо предложение. Ако е удобно разбира се мога да взема един :oops: . Благодаря! Той също ли е 128х64?

Иначе аз съм харесал един от Сони Ериксон V630i. Ето малко снимки. Има ли някаква по-подробна информация за пиновете на този дисплей? В интернет не можах нищо да намеря. Шанса е ако някой се е занимавал по-подробно с този дисплей да сподели опит. Не е задължително да е той. Другото, което е неудобство на дисплея е куплунга с който се свързва. От снимките се вижда, че с поялник тук не може да се работи. Всички ли графични дисплей са с подобно захващане? АКо е така как мога да направя преходник за по удобна работа?

Пак започвам да досаждам :D ......
Може ли също да ми препоръчате 128х64 дисплей, който има библиотека в ccs, зашото ако трябва аз да я пиша .... незнам дали ще се справя :( .
Поздрави.

Прикачени файлове:
v630i_2.jpg
v630i_2.jpg [ 99.04 KiB | Прегледано 4948 пъти ]
v630i_1.jpg
v630i_1.jpg [ 98.99 KiB | Прегледано 4952 пъти ]
Пет Мар 07, 2008 3:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В електронинвест имат LCD 128x64 (JM12864), както и в Елимекс (магазинчето до техническия), но там цените са по-високи. Ако искаш да е цветен от ГСМ по-добре ползвай от Siemens S65. За него поне малко документация има, а цената му е някъде колкото на този 128х64 от Електронинвеста.

Пет Мар 07, 2008 6:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря, paregov!
Ще погледна задължително какво предлагат по магазините в София (то май голям избор няма) а пълк и цените нещо ... високи. Излиза, че да си купиш ГСМ втора употреба и да му вземеш дисплея е по евтино от колкото да купиш подобен дисплей от магазина.
В момента разполагам с 2 дисплея (цветни) от ГСМи, но нямам почти никаква информация за тях.
1. Нокиа 7650 176х208 пиксела, 4096 цвята
2. Сони ериксон v630i 176х220 262000 цвята
Може ли някой да даде малко инфо за тях? И най важното с монтажа. Много малки куплонзите за връзване!
Поздрави!

п.с. Вижте какво си харесах в e-bay : http://cgi.ebay.at/128x64-LCD-Display-f ... p1638.m122
Какви са възможностите да поръчам от там този дисплей? Не съм пазарувал досега от ебай, но този дисплей ми се вижда идеален за мойте нужди.

Нед Мар 09, 2008 4:15 pm
Профил

Мнение 
Този дисплей който си харесал е без подсветка. Аз чакам в момента ето този:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... :IT&ih=022

драйвера му е Samsung KS0107 / KS0108. И аз съм нов с графичните дисплеи. Така и не успях да разбера кой от двата драйвера е по лесен за управление (ks0107 или на toshiba t9693c) В крайна сметка го избрах по външен вид :oops:

Не знам дали компилатора който ползваш няма библиотека за някой драйвер. Най-добре виж поне да ги ползваш на готово.

Пон Мар 10, 2008 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
daniel_stefanov написа:

Цитат:

Разгледах в интернет доста графични дисплеи 128х64 и да ти кажа честно се запалих много. Голяма красота са и човек може да прави невероятни неща и мисля че за моя случай ше са перфектни. Може и картинки да нарисувам :lol: . Единственото, което ме притеснява, е че никъде не успях да намеря такива дисплей в София и също така незнам като големина какви са размерите. В каталога на Комет видях такъв (който го няма в наличност) с размери 93х70х9,5мм, но ми се струва, че този ще е доста голям.

Имам един вкъщи, мисля, че е 128х64. Ще ри го подаря ако го искаш. Само че се прибирам по великден...

daniel_stefanov написа:
Цитат:
Ако ти трябва по-добър дисплей - има, ама схте трее да менкаш проца и малко рамец да сложиш.

Мисля да ползвам 18F452 като контролер и си мислех дали неговия рам няма да стигне ако ползвам 128х64??? Другия вариант е да сложа още външна EEPROM. Има майкрочипски евтинки такива. Какво би ме посъветвал?

Ами не знам този пик с колко е ама за 128х64 сигурно ще стане. Аз имах предвид ако искаш цветен... ЕЕПРОМ-а не е ли малко бавничък?

[/quote]

Сря Мар 19, 2008 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Здравейте,
Извинявам се за закъснението с което пиша, ама тамън някакъв творчески напредък и се отвори много работа нещо в службата :( .
gdh, супер дисплей си харесал :wink: . Аз също взех преди няколко дни подобен, но все още не съм го вързал за експерименти. Ето една снимка:
За сега екпериментирам на "сухо" с Proteus (слава богу имат на ampire 128x64 готова библиотека. Такъв какъвто е моя). Въпреки готовите библиотеки, нещо не мога да вържа нещата още. Например проблем ми е все още да искарам текст на дисплея и т.н. Но, честно казано нямам и много време да задълбая малко повече. За текст пиша glcd_text57(1, 1, "Hello!", 5, ON);, ама нищо нестава. Дава някаква грешка и нестава и нестава. Опитах и така glcd_text57(1, 1, 'Hello!', 5, ON); - пак нищо.
Цитат:
Не знам дали компилатора който ползваш няма библиотека за някой драйвер. Най-добре виж поне да ги ползваш на готово.

Ползвам в момента CCSа и там има няколко библиотеки:
//#include <HDM64GS12.c>
//#include <graphics.c>
//#include <ks0108.c>
//#include <glcd.c>
Според мен трябва да ползвам ks0108.c, но дава възможност 64х64 точки и затова ползвам HDM64GS12.c. Не съм сигурен, че трябва да е така. Никъде не мога да намеря примерни програми (да си призная не съм и търсил сериозно :oops: . Пак времето не стига).
Другото, което си мисля, е че този дисплей, който купих е с ks0108b контролер, а библиотеката е ks0108.c. Вероятно има разлика.
Ами в общи линии закъсвация с тоя дисплей, а пък да не говорим за меню ако трябва да правя. Нещо тегава работа, но няма да се откажа. 8)
Ти докъде стигна с дисплея? Доставиха ли ти го? Хайде, пиши :)

Цитат:
Имам един вкъщи, мисля, че е 128х64. Ще ри го подаря ако го искаш. Само че се прибирам по великден...

Благодаря, nickich!
Това е голям жест от твоя страна , за което ти благодаря много. Скоро купих такъв и вече имам :) . Благодаря ти за предложението, но това не пречи да се видим като си дойдеш и да почерпя по бира :drinkers: . Имам много да черпя!
Поздрави от мен!

Прикачени файлове:
AG12864ASTQW.jpg
AG12864ASTQW.jpg [ 98.23 KiB | Прегледано 4952 пъти ]
Пет Мар 21, 2008 4:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща