|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:58 am
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
Така ... гледам аз днес как е цената на горивото на Юг от нас, специално Турция, че ме вълнува и какво откривам .... 1.55 за бензин и 1.37 за дизел, цени в евро, това обърнато в левчета е ясно колко е ... аз не казвам че у нас е евтино, но ми е чудно какво толкова плачат тираджиите ... те да не би досега да са зареждали амо в БГ и цяла европа или турция да са я минавали с един резервоар .... та нещо не вдявам всичкия тоя шум.
|
| Пет Юни 06, 2008 8:13 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
Плачат, защото могат.
Искаха да им се възстановява акциза, да се забрани да се правят нови транспортни фирми (ако е лошо да имаш транспортна фирма), не издържали на конкуренцията. На коя конкуренция - вътрешна или външна? Ако е вътрешна е смешно - всички са поставени при еднакви условия. Ако е външна - ами да не зареждат в България. Какво толкова.
Та това е - плачат, защото могат...
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 06, 2008 10:20 pm |
|
 |
|
zaphod
|
плачат щото последните десетилетия става все по-малко срамно да се плаче. моят мироглед не е особено популярен, и повечето хора са склонни да откликват на хленченето със съпричастност, а не с присмех и презрение като мене.
|
| Съб Юни 07, 2008 8:58 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Бебето докато не заплаче, не го хранят.
Работата е там, че не плачат само у нас, а и по света. И не само плачат, а и на бой налитат.
Защото е очевидно, че цената на петрола в момента е абсолютно спекулативна, а правителствата помпат още акцизите на горивата.
Определено Сорос е прав, че всичко това ще доведе до една световна рецесия. А може би това е целта?
|
| Съб Юни 07, 2008 9:40 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
Защото... напоследък стана много модерно на някой като не му изнася нещо да излиза по пътищата и да пречи на останалите да си вършат работата... 
|
| Съб Юни 07, 2008 11:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всичко е относително, цените се помпат защото се вдига петрола, защо се вдига петрола ... интересен въпрос, имайки в предвид че САЩ не са от най-големите играчи като производител .. едва ли те надуват цената, ЕС също няма пряка влияние в увеличаването на цената на петрола, така че да се говори за някаква конспирация от ЕС или САЩ е смешно. В САЩ горивата поскъпват заради петрола, не заради такси и акцизи, и на всички им е ясно че това е просто пазар.
В ЕС нещата са по други, тъй като сме социализъм, и трябва да имапари за бедните, и за тия които нямат, и за управляващите разбира се, ЕС парламента се чуди какво да измисли за да събере повече пари които да присвои, и чат пат раздаде. Та определят акцизи, данъци, такси и още къп бюрократщини. Какъв е смисъла от токова висок акциз на горивото не знам, но това е еиднственото което може да се промени тук, едва ли можем да искаме по ниска цена на петрола, освен ако някой не смята да изпрати 2-3 млн пехотинеца в близкия изток да ни снабдят са по евтино гориво.
А дали това не е някаква спекулация .... защо не, и САЩ и ЕС твърде много си вряха носа там където не им е работа, големите производители са мюсолмански страни, изключвайки Русия, с тази открито обявена война на исляма защо пък шейховете да не са решили да им го турят и на американците и на европейците, в крайна сметка имат и история и култура по дълга от тази на повечето страни от "цивилизования" свят взети на куп, дреме им на оаня работа. А пък Русия . Русия не може да е ниаккъв регулатор, за тях е по добре цената да е висока и запада да е в рецесия.
Вместо да правят планове за невтопроводи които да ни карат още петрол от близкия изток, по добре да инвестират в технологии които да ни правят по малко зависими от техния петрол. Петрол има още, но с по-лоши качества, едва ли е токова сложно да се разработят по ефективни процеси за преработката му, а и тъпите еко организации трябва да им се затворят устите веднъж за винаги, в крайна сметка по голямта част от света е необитаема, далеч от озоновата дупка, нека ходят да живеят там.
Има и друго ... САЩ имат ноходища, но са им затворили кранчето .... предпочитат да купуват скъп петрол вместо да точат своя .. защо ли ... ми политика, сигурно чакат на всички останали да им свърши та да имат още еидн коз в ръцете си или ... какво ...
Мразя ревльовци, и на мен не ми харесва да плащам ДДС на горивото, на автомобилните части и на автомобилите без да ми го възстановяват, сякаш аз тая кла я карам за кеф а не за да си върша работата ... да ама не .... мразя синдикати, сдружения и всякакви такива организацийки. Защо все те плачат мамицата им, защо все на тях нещо не им е наред, таксиметрови, автомобобилни превози ... направили са си синдикати, сами си налагат цените, извиват ръце .. някой ползва ли спедитори тук или навън .... всеки се е обединил в някакъв синдикат, всеки в няккава групичка и си заитават собствените интереси. Скорео ще се появят синдикати на малките магазинчета, на вестникарчетата, на чистачките по входовете и всеки ще почне да извива ръце .... аман ...
|
| Съб Юни 07, 2008 11:52 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тепърва предстои да става каквото има да става със свършването на
петрола. Целият петрол не е свършил още, де, ама евтиният за вадене е.
Откак китайците откриха, че са яли само гарнитурата (за тия, които не
помнят тоя виц от детството ми - това беше отговорът на въпроса "кога
ще настъпи световен глад  ), работата сякаш доста се ускори.
[ Не че мога да имам нещо против тях де - и те хората искат да ядат и дишат
като мене. ]
Но безнинът тук още не е скъп. Истински скъп ще го призная, че е като
изчезнат задръстванията в София.... Толкова много безполезна шетня,
айде стига. Аз съм последният, дето ще тръгне да приглася на "еколози"
и подобни организирани тъпотии, но над 90% от автомобилизираната
шетня по улиците си е чисто разточителство. Дано не се сетят само кретените
от политическата мафия да използват тоя аргумент за поредния акциз, де.
Под скъп имам предвид пазарна цена. Всъщност напоследък ги подозирам,
че са се сетили и именно затова предизвикват задръствания (нали контролират
копчетата на светофарите, като почнат да сменят цвета през 10 секунди и
задръстванията са гарантирани).

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 07, 2008 1:11 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Цената на петрола в момента е над 50% чисто спекулативна.
Преди две години по същото време беше ако се не лъжа около 50$ и някой цвилеха че била излишно надута от ОПЕК (тогава добива на един барел беше 5$, сега едва ли е много повече).
Според Мерил Линч, юли трябва да сме готови за 150$.
Добива от 2 години мисля че почти констатен. Не можели да добиват повече. Може и така да е.
Е като турим чертата на уравнението, излиза че при едно и също предлагане, за да е три пъти по висока цената, би трябвало да имаме 3!!! пъти по високо потребление. Е няма такъв филм, световното потребление, даже и заради китайско-индийскта експанзия, за последните 2 години едва ли е мръднало с повече от 20-30%, какво да говорим за 300%!!!
Истината за високата цена на петрола е е печалбата на арабелите и спекулантите в Лондон и НюЙорк. Даже по последни данни всъщност по големия принос е на вторите.
В една книга по съвременна борсова търговия, се зачетох що е то стокова борса и фючърс. Знаете ли че под 10% от петролните фючърси всъщност стигат до реална покупко-продажба в барели? Всичко останало е само препродаване на хартийки на все по-висока и по-висока цена. Та една каста от "бели якички" в момента са много нещастни от спадащите им печалби на Уолстриит и въобще световния пазар на акции, както и на загубите на експозиции в долари. И затова се прехвърлиха да печелят на стоковите борси. Смятайте за какво иде реч, след като пенсиионните фондове масово търгуват със стокови фючърси. И понеже механизма на фючърса не обвързва с задължителна реализация - спекулацията е много по неангажираща и дива. И понеже истерията е повсеместна се стига до тия абсурдни цени на петрола. Ей го на Вчера Трише каза че няма да сваля лихвите, долара се посгъна малко, ама всички пак се юрнаха да пазаруват петрол и той скочи с над 5%. Нищо общо с потреблението - чиста проба борба за спекулативна печалба.
Абсолютно същото е и с храните. Забелязвате ли как се активизираха в последно време приказките, за черното бъдеще на човеството, как храната ще става все по недостатъчна и пр. И това само след една не кой знае колко лоша година за селското стопанство. Една година, световния баланс няма как да се е изменил драстично. Но просто спекулантите се намърдаха на тия пазари и всявайки солидна и добре премерена доза истерия надуха цента до балонизирани размери. И затова тон пшеница скочи 3!!! пъти. Със сигурност нито добива е паднал 3 пъти, нито потреблението е скочило 3 пъти за една година. Но със сигурност някой е направил една добра печалба от 300%.
Незнам но си мисля, че спекулантите трябва да бъдат изхвърлени от стоковите пазари. Просто зорлем надуват балона до степен в който като се пръсне, ще стане страшно. За съжаление саморегулиращите се пазарни принципи изискват наличието на солидни кризи за корекция. Света хем го е страх от тези кризи, хем иска свободни пазарни принципи. Но кризите и свобосните пазарни принципи са част от една и съща система.
Та с цената на петрола - ми може и 200$ да стигне. Тогава може и да почне 3та световна. И то ще е от абсолютна глупост, заради печалбата на има - няма 100000 човека. Но аз лично се надявам най-накрая просто да се пукне балона и цената да се срине. Както става с всеки балон. Както стана с ипотеките в щатите, някой да се оказжат със солидно количество хартийки без стойност. Мисля че 80$ е една добра база. Макар че всичко под 120$ за следващите 5 години може да се приеме за нормално. Но 150-200$ си е просто цена на която световната икономика не може да издържи, още повече че и няма нужда - това не е реалната му цена. Това е петрол, не платина. Ако сега например под някаква форма се намери механизъм да се ограничи достъпа на спекулантите до петрола - бас ловя, че цената му ще се срине на момента под 100$. То вече се чуват и предложения в тая насока... естествено отпора е сериозен. А нищо не пречи, както казах под 10% от реално реализирания петрол всъщност минава през стоковите борси. Но пък 50% от цената му се формира от там 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 07, 2008 2:19 pm |
|
 |
|
sthx
|
Mного близо сме до мечтата на Бин Ладен - 144$ на барел. Това, което той не успя да направи , го направиха спекулантите зад океана.
Но причината е фундаментална. От тука нататък производството на петрол ще намалява, а търсенето ще расте. Сметката, че ако търсенето порасне с 30%, то и цените ще растат с толкова, е крива. Защото се приема, че предишните цени са били реални. Реална е енергията на петрола и ползата, която хората извличат от нея. А сметката ще излиза при далеч по-големи цени.
Според мене важна е не толкова цената на петрола, а скоростта с която тя нараства, за да може икономиката и манталитета на хората да се нагодят към реалността. Несъмнено, в момента скоростта на нарастване е голяма.
Впрочем, прави ми впечатление, че след последните покачвания на цените на горивата, задръстванията в Пловдив понамаляха. За период от няколко месеца преди това бяха станали непоносими.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Юни 07, 2008 3:22 pm |
|
 |
|
ds18s20
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 7:43 pm Мнения: 101 Местоположение: Bay Area
|
Ах там сме ами и до $179 се очаква да стигне. Идеята на дъното е че живота тече и ядове нямат влияние на ОПЕС, чичо Джорж има както и живопистната гледка на голямо дуло насочето в задните ти части и трепелива ръка на спусъка!

|
| Съб Юни 07, 2008 7:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Америка е наясно че не може да рита много срещу арабите, както се вижда си трае срещу Иран, не им стиска, камо ли да тръгнат срещу целия арабски свят, няма да им стигне нито армията, нито парите, нито петрола, дори да иам достатъчно луд политик да реши да ползва ядрена сила, пак нямат никакъв шанс, те си го знаят и могат да се дръвчат на такива които са им по силите.
Да си расте петрола, не зависи от нас,и да го мислим смисъл няма, мен ме дразнят ревльовците. Ако има начин да излезем от ЕС и да махнем тъпите акцизи които и преди това не бяха ниски ......
|
| Съб Юни 07, 2008 10:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Казват, че американските учени са успели да произведат от петрол агнешко месо. Сега нашите учени са се заели да направят обратното. За целта от БАН са закупени стотина агнета и няколко бъчви вино. За сега резултат няма но опитите продължават. 
|
| Съб Юни 07, 2008 11:09 pm |
|
 |
|
zaphod
|
цецо, как можа да изръсиш такава глупост?
|
| Нед Юни 08, 2008 8:51 am |
|
 |
|
ds18s20
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 7:43 pm Мнения: 101 Местоположение: Bay Area
|
Дай гредит на хората, не дали обяснението прави смисъл а че има търсене на рационално обяснение - това е стъпка #1 и е мнго по важно че има желание към разгромяване на идеята "магия" от колкото дали в този момент обяснението има смисъл.
Цените на маслото ще отиват на горе и това си е факт на живота, а не на злата магия за която никой не знае защо работи. Разбира се че има добро обяснение но познанието му не прави цената да отиде надолу.
Според мен има 2 начина да се директира един в зависимост от това какви издлия предлага живота:
1. не карай автомобил, или карай по малко от преди
2. не коригирай стила на живота си по отношение на карането ами намери как да правиш повече пари
Моите 2 стотинки...
|
| Нед Юни 08, 2008 9:05 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Казват че до 10-15 години ще изчезне лесния за добиване петрол. Търсели се заместители. Първата проба с биогоривата удари на камък - скочиха цените на храните. Очаква се следващата с водорода - там обаче трябва ел. енергия, може би за това се преосмисля развитието ядрената енергетика.
Като цяло еколозите нямат шанс. Има си закони в природата. Един доминантен вид, какъвто сме ние хората се развива и плоди благополучно в една екосистема до момента до който тя се изчерпи и престане да задоволява неговите нужди. Човешката консумация расте по експонента. Човека ще изразходи ресурсите на земята и ще преключи и с нея и със себе си.
|
| Нед Юни 08, 2008 9:21 am |
|
|