Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Честито Ви подписване на договора за присъединяване към EU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Реконструктор, расъжденията ти за социалната и либералната икономика са напълно верни. Само че не забравяй че в ЕС има и страни като Ирландия. Друг е въпроса как ще накараш да вирее либерална икономика съвместно с българския манталитет. Нали разбираш че истинско дясно правителство няма шанс в БГ? Тук изнорите се решават от цигани, турци, пенсионери и безработни. Мойто мнение е че на избори трябва да се гласува по образователен ценз и на база платени данъци. А то са кво който храни държавата - него никой не го пита. Поради тая причина си мисля и че въвеждането на пшлосък данък в Русия е нещо много добро, но абсолютно недостатъчно като се има предвид, че всички ресурси на страната се държат от шепа хора/корпорации. Като изключим най-големите градове, положението в Русия е много по плачевно от БГ. Скоро гледах едно изследване - 70% от руснаците искат да се върне комунизма. Не знам кой ще се пребори с това мислене. Имай предвид че както са им евтини суропвините, въпреки всичко държавата им субсидира почти 100% разходите за енергия, просто защото ток, парно и вода са им държавни фирми, а хората не могат да си позволят да плащат и тия евтини суровини. В един момент това трябва да престане, е тогава какво недоволство ще има. Като капак на всичко такава държава има да пази и огромни интереси, които са огромно количество пари, които те нямат. Добре че сме малка държава. Плосък нискък ДОД би бил полезен за малка страна каквато е БГ. Румъния вече го направи. Естония и те. А те са точно страни от нашия тип. Новоприети. Сега е момента и БГ да го направи, преди да ни наложат тежката социална политика на ЕС. Лошото е че следващите в БГ ще са леваците или царо или който и да е, както казах истински десни политици в БГ няма. А и не биха оцеляли. Ама българина сам си избира политиците, това е демокрацията.
Апропо скоро на ЕС ще му се наложи да ограничи социализма. Напълнили са се с емигранти и то от тия дето само лапкат и нищо не вършат (предимно от арабски произход). Социалното би могло да вирее само при много отговорни народи, а такива чисти в ЕС не останаха. Икономиката яко буксува. Така че ще има завой на дясно.

Апропо подръжката ми за ЕС въобще не е твърда. Както казах не ми харесва социализма дето цари там. Но просто предвид това че българина показа че е неспособен да се управлява сам (вече 20 години го показва), това ми се вижда най-разумното в момента.

Чет Апр 28, 2005 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
3. Нещата се задълбочават от това, че повечето "работодатели" се плъзгат покрай закона къде с осигуровки, къде с данъци, и това се вижда. Българинът не се чувства задължен да е коректен към некоректно работодатели, и с право.

По въпроса за самочувствието ни за големи гении - мдаа...

Бате налагало ли ти се е да бъдеш работодател в БГ? Държавата от една страна ти ебава майката, от другата работниците (които бачкат по български както отбеляза) и те си искат своето, ако имаш и късмета да хванеш и синдикални въшки - ще си сложиш въжето на врата и ще ме викнеш да ти ритна столчето - гарантирам ти.
Не забравяй че неплащането на осигуровките е двустранен процес. Когато аз съм заделил 1000 лв. за даден работник и трябва да платя половината на държавата за да нахрани циганите, а познай дали работника ще е съгласен да получи само 500. Просто ще предпочете да си вземе 800 на ръка, да платим минималните осигуровки и майната им на циганите. А даже и да искам да заделя 1500 за него няма как да стане, защото той просто не може да изкара толкова.

Скоро гледах едно интересно интервю на Александър Божков. Човек който беше много оплют, дали е оправдано не знам, но определно има мозък в главата, поне колкото кюфтета в шкембето. Та той показа една много интересна графика:
Брутен вътрешен продукт на глава от населението, спрямо възнагреждение. БВП то ни е смешно ниско отнесено спрямо възнаграждението което получаваме. Направо си е аномалия - Пройзводителността на труда расте с много по ниски темпове от възнаграждението. На практика пройзвеждаме 1/20 от това което прави германеца, а възнаграждението е 1/10 - 1/15. Което какво значи - кпд-то ни е по лошо. Сигурно ще кажеш, че работодателя е виновен. Сигурно. Но не забравяй че работодателя има и задачата да се конкурира с китайски стоки които са пройзведени от хора работещи зверски за купа ориз, а нашенеца бачка по 4 часа на ден, от които пуши и пие кафе 1, и иска заплата като на еврпеец.

Чет Апр 28, 2005 11:44 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Проблема на българския работодател в ЕС ще е осще по сериозен. При положение че работниците му ще си останат същите ще трябва да плаща и ненормално високите данъци и такси. Ще има също и куп ограничения,задължително ще завъди и синдикални въшки,няма да може и пръста си да мръдне без затова да му е необходим лиценз или сертификат или някаква си там гадост която струва куп пари и главоболие. И ако досега не си е сложил въжето на шията тогава с положителност ще го направи.
Да не говорим че промивката на мозъка дето са ни я правили толкова години комунистите ни държи влага още и ни ограничава мисленето с което един доста тъп менажер израснал и учил на запад се справя доста по успешно с ред задачи отколкото един доста интелигентен български менажер които е имал нещастието да е израстнал сред комунизма. Аз лично няколко пъти се набутвам като си купувам материали с цел да има и това ме е вкарвало няколко пъти с доста пари,сега като се замисля това е в резултат на мисленето което съм формирал по времето на комунизма и години след това през което обикновенно каквото ти трябва го нямаше и човек развиваше склонност да се запасява с всякакви глупости. Което пък противоречи на съвременния стил на работа в който динамиката на пари и материални активи е от главните приоритети. Този прост пример е просто от повърхноста на нещата. А колко дълбоки са те надали някои може и да си представи. Така че и от икономическа гледна точка българския бизнес влиза в ЕС с голото си дупе напред.

Чет Апр 28, 2005 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:52 am, променена общо 1 път

Чет Апр 28, 2005 8:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Досега се въздържах от коментар по темата, щото малко или много всеки е субективен. Ама това дето pirev го каза, все едно аз съм го писал. Съгласен съм на 100% с него и с нетърпение чакам да дойдат акулите и да им се стъжне на нашите "бизнесмени" - може и по-кофти да стане, ама гледката ще ме накефи максимално. Сега някой ша каже, че мисля като шоп. Ама на такива неща съм се нагледал и наслушал вече, че ми е все тая.

Чет Апр 28, 2005 8:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:52 am, променена общо 2 пъти

Чет Апр 28, 2005 10:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе нещата никога не са черни или бели. Наистина има и акули работодатели. А без хич?
Освен това българина има много гадния навик да гледа в паницата на шефа. Абе шефа затова е шеф за да обира каймака. Негови е бизнес той решава - заплати, условия нтруд и пр. Работника си избира дали да работи за него или не.
Имам чат пат взимане с колеги от Швейцария. Един от тях скоро научих бил уволнен. Знаете ли защо - имал неблагоразумието да се поинтересува (всъщност надникнал в документи), колко е заплатата на негов колега. Човека който го е уволнил ми каза следното - много ми е трудно да му намеря заместник, но не мога да напрая компромис с принцип на компанията - възнаграждението е обект на внимание само на мен и работника. Ако искам ще плащам 5000 еур на чистачката и 1000 еур на дизайнера. Който не е доволен - разделяме се като приятели.
Та манталитета на българския работник, отговаря напълно на манталитета на българския работодател, на манталитета на българския синдикалист, на манталитета на българския политик - абе въобще всичките са българи. Много вода има да изтече за да се промени манталитета. Мойте наблюдения покзват че манталитет се мени само чрез глад и бой.

Пет Апр 29, 2005 1:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Досега се въздържах от коментар по темата, щото малко или много всеки е субективен. Ама това дето pirev го каза, все едно аз съм го писал. Съгласен съм на 100% с него и с нетърпение чакам да дойдат акулите и да им се стъжне на нашите "бизнесмени" - може и по-кофти да стане, ама гледката ще ме накефи максимално. Сега някой ша каже, че мисля като шоп. Ама на такива неща съм се нагледал и наслушал вече, че ми е все тая.

Да ти кажа, в доста западни фирми съм работил. И да ти кажа акулите не са това, което са. :) Във всички фирми цари почти пълен хаос, хора се уволняват и назначват по много съмнителни критерии, всеки се мисли за шеф и прави квото си иска, служителите си правят номера едни на други... Разликата с БГ е само в степента на мизерията - както каза колегата pirev, в БГ не е прието да се влагат средства в дейността. Или ако се влагат, се гледа да не са много. Както от гледна точка на техниката, така и от гледна точна на персонал. Докато там като решат да правят нещо, го правят както трябва. И не си позволяват да пестят, ако това ще доведе до забавяне на крайния срок или компромиси с качеството на продукта.

Пет Апр 29, 2005 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:53 am, променена общо 2 пъти

Пет Апр 29, 2005 2:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами диваци секви. Все пак сме в БГ. Та за туй се надявам малко да приберем перките след 2007, щото ми писна от всичкоможещи, всичкоразбиращи пичове. И работодатели и работници. Баси по добре да знае само да завива гайките на дясно предно колело ама да го прави като хората. А то българина отбира от всичко - футбол, жени, пиене, ядене, политика, външен дълг, ядрена енергетика, фирмено планиране, военно дело. Ама иначе все е наебан и все другите го прецакали.

Не говоря директно за нашата професия. Ама все ми се налага разни ремонти в къщи да правя. Ей тия изроди ми съспиват нервите. Абе ти му казваш - направи го както си трябва по правилата - той все рационализира нещо. Той разбирал, знаеш ли колко пъти го бил правил. С лопатата и по тиквата - друга оправия нема.
Колата все сам се налага да си правя. Като видя някой майстор да мести жиците и маркучите вътре както му дойде и лошо ми става. Що така му викам. А той - ами тоя клапан не ти трябва, тука ако мине въздуха - по добре, я да я запушим тая тръба, само цапа. Абе той е по умен от немските инженери бе, те не знаят коли да правят.
За докторите - кво да говорим - като гледам какви месари завършват, майко мила - хората са им като опитни свинчета, в движение се учат - че и там импровизират.

Абе балканска му работа. С тоя манталитет по ни прилича да сме в ориента некъде.

Пет Апр 29, 2005 5:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
...Докато там като решат да правят нещо, го правят както трябва. И не си позволяват да пестят, ако това ще доведе до забавяне на крайния срок или компромиси с качеството на продукта...

Аз имах предвид точно и единствено само това. Въобще не съм говорил за личните взаимоотношения колега-колега и работник-работодател. За добро или за лошо нямам и 1 работен ден на заплата в някаква каквато и да било фирма. Говоря единствено от гледна точка на взимоотношенията ми с други фирми - и западни и български, т.е. мога да направя някакво сравнение как работят едните и как другите. И накрая - никога несъм имал предвид само фирмите от нашия бранш - говоря по принцип за всички фирми. Имал съм си вземане-даване с едни от най-големите (да не кажа направо най-големите) български фирми и мога да кажа, че навсякъде манталитета и начина на работа е един и същ - има ли и един човек само на възраст над 40г. в управлението на една българска фирма - картинката е същата. разбира се може да има и изключения, ама аз още несъм попаднал на тях.

Пет Апр 29, 2005 6:12 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Колеги май много се поразпалихме ... , то ако не се разпалиш на такава тема си ебати дувара :lol: ...., @pirev не бъди толкова краен със земята и имотите, ... предполагам това което си наследил от дедите ти не им е паднало от небето сигурно са си скъсали задниците до го опазят за да стигне до теб, кефиш ме как мислиш по-много въпроси ..., но за земята малко позалитваш , майната им на бурените к'во толкова те притесняват може би сега е момента и земята ни да изживее катарзис /дето е текло пак ще тече/, просто не мога да повярвам като те слушам колко си убеден че единственото решение е тотална разпродажба /примоция/, а тоя пример с Манхатън и японците .... ами "the general american citizen" има само две гънки в мозъка за хранене и отделяне ... та затова не му пука, виж ако се разбалансира това равновесие в гънките му дали пак ще е доволен ? Може би пък аз да съм здухания щот мисля така /все пак съм овенен :lol:/ ... не се засягай нищо лично, просто се вгледай в странното съвпадение, че всички просперирали и проспериращи държави/бивши империи и колонизатори/ са много повече националисти дори и от Хитлер, сигурен съм че има много кесии които чакат да бъдат развързани за хора с твоето убеждение за земята ни, винаги има алтернатива дори и да не най-изгодния вариянт за момента, дай я на БГ-турците да я работят срещу минимален наем, БГ-турците излязаха най-работните от българите и най-малко мрънкат и се оплакват, хващат се здраво и бачкат яко, само не ги бъркай с галфонизираният електорат на ДПС-то!

Съб Апр 30, 2005 5:20 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:53 am, променена общо 1 път

Съб Апр 30, 2005 6:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@pirev , добре - мир - хау - рапорт даден , аз не те съдя за нищо и въобще съм нямал такива намерения, от ЕС-то тръгнахме пък докаде стигнахме, ако бяхме на чашка досега вече да ближем рани :lol: , сигурен съм че си постъпил правилно според положението, ти си интелигентен човек, аз освен половин кола и една камара сметки друго на мое име нямам, но се вързах щото и мен ме боли кат гледам накъде вървят работите, реших че може би не ти пука .... но извинявай, ако съм те засегнал :D

Съб Апр 30, 2005 7:18 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 10:53 am, променена общо 1 път

Съб Апр 30, 2005 7:41 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща