Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Как да избегна забиване на микроконтролера 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Zeus написа:
MYXATA написа:
Zeus,
не искам да съм злъчен .. ама какво ти бях написал на стр.2 от темата :?:
в 90% от случаите съм изпитвал зле контролируема нужда да гръмна някой, който ми разправя "всичко ми е наред с програмата незнам защо не работи" :twisted:
имам лека тъга по онова време отпреди 10ноември когато имаше самокритика(помня трябваше в час на класния да се изтъпаниш пред класа и да мрънкаш за някакви твои пропуски в учебният процес и т.н.)
сега няма такова нещо и народа е винаги уверен в своята непогрешимост ;)
аре успех

Прав си(хиляди извинения [-o< ). Но проблема наистина по нищо не приличаше да идва от програмата (даже и сега ми е чудно, а и не съм 100% сигурен, че пак няма да го има, но по-нарядко). Свикнал съм, когато програмата прави проблеми, да има някаква повторямост във времето (все пак имам само 1 микроконтролер и няколко ключа на входовете). Явно някаква инициализация не се е извършвала коректно, но как това е повлияло, та устройството да си работи 3 часа, като за това време превърта 10-12 пъти целия цикъл и после забива на следващия (периода на работа винаги е различен), направо ми е тъмна Индия :). Може би за старите кучета е смешно, но все пак на мен ми е първият сериозен проект с микроконтролер.

Ами като правило, ако си го сложил на масата и ти прави пролеми, т.е. в нормални условия може да бъдеш сигурен че грешката е в софта, а когато е в реални условия почти сигурно и там има грешка, това е добре да го отбе;ежат всички "безгрешни" софтуеристи. Нищо лично към теб или някой друг, но всеки който се е занимавал със софт и навлиза в хардуера почва да вини хардуера, винаги той е крив .. обикновено грешките са софтуерни.
От друга страна хардуерните грешки може да са много по подли и неуловими ....

Вто Мар 18, 2008 8:32 pm
Профил

Мнение 
имах 2-ма приятели близнаци, единия беше много добър в хардуера, другия в програмирането, като излезе проблем единия псува: д....а и бъгливия софтуер, а другия: д....а и калпавата платка

Вто Мар 18, 2008 9:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
nik написа:
имах 2-ма приятели близнаци, единия беше много добър в хардуера, другия в програмирането, като излезе проблем единия псува: д....а и бъгливия софтуер, а другия: д....а и калпавата платка

:D Това ми хареса. Наистина! :D

А сега сериозно: Пак повтарям, сравнително отскоро се занимавам със микроконтролери (има-няма 2 години) и тепърва ще се уча от грешките си. Колкото по-дълго си се борил с един проблем, толкова по-дълго ще помниш неговото решение и проблемите, с които си се сблъсквал. Явно трябва да се отърва от чувството, че когато програмата се изпълни веднъж без проблеми, ще го прави всеки път, а ако нещо се обърка, проблема е някъде на друго място.

P.S. Мога да бъда самокритичен ](*,) O:)

Вто Мар 18, 2008 10:30 pm
Профил

Мнение 
Zeus написа:
По някое време и на мен взеха да ми се въртят подобни мисли в главата. Вчера седнах уж да си поиграя с кучето, но си поразгледах програмата и видях, че съм разрешил прекъсванията за динамичната индикация преди да установя портовете. Като оправих нещата, не е имало забиване цял ден днес.

Mного се съмнявам, че точно това софтуерно недоглеждане ще е причина за забиването. Предполагам, че вече котролерчето е проявило своя характер.

Сря Мар 19, 2008 10:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Zeus написа:
По някое време и на мен взеха да ми се въртят подобни мисли в главата. Вчера седнах уж да си поиграя с кучето, но си поразгледах програмата и видях, че съм разрешил прекъсванията за динамичната индикация преди да установя портовете. Като оправих нещата, не е имало забиване цял ден днес.

Mного се съмнявам, че точно това софтуерно недоглеждане ще е причина за забиването. Предполагам, че вече котролерчето е проявило своя характер.

Абе и мен ми стана чудно, но имам 3 такива еднакви устройства на машините, и трите се държаха по един и същи начин, а след тази интервенция работят перфектно-вече 3 дена стана. :?

Чет Мар 20, 2008 12:47 am
Профил

Мнение 
Ами те нешата понякога не са диретно във връзка, но оказват влияние, то в повечето случи е така може да е ставало нещо .. применро препълване на стека, или кой знае какво .... неща които не са много бързи, и в които нямаш сигнали с твърде ниски нива рядко правят проблеми от самия хардуер в нормални условия, много по вероятно е да се прояви софтуерен проблем.

Чет Мар 20, 2008 12:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Факт е, че занапред ще обръщам много повече внимание на програмата. Плучих добър житейски урок. :)

Чет Мар 20, 2008 4:35 pm
Профил
Аватар

Мнение Екраниран кабел
Имам питане: За да има най-голям ефект от екранирането, къде е по-добре да се свърже екранировката на кабелите към входовете: към +5В, маса, или към корпуса на машината. Входовете сработват при подаване на логическа 0.

Пон Апр 21, 2008 7:00 pm
Профил

Мнение 
Ами то пак си зависи, трудно е да се даде еднозначен отговор, като правило екрана трябва да е свързан от едната страна, но това при условие че може да има разлика в потенциалите която да доведе до протичане на ток през екрана. Ако имаш сензор захранен от контролера спокойно може да свържеш и екрана на самия сензор към екрана на кабела, даже е задължително в много случаи. Екрана нормално се свурзва към маса, в определени случаи се свързвапрез кондензатор или RC група.
Всъщност като казвам към маса .. това не винаги всъщност е маса, може да не е маса а земя, което е един от най-добрите варианти, но зависи от схемни решения, от сигналите а някой път и от това какъв кабел може да ползваш.

Относно масите и заземяванията, това си е доста тънък момент, има и доста изписано по въпроса. Тук следва да обърнеш внимание на разделяне на масите, аналогова и цифрова, също така точката в която ги обединява и начина по който го правиш. Някъде в академия ако не се лъжа киров беше дал линк към интересна статия, и аз ако сене лъжа бях пуснал някъде друг подобен също интересен.

Пон Апр 21, 2008 7:49 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Екраниран кабел
Zeus написа:
Имам питане: За да има най-голям ефект от екранирането, къде е по-добре да се свърже екранировката на кабелите към входовете: към +5В, маса, или към корпуса на машината. Входовете сработват при подаване на логическа 0.

оххх,
ами що не пробваш да вържеш екранировката за 220В :?: ама си купи китка босилек и свещ да не се губи време :evil:

иначе по темата :екранирането си е дълъг и мъчителен процес.... свързан с много проби грешки и т.н.
1. екранировката е добре да е към корпуса на машината :!:, ако корпуса е неметален(дървен пластмасов, мукава и т.н.) се прави извод за заземителна шина. ако няма възможност в краен случай към сигналната маса се връзва.
2. сигналната маса и корпуса е хубаво да се развържат през мегаомов резистор и кодензатори(100-470 нф например)
3. екранировката може да се заземи към близкият край, далечният край или в двата края :!: и при трите случая има плюсове и минуси.
4. ввв.мурата.цом има много аппнотове и дадашитове по ЕМИ въпросите.

Пон Апр 21, 2008 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за бързите отговори. Нямам аналогова част в схемата, само цифрова. Входовете са прости ключета към маса. Корпуса на машината е изцяло метален. Прочетеното ме навежда на мисълта за по-голяма полза от свързване на оплетката към корпуса на машината (още повече, че корпуса, освен зануляване, има и заземителен контур. Но както казвате, пробите са найдобрия индикатор за всеки отделен случай.

Пон Апр 21, 2008 9:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5