|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:27 am
ПИБ - симптоматика на съвременната IT "индустрия"
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 ПИБ - симптоматика на съвременната IT "индустрия"
Първа Инвестиционна Банка - до преди месец с най-доброто интернет банкиране, сега - с най-лошото. Тези, които го ползват, знаят за какво става въпрос. От сутринта се опитвам безуспешно да направя един най-обикновен превод. Сайта се влачи в най-добрия случай, в повечето изобщо не се отварят страниците. Интерфейса е отвратителен спрямо предишния, функционалността е доста по-зле. Нищо чудно, все пак фирмата, продала "продукта" е индийска.
Известни са тенденциите в последно време хубави и работещи неща да се заменят с неизползваеми боклуци, при това скъпи. Известни са и тенденциите добри инженери да се подменят с недоучили студенти. До къде ше се стигне, не знам.
|
| Сря Май 14, 2008 12:11 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
И аз съм от разочарованите, единственото мъничко утешение е че сега електронния подпис работи и с Firefox. Но наистина е много зле работата, и доста грозновата
|
| Сря Май 14, 2008 1:01 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 Re: ПИБ - симптоматика на съвременната IT "индустрия&qu
"Кадри решают всьо!" -товарищ Сталин
На ПИБ и преди си беше доста дървен софта, според мен (същия като на епей, май). На пощенска от години е много по-добър и е правен от бг-фирма (dais).
|
| Сря Май 14, 2008 1:13 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
През тоя кошмар минах преди време с Алианц България.... И те си смениха системата написана от българи с тоя отвратителен индийски боклук пробутван от.... СИРМА.... мда... И там нещата бяха много зле... Ама.. се закрепиха.. пооправиха го... и сега си бачка... Така, че мисля че и в ПИБ ще се оправят нещата... само излишно късане на нерви... Един месец ще има увиквания търчане по клоновете и псувни.. па после всичко ще си се оправи... мда...
Едит: Грешно изказване... продукта е същия ама от ПИБ са пожелали само да си го внедряват вместо да пуснат Сирма да се оправя и са се наачкали явно яко... хехех... мда
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Май 14, 2008 1:35 pm |
|
 |
|
darkyp
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Има и бъгове. Аз в момента от там нищо не смея да правя. За превод си дефинирах темплейт, от темплейт давам копие и добре че не направих превод - информацията копирана от темплейта няма нищо общо с това което съм създал - стои някаква фирма и някаква сума и някаква сметка и основания, за които аз нищо не знам и никога не съм ползвал!
|
| Сря Май 14, 2008 3:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ъ? Че аз от 1 година си го ползвам с Firefox и УЕП. Стария де. Харесваше си ми. Новия е пълна отврат като интерфейс.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 14, 2008 3:16 pm |
|
 |
|
bobyper
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Хм странно, при мен все даваше грешка , не помня каква беше точно ама нещо като "Error -11225". А в epay.bg си работех с firefox, така че не беше от настройките на броузера.
|
| Сря Май 14, 2008 3:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да видим дали утре въобще ще има банка, че както е тръгнало...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 14, 2008 5:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз се изнесох от там. е, не си рязахме картите, но определено ще трябва да ме коткат за да се върна.
банките стават все по-дебилски. явно се дължи на дебилите, които управляват. банки, енерго, ВиК, здравни каси, лекарски съюзи, агенции, министерства, държава... и агенция по евро-фондове.
на мен тезата ми е, че всичко е съответно:
банките съответстван на енергото, то на болниците, те на пенсионното, то на правосъдието, агенциите и т.н.
няма нещо, което да може да се каже че е наред
|
| Сря Май 14, 2008 5:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами относно ПИБ, ако изключим проблемите този месец с виртуалния клон не знам да имат други кусури. Имат много клонове, обслужванео не е лошо, условияа им са добри .... аз си ги ползвам и не мисля да ги сменям.
А относно вируаният клон днес работеше, не видях дали са ми прехвърлили всички контрагенти, също не можех да правя никакви справки као го пуснаха за изминалия период, дано и това да е оправено.
Новия софтуер има някои предимсва, но лично на мен стария си ми беше ОК. Като цяло идеята да се смяна софуера е с оглед повече удобство за клиените, язък обаче за целия IT който го държат при тях, не може д аимаш 6 почивни дни, дакажеш всичко е тесвано и раоти и после една седмица да дава заето. Проблема като цяло най-вероятно е в калпаво написан софт. Старият им беше български, правен по тяхна поръчка, и токова мног надграждан че много често имаше проблеми, това д амината на нов /не смао виртуалния клон/ е стъпка в правилната посока, но явно не е е много дбре премислено кога и как да стане.
|
| Сря Май 14, 2008 10:02 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Това работещо ли му викаш. 
|
| Чет Май 15, 2008 9:37 am |
|
 |
|
Цецо
|
Работи на пресекулки. Аз лично не смея да правя преводи. Ще вземе да увиснат някъде по жицата - егати разправиите после. Докато не работи трайно една седмица не го пипам. На гишето и това е 
|
| Чет Май 15, 2008 9:42 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
абе цитирам по памет един чиляк, дето се върти около кухнята на нещата.....
този софт е добър за някое чейнджбюро(или малък провинциален клон), но за цяла банка със всичките и структури е малко....
имах в предвид точно(сървъра е претоварен...изчакайте малко... опитайте по-късно)
ако са очаквали да се обработват по 8 заявки за един работен ден... и деветата ги вади от строя....
мдаммм
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Май 15, 2008 10:25 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами имайки впредвид че мениджмънта им е от чужденци, привлечени от доста големи банки, и най-вероятно точно тоя мениджмънт е взел решението да се мине на тоя софт, то може да се предположи че едва ли е чак толкова зле. По вероятно не е внедрен както трябва, а е възможно да иска и повече ресурси от сървърите, които те нямат. Освен това ако прави излишно много заявки нещата са ясни, аз лично не съм видял нито в един от IT центровете им нещо правено с умисъл, на път са да сторят същатат простотия и с новия си център който трябва да е точно с тази цел, да обслужва цялото IT. Намерили са си супер талантлива проектантска фирма /супер неизвестна бих казал коятоползва едно IBM недъгаво отроче за подизпълнител / която не иска акъли от други специалности, та за 500 точки имат 12 рака на 6 различни етажа  , та едва ли ще има и там подбрение, но пък са снесли солидна сума за проектиране могат да спят спокойно 
|
| Чет Май 15, 2008 11:28 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе някой има ли наблюдения как са другите банки, които минаха на същи софт по-отдавна? тоест дали софта е гаден или още не го владеят?
|
| Пет Май 16, 2008 8:27 am |
|
|