Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
ПИБ - симптоматика на съвременната IT "индустрия" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
setoy написа:
Еврото е 1 лев, а инфлацията се смята в краставици. Чудна държава!

http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... Y0NDs5NA==

Цитат:
Цените падат. Килограм краставици струва около 1,40 лв., а само преди месец те са се продавали по 3 лв. Така министърът на икономиката Петър Димитров обобщи положителното според него развитие на икономиката в страната.

Значи кУрса вече не е 1.10, трябва да е някъде към 50 стинки 8O

Съб Май 17, 2008 3:10 pm
Профил

Мнение 
А бе тия са пълни тъпанари! Смятат ми инфлацията през сезонни стоки!?!?
Затова инфлацията се смята на база 1 година - сиреч трябва да се сравняват краставиците от май 2008, спрямо май 2007. Мошеници нагли! :evil:

Съб Май 17, 2008 3:21 pm
Профил

Мнение 
http://money.ibox.bg/news/id_1461441360

Цитат:
"Потресен съм от направеното наскоро проучване, според което 68% от запитаните българи едва свързват двата края и очакват икономическа катастрофа". Това са думи на министъра на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров...
Според министъра, основания за гражданско недоволство от икономиката няма никакви. България отстъпва само на Дания по благоприятни бизнес условия.

Знаех си че има нещо гнило в Дания, но ето ти доказателство :D

Съб Май 17, 2008 3:31 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ужас! Толкова наглост и простотия на едно място 8O Какви деца е майко раждала българска майка юнашка! :D

от коментарите към статията :
Цитат:
Преди си мислех, че за да те курдисат олигарсите за министър в България е необходимо да си осъзнат некадърник, гьонсурат и полец. Обаче очевидно за някои от позициите горните условия са "Необходимо, но недостатъчно условие". За тези позиции трябва да си и ИДИОТ.

:D

Съб Май 17, 2008 3:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
ДедоБоре написа:
http://capital.bg/show.php?storyid=496793

"БНБ и Първа инвестиционна банка: няма проблем
Коментари, тръгнали от сайта за млади майки bg-mamma, изправиха Първа инвестиционна банка на нокти
Румен Симеонов, подуправител на БНБ, направление "Банков надзор"
Шефът на "Банков надзор" в БНБ Румен Симеонов и изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева опровергаха днес следобед пред "Капитал" слуховете за ликвидни проблеми на банката. От няколко дни в интернет и от "уста на уста" се предава информацията, че "в банката става нещо" и днес повече от обикновения брой вложители пожелаха да изтеглят парите си."

"в банката става нещо" . Пълна лъжа - очевадно е че НИЩО не става, особено що се касае информационната им система. :)
Тия от ПИБ какво се правят на ударени? Системите им не работят, банкоматите им дават заето - те какво искат да си мислят хората? Проблема не е в бг-мама, проблема е в ТЯХНАТА МАМА! Сега се мъчат да си отговорят на екзистенциалния въпрос "Кой ми сра в гащите?".
Брей,какви "чудеса" могат да натворят шайка програмисти? Голяма сила са!Цяла банкова система ще обърнат без да им трепне клавиша. :D

Съб Май 17, 2008 5:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
"Потресен съм от направеното наскоро проучване, според което 68% от запитаните българи едва свързват двата края и очакват икономическа катастрофа". Това са думи на министъра на икономиката и енергетиката на България Петър Димитров...

той и жан беше потресен.
още помня изцъкления поглед на иван в ноща на изборите. трябваха му 3 години да възвърне дар слово.
царо по принцип нищо не му се рабира, та бе знам дали не е бил потресен още в началото.
шЪ ги видим и тия някой ден...
явно не само не гие еня за нас, ами не се интересуват от нищо освен джобните.

Цитат:
Според министъра, основания за гражданско недоволство от икономиката няма никакви. България отстъпва само на Дания по благоприятни бизнес условия.

ииихаааа... че ние сме били шессст бе?
министъра дали някога е правил (законен) бизнес - да регистрира, да подава заявления, декларации, да носи трудови договори в НОИ, да си плаща тока и водата...

Съб Май 17, 2008 10:06 pm
Профил

Мнение 
Лошото е че тегленето продължава, проблема може да стане доста реален, честно казано тоа ще е най-идиотския фалит на банка ако се стигне до там.
Иначе с картите имима проблем от доста време, много често банкомати на други банки ми ги отхвърлят, това стана от както сложиха чипове.
Като цяло това кеото става с тяхното IT е ясна картинка на ситуацията в БГ, много "специалисти" които правят нещо, казват работи и ..... както се вижда проблема не е само с системата за детските градини, нито с тази за пререгистрация на фирмите, проблема е глобален, най-вече с ниско квалифицирани, да не кажа некадърни IT специалисти с още по-некадърен мениджмънт. Това според мен е резултат от бума в IT сферата, преди 10-15 години IT специалистите бяха по скоро рядкост, с това се занимаваха малък кръг хора със специфични интереси. Работодателите май неосъзнават че просто да наемаш кадри които не са добре подготвени не е в полза нито н атях като изпълнители нито на клиентите, но ... тук кой ли е свикнал д аноси отговорност за това което прави ...

Нед Май 18, 2008 7:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Това според мен е резултат от бума в IT сферата, преди 10-15 години IT специалистите бяха по скоро рядкост, с това се занимаваха малък кръг хора със специфични интереси.
има я тая работа, но според мене фундаменталния двигател на това за което говориш е бързото развитие и огромната мощ която имат компютрите днес. дали това е така или не, ще се разбере когато производителността на хардуера стигне насищане.
има и друг независим фактор - потребителя все още е сравнително отворен към техническите джунджурии. все още за телефона е плюс да е с много функции, да има джава и прочие, същото предполагам важи и за банковия софтуер и за софтуера за летищата и така нататък. преди над 10 години това важеше и за часовниците - че игрички ли не им слагаха, органайзери, елки, даже телевизори - днес всичко това е минало, масовият часовник е със стрелки и дори календар няма. ако всички области повторят пътя на часовниците, то значително ще намалее търсенето на ит спецове, което ще намали ефекта за който говориш. разбира се, това означава много от нас да си търсят друго препитание, нищо че ще можем по-спокойно да летим със самолет :)

Нед Май 18, 2008 8:18 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
министъра дали някога е правил (законен) бизнес - да регистрира, да подава заявления, декларации, да носи трудови договори в НОИ, да си плаща тока и водата...

Tози министър е олигофрен, ако ще и професор да е . Пълна пародия на министър. Не зная дали си струва да му се отделя въобще внимание. Преди няколко седмици при посещението си в металургичния завод в Австрия беше направил откритието, че въглеродният диоксид е прозрачен.
Всичките му изказвания са вицоподобни. Поне да имаше някой да му каже да мълчи.

Нед Май 18, 2008 9:07 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
ToHu написа:
Работодателите май неосъзнават че просто да наемаш кадри които не са добре подготвени не е в полза нито н атях като изпълнители нито на клиентите, но ... тук кой ли е свикнал д аноси отговорност за това което прави ...

Често се взимат такива кадри (което не е лошо, все пак и те трябва да се научат), но ги пускат направо на дълбокото и да се оправят. От друга страна често се взимат само такива кадри с цел по-малко заплащане. Пък те като се понаучат се придвижват към друго по-добре платено място. Има банки, които се крепят от ИТ отдел, който не стига, че е малък, ами и се взимат смешни пари спрямо отгговорността, която се носи.

Нед Май 18, 2008 12:35 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
Аз се бях засилил да си местя парите. Направих няколко консултации накъде да мигрирам. Докато си избера нова банка проблема с интернет банкирането беше решен. Видях че не е толкова лошо както го описваха и реших да остана в ПИБ. Всъщност банката много ме кефи а и с електронния подпис нивото на сигурност е на висота. Досега не съм имал проблеми надявам се и за в бъдеще да нямам.
Навремето като я избирах тя биеше всички от гледна точка на такси, комисионни и лихви.
Струвами се че щом някой предлага нещо конкуретно то все пак ще бъде оценено от хората.

П.П.
Направих си труда да погледна кой кой е в тази банка.
Оказва се че 4-5 човека (собственици и близки до тях) имат пари равностойни на над половината от активите й (около 4 милярда).
Така че за банката ще е проблем ако някой или няколко от тях решат да се местят.
А това че 10 000 човека са си взели дребните спестявания може да е непрятно за акционери и ръководство но 100 - 200 милиона не могат да бъдат проблем.
Още повече доколкото разбирам от отчетите й те са си приготвили около 1 милярд кеш.

Нед Май 18, 2008 12:49 pm
Профил

Мнение 
Те и другите банки не са цвете, навсякъде има трески за дялане. Обаче в случая ме подразни ,че ПИБ вместо да си признаят ,че имат проблем и да се извинят на клиентите си , тръгнаха да търсят конспирации и да дрънкат белезници. То е ясно ,че в условията на конкурентен пазар, ако се спънеш все ще се намери някой услужливо да те понатисне още надолу. :twisted:

Нед Май 18, 2008 1:14 pm
Профил

Мнение 
А, чакай малко, значи слуховете са слухове, и се появиха много преди проблема с виртуалния клон, дори маи и преди проблема с картите им, както ти казах преди повече от месец чух първите слухове, звънна ми познат от Варна да ме пита има ли нещо вярно. Значи още от преди това са се носели слухове защото той не ми с ебил обадл веднага а след като чул от няколко места.
Значи нещата са свързани, според мен слуховете че банката яма пари се появиха горе долу по времето когато банката започна да предлага по високия процент на депозитите и пусна рекламата по БТВ, онази с 7-то небе. От тук заключвам че или някой "експерт" е реил че щом банка така без нищо вдига лихвените проценти то тя има проблем с ликвидноста и кеша. Друга вероятност, която е много малка е някой конкурент да е останал силно недоволен и да е пуснал тоя слух. Възможно еи друго да има, някой недоволен клиент, в днешно време лесно се разпространяват слухове, в този форум, в онзи форум, на този приятел на онзи приятел, уж вътрешни хора са му казали .. ясно е как става.
Значи тия слухове си циркулират и от банката не им обръаха никакво внимание допреди седмица. За нещастие им хрумна гениалната идея да сменят целия софтуер, а освен това да стартират и тяхна собствена система за картови разплащания, а това съвпадна и с издаването на чипосани карти. Та според мен накуп се събраха няколко фактора които сами по себе си не са кой знае какво, примерно не за пръв път спира виртуалния клон, както и не за пръв път имат проблем с банковия софтуер, проблема с картите е частичен тъй като не всички банкомати ги отхвърлят а само на някои банки. Обаче всичко това събрано на куп, заедно с факта че се носят слухове вече едостатъчно за паника. Мисли си вуте, глей сега, от карата не мога да тегля, виртуалния клон спря, всеки ми казва че ще фалират, днес и платежните не ми минаха .... я да с емахам аз доде е време.

Много добър пример как толеранс в няколко параметъра може да доведе до срив, това се отнася за всичко, но много хора не го мислят, точно както да сложиш делител с 5% резистори не ти гарантира 5% точност.

Иначе IT им е много интересно, 2 часа не могат да ми пуснат един едно IP да минава през рутерите им, единия админ звъни на другия, другия прави нещо, ама ядец и така 2 часа, накрая се примерих и намерих заобиколно решение. Абе доста може да се говори, но не само за тях ..... това е масово.

Та исках да кажа, ПИБ не са си търсили извинение никъде, ако беше успял да се свържеш със тях, или отидеш до клон са много любезни и се извиняват че клона не работи :) Абе като обслужване са си ОК според мен, нямам никакви оплаквания, и няма общо с това че са клиенти/познати. Другото интересно е че малко по малко са склонни на въведения които да оптимизират и подобрят обслужването. Примерно инвестираха не малко пари да уеднаквят повечето си офиси, също така работно облекло, после разни нововъведения, охранителните системи са на ниво, в момента се прави нещо което друга банка в БГ го няма, то реално в БГ никъде го няма не само в банките, таискам да кажа че не кътат всеки лев, поне на ръководно ниво.

Нед Май 18, 2008 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Още повече доколкото разбирам от отчетите й те са си приготвили около 1 милярд кеш.

tрябва да са без акъл ако наистина държат толкова кеш

Нед Май 18, 2008 2:39 pm
Профил

Мнение 
А бе тая истерия с тегленето тръгна точно заради интернет банкирането. В началото сигурно недоволни интернет потребители са тръгнали да се местят не заради фалит ,а просто защото не са понесли номер-а с преводите точно в началото на месеца, когато се правят плащанията към данъчните. Другите клиенти чули-недочули се юрват по-принципа на стадото и снежата топка почва да расте. В това време радиа,телевизии и вестници си мълчат (може би заради рекламите в тях), докато недоволството в Интернет се разраства. Чак когато положението става опасно ( 7-8 дена след началото на проблема) банкерите излизат с изявления и то пак без да разясняват какъв е проблема, и че въобще такъв проблем е имало, а плещят за някакви конспирации.
Това за високите лихви едва ли е причината - 7-8% предлагаха и други банки ,а вече вървят реклами и за 12%. Това не е белег за фалит ,а за инфлацията , която уж я нямало. :?

Нед Май 18, 2008 3:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща