Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Осцилоскоп със Pic 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Осцилоскоп със Pic
Имам един счупен осцилоскоп които в момента си го правя но явно няма да го бъде така че се замислих за осцилоскоп на компютъра.
През звуковата карта не е вариант - не ми върши работа. Направих това http://www.semifluid.com/?p=24 но мери буквално до 5khz (може би и по-малко не си спомням). Някои има ли някоя схема на осцилоскоп за компютър или на такъв с LCD дисплей в краен случай - може и със Pic микроконтролер може и без.

Аз видях това http://www.geocities.com/lptscope/ но нямам от къде да се сдобия с чипа и трябва да се поръчва така че го оставяме за краен вариант.
Условието е осцилоскопа да хваща поне 100-200khz

Пет Юни 06, 2008 10:45 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
няма да хваща 200 кХц
то си е написано с пентиум 1.7 Гхц ще семплира до 200-300 хиляди пъти в секунда
като разделиш на 10 се получава сигнал до към 20-30 кХц

Пет Юни 06, 2008 10:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи този отпада. Не бях се зачел надолу. 100khz си ме устройват

Пет Юни 06, 2008 10:58 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
по принцип ADC0820 можеш да си купиш онлайн от http://www.national.com/mpf/DC/ADC0820.html, обаче ако не те устройва може да погледнеш това: http://www.triplespark.net/elec/analysis/USB-LiveOsci/

...или потърси в eBay - за около $150 получаваш перфектен двуканален USB скоп със 150Ms/s

8)

Съб Юни 07, 2008 3:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе нали бях пуснал тема за осцилоскоп през кепчъра, та пламенив ме светна там за едни осцилоскопи на усб дето ловят до 450 мегасемпъла. ако се интересуваш виж в архивите.

Съб Юни 07, 2008 9:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Единствения проект с ПИК по читав който съм виждал, пик-а служи само като медиатор между ПЦ-то и скопа. Иначе самия скоп с бързо АЦП, някакво ФПГА и бърза срам. Като се закачи, пик-а качва флаша на ФПГА-то и после праща пакети семпли. Нямам спомен каква му беше скоростта обаче.
АЦП-то обаче беше някакво супер скъпо, трудно доставимо естествено, фпга-то горе долу същата картинка. И в крайна сметка излиза значително по-тънко да си вземеш от пламенив един скоп.

Съб Юни 07, 2008 9:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ясно. Добре намалявам си критериите - поне до 50khz? :D
Трябва ми нещо което да си направя сам. Линка дето е дал kiiid е хубав но софтуера не ми вдъхва доверие и отива за резервен план защото почти всичко е SMD.

Съб Юни 07, 2008 4:02 pm
Профил

Мнение :)
wolfshark написа:
Трябва ми нещо което да си направя сам. Линка дето е дал kiiid е хубав но софтуера не ми вдъхва доверие и отива за резервен план защото почти всичко е SMD.

Пробвай този щом си меркалия сам да го правиш http://www.volny.cz/elecon/lptoscillosc ... scope.html
Ако ти е зор и горния като за без пари съвсем вземи една звукова карта махни и кондензаторите на входа и има много готини програми за такъв осцилоскоп :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юни 07, 2008 5:45 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: :)
plameniv написа:
wolfshark написа:

Пробвай този щом си меркалия сам да го правиш http://www.volny.cz/elecon/lptoscillosc ... scope.html
Ако ти е зор и горния като за без пари съвсем вземи една звукова карта махни и кондензаторите на входа и има много готини програми за такъв осцилоскоп :roll:

Мерси за линка. На същия сайт има още един който много ми хареса. Първо ще пробвам този които ти ми даде обаче.

Съб Юни 07, 2008 6:34 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: :)
wolfshark написа:
Мерси за линка. На същия сайт има още един който много ми хареса. Първо ще пробвам този които ти ми даде обаче.

Добре де, а АЦП-то откъде смяташ да го намериш ? И аз се бях засили да го правя оня първия, но не мога да намеря ADC0820. Ще трябва да чета за аналози явно..

Съб Юни 07, 2008 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз бая се замислям за едно портативно скопче с графично ЛСД. В смисъл да се опитам да го направя, де. Верно концепта страда от един куп недостатъци, но пък за по-непретенциозни нещица става. Понякога да влачиш скъпи осцилоскопи до колата например и да ги включваш към разни измислени конвертори 12В->220В е неоправдано. С тоя можеш да бръкнеш колкото да видиш, че има нещо там. :D
До няколко кХц мисля, че ще бачка добре. Има такива проекти доста гледам, и не са много сложни откъм схема, пък и доколкото мисля и откъм софтуер.

Нед Юни 08, 2008 10:25 pm
Профил
Аватар

Мнение Чак сега се зачетох тука...
wolfshark , ако ще е за няк'ви ш*бани 50КХц и звукова карта ти стига. Купуваш си евтинка картичка за 192КХц, напр. CreativeSB_Live!24bit . На входа обаче има НЧ филтри и други глупости затова проследи веригата и изведи жиците максимално близо до АЦПто като прекъснеш предната входна верига (внимавай и откъде вземаш масата). Аз го направих на по-скъпото AUDIGY и за да мога да го ползвам стандартно използвам допълнителните изводи на джак-буксата (за слушалки) да ми комутира между извода за осцилоскоп и стандартните входове.

Кофтито е: 1.) Sound Blaster-ите са капризни към хардуера, искат да са близо до видеокартата и евентуално да забраниш от BIOS паралелния и още някой порт :? . 2.) 192КХц/2=86КХц макс. синусоида и /5=19КХц макс. импулси... 3.) Нямаш грам защита по вход и трябва да скалъпиш някоя измервателна сонда.

За софтуер използваш напр. Sound_Scope - http://www.oscilloscope-lib.com/

P.S.: заради бедните възможности все още не съм пробвал буксата за осцилоскоп. Иначе от стандартните входове си бачка...

Нед Юни 08, 2008 11:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]