|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:43 am
Панелките били най-здравите жилища....
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Цецо,във Варна има Аспарухов мост и някой колеги ежедневно минават по няколко пъти по него.Но щом си го забравил явно скоро не си идвал към Варна 
|
| Сря Апр 30, 2008 8:59 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе имам усещането, че падат все неща, построени през последните 10-15г. Като си спомня какъв резил беше събарянето на мавзолея.... То не бяха взривове, то не бяха багери. А е строен само за една седмица. 
|
| Сря Апр 30, 2008 9:44 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има бе, аз не казвам че няма. То и виадуктите на Хемус са си сериозни конструкции (друг е въпроса как се подържат). Ама тогава се строеше лесно - пари бол, работна ръка почти без пари. Няма реституция и отчуждителни процедури и пр. пречки. Айде млъквам че сега оня идиот пак ще скокне да ни убеждава че едноличното управление и мракобесието е много по добро решение от демокрацията. Но е факт де - хич не можем да съчетаваме демокрация с инфраструктура. А другите явно го могат.
Наистина беше нещо много здраво, но аз поне не виждам нищо продуктивно в това да вложиш толкоз усилия за да построиш нещо толкова безмислено - един ковчег  Макар че като се замисля - ми то Хеопсовата пирамида не е нещо по различно.
Иначе не падат неща строени преди 10-15г. Падат такива дето не са поддържани като хората или такива дето не са изпълнени като хората. Общо взето строителните инженери в БГ са грамотни хора. Та нещата са добре изпроектирани. И преди и сега.
Иначе като се заговори за панелки, много хора го гледат от собствената си канбанария. Смисъл има панелки които са образец за добри строителни практики. Може би даже са повечето. Но има една голяма част които са строени просто с краката си. Който не му се налагало да ремонтира подобно нещо, не може да си представи за каква мърлявщина иде реч. А и това как е строено вече почва да губи смисъл, щото при никаквата подръжка - все тая... положението отива на зле.
На новото строителство това му е поне предимство - някак си етажната собственост е малко по-добре организирана. Може би защото хората са набутали повече пари към момента и някак си все още имат някаква грижа. А и може би хората са малко по заможни там. Докато в старите панелни блокове (особенно гигантските) - нещата са вън от контрол, капитални ремонти се правят само когато положението стане свръх напечено. Така ще е докато не рухне цял блок и не изпотепа маса народ. Тогава ще се сетят, че така не може.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 30, 2008 10:41 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
новото строителство...
покрай едни тензо-датчици се запознах странично със съвременната методика за изчисляване на безгредови плочи. много бях впечатлен, особено от статиката.
струва ми се, че някои от новте сгради са доста близо до това да се превърнат в механизъм.
аз лично съм доволен, че живея в стара сграда.
лупус, когато лили пропяваше, ми беше съседка
колкото до мостовете... http://www.investor.bg/?cat=6&id=63327
36км мост за 5 години струва $1700М, или $47К/м. (60Клв/м)
за сравнение най-ниската оферта за строеж на метро в софия беще 110Клв/м
|
| Нед Май 04, 2008 5:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Ronan_Point
На панелките идеята им е да са ефтини и веднага да отговорят на повишеното търсене.
Този блок е построен по идея от Финландия(ако не греша) обаче там блокчетата са били 5-6 етажни и не са ползвали газови печки. Общо взето панелките ако не им буташ носещите стени са си здрави. Даже и при земетресения се оказва че са доста еластични 
|
| Пон Май 05, 2008 1:31 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами в България падат панелки, щото ги има, в щатско не падат панелки, щото миллиета живее в къщи тип дървена барака, устойчиви на земетресения, затова пък като задух силен вятър си събират дъските по баирите
Дунав мост, причината я знае всеки, тя е политическа. Румънците имат интерес моста да е по на изток, защото те си имат и сега пътища до Западна Европа, но нямат към Турция и Гърция, а ние искаме да е по на запад, за да имаме алтернатива на пътя през Сърбия.
Ако следиш хамериканската преса, на година по 2-3 големи моста се срутват. Ебем ти тогава и качественото хамериканско строителство. Затова миналата година направиха комисия, която да проучи състоянието на мостовете в щатско, резултатите са плачевни, над 40% от мостовете им са в лошо състояние. Съжалявам че нямам време да потърся линка с тези резултати.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 05, 2008 5:56 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
грешиш - спомням си как гледах репортажите по бнт от стражица ,дето панелките се бяха отворили като косерви с изпопадали външни стени 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Юни 20, 2008 10:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Точно по време на стражишкото юземетресение бях на гости в братовчед ми в панелка - беше много интересно : стените се движеха сякаш беше някаква кибритена кутийка. Много се уплаших, обаче след това по блока нямаше и грам пукнатина. Явно тия панелки тука в Разград не са като другите, щото една вечер бях на гости някъде из Владиславово във Варна - ми през цялото време бях на тръни щото усещах как нещо в блока не е наред - някой като тръгне да се движи някъде по комшиите и се усещаше, пък как се чуваше от съседната стая като се клатят не е истина. Живея в блок иначе - от как съм се родил, ама е масивно строителство с тухлени стени.
Тая глупост пък за пакетно повдигащите че били със панелни стени не знам кой я измисли. Аз къде съм виждал пакетно повдигащи всичко е с тухлени стени навсякъде - ако има бетонна стена то тя се лее на място.
|
| Съб Юни 21, 2008 1:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз живея в апартамент, който е монолитно строителство - тухла. Правен е от Строителни войски за техни служители (при това не редови, а шефове). Ами пълна скръб е! Ако... (не го допускай, Боже!) пийте по бира за упокой душата ми. Стените са напукани, мазилката се рони, плочите са много зле и се чува повече, отколкото в панелка.
Затова е по-важно изпълнението на конструкцията. Самата конструкция, специално на конвенционални сгради трудно може да се сбърка.
|
| Съб Юни 21, 2008 5:44 pm |
|
|