Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Управление на двигателче за празен ход. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами не знам кво да ти кажа... По принцип, в перформънс афтърмаркет ЕКУ-тата празния ход не е най-силно развитата ф-я. Даже някои изобщо я нямат. :wink:

Пон Сеп 26, 2005 1:38 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
По какъв белег ги различаваш Performance от "не-Performance" програмируемите контролери? Моят например има доста гъдели (water injection, traction control, rev limiter ......) както и 2 начина за управление на празният ход. Спада ли към Performance групата? Всеки Performance ЕКУ може да се монтира на не-Performance автомобил което е заложено във същността му и го прави универсален.
Просто искам да кажа, че трябва да е по-гъвкав контролера ти, за да имаш по-голям пазар.

Пет Сеп 30, 2005 2:00 pm
Профил

Мнение 
И след големият off topic някой ще може ли спази някои от изискванията на "закона" ми и да даде идея за направата на контролер на празниат ход със описаното електромоторче?

Пет Сеп 30, 2005 2:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
disc написа:
По какъв белег ги различаваш Performance от "не-Performance" програмируемите контролери? Моят например има доста гъдели (water injection, traction control, rev limiter ......) както и 2 начина за управление на празният ход. Спада ли към Performance групата? Всеки Performance ЕКУ може да се монтира на не-Performance автомобил което е заложено във същността му и го прави универсален.
Просто искам да кажа, че трябва да е по-гъвкав контролера ти, за да имаш по-голям пазар.

Самото ЕКУ не може да е перформънс или не перформънс, естествено, просто обикновено ги слагат на коли с много коне. :) Както и да е, това са глупости.

Пет Сеп 30, 2005 2:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
disc написа:
И след големият off topic някой ще може ли спази някои от изискванията на "закона" ми и да даде идея за направата на контролер на празниат ход със описаното електромоторче?

Ами така, както си го описал, ще ти искат много пари, бате. :( Мене за една келава платка, дето аз всичко съм си проектирал, те само ми я опроводиха ми зеха 100 кинта - праи си сметка. Ако искаш, можем заедно да почнем от нещо малко - например, първоначално да се управлява линейно, после постепенно да се усложнява (ако наистина се налага).

Пет Сеп 30, 2005 2:56 pm
Профил

Мнение 
не знам дали това което ще драсна е за тука , но ще опитам :) от опит глава не боли
Така при моят случай - рено 19 хечбек този регулатор на оборотите се командва от PC в колата с 3-кабелна клема
съответно в двата края са отрицателни напрежения , а в средата е положителното ( което се равнява на средна точка )
решението го направих така
взех две ОУ за отрицателно напрежение 7912 и за всяко с потенциометър ( двоен )
свързан огледално
демек
в крайно ляво положение - от изхода на едната схема имам 13 волта , а от другата имам разликата на акумолатора
някаде 1 волт
като започвам да въртя потенциометъра постепенно това напрежение се променя и по този начин движа клапата на този регулатор в другото положение -
ако някой се поинтересува може да драсна и картинка на идеята която работи вече много време

Нед Мар 09, 2008 11:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
взех две ОУ за отрицателно напрежение 7912 и за всяко с потенциометър ( двоен )

Дай малко повече информация за тези операционни усилватели 7912,ако може и PDF.

Пон Мар 10, 2008 11:53 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
@Рек моторчето няма нищо общо със стъпково - обикновено моторче като от детска играчка, плюс червячна предавка и винт, за да излиза пишока.

Пон Мар 10, 2008 12:08 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Май в тая тема всеки си пише каквото знае, та затова и аз така. Това което до сега съм виждал е:При по старички коли е един електормагнитен клапан с 2 извода, прост електомагнит управляван с ШИМ, Другото е истински стъпков мотор с 4 извода въртящ червяк.
Та какво може да управлява мегаскуирта - май стъпково моторче, а оставам с впечатлението че твоят изпълнителен механизъм е електромагнитен клапан. Поясни.

Пон Мар 10, 2008 1:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе я да поясня обобщавайки, че май на нито един от писалите не му е ясно кой какво пита... Значи... Въпросния мегаскуирт има вградено управление на моторче (било то стъпково или с шим) което изпълнява ролята на автоматичен смукач - т.е. при студен двигател да пуска повече въздух за да държи по-високи обороти и с нарастване на температурата притваря допълнителния въздух и връща оборотите към нормалните за празен ход. И тук мегаскуирта спира да се занимава с празния ход. Това не е управление на празния ход. Управление на празния ход е регулиране на оборотите на двигателя, когато педалът на газта е пуснат и оборотите му не са над 1000 примерно (т.е. когато не пускаш баир с отпуснат педал на газта и включена предавка - това е т.н. принудителен празен ход) и температурата на охладителната течност е над примерно 60 градуса. Това е система за поддържане на т.н. тихи обороти или обороти на празен ход (в повечето двигатели това са 800 об/мин). Използва се за да компенсира натоварването на двигателя което при празен ход би довело до падане на оборотите дори под 500 (примерно при включване на компресора на климатика, от увеличаване на натоварването от сервото на волана от алтернатора, вакуумпомпи и др.). Използват се електромагнитни клапани с PWM. Такова управление е много сложно, защото се следят много параметри с цел да не се получи разколебана система. Следят се температури, разреждане в смукателния колектор, обороти, количество въздух което черпи двигателя в дадения момент... и на практика в домашни условия адски трудно се прави. Те за това и не са го направили в мегаскуирта. Даже си го бяха писали по страниците това цялото обяснение ама явно не сте имали нервите да четете всичко по сайта им... Така че с две думи: ако искате да си управлявате цикъла на загряване на двигателя, с мегаскуирта ще стане. Но ако след подгряването му искате да контролирате тихите обороти... имате голям проблем... За съжаление нямам готово решение или насока която да ви дам... Наистина е много сложно.....

EDIT: disc това дето го имаш на дроселовата клапа май е само за управление на пордграването... т.е. т.н. автоматичен смукач... Почти съм сигурен че не се ползва за управление на оборотите на загрят двигател при ПХ. Според мен няма да можеш да го ползваш за целта... Я ми кажи, когато си отпуснал педала на газта има ли процеп между ръбовете на дроселовата клапа и стената на цилиндъра в който се движи или ляга и го затваря плътно?

Пон Мар 10, 2008 5:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
Той "Диск" си е решил проблема отдавна.Като гледам темата е от преди три години.
По въпроса за мегаскуирта-отдавна може да регулира и поддържа оборотите на празен ход при студен и при загрял двигател.Който не вярва мога да му демонстрирам на моята кола с триизводно PWM-моторче за празен ход.

Пон Мар 24, 2008 11:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2