Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Как се симулира трансформатор в Orcad-Pspice 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Как се симулира трансформатор в Orcad-Pspice
Симулирам един мостов инвертор на напражение или по скоро само силовата му част,но искам на диагонала където се включва товара да сложа траф и изправител след него-обаче в PSpice няма никакви модели на трафове.Гледам че хората го правят със индуктивно свързани намотки ,обаче така незнам да ли може да се синтезира траф със средна точка.
Някой знае ли от къде могат да се намерят модели на трансформатори,или друг начин по която може да се симулира траф.
Честотата на инвертора е 5КHz.
Благодаря предварително!!!

Нед Апр 06, 2008 6:04 pm
Профил YIM
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Доколкото си спомням с взаимна индуктивност ни учеха ,ако си спомням нещо въобще. Ако ти трябжа средна точка пробвай с две взаимни индуктивности.
Мисля че може да моделираш веригата с управляем източник на напрежение управляван по напрежение или нещо такова, Но това вече са тъмни науки.
Успех!

Нед Апр 06, 2008 9:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Задаваш 3 намотки и съответните коефицивнти на взаимна индуктивност между тях.Ако ще го правиш с източник на напрежение управляван по напрежение - един такъв управлява други два ама си помисли как а свързани входовете и изходите :wink:

Нед Апр 06, 2008 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе намерих модел на трансформатор XFRM_LIN който си върви с Оркада ,но като пусна симулацията ако не осигуря галванично свързване между първичните и вторичните не тръгва симулацията дава ми че изводите на трафа не са свързани.Накарах я да тръгне симулацията като свързах два резистора по 10000М ома между първична и вторична.
Какво трябва да се направи за да не слагамн тея две съпротивления.

Прикачени файлове:
traf.jpeg
traf.jpeg [ 8.63 KiB | Прегледано 1388 пъти ]

Пет Апр 11, 2008 9:58 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Не може да минеш без тях - припомни си законите на Кирхов,метод на контурни токове и метод на възлови потенциали и кой възел се приема за нулев.Оркана дмята на база тези закони.Та като помислиш малко ще се усетиш.

Пет Апр 11, 2008 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то понеже аз ги знам тея закони за това съм ги сложил тея резистори.Спайса работи по модифициран метод на възловите потенциали.Само че съм почти 90% убеден че може да се мине без тея резистори.Сигурно има някое по-елегантно решение обаче не го знам...

Пет Апр 11, 2008 12:40 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
И като ги знаеш как си обесняваш вторичната страна да "висне във въздуха" ? Елегантния начие без тези съпротивления е да работиш с еквивалентна заместваща схеам на трансформатора.За да ползваш такава,трябва да имаш всички параметри на на трансформатора което си е сложна задача.Така че карай със съпротивленията и не си усложнявай живота.Друг е въпроса ако правиш някаква научна разработка.

Пет Апр 11, 2008 1:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]