Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
ROHS рунд втори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Как ше искат за автото, има си спецификация какво влиза и какво не, някъде го имам ама сега не ми се рови.

Пон Апр 07, 2008 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За авто със сигурност е разрешено оловото. Просто няма как да оцелее безоловна спойка от -30 до +80 градуса (колкото е температурата в близост до двигателя например). И въобще навсякъде където се касае за сигурност оловото е позволено. Това поне са им уврели тиквите на малоумниците. Иначе не бих си купил нов автомобил от Европа.

Пон Апр 07, 2008 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
за любопитните ето документа със следващите субстанции за забрана: най-фрапиращите за мен са берилий, никел, галиев арсенид
има и снимка как ще изглеждат новите автомобили отговарящи напълно на новата директива

Прикачени файлове:
Коментар на файл: автомобил отговарящ на новата ROHS директива
Attachment.jpg
Attachment.jpg [ 27.07 KiB | Прегледано 1580 пъти ]
rohs.pdf [80.31 KiB]
182 пъти
Сря Апр 09, 2008 10:20 pm
Профил

Мнение 
tgi написа:
Безоловното запояване си е отделна беля, чета как правело иглички (кристални израствания)
които правят къси и подобни ужасии при малки разтояния (то вече има ли големи),
а бе чакам да видя кога ще ме ухапе и мене.

Изображение
Цитат:
Another problem that lead-free solders face is the growth of tin whiskers. These thin strands of tin can grow and make contact with an adjacent trace, developing a short circuit. Tin whiskers have already been responsible for at least one failure at a nuclear power plant.[19] Other documented failures include satellites in orbit,[20] aircraft in flight,[21] and implanted medical pacemakers.[22]

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Restrictio ... _Directive

Съб Апр 12, 2008 8:10 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
... същата матрица в китай ми яизпълниха за $25.000. Цената на детайлите в БГ беше двойно на цената в китай.

Тони, би ли сложил някъде картинка на изделието излизащо от тази матрица.
Занимавам се с производство на пластмасови изделия и направа на матрици за тях.
В тази връзка ми е интересно да си сверя часовника с братята китайци.

Вто Апр 15, 2008 10:04 am
Профил

Мнение 
да върна една стара тема.... тъй като напоследък все повече скапана техника ми носят за ремонт.... и по точно техниката си работи ама спойките дават фира.... и с тая нова простотия за 100вата крушки... та се питам кое е по вредно и кое по лесно може да се разпространи в природата, оловото в един лаптоп или счупена живачна крушка? щото не вярвам лаптопите да са повече от живачните крушки ама защо тормозят и производители и потребители с каплави спойки и в същото време налагат живачни лампи? дори ги дотират... и аз се възползвах ... купих си 10 лампи филипс 60вата еквивалент за 1 паунд ?!?!? най странното е че наистина е еквивалент на 60вата, а не като повечето ментета които съм купувал евтино, радвам се от сделката, но ме навежда на много въпроси, на къде е тръгнал тоя свят....

Съб Авг 29, 2009 2:53 pm
Профил

Мнение 
Та като стана въпрос за спойките на чиповете - има ли начин да се ремонтират (презапоят) чиповете- примерно в BGA корпус запоени с безоловни калаи ? Примерно чипсет в на дънна платка на лаптоп? Такова чудо подлежи ли на ремонт - или платката се заменя с нова?

Пон Авг 31, 2009 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако намериш кой може се обади. Имам една платка дето под чипа има купчина кондезатори и съпротивления с разни размери. Ако нагрееш от горе ще изпадат тия отдолу и ... дава фира. А гадовете от НР искат 150$ за тая платка. Това е на принтер за 600 лв. дето е с третата си касета.

Пон Авг 31, 2009 6:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ако намериш кой може се обади. Имам една платка дето под чипа има купчина кондезатори и съпротивления с разни размери. Ако нагрееш от горе ще изпадат тия отдолу и ... дава фира. А гадовете от НР искат 150$ за тая платка. Това е на принтер за 600 лв. дето е с третата си касета.

Толкова тежки ли са тия отдолу? Нормални части - 0603, 1206, SDRAM памети и т.н. си стоят
най-мирно отдолу на платката при стапяне.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Авг 31, 2009 7:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
можеш ли да кажеш дали долната страна е OSP или е злато? какъв е чипа?
по принцип тези компоненти трябва да ги лепят (с лепило). ама може НР да са изобретили още по-напреднала технология за муфтене на потребителите :D

то цялото безоловно е измислено да направят едни пачки едни консултати и още по-големи пачки едни производители.
никой не го е грижа за клиента, оща по-малко за здравето му, еле за природата.
в един акумулатор за кола има олово, колкото няма и в 5000 телавизора

tgi,
ще стоят, ако са с оловен припой. безолвния има много по-различна течливост.
да не говорим за допълнителните екстра-гадости.

Пон Авг 31, 2009 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.alibaba.com/product-gs/23830 ... image.html
Ей тва е платката. Досега никъде не съм видял точна причина за неработене на платката, но симптомите се като на кофти спойки, преходи и подобни. Работи минута две и заспива завинаги. Он/Офф и пак е на линия за от 2 минути до няколко часа.
Златистия цвят е и отдолу. Гледах преходите (vias) под лупа - целите са напукани. Спойките под BGA-то се виждат (топчетата) - не изглеждат никак добре. Под черната лента има памети - с нормални изводи - на мойта платка няма черна лента. От обратната страна е пълно с пасивни елементи и дреболии. Само под BGA-to са над 30 от всички размери - 1206 до 0402
За капак на всичко май почти всички такива платки са дефектирали, а НР се правят на гръмнати. Аз даже съм късметлия - бачка близо две години. По форумите засякох хора дето още от начало не им е работил. А един дори се похвали че са му дали друг модел (по скъп) - след третото сменяне на неговия. Единствено гаранционни с премиум сървис са получили адекватна помощ - смяна на дефектната платка.

Пон Авг 31, 2009 8:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ние сега почнахме да ползваме един дето е 96.5% калай и 3.5% сребро не заради друго, ами защото работим при много висока околна температура (120С) и оловните припои просто не са механически яки при такива условия. Та Indium (фирмата, дето го прави) ни обещават, че няма да страдаме - ама ще поживеем и ще видим де :) . Тестовете за сега показват добри резултати 8) .

Пон Авг 31, 2009 8:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
...
tgi,
ще стоят, ако са с оловен припой. безолвния има много по-различна течливост.
да не говорим за допълнителните екстра-гадости.

Стига бе, колко различно ще е повърхностното напрежение. Нали съм разпоявал
разни памети примерно, не пернеш ли платката в ръба на масата - и то не леко - докато
е стопено, не падат.

Запоявал съм и BGA-та с ROHS топки, не забелязах разлика (е, грях до 240, не до 220 C).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Авг 31, 2009 9:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
оная снимка е доста невидима :D т.е. нищо не се вижда на нея

ако така или иначе ще я хвърляш, прати ми я първо да видим дали няма да стане нещо.
поне ще я разгледам с микроскопа да видим какво ще се види

какво пише на чипа?

tgi,
не съм писъл труд по темата :P все пак оловно-калаената диаграма ми е по-ясна от желязо-въгледната.
съвременни диаграми (калай-мед, калай-сребро, калай-лайно) не съм виждал още.
виждал съм снимки обаче на всякакви безоловности. да ти настръхне косата 8-

Dimitar написа:
...

правите ли някакви компенсации в ланд-патерна?

Пон Авг 31, 2009 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е не съм се задълбочавал в запомняне на чиповете, ама е нещо с големи НР букви на него. Още не съм тръгнал да го хвърлям. Той си бачка ама 2-3 минути само. Иначе печата - няма грижи. Само дето като заспи и вече не се буди повече.

Пон Авг 31, 2009 10:32 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща