|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
mash
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 6:23 pm Мнения: 162 Местоположение: Севлиево
|
 от FM на TTL
Здравейте
Трябва ми примерна схема за преобразуване на цифров сигнал получен от FM приемник в TTL.
Т.е. излъчвам сигнал със скорост 300 boud през FM трансмитер, а на другия край го приемам с FM приемник в случая една радиостанция на 433 MHz.
Мислех си за вариант с два диода да пускам само положителната полувълна от приемника и послердством компаратор да го преобразувам ..... но ми се иска нещо изпитано и отвърдено 
|
| Съб Юни 07, 2008 1:35 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: от FM на TTL
До колко метра ?
Ако е до 100м има модули RX TX в магазини като комет например , те са си пригодени за точно това !
Виждал съм и комбинирани с 2-те на 1 плочка , дори имам такива на АУРЕЛ навремето ги взех от електронинвест но не знам дали поддържат такъв артикул още !
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юни 07, 2008 2:03 pm |
|
 |
|
mash
|
става въпрос за около 5 км.
Знам, че има такива модули и аз даже имам няколко от стари аларми за коли, но те не са на FM и не ми върши работа 
|
| Съб Юни 07, 2008 2:14 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 ?
Точно на ФМ ще имаш повече ядове от тези на АМ, помисли малко ?
Сложи им по 1 или 2 транзистора един след друг на TX модула в режим клас С и така ще имаш достатъчно мощност, ако има някаква минимална видимост с 2 яги антени проектирани за тази честота и добре насочени една срещу друга трябва да стане !
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юни 07, 2008 2:20 pm |
|
 |
|
mash
|
разбирам те, но аз искам на FM с радиостанция.
|
| Съб Юни 07, 2008 2:25 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Разгледай дейташйтите на MC3361, MC3367,MC3362 .....
|
| Съб Юни 07, 2008 2:32 pm |
|
 |
|
mash
|
МС3361 е специализирана схема за радио приемник и в нея има междинночестотен усилвател детектор и други разни блокчета, но няма TTL изход, а само аудио
|
| Съб Юни 07, 2008 2:53 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
за да стане от аудио на ТТL (с други думи от FM на FSK) ти е
нужно само едно усилване на получения сигнал с ограничаване.
Правилно си се насочил, с компаратор или с ОУ. Не виждам смисъл да режеш
полувълни с диоди.
с компаратор:
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbo ... GWS_4P.gif
с ОУ: виж например шийта на rfRXD0420 / 0920 на Microchip
как е свързан операционния усилвател на изхода в примерната схема
за FSK свързване
|
| Съб Юни 07, 2008 3:17 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Ако не бъркам на MC3362 FSK Data Output е май за тази цел - стр 4 на ПДФ-а.
|
| Съб Юни 07, 2008 4:10 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
|
Има специализирани чипове на CML ( www.cmlmicro.com), които са FSK модеми в обхвата 300 - 3400 Hz - например CMX7031. Те са пригодени точно за тази цел, а и така е гарантирано, че спектърът няма да излезе извън лицензирания честотен канал.
Комет е дистрибутор на CML и някои от чиповете ги има в наличност. Цените са им височки, но си струват парите  .
|
| Съб Юни 07, 2008 6:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз пък мисля първо да прегледаш стандартите, честотния план на БГ, разрешените мощности, ширини на канала, времена на излъчване и т.н. не е лека задачата, да знаеш.
за 5км ще ти трябват мускули (антена, мощност, лента). и също не е лесна задачка. каквото и да правиш, ще трябва да го съобразиш със сегашното законодателство. глобите са гадно големи, и ако си мислиш, че няма да те хванат, аз с удоволствие ще те натопя  това е ако си мислиш да се правиш на джигит...
ако ще ползваш готов предвател в някой разрешен обхват (и с разрешена мощност също!), по-добре погледни любилтеските реализации на аудио модеми (пакет-радио). те работят по стандартен аудио канал и издържат почти всякакви издевателства в модулации, фазови изкривявания, фликер и т.н. да знаеш, че любителите не толерират също някой да си прави каквото иска в техните обхвати и бързичко ще съобщят където трябва.
какви данни ще предаваш?
|
| Съб Юни 07, 2008 7:26 pm |
|
 |
|
mash
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: аз пък мисля първо да прегледаш стандартите, честотния план на БГ, разрешените мощности, ширини на канала, времена на излъчване и т.н. не е лека задачата, да знаеш. за 5км ще ти трябват мускули (антена, мощност, лента). и също не е лесна задачка. каквото и да правиш, ще трябва да го съобразиш със сегашното законодателство. глобите са гадно големи, и ако си мислиш, че няма да те хванат, аз с удоволствие ще те натопя  това е ако си мислиш да се правиш на джигит... ако ще ползваш готов предвател в някой разрешен обхват (и с разрешена мощност също!), по-добре погледни любилтеските реализации на аудио модеми (пакет-радио). те работят по стандартен аудио канал и издържат почти всякакви издевателства в модулации, фазови изкривявания, фликер и т.н. да знаеш, че любителите не толерират също някой да си прави каквото иска в техните обхвати и бързичко ще съобщят където трябва. какви данни ще предаваш? |  |  |  |  |
Аз съм лицензиран радиолюбител от 1997 година
Имам си инициал и разрешително за тази станция така, че няма проблем. Относно пакет ... да! Обаче ползвам една програма през звуковата карта (MIXW) , която потдържа и много други протоколи дори и SSTV т.е. телевизия с бавна развивка.
Там не ти е необходимо нищо повече от свястна карта инсталирана програма и един прост интерфейс с два трансформатора и един оптрон към ком-порта за управление на RX/TX.
|
| Нед Юни 08, 2008 12:00 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Е толкова ли е скъпо да осъществиш връзката с два Wireless-a и прословутите Калифорнии антени... така поне ти отпадат всички главоболия откъм ефир и мощности за които споменава дедото
|
| Пон Юни 09, 2008 9:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Що не пробваш нещо от сорта на DTMF. Аз съм правил нещо подобно ама на къси разстояния. Приемника ти дава и нещо като Carier сигнал даже, освен че можеш да предаваш по 4 бита едновременно. Честотната лента е малка (телефонна) и не би трябвало да е проблем за приемника/предавателя.
|
| Пон Юни 09, 2008 1:45 pm |
|
 |
|
velio
|
RX-4M50FM60SF - 35лв в Електронинвест.
5V, FSK, 433,92MHz
http://www.futuraelettronica.net/pdf_it ... 50FM60.pdf
Има и други...