Не вярвам да има подобни с комерсиален ОС, камо ли линукс или uCLinux - просто няма нито външен рам, нито флаш. А и няколкото варианта на чипове, на които попаднах, имат по едно 8051 за общите задачи, останалото (SD/USB интерфейси и MP3 декодиране) са хардуерни блокове.
Аз си взех SD-600E (производителя е Solam). Вътре има три платки - едната е захранване (с 34063), другата е с проца, бутоните и дисплея, и третата е с USB буксата и FM модулатора.
"Процът" е на Sunplus, нещо от сорта на DA550, tqfp128, намира се под SD конектора.
FM модулаторът е HY1418 - би трябвало да има нещо общо с BH1418 на Rohm, ама поне на пинаут не съвпадат - има доста пинове които двоично задават честотата и се управляват от процесора.
Дисплеят е графично LCD (аз търсех с OLED, ама не уцелих), прилично като резолюция, графично рисува интерфейсите (жакче, усб, сд), с подсветка (синя). Но е с много малък размер и трябва да се зяпа от много близо.
Качеството на изработката е китайско, ама не от най-долнопробните - има горещ силикон, ама само на две места за придържане на кабела между захранващата и другата платка.
Конретно тоя модел не ми хареса като звук - липсват високите, независимо че има еквалайзер. Сравнявах с друг модел (на страхотната марка Alpin, без "е" накрая), който звучеше почни безупречно като за ФМ. Но той пък беше стара генерация - няколко светодиода за избрания канал и няколко бутона, не помни докъде е стигнало при спиране на тока и почва отначалото.
Готиното при тоя тип "storage" е че сменя песните много бързо и без паузи между тях, при CD с MP3 не е чак толкова удобно.
Сега май съм се насочил към модела SD48 на Blaupunkt - head-unit без CD, слот за карта отпред (поддържа и SDHC за над 4G карти), УСБ отзад, два aux-a, 800mA захранване на USB порта (HDD

) .... Ама ще чакам да падне че сега е на 200 лв.
Атмел имат подобен чип от тяхните 8051 SND серии и изглежда добре като спецификации. Не знам обаче комерсиален продукт, в който да се ползва, че да го пробвам.
Edit:
Да помоля пак, ако някой е цепил скоро подобна техника, каквато и да е автомобилна електроника, нека пусне инфо какво е намерил вътре. Например за китайските авто - cd -та с усб ми е интересно (Elite, Neo, Daewoo, Crown ....) ?