|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами мойто скромно наблюдение е че пиковете както са бъгави като стар термитник, веднъж подкрани заспиват. Наистина никога не съм имал ядове с захранване, ресет и пр. А условията ми са тежки. Импулсен разряд на галванично сързан кондензатор на 200J(3000В) не е майтап. Ако трябва да сме честни - едни АВР ги превъзхождат почти във всички функции. Опитвал съм само веднъж с АВР и ги отрязах, точно защото се рисетваше. За това и ме е страх да мина на нещо друго. Тоя тип проблеми имат навика да се случват при потребителя и са супер гадни. Това което ме плаши на MSPто е че е 3 волтово. А е азбучна истина че 3В са по слабо шумоустойчиви от 5В. Е всичко зависи от крайното изпълнение. Ех ако имаше 15В процесори. Само дето сигурно ще консумират като автомобилен стартер. Другото което не харесвам на MSP са малкото мипсове. Но определно имам симпатии към тях. Само да документираха малко по човешки.
Аз лично смятам да наблегна на ARM. Не като конкретен контролер, а въобще като ядро. При толкоз много компании които се хвърлиха там, не може да няма и някой дето да направи стабилна опаковка. TI също пуснаха ARM за простолюдието - преди беше само за богоизбрани - автомобилопройзводителите.
8051 - е класика, ама както HC11 - умира. Въпрос на време. А и RISC-a определно ми е по симпатичен.
Аз лично се пазя от екзотики като Z8, Rabbit и пр.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 28, 2005 12:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако PIC-овете са ти еталон за устойчивост, то с MSP430 направо ще трябва да скачаш до небето от радост. Доколкото знам, първоначално са били замислени за приложения в медицинска апаратура - това е достатъчно да се спомене. Досега съм сертифицирал 5 ралични устройства с тях и просто съм очарован от това как се държат. И то не на изпитания с разряд на кондензатор, а съвсем истински, както са си по стандарт. За мен това е образец как трабва да изглежда един контролер. Единствен недостатък според мен е ограничената програмна памет и липсата на външна шина. А ако можеха да работят и на 20 MHz направо нямаше да имат равни.
|
| Чет Апр 28, 2005 12:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Доста сериозен процесор е заяка бих казал аз. Незнам защо ти мислиш така.
|
| Чет Апр 28, 2005 12:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз не ги изпитвам с кондензатор. Това си е целодневния им режим на работа. А нали се сещаш като се издъни дефибрилатор по време на работа какво следва?
Пак казвам - не съм опитвал с MSP точно там - не мога нищо да твърдя. Кофтито е че и сега 10те мипса на пика в един критичен момент са ми на границата. А МСП то достига само макс. 8 и то теоретично. А и цялата останала част работи на 5 , 12, 17 В, точно заради шумоустойчивост. Трябва много кофти съгласуване заради 3В на MSP-то. Даже честно казано не виждам как може да стане достатъчно просто и сигурно за да се хвърля на тоя вариант.
А за заека - аз по принцип бягам от екзотиките - кофти подръжка, днеска са тука, утре току виж - фалирали. Колкото по разпространен един контролер толкова по добра подръжка, толкова повече хора ще хващат бъгове. Мда, това ми е философията. Затова и гледам към ARM, MSP, PIC.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 28, 2005 1:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Както споменах и по-горе - за всеки влак си има пътници. Не те карам да минаваш на тези процесори - казах, че ги харесвам и нищо повече. Много ясно, че един контролер нестава за всички проекти. На мен също понякога 3-то волта са ми голяма пречка, но пък където може ги ползвам. За Заека - има 6 серийни канала - за някой проекти няма алтернатива, освен ако не ти се правят софтуерни емулаций - ама пък чак на 4 канала едновременно за високи скорости - трудна работа  .
|
| Чет Апр 28, 2005 8:52 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Така като чета във форума доста го хвалите това MSP430 и бих искал да го поразуча. Колко пари струват контролерите с повечко крака и периферия (ориентировъчни цени за малки бройки за развой ), какъв софтуер ползвате, има ли го някъде free или с лекарство
( "С/С++" компилатор и дебъгер), от къде мога да си го сваля
PP: Сетих се, че имах някакъв софт за MSP430 в къщи, който е 30-дневна версия без Crack но не мога да си спомня как се казваше. Като се върна довечера ще погледна :wink
|
| Пет Апр 29, 2005 12:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ми не знам що го хвалят. За по-прости приложения може да е добър, ама за сложни неща...
|
| Пет Апр 29, 2005 12:42 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Предполагам заради ниската му консумация...то и PIC би имал подобна при 3MIPS...говоря за PIC16F84...дето периферии няма, освен портове  Досега видях няколко приложения на MSP430, гледам че предимно го ползват при батерийно захранване, или при USB приложения, в които манджата се взема от +5V на USB-хъба...хареса ми Ultra-low consuption Sleep режима му...някви nA 
|
| Пет Апр 29, 2005 12:46 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С MSP430 съм правил двупроводни трансмитери заради ниското му потребление. Със аритметиката също не е зле - справя се с цифрова обработка на 6 аналогови сигнала за трифазен ватметър в реално време, също захранен с мижави токове - около 1 mA. Aз работя основно с F149 и F1611 - цените са им около 6 - 8 USD за количества от 25 броя. Ползвам IAR C компилатор, платен, но има и кракнати версии. Програмирането и дебъгването им е през JTAG, но поддържа и ISCP&D по два пина. Правил съм с него и софтуерен RTC, захранва се само от една 3V батерия и дърпа около 1.8 uA. Ако се абстрахираме от средата на IAR, която е адски скъпа и освен това недодялана, това е контролерът - мечта. Трудно ми е да си представя някакво стандартно приложение, за което да не му стигнат ресурсите.
По мои статистически оценки, времето, необходимо за завършване на един проект с микроконтролер е:
1. Най-бързо и лесно е с MC56F8000 + CodeWarrior;
2. MSP430 + IAR;
3. PIC18F + MPLAB + CCS
4. PIC16F + MPLAB + CCS
5. i8051 + KEIL
Това е моето субективно мнение, с други контролери практически не работя и няма да правя оценка. За неголеми серии това трябва да е основният аргумент при избора на процесор - за колко време ще го "измислиш". При серии 200++ вече нещата стоят по съвсем различен начин.
|
| Пет Апр 29, 2005 1:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бате коя версия на IAR ползваш за MSP-то? Щото за последния еволюейщън нямам крак, а за една по старичка имам. Има ли смисъл да се мяткам на последната?
А с 1611 имаш ли завършено изделие? Щото ми допада заради DAC-а и многото RAM, ама сравнително скоро излезе, а пък аз съм наплашен от пресните пиклювци. От къде го зимаш на дребно?
|
| Пет Апр 29, 2005 1:25 pm |
|
 |
|
bateAz
|
MSP430F1611 съм вземал веднъж мостри от TI, но не на BG адрес. А иначе купих от Digikey, по едно време имаха, сега май нямат. В България по-големи количества доставя Акерман (F149), Макро имат нереално добри цени, но не винаги се съгласяват на доставка за 2 - 3 седмици и за по-малки количества от поне няколко десетки. Цените са около 7 USD. F1611 имат по-добра схема за вътрешен ресет, освен това паметта им е 10k, което за мен беше определящо. Ползвам ги в едни корелатори, DAC-ците не съм ги ползвал. Само в началото видях, че мърдат и повече не съм се занимавал с тях.
Ако няма да ползваш ADC имат по-леки (евтини) версии без ADC.
|
| Пет Апр 29, 2005 1:38 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Oops. IAR UI version 2.31, IAR 1.22
|
| Пет Апр 29, 2005 1:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо ако искаш 3.21, мога да ти пратя
|
| Пет Апр 29, 2005 3:30 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ами то и аз я искам, скромно... 
|
| Пет Апр 29, 2005 3:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами даи поща и няма проблеми. Общо 31Мб
|
| Пет Апр 29, 2005 5:30 pm |
|
|