Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
днес ботев е слязъл в козлодуй 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение днес ботев е слязъл в козлодуй
и група приятели решихме да се разходим до козлодуй да видим как са тържествата, да се повозим на радецки. за кораба бяхме направили резервацие преди 2 месеца и бяхме преплатили капаро за екипаж, гориво и не знам си какво още...

цъфваме днес в козлодуй. трудно стигаме до кораба, щото някой разкопал улицата към кея и се обикаля едва ли не през дворовете на хората. както и да е - стигнахме. кораба е там, ма няма ни капитан ни екипаж. горивото не го проверихме. на кея (дето е правен по тошово време специално за радецки) вързан някакъв товарен шлеп. по шлепа ходеше някакъв по попотник и си заваряваше на привидно случайни места разни работи. радецки вързан за шлепа на втори ред.

по телефона капитана обясни, че не било законно да минават пътници през друг съд, за да се натоварят на кораба. да му се чуди човек как в тази подредена и правова държава изведнъж един капитан се загрижи за закона. е, сигурно е законно някой да си пракира шлепа дет завари, ма нейсе. явно в козлодуй нямат паяк за шлепове. дано поне депозита си върнем.

очаквахме да има нещо като празник или поне празнична обстановка. да, ама - не. сигурно съм трърде придричив, но не видех и намек за празнична окраса. може пък през ноща да има заря. до кея има хотелче с ресторант. викаме си - айде да пинем по едно кафе и да долеем вода, че напичаше. е, ма заведението беше празно и нямаше места. по масите таблеки "резервирана" и две девойки, дето им се бачкаше колкото на римски сенатор. благодариме им за неотзивчивостта и се натоварихме на колите.

като цяло в града май няма нищо работещо. ако закрият централата, ще трябва да го закрият и града. и на този фон никой не иска да бачка. чудна работа, що ли е така. та ако някой се запъти натам, да си носи кафе, минерална вода и сандвичи.

иначе, да му се чуди човек на ботев... аз поне не намирам нищо рационално в действията му, поне по фактите, стигнали до нас. явно е бил мега-утопист и не е познавал българската душевност. което не го прави по-малко герой. шапка му свалям!

Съб Май 17, 2008 10:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> иначе, да му се чуди човек на ботев... аз поне не намирам нищо рационално в действията му,
> поне по фактите, стигнали до нас. явно е бил мега-утопист и не е познавал българската душевност.
> което не го прави по-малко герой. шапка му свалям!

Всъщност е познавал много добре тукашната душевност - и въпреки това е направил
каквото е направил, застанал е зад думите си и е отишъл да си намери гроба
в редовете на борбата - при цялата очевидност на ситуацията.

Именно това го прави толкова достоен. Настрана от хубавите му написани неща,
разбира се (чел съм на времето доста от големите англоезични поети и не съм
попадал на нещо толкова качествено колкото Ботьовата "Борба").

И е бил толкова млад... аз на тия години хабер си нямах от това кое накъде
отива в човешкото общество.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Май 18, 2008 3:42 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Имал е късмет човека да слезне на грешен бряг. Ако го беше направил на някой друг бряг, щяха да го направят златен тоя Радецки и хората щяха да си резервират места минимум 2 месеца предварително само за да го видят, я какво остава и да се повозят. Щеше да има поне 5 гифт шопа там, няколко хотела и десетки други магазини. Човека просто е слезнал на бряг пълен с непукисти :) .
Едно от нещата, за които се кефя на американците е че са направили атракция от всичко, до което се е докоснала някаква история или което е даже малко необичайно, в сравнение с другите неща. А ние можем да ги убием във всяко едно отношение що се отнася до история и интересни места, просто трябват хора, на които да им пука и да са предприемчиви. Сещам се сега като бяхме отишли да видим първата столица на Илиной - едно малко бившо френско село, от което бяха останали точно 4 къщи. Отиваме там и ни взеха по 10$ на човек да ни покажат едната къща, която въобще не беше нещо особено а те с някаква супер не скрита гордост обясняваха как била на 200 г. и ни показваха възторжено всеки предмет в нея все едно е жезъла на някой египетски фараон. Аз гледам тъпо и момичето дето ни развеждаше ме пита "Ама не ви ли е интересно да видите толкова стари неща" на което аз и отговарям, че моя град в БГ е само на има няма 4000+ години и за мен 200 г. са все едно е било вчера. След което момата даваше 10 мин. заето и не можеше да си представи даже, че има нещо на тоя свят, дето да е толкова старо. И аз продължавам - "А, това е нищо - там до едно близко село намериха едни гробници на 6000+ год." и това вече я довърши :D . Та мисълта ми е, че аз в САЩ за вече 2.5 г. съм обиколил точно 21 щата, бил съм на десетки техни известни места и винаги съм се кефил как от нищо правят нещо. И съответно винаги ме е било яд само като се сетя ние какво имаме и как си стои на произвола на съдбата и на никой не му пука. Та "Радецки" е само един много малък, частен случай :) .

Нед Май 18, 2008 3:48 am
Профил

Мнение Heh
Dimitar написа:
Имал е късмет човека да слезне на грешен бряг. Ако го беше направил на някой друг бряг, щяха да го направят златен тоя Радецки и хората щяха да си резервират места минимум 2 месеца предварително само за да го видят, я какво остава и да се повозят. Щеше да има поне 5 гифт шопа там, няколко хотела и десетки други магазини. Човека просто е слезнал на бряг пълен с непукисти :) .
Едно от нещата, за които се кефя на американците е че са направили атракция от всичко, до което се е докоснала някаква история или което е даже малко необичайно, в сравнение с другите неща. А ние можем да ги убием във всяко едно отношение що се отнася до история и интересни места, просто трябват хора, на които да им пука и да са предприемчиви. Сещам се сега като бяхме отишли да видим първата столица на Илиной - едно малко бившо френско село, от което бяха останали точно 4 къщи. Отиваме там и ни взеха по 10$ на човек да ни покажат едната къща, която въобще не беше нещо особено а те с някаква супер не скрита гордост обясняваха как била на 200 г. и ни показваха възторжено всеки предмет в нея все едно е жезъла на някой египетски фараон. Аз гледам тъпо и момичето дето ни развеждаше ме пита "Ама не ви ли е интересно да видите толкова стари неща" на което аз и отговарям, че моя град в БГ е само на има няма 4000+ години и за мен 200 г. са все едно е било вчера. След което момата даваше 10 мин. заето и не можеше да си представи даже, че има нещо на тоя свят, дето да е толкова старо. И аз продължавам - "А, това е нищо - там до едно близко село намериха едни гробници на 6000+ год." и това вече я довърши :D . Та мисълта ми е, че аз в САЩ за вече 2.5 г. съм обиколил точно 21 щата, бил съм на десетки техни известни места и винаги съм се кефил как от нищо правят нещо. И съответно винаги ме е било яд само като се сетя ние какво имаме и как си стои на произвола на съдбата и на никой не му пука. Та "Радецки" е само един много малък, частен случай :) .

Иди в Иерусалим (Израел) да видиш стария град, и сума ти други антики !
Там от камък и скала и някакви дупки и пещери до 1900г сега е процъфтяващ туристически обект въпреки размириците на палестинците да видиш какво са направили :idea:
http://www.panoramio.com/photos/original/753182.jpg
http://maps.google.com.au/maps?hl=en&tab=wl
http://www.panoramio.com/map/#lt=31.777 ... 33&z=4&k=2
А у нас има толкова неща който могат да донесат сума ти пари и туристи , ама не се знае скоро дали ще стане :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Май 18, 2008 5:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
дедо боре, мисля че са ви метнали нещо, аз съм се товарил на кораб паркиран точно както казваш, на втора линия, мисля че е обичайна практика. дори да е наистина забранено, с малко натиск може би щяхте да се качите, но щом казваш че нямало екипаж, и да бяхте все тая. впрочем, не знаех че радецки още плава.

Нед Май 18, 2008 8:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
офтопик: При малка дълбочина на пристана,между него и кораба се поставя нещо като шлеп или плаваща платформа за да може да има достъп до него.Това е ОБИЧАЙНА практика.

Нед Май 18, 2008 9:53 am
Профил

Мнение Re: днес ботев е слязъл в козлодуй
ДедоБоре написа:
и група приятели решихме да се разходим до козлодуй да видим как са тържествата, да се повозим на радецки...

Щом сте били група , що не го взехте на абордаж, дегизирани като градинари? Той тоя кораб е за това , история не четете ли? :D
А чужденците като идват тука няма да им показваме некви вехтории и комунистически гробници-мавзолей, да се излагаме само. Я кви убави макдоналдс и кфч си имаме, с алуминиева и ПВЦ дограма,туй навсякъде бетон,теракот, гранитогрес, огледални стъкла ... направо ще ги смаяме. :x

Нед Май 18, 2008 2:03 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Все пак има някаква организация, щом се е намерил кой да прибере парите :cry:

Нед Май 18, 2008 4:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Искам до поправя ДедоБоре - Ботев е слязъл на тая дата ама това е по "стария календар". По новия Ботевите празници са от 27 май до 2 юни за това нищо не си видял. Ела пак на 27ми и ще видиш, е не както преди - по Тошово време имаше хиляди походници, които пълнеха целия Ботев парк с палатки и на другия ден тръгваха по Ботевите стъпки. Сега походниците са не повече от 100-200 но не е съвсем нищо. Има си заря, разни височайши присъствия по случая и т.н. А относно разходката с Радецки също много пъти се правят, чудя се дали сте се разбрали правилно за датата.

Пон Май 19, 2008 10:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:oops:
ами на паметника пише 17.5... не са уточнили по стар или нов стил е.
то като октомврийската революция, което празнувахме на 7-ми ноември.

колкото до кораба - точно сме се разбрали.
просто (както го обясни кептъна) някакъв местен велможа си паркирал шлепове и на двете места - на кея за радецки и на понтона и не искал да ги мръдне.
нищо че кея официлано се води на БРП, по незнам-си-каква причина, оня си го имал за бащиния.
това е каквото обясни човека по GSM-a, аз не съм говорил лично с него. но не останах с впечатлението че опъва каишката да ни вози по дунава.
на мен ако някой ми плати капаро и организирана група бие път от софия да се разходи с радецки, поне бих отишъл да се извиня лично.

както и да е, аз без разходка мога. дано кептъна може без пари.
на 27-ми няма да идвам, разбира се. когато си плащам за нещо, очаквам отношението да е подобаващо.
не ходя и в ресторанти, в които начумерено ми тръсват пържолата или мърморят, че съм искал меню.
вярно яденето е задължително, но може и да се превърне в удоволствие - са си полафиш с келнера, да ти препоръча нещо, да хапнеш бавно, да изпушиш една пура...

Пон Май 19, 2008 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами сигурно кептъна не получава нищо повече от редовна заплата и му е се тая какво ще прави. Но е кофти когато имаш точна уговорка, пък и предплатено да те изненадват така, нямам какво да кажа, то Радецки повече стой за украса на пристанището, а пък персонала му е за украса на кораба и т.н. Ако се качиш да го разгледаш най-много да се появи някой само да прибере паричките и толкоз, и дума няма да обели нещо да разкаже или каквото там очаква човек. А как някога деца са успели да съберат пари за "реконструирането" на кораба ...
О, времена! О, нрави! (Цицерон)

Пон Май 19, 2008 3:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вчера в селото ( Скоки ) имаше междунараден фестивал, танци, песни, представяне на държавите.
В селото живеят хора от над 40 националности, представение бяха Боливия,Белиз(дори не знам какво е това),
Италия,Франция,Германия,Ирландия,Белгия,Финландия,Швеция,Дания,Норвегия,Хърватска,Словения,Полша,Гърция,Турция,
Чехия,Индия,Пакистан,Асирия(такава държава обаче нема !),Израел,Унгария,Ямайка,Куба,Панама,Екуадор,Йордания
и т.н. Имаше един много атрактивен швед, облечен като викинг, носих си апарата и го помолих да се
снимам с него, човека разцъфна в усмивка, даде ми меча си и щита си, направих си 3-4 снимки за спомен
( иначе кога ¶ ще види жив викинг ;-) ). Заприказвахме се, човек ме попита откъде съм, казах му,
след което започна 20 минутен разпит от негова страна:
- Защо Ви няма на фестивала ?
- Ами българската общност в селото е малка ...
- И какво от това ? Да не си мислиш, че тук шведите сме много ? Има няма 100-150 човека. От 18г.
участвувам в този фестивал. Това е начин да представиш държавата си. В селото е най-голямото
етническо разнообразие от всички околни села. Наоколо няма друго село с толкова много етноси.
Масите са безплатни, рекламните материали ги дава шведския консул в Чикаго, обаждаме му се, човека
ги приготвя и отиваме да ги вземем. На есен има фестивал на националните кухни, носят се различни
храни, специалитети за съответните държави. Не съм вкусвал още българска гозба. А българите в
Скоки сте може би повече от шведите. Ходил съм в почти всички държави, които са представени тук,
имам значки с флаговете на 45 държави !! Как да разбера къде да отида в България ? Ние се събираме,
непрекъснато си организирваме сбирки, учим децата да четат и да пишат на шведски, няма дете което
да не може да говори шведски, вярно, с акцент, но го говорят.
- По следва мънкане от моя страна. На бързо преброих, че познавам около 25 български семейства в селото,
а със сигурност са доста повече. Нито един обаче не се беше сетил да резервира една-две маси, да поиска
от консула ни в Чикаго рекламни материали, брошури, списанийца и т.н., за да представи България. Иначе
всички голям го вадят, чак им се влачи по земята, то инженери, художници, поетеси, дизайнери, борсови
играчи, учители по ингилизки, застрахователни агенти, зъботехници, банкови служители ... Общото което,
ги свързва е, че на никой не му дреме за България, всички я плюят, дори децата им не могат да говорят
сносно български, защото в къщи ги поучават да не говорят родния си език, по удачно би било да говорят
на ингилизки, за да имат по-добър старт в живота, и да не се излагат с този груб балкански език,
език на варвари...
От друга страна слагам на кантара останалите общности, вече 4-5-то поколение децата първо се научават да
говорят родния си език, след това ингилизкия, спазват си всички национални традиции, правят големи
празненства в центъра на селото ( обикновено спонсорирани от селото )....
- А ще ми дадеш ли една значка поне, да знам как изглежда знамето Ви ? ( упорит викинг )
- Ми...нямам
- Добре, тогава аз ще ти дам няколко значки на България, та като те попита някой като мен, да му дадеш !?!
- Ми...
Викинга извади една кутия пълна със значки, намери едно найлоново пликче с надпис "Bulgaria", измъкна 5 значки
и ми ги даде. Да си призная, стана ми доста криво. Накрая ми даде една визитка, Roy Erik Swenson се казва викинга,
телефон, какво работил, къде живеел...
- Обади ми се догодина, ще ти помогна да организирате представянето на България ! Като се представите на фестивала,
в алеята в парка на Демпстър и Макорник ще започне да се вее и българското знаме ! Нали си ги виждал там колко много
знамена се веят, това са знамената на всички общности, които живеят в село Скоки.
- Мда, виждал съм ги...

Та такива ми ти работи, чужденците се наемат да организират представянето на България, само дето насреща им няма качествен
български мат'риал. Почвам да си мисля, че българите навсякъде по света са посерковци ( да ме извинява Ботев ... ).

Пон Май 19, 2008 5:07 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
... Почвам да си мисля, че българите навсякъде по света са посерковци ( да ме извинява Ботев ... ).

И откога говорим в трето лице, мн.число ? :roll: :wink:

Вто Май 20, 2008 1:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
¶ написа:
... Почвам да си мисля, че българите навсякъде по света са посерковци ( да ме извинява Ботев ... ).

Сме.

Вто Май 20, 2008 3:54 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
¶ написа:
ji4ka написа:
¶ написа:

Сме.

:( :( :(
Сега има кой да те подсети за да се поправиш, но утре не ....... :( .... И така лека полека ще започнеш да говориш в трето лице.. :( ... За съжаление такива сме си ние .. :( ...
Ботев е бил иМигрант , но той е живеел с мисълта да се завърне тук и тук да остави костите си.... :( ...
Велик човек е бил и с Велики Идеали --- сега няма такива хора ......
5 века не можаха да ни асимилират ручулята, а сга само за 15-на годинки и всички станахме иНглиски възпитаници и подражатели........ :evil:

Вто Май 20, 2008 11:29 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща