Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
http://bg.wikipedia.org/wiki/Димитър_Костов

Тоя верно е луд за връзване... ама кой е за еб@не че сега е шеф на БНБ?

Предполагам след "прозрението" че курсът се определя от отношението на паричните задължения спрямо единствено валутните резерви, следващото прозрение може би ще бъде че ако се осводим от тежестта на парите в обръщение ще можем да имаме произволен курс.
Ето как може да стане - БНБ използвайки валутния резерв изкупува банкнотите и получаваме остатък без задължения - курсът става нулев или безкрайност... После БНБ раздава безплатни купони и с тях пазаруваме. На някой ако му потрябва валута - просто отива и си взема от БНБ, която ще раздава на всеки му според потребностите ;-)

Бтв валутния резерв между другото никога не е бил 12.7 млрд. евро (следя ги тия работи, през ноември беше най-висок - малко над 12 млрд и от тогава пада постоянно). И парите в страната не са 14 млрд. - тоя на какво беше шеф??? Да вземе да си погледне малко публичните отчети на БНБ.... В обръщение има банкноти 8 млрд. лева, а общо "широките пари" са 42 млрд. лева.
И ако трябва аритметиката да е точна имаме 11 млрд евро резерв при 42 млрд лева в обръщение, това прави курс от 3.80 лв за едно евро...

Цецо - Махкай се!

Щом човек който веднъж е съсипал държавата сега пак е на толкова висока длъжност, цифрите които цитира не отговарят на истината и проблема не е в това че фактите са неточни - то всичко което казва няма "сенс"...
А най-важното цялата държава седи и цъка с език - гледах го сега и по новините. Ебаси как може да се тиражират такива глупости ?!

Работата на един подуправител на една национална банка не е да се изказва неподготвен. Във всяка една нормална държава досега да му беше истинало мястото...

edit: резервите за март са излезли - 12.1 млрд - покачват се...

Пон Май 12, 2008 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Работата на един подуправител на една национална банка не е да се изказва неподготвен.

Що пък да е неподготвен :o
Сега всички ще пазаруват левове срещу евро, и сметката ще излезеееее. :wink:

Вто Май 13, 2008 12:54 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
В обръщение има банкноти 8 млрд. лева, а общо "широките пари" са 42 млрд. лева.
И ако трябва аритметиката да е точна имаме 11 млрд евро резерв при 42 млрд лева в обръщение, това прави курс от 3.80 лв за едно евро...

това беше як икономически бисер! :lol: :lol:

Вто Май 13, 2008 8:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тоя е пълен катил. Мани това какво мисли за курса. Той като представител на такава институция, не би трябвало да прави подбни изказвания под никакъв предлог, даже и пред жена си. Камо ли да се изказва пред весникарско недуразумение като Стандарт, чиито журналисти са много печени в преиначаването на всичко. Явно са усетили гафа, защото в официалното съобщение на БНБ се казва, че Костов не е правил изявление пред Стандарт. Сега ако бяхме нормална държава, наистина тоя трябваше да отива да продава моркови на пазара. Друг е въпроса, защо подобен икономически катил въобще има пост на такава позиция.

Иначе каква е реалния курс можем да разберем само по един начин - като го отвържат. Аз лично не се наемам да го прогнозирам, всички преки показатели сочат че лева е надценен къде 1-5 до 2 пъти. Но совите не са това което са.

Миро ако се не лъжа, в закона за борда, никъде не пише, че трябва да покрива "широките" пари. То би било и самоубииство. Широките пари не подлежат на никакъв контрол. То борд, борд, ама няма как да издържи на нещо такова. Друг е въпроса какво би станало ако имам сериозен дизбаланс между широските пари и реално покритие на БНБ.... Предстои да видим.

Нещо друго ме впечатли от вчерашния печат. Маса народ се изказва, че инфлацията за тази година може да е къде 6%, а ЦИР даже предричат дефлация през лятото. Първо и аз реагирах първосигнално и си казах - тия луди ли са? Поне 10% ще е инфлацията. Но после се замислих, че има доста фактори за спад на инфлацията....

Вто Май 13, 2008 8:12 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Иначе каква е реалния курс можем да разберем само по един начин - като го отвържат. Аз лично не се наемам да го прогнозирам, всички преки показатели сочат че лева е надценен къде 1-5 до 2 пъти. Но совите не са това което са.

Не случайно направих сметка чрез широките пари - тя точно това показва, че е надценен почти 2 пъти ;-) Не си прав обаче че широките пари не подлежат на контрол - това са финансови инструменти които само лицензирани организации могат да издават и то по точно определен ред. Верно не са база за борда, дори не са база и за курса, така че аритметиката с тях е просто игра на цифри. Както и аритметиката на тоя катил - такава сума от 14 млрд. лева първо няма и второ дори и да приемем че това са парите в левове, те нямат нищо общо с валутния резерв, за да се прави от двете курс. Валутния резерв се дължи на едно единствено нещо - притока на заеми, както знаем в последните 10г. търговското салдо е отрицателно - ние не придобиваме валута - ние вземаме валута на заем. Резервът е по последни данни 12.1 млрд евро а заемите около 27.8 млрд евро. Резервът в тоя му вид е показател само каква част от заемите ни не сме изхарчили навън, но така или иначе това са пари от заеми. Ако това е покритието на лева, то значи левът е един балон.
Логиката че тъй като заемите покриват дефицита, т.е. общото търсене на лева е по-голямо от предлагането и следователно левът е "подценен" е дълбоко погрешна. Да действително ако притока на валута се запази и лева се развърже временно курсът може и да падне. Но това ще бъде от ден до пладне. Просто има една малка подробност че притока на валута е толкова голям заради наличието на борда - без него първо има риск за тези които дават заемите и второ печалбата им ще е по-малка, защото борда буквално "субсидира" получаването на заеми.
Изобщо идеята да се маха борда и да се развързва лева е абсурдна...

Цецо написа:
Нещо друго ме впечатли от вчерашния печат. Маса народ се изказва, че инфлацията за тази година може да е къде 6%, а ЦИР даже предричат дефлация през лятото. Първо и аз реагирах първосигнално и си казах - тия луди ли са? Поне 10% ще е инфлацията. Но после се замислих, че има доста фактори за спад на инфлацията....

Тази сутрин г-н Орешарски заяви че ако темпа на ръста на доходи се запази - инфлацията ще е двуцифрено число. Пак според него инфлацията за миналата година е едноцифрено число. Демек очакванията на министъра са за много по-висока инфлация спрямо миналата година. За това разбира се той не носи вина - виновни са работодателите които дават толкова високи заплати и така правят инфлация....
Между другото министъра става все по-прецизен в изказванията си... последните няколко интервюта не съм го хванал да лъже ;-) Даже ако се слуша внимателно човека казва и маса истини, примерно - няма бюджетен излишък. Това е блъф, който явно много кефи партията... Просто към 3-месечието има събрани 25% от приходите и 20% от разходите. Няма преизпълнение на приходите, има неизпълнение на разходите. И министъра не казва че има "преизпълнение", казва че се надява до края на годината да има такова... В същото време обаче продължава да прави спекулации как евентуалния излишък ще отиде в пенсионерски фондове и т.н. Рибата в морето, а те приготвят тигана...

Та за инфлацията.... Има едно голямо "АКО". Ако борда не падне, ръстът на цените наистина няма как да продължи - олиото няма как да стане 5 пъти по-скъпо от съседна Румъния или Гърция. Заплатите също няма как да продължат да растат до безкрай... С две думи ако борда удържи - инфлацията ще изчезне.
Това обаче е лошата новина, защото преди това ще изчезне българското производство. Няма как то да издържи на евопейския жизнен и финансов стандарт при сегашната му ефективност. В момента инфлация от 10% годишно означва 10% по-високи разходи за производителите. Колко от тях ще постигнат 10% ръст в ефективността за да компенсират загубите?
Едно е ясно - инфлацията трябва да спре, защото това е смърт за икономиката ни. И то да спре преди икономиката да е издъхнала. Как? Не знам...
Проблемът е че може и да не спре навреме - инфлацита зависи от хора които не им пука за производство и българската икономика.

Вто Май 13, 2008 10:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
.....

Точно това си мислех и аз за инфлацията:

1. Заплатите едва ли ще регистрират тоя ръст като миналата година.
2. Имотите които миналата година държаха голяма част от вината за инфлацията със своя 30% ръст, вече влязоха в плато (а някъде потеглиха и надолу).
3. Кредитирането май също мина пика - не щото Ганьо поумня, а щото банките нямат ресурс.
4. Селскостопански годината се надяваме да е по добра. Дай боже.

Та потреблението трябва да спадне тая година. Друг е въпроса, че с това ще спадне и ръста на икономиката дето се хвалят с него. Ще се позатвори дупката във външнотърговския... Абе с две думи изпускане на парата и връщане към фундамента. От физиката никой не може да избяга. Прегряване и последващо приземяване му викат май икономистите. Балтийците вече го правят. И борда има шанс да оцелее при тоя сценарии.... май. Иначе другия вариант е гърмеж и хиперинфлация. И пак връщане към фундамента, ама от инерцията ще го подминем бая надолу.... както правим обикновенно.

И то това ако говорим чисто икономически. Щото те вътрешно и външно политически така са го окендзали, че май икономиката вече няма много думата.

5. Виж петрола.... там си е..... майката. Там немаме думата - просто гледаме и толкоз.

Вто Май 13, 2008 10:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Петрола ще продължи да расте, докато не се намали консумацията му за енергийни (втч транспортни) цели.
Време е за водородното гориво, но съпротивата срещу него ще е жестока.
Последиците от тази съпротива ще са от мащаба на щетите от световна война.

Вто Май 13, 2008 11:29 am
Профил WWW

Мнение 
miro_atc написа:
...Едно е ясно - инфлацията трябва да спре, защото това е смърт за икономиката ни. И то да спре преди икономиката да е издъхнала. Как? Не знам...
Проблемът е че може и да не спре навреме - инфлацита зависи от хора които не им пука за производство и българската икономика.

Начина е само един - парите които в момента безобразно се крадат да се пренасочат към хората като доходи. Това не може да вдигне стоките ,защото са вносни, но пък ще ни направи по-конкурентни на трудовия пазар , сиреч ще си върнем работниците обратно. А като има работници - има и производство (щото без работници май не става,а :wink: ).
Проблема е ,че тия които крадат, сами няма да се откажат. Дано от ЕС им бият шута, защото тука няма легален механизъм за смяна на политиката (заради същите тия мошеници). Обаче като ги гледам колко са нагли 3-мата глупаци, даже тия от ЕС бая зор ще видят.
Последния майтап на управляващите "мъже" е ,че пратиха жена да им пере долните гащи и да чисти това което са "натворили" в тях за 3-години седенки и курортизъм. :evil:

Вто Май 13, 2008 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Начина е само един - парите които в момента безобразно се крадат да се пренасочат към хората като доходи.

Жичка - ако не си забелязал още, инфлацията се вдига, когато се хвърлят безразборно пари на хората, без да им се е вдигнала производителността. Това мисля, че е втория път когато ти го казвам, явно не искаш да го разбереш :) . Светъл пример в тая насока са всички петролни страни, които заради високите цени на петрола и съответно по-големите си печалби решиха да станат много социални и изсипват камари пари към хората. Във Веницуела например, другаря Чавес така се е развихрил, че инфлацията е над 30% на годишна база и няма изгледи да спадне. Същото е и в арабските страни 8) .

Вто Май 13, 2008 3:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка, според мен, бъркаш в две посоки. Едната Димитър ти я е казал, макар че и ти си частично прав. Че се краде безогледно в БГ е истина, но ако върнеш тези пари на хората, няма да намалиш инфлацията. За да се намали, трябва да я дадеш не на хората, а на някой който ще я инвестира в създаване на БВП. Друг е въпроса как да го познаеш тоя че баш на него да ги дадеш. Ама това е друга тема. Както и да е.

Фундаменталната ти грешка е че считаш че политиците в БГ са някакво странично зло паднало неизвестно от къде в БГ, зло което горчките българи не могат да преодолеят и трябва да дойдат ангелчетата от Брюксел да го преборят.

Тъжната истина е, че политиците ни са 100% представителна извадка на българския народ към настоящия момент. И като падне това - после идват избори. На които българи пак ще избират българи. Те проблема е в българите.

За мен да се радваме, че ЕС ни реже фондовете един след друг, защото това щяло да гътне кабинета си е точно като в оня виц:

Седял си един шоп на улицата и се млати с един чук по тиквата (собствената). Спрял минувач и го питал - абе не те ли боли. Оня отговаря - "боли и то страшно, ама наеш ли какъв кеф е като не улуча?".

Вто Май 13, 2008 4:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не знам от къде си взел данни за инфлацията, но примерно тук http://www.photius.com/rankings/economy ... 007_0.html цифрите са доста по-различни.

Вто Май 13, 2008 4:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, 15-16% - моя е грешката (незнам защо съм запомнил това число над 30%). Ама по принцип няма значение - важна беше идеята, че раздаването на пари безразборно помпи инфлацията :) .

Вто Май 13, 2008 5:26 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
...Жичка - ако не си забелязал още, инфлацията се вдига, когато се хвърлят безразборно пари на хората, без да им се е вдигнала производителността. Това мисля, че е втория път когато ти го казвам, явно не искаш да го разбереш :) .

Ами никъде не съм казал ,че трябва да "се хвърлят безразборно пари" , а "да се повишат доходите". Разликата е като между рязане със сатър и хирургическа операция - горе долу си приличат , ама резултата е противоположен.
А инфлацията е просто наложителна за нас тука, не знам какво толкова сте се уплашили от нея? По-добре да е конролирана в заплатите, отколкото неудържима в стоките. Можете ли да кажете как ще стане тоя фокус - хем да стигнем заплати 1000е/месец, хем да няма инфлация? Или 300е/м е идеала ви за заплата в ЕС?
За тая митична производителност - тя не зависи от работника, а от РАБОТОДАТЕЛЯ! В момента работниците с труда си субсидират некадърни работодатели. Кажете как ще си вдигне производителността учителя, полицая, войника,мед.сестра, занаятчията, берача на ягоди,метача и т.н. НИКАК! Вършат толкова работа колкото и колегите им на запад ,а вземат 10 пъти по-малко. Резултата - БЯГАТ, защото на запад не се оплакват от производителността им, защо ли?.
Решението е просто - трябва учтиво да се обясни на всеки кандидат работодател, че ако не може да плаща минимум 3е/час - или да си работи сам, или да ходи на трудовата борса наемник. А това ,че не може да накара работниците си да работят производително е още един довод ,че НЕ СТАВА ЗА РАБОТОДАТЕЛ. Естесвено и други неща трябва да се направят, но без доходите като начало - нищо няма да стане. Нагледал съм се на нищоставане тук и вече не ми е трудно да го предвидя, за съжаление.

А за инфлацията на шейховете и на Чавес хич не се тревожете - ще им я платят американците през ауспусите си. :)
Ние съответно ще платим инфлацията на руснаците, а нашата ще трябва да си я изгладуваме, както винаги. :(

Вто Май 13, 2008 11:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти направо уби всичко детско в мен 8) .

Вто Май 13, 2008 11:54 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
За мен да се радваме, че ЕС ни реже фондовете един след друг, защото това щяло да гътне кабинета си е точно като в оня виц...

Цецо, ако зависеше от мен щях да забраня тия еврофондове -преди тях такава просия и хленчене никога не е имало по тия земи. Имам чувството ,че някои хора и задниците си вече не бършат ако за целта не "спечелят проект" от тия фондове. А всъщност са си едни доста мизерни сумучки ,даже и за България. Само развъждат паразити. За времето през което се унижаваш и лазиш по корем пред евробюрократите, тия пари ще си ги изкараш двойно.
А за нашите политици не си прав - такива уникати като Станишев-Доган-Сакскобургготски (СДС?!) ,събрани на едно място , не мойж намери нийде по света. :)
(интересно,но гледам напоследък Стоичков много ми прилича на Доган - и на визия и на акъл) :D

Сря Май 14, 2008 12:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща