Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Много проблеми с часовник и 16F873A 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Zeus - схемата то е грешна :) виж къде си вързал земята :wink:

Прав си, в бързината съм сложил връзката вмессто на емитерите на транзисторите, на грешно място

Пет Май 09, 2008 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето поправената схема. Добавих и допълнителни резистори на катодите, за да поддържат + потенциал и да протече симулацията нормално. Пуснах я на 1MHz, за да се виждат индикаторите. Броячът си работи нормално. Ако не откриеш нещо, другата седмица ще сглобя схемата и ще я пусна с хардуерния дебъгер, да видя какво ще излезе. Успех!

Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 75.27 KiB | Прегледано 1414 пъти ]
Пет Май 09, 2008 9:51 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
fan написа:
Това добре, а ти до къде стигна със задачката?

Утре на свежа глава, че сега ще оплескам нещо. Още веднъж благодаря ти за отделеното време и усилия да оправиш кода.

Да, схемата работи но от когато сложих PNP транзисторите показва само осмици, утре ще проверя какво става и може да върна NPN транзисторите.
Съжалявам но не разбрах защо като показва 1 свети силно а 8 свети слабо. Как мога да го оправя (или се оправя с PNP транзисторите?)

Zeus - ще взема и аз да го пробвам някои ден тоя proteus :)

Пет Май 09, 2008 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
wolfshark написа:
fan написа:
Това добре, а ти до къде стигна със задачката?

Утре на свежа глава, че сега ще оплескам нещо. Още веднъж благодаря ти за отделеното време и усилия да оправиш кода.

Да, схемата работи но от когато сложих PNP транзисторите показва само осмици, утре ще проверя какво става и може да върна NPN транзисторите.
Съжалявам но не разбрах защо като показва 1 свети силно а 8 свети слабо. Как мога да го оправя (или се оправя с PNP транзисторите?)

Zeus - ще взема и аз да го пробвам някои ден тоя proteus :)

Когато си сменил транзисторите, трябва да се пипне и в програмата. Първо, на транзисторите дето управляват катодите трябва да се инвертира сигнала-понеже се отпушват при нулев потенциал. Също трябва да инвертираш и сигналите на сегментите-тези в таблицата. По-лесно ще е да върнеш старите транзистори :)

Относно това, защо 1 свети по-силно от 8 - при 8 светят всички сегменти и тока е по-голям отколкото при 1 и от там се явават различни падове на напрежението. Това до известна степен се компенсира, като на всеки сегмент се слага отделен резистор а не един общ на катода. Пак ще има малка разлика, понеже транзистора има съпротивление на прехода, но то е по-малко от това на резисторите.

P.S. Ако сложиш транситори с по-малко съпротивление на прехода емитер-колектор, разликата ще е по-малка.

Пет Май 09, 2008 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Инвертирал съм ги от отдавна, не е от това проблема :(
Сложил съм 2N5551/2N5401
Със MOS транзистори трябва да е по-добре.
Готов съм да се жертвам да направя втора платка. Как да я направя? Последователно светодиодите и резистор на всеки сегмент, ULN2003 и някои с PNP транзистори. Това е хубаво но вече имам резистори на анодите а на катодите няма нужда да се слага, нали?

Пет Май 09, 2008 10:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
wolfshark написа:
Сложил съм 2N5551/2N5401
Готов съм да се жертвам да направя втора платка. Как да я направя? Последователно светодиодите и резистор на всеки сегмент, ULN2003 и някои с PNP транзистори. Това е хубаво но вече имам резистори на анодите а на катодите няма нужда да се слага, нали?

Слага се само по един резистор на всяка верига да ограничи тока.

Съб Май 10, 2008 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zeus написа:

Точно както е в момента.

Съб Май 10, 2008 12:54 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение MMM
wolfshark написа:
Zeus написа:

Точно както е в момента.

1. За да няма разлика в светенето трябва на всеки диод да се сложи резистор така няма да имаш различен пад на тока и ще светят еднакво !
2. Другия вариант е да се махнат всички резистори и ако нямаш последователно свързани , според това до какво напрежение ще смяташ да ги товариш просто сложи някакъв регулатор на напрежение на общия край , така тока им винаги ще им е един и същ на всички и независимо как работят ще светят еднакво :D
3. Най добре е ако са еднакъв брой в един сегмент, за всеки сегмен да са свързани последователно така ще товариш транзистора с по малък ток също и ако имаш стабилизатор на напрежение и при него тока ще е по малък защото ще работи на по високо напрежение !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Май 10, 2008 2:24 am
Профил

Мнение 
wolfshark написа:
Сложил съм 2N5551/2N5401

Я пусни твойта схема със стойности на елементите ,че така си говорим наизуст. Струва ми се че не са правилно оразмерани резисторите. Таблиците въобще не e трябвало да ги пипаш - просто преди да запишеш W в ПортБ го инвертираш с xorlw ff.

Преработи си програмата така , ще е по-кратка и лесна за корекции:
.........................
update_xxx movf Counter_xxx,w
goto end_update
....................
....................
end_update
call Table
xorlw ff ;Това тук е за PNP транзистори
movwf PORTB
bcf STATUS,C
rlf Temp_PORTC,f ; Обновяване на следващ индикатор

Съб Май 10, 2008 2:59 am
Профил
Аватар

Мнение Re: MMM
plameniv написа:
wolfshark написа:
Zeus написа:

Точно както е в момента.

1. За да няма разлика в светенето трябва на всеки диод да се сложи резистор така няма да имаш различен пад на тока и ще светят еднакво !
2. Другия вариант е да се махнат всички резистори и ако нямаш последователно свързани , според това до какво напрежение ще смяташ да ги товариш просто сложи някакъв регулатор на напрежение на общия край , така тока им винаги ще им е един и същ на всички и независимо как работят ще светят еднакво :D
3. Най добре е ако са еднакъв брой в един сегмент, за всеки сегмен да са свързани последователно така ще товариш транзистора с по малък ток също и ако имаш стабилизатор на напрежение и при него тока ще е по малък защото ще работи на по високо напрежение !

1. Всеки сегмент поотделно свети еднакво проблемът е, че когато светят 2 сегмента светят по - силно от случаите когато светят 3, 4, 5 и т.н.
Например когато светне 6 - свети равномерно и всички сегменти светят еднакво, но когато светне 1 - видимо се забелязва по-силно светене на цялата единица. Пак е равномерно но свети по-силно като цяло от 6'ицата

За резисторите - тези при светодиодите съм сложил 68ома но пробвах да ги окъся, т.е. без резистори на единия сегмент - свети по-силно разбира се, не съм пробвал на всички, според мен това не е вариант.
За базите съм експриментирал от ~500ома до 4.7к и светодиодите все пак светят 2 пъти по слабо от нормалното

Съб Май 10, 2008 11:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Именно. Всичките сегменти на една цифра минават през обща точка - емитер-колектор на съответния транзистор. Колкото повече сегмента светят в даден момент, общия ток през транзистора е по-голям, от където и падът на напрежение върху прехода е по-голям: U=I*R (Поради това светенето намалява). Можеш да подобриш ефекта по 2 начина. Или намираш транзистори с по-малко съпротивление на прехода при отпушено състояние (MOSFET-ите са идеални за тая работа) или дигаш захранващото напрежение на сегментите (примерно 12В) и слагаш резистори с по-голяма стойност на сегментите (понеже контролера работи на 5В, ще трябва да сложиш транзистори и на сегментите или пък някаква буферна схема)

Съб Май 10, 2008 1:37 pm
Профил

Мнение Re: MMM
wolfshark написа:
За резисторите - тези при светодиодите съм сложил 68ома но пробвах да ги окъся, т.е. без резистори на единия сегмент - свети по-силно разбира се, не съм пробвал на всички, според мен това не е вариант.

Ами това е вариант-а. Свелината зависи от тока, не от друго, и то от ефективната стойност = импулсната*запълването. Проблема ти е в лошо подбрани елементи и режими ,но без точна схемата не мога да ти помогна - все пак електрониката не е литература. :x
Направи си труда да постнеш актуалната схема със стойностите ,а не примерна, защото вместо да ти помогнем ,може да те объркаме още повече,вариантите са много.

Съб Май 10, 2008 1:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2