|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Къде я има на други места, щото на това място дето го показваш явно вече го няма?
|
| Вто Май 06, 2008 12:23 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Hm
Да не би за тази схема да става на въпрос ?
Имам я от 2003г пак е подобно на това дето говорите , ама тя има много условия за да тръгне сигнал на изхода !
1. RB0=0
2. RB2=0
3. RB3=1
4. RB4, RB5 = изход за управление на транзисторите , най вероянто са някакви правоъгълни импулси в противотакт!
5. RB7=Taka наречения зумер.
6. RA2=1
Нещо много афиф ми се види , но дерзайте 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Май 06, 2008 12:59 am |
|
 |
|
ji4kajiata
Ранг: Минаващ
|
 PIC16F84A
Plameniv това е схемата. Тествал ли си я?
Ами има я в няколко папки в data.bg, иначе я имаше доколкото си спомням и в руски сайтове, ето още по-точен линк за една от папките в дата-та:
http://dancolov.data.bg/EL/UPS.zip
fan ти в горните си постове каза, че програмата е демо, и и липсва нещо, кое е то и можем ли да го допълним, в някои от блоковете.
Аз сега и вързах два трафа, само без ключовите транзистори и пак не реагира, нивата ги има на контролера, не я занесох в работилницата на осцилоскопа, защото мисля, че нямаше нужда, видимо програмата не мърда, кварца бачка, направих проверка за грешки в записа - няма налични. Махнах нивото към U3, също и на другия траф все едно имитирам отпадане на мрежовото захранване, обаче пак не става. Не реагира. Забелязвате ли още някакви грешки по програмата, вече немога да се сетя какво може да и е. Ако може погледнете я пак дали работи, ако работи ще почвам мерене за дефектни елементи и спойки писти, но при прегледа не открих такива.
_________________Danger High Voltage! - Надушвате ли енергията, когато отваряте таблото?
|
| Вто Май 06, 2008 1:19 am |
|
 |
|
fan
|
А бе работи до толкова до колкото позволява демото. Пуснах я на една тестова платка и си работи! Бях ти описал най-важното за теста в преден пост. Това, което постна "plameniv" е същото с демоверсията. Тя има функция да следи за наличие на напрежение от мрежата(PWGOOD), да синхронизира появилото се мрежово захранване(SINH). Обаче само до тук, а в схемата е нужно да се следи и за заряда на батерията(LOWBAT), състоянието на изходното напрежение при включена инверторна част(OS). Това за батерията може и без него, обаче обратната връзка за защита от претоварване и късо трябва да има.
Ти подкарай устройството пък допълнението от мен! 
|
| Вто Май 06, 2008 1:41 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
_________________Danger High Voltage! - Надушвате ли енергията, когато отваряте таблото?
|
| Вто Май 06, 2008 2:00 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
fan написа: На етапа на който си със схемата без трансформаторите, ти трябва симулация на синхронизация на вход RB0(краче 6 на чипа). За целта трябва да свържеш RB0 с RB4(краче 10 на чипа) с едно мосче, като на RB0 временно му прекъснеш веригата към която е свързан.
Този опит е направен - никакъв резултат, контролера не мърда.
plameniv написа: Имам я от 2003г пак е подобно на това дето говорите , ама тя има много условия за да тръгне сигнал на изхода !
1. RB0=0
2. RB2=0
3. RB3=1
4. RB4, RB5 = изход за управление на транзисторите , най вероянто са някакви правоъгълни импулси в противотакт!
5. RB7=Taka наречения зумер.
6. RA2=1
И този опит също направен - никакъв резултат, контролера не мърда.
Проверих платката, имаше непрекъсната писта, но тя е във веригата на ключовите транзистори и не влияеше до сега, така, че и платката е ОК.
Закачих трансформаторите (слаби трафове само за опита, които подаваха нивата от електрическата мрежа) и имитирах прекъсване на захранването, като прекъснах първичните намотки на трафовете (първият траф) - никакъв резултат, контролера не мърда.
Проверка на всички елементи и спойки по платката - всичко е ОК.
Всичко това ме насочва отново към софтуера. Обеден съм, че там е проблема. Сигурни ли сте, че работи. Забелязвате ли още нещо пропуснато по софтуера. Ако не намирате други причини, ще опитам да препрограмирам още няколко пъти и ако не тръгне пак май ще свалям частите от платката, и изхвърлям всичките нови налични платки, явно цялата разработка е боклук, правил съм какви ли не UPS-и, такова нещо не съм виждал до сега. Не се сещам за друго. Ако се сетите, или откриете още нещо по програмата моля пишете. Още няма да развалям платките. Благодаря на всички участващи в темата! 
|
| Сря Май 07, 2008 12:06 am |
|
 |
|
fan
|
Нещо не правиш като хората!? Сигурен ли си, че програмираш правилно чипа?
ето ти модифициран софта, за сега недовършен поради настоящи пазници.
http://mihd.net/4uaqjzr
|
| Сря Май 07, 2008 12:30 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
fan много благодаря, ще опитам пак. Само да ми останат няколко минутки свободни. А за чипа правих му проверка, като сравних записа със зареденият сорс и дава нормална проверка, но има още едно нещо. Хващал съм програматора да внася грешки, като записвах едни чипове за аларми от същият тип (не отчитаха някои датчици и сляд препрограмиране се оправяше). Ще опитам пак, ако не стане ще го занеса на мойте познати вув фирмата където работех преди, там има професионален програматор от последните модели на Микрочип, и ще опитам пак, пък ако и този път не тръгне ще я мятам през прозореца. Баси и елементарната схема и програма и да прави такива мизерий.
P.S. сайта на които си дал линка ми дава, че е надвишен лимита на връзки към сървара от доставчика ми, ако може прати ми го този hex на E-mail-a: ji4kajiata1@abv.bg ji4kajiata@botevgrad.com
ще опитам пак да видим какво ще стане. Имаш ли Skype може да ти пратя някой интересни снимки да видиш каква простотия прави машината, или ако имаш 5 мин. да полафим. И за по бира трябва да се уговорим. 
|
| Сря Май 07, 2008 3:35 am |
|
 |
|
fan
|
Ето ти последната версия вече пълна, на софта. Там е допълнението за състоянието на акумолатора и товара при режим на акумолаторно захранване. Променил съм и пищялката, като тя изписуква по веднъж на 20 сек. при нормална работа, и през 5 сек. при понижено напрежение на акумолатора. Добавил съм и още един изход RB6(краче 12) за индициране на претоварване на изхода(нужно е да се свърже към него светодиод(червен) и посл. резистор (единия край към маса)). Изпробвай и коментирай във форума какво се е получило. Успех!
http://rapidshare.com/files/113109055/UPS_Prj.rar.html
Последна промяна fan на Сря Май 07, 2008 12:54 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Май 07, 2008 5:25 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
|
| Сря Май 07, 2008 12:48 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
fan здравей отново, здрасти и на всички участващи в темата. Нямах време да стоя да експериментирамтези дни, пък и след последните опити нещо и не ми се и захващаше пак със схемата. Вчера я видях платката, поогледах я няколко пъти, взех я и пак се захванах.  Така значи какво става. Свалих последният файл, който приложи fan в последният си пост. Ето нещо странно. Разархивирах файла, в една папка на Desctop-a, опитах се да програмирам със следните програми:
- PonyProg
- ICProg
- Още няколко други
И какво се получава  казва, че е програмиран успешно, когато направя проверка казва Error: Verify Failed! Чета чипа и какво да видя, само 0000 от горе до долу. Викам си аз от толкова опити може да съм скапал чипа, записвам му друг бин за аларма, проверката е успешна, слагам чипа на алармената платка и работи. Трия го, дава F  , записвам пак онзи файл от архива, пак 0000.  Нося го на професионален програматор в една фирма, пак така става, и никой от тези прогрмисти във фирмата неможе да си го обясни, аз също не съм виждал такова странно явление, а като заредя файла кода си излиза в редактора и е ок, обаче псоле отново се явяват само нулите. Чипа работи, тествах го. Нещо не и върви на тази схема а, аправил съм хилади UPS ама този вярно ще е за кофата. Хах. Вие какво ще кажете, къде ли може да е проблема за тези нули, другият файл (от алармата) е пак в този формат и си бачка с него всичко. 
|
| Чет Май 22, 2008 2:41 am |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Сигурно е включен CP (Code protection) за да не се чете кода.
|
| Чет Май 22, 2008 6:51 am |
|
 |
|
fan
|
Здравей! Както спомена в горния пост колегата, понеже съм включил и кода за защита, е нужно само да го програмираш и да го поставиш на работната платка - да провериш на практика дали работи.  При включен код протекшън и последователноста на процедурата, която описваш няма начин да не ти даде такова съобщение!
Ако искаш, преди да програмираш чипа изключи отметката за защита на програмната памет и EEPROM-ма и тогава провери!
Успех и пиши как върви проекта ти нататък!
|
| Чет Май 22, 2008 8:06 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 PIC16F84A
Здравейте отново. fan незнам този път какво си и правил на програмата, обаче работи.  Още при началното подаване на захранването микроконтролера тръгна, изтества се, чува се и зумера и релето щракна.  Браво. Супер.  Не съм свързвал нищо по платката. Само и подадох 12V захранване. Не съм правил никакви промени по платката от последните тестове, това вече обяснява нещата, проблема е бил в програмата (както и шредполагах), или при компилирането при вас, или при записа от моя страна, но както и да е. Важното е, че се събуди.  Отново благодаря на всички за помощта и подкрепата, и спецялно на fan, без него нямаше да се оправя, и щях да раглобя платката и в кофата.  И така, после ще свържа трансформаторите и ключовите транзистори, и ще видим какво ще стане, и дали ще има пуканки от транистори докато настроя схемата в нормалните и режими и дали ще заработи нормално. След като направя всички тестове ще опиша какво е станало, замислям и снимки да кача, ще видим как ще се развият нещата с платката. 
|
| Съб Май 24, 2008 1:49 am |
|
 |
|
wolfshark
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
за триене
|
| Съб Юни 07, 2008 12:27 am |