Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
PIC18F2525 след команда RESET ,,, 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Всъщност му казах на човека да дебъгне кода в симулацията и да види какъв е проблема. След като и в симулацията го прави това е най верния път за откриване на проблема. Виж ако в симулацията не го прави вероятно проблема е бъг на пика и трябва да се гадае :)

И всъщност го подбазикнах заради "Едентично". Не знам що,ама голям процент от малките я пишат така тази дума :):)
Не е само той :) Може би някой ден ще я променят да се пише така :)
То не е смешно а тъжно.

Съб Юни 07, 2008 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Хъх
plameniv написа:
MegatroniC написа:
Не съм пипал пина, така се получаваше дори и на симулацията, което ме кара да мисля че е нещо софтуерно :?
Ивинявам се но под фюз - fuse ли да разбирам :oops:

Защо не пуснеш част от кода да се говори по кода че така някой се чудят къде да избиват комплексите си и пишат глупости вместо да се говори по темата.?

Всички PIC-ове, които се правят на по-тънък кристал ( не ми се рови за размери ), имат лек проблем с MCLR пина и електростатичното електричество. Пипнеш ли MCLR с пръсти, вероятността да го прецакаш е голяма. Имам горчив опит с PIC16F627A,628A,876А,913 , PIC18F2520,2525 и т.н. Друга потенциална причина е неправилно избран фюз, например кварц HS, а фюза е за XT. Коментара ми беше насочен към Tisho ( не забелязах, че темата е от миналата година ), а не към MegatroniC. Tisho твърдеше, че програмата си работела коректно, но не всеки път тръгвала. Та не виждам къде са комплексите и глупостите тук :lol:

Съб Юни 07, 2008 6:18 pm
Профил WWW

Мнение Re: Хъх
¶ написа:
Всички PIC-ове, които се правят на по-тънък кристал ( не ми се рови за размери ), имат лек проблем с MCLR пина и електростатичното електричество. Пипнеш ли MCLR с пръсти, вероятността да го прецакаш е голяма. Имам горчив опит с PIC16F627A,628A,876А,913 , PIC18F2520,2525 и т.н. Друга потенциална причина е неправилно избран фюз, например кварц HS, а фюза е за XT. Коментара ми беше насочен към Tisho ( не забелязах, че темата е от миналата година ), а не към MegatroniC. Tisho твърдеше, че програмата си работела коректно, но не всеки път тръгвала. Та не виждам къде са комплексите и глупостите тук :lol:

Упрека ми беше към друг , но няма значение !
Аз си мисля че по скоро проблема е софтуерен и затова казах че е добре да се види как е писан кода и да си говорим по него че така са много общи приказките, ако на човека не му се показва ОК!
За мен е по лесно дори да се пробва с някаква програмка по проста писана на асм дори ако има как да я вземе от нещо което със сигурност бачка и ако всичко е 6 значи да заляга зад програмата и да види къде е проблема :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юни 08, 2008 3:16 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Така, добро утро на всички :)
Събота и неделя се потрудих малко физически на село да ми дойде акъла в главата :)
Да уточня на Nikola Kirov, че не съм "от малките". Ако това имаш предвид, на 29 съм и в интерес на истината тази дума за първи път я бъркам, но хайде стига с тази тема.

За дебъгването, пробвах на няколко пъти но не успях да хвана грешката, може би не правя нещо както трябва. Все още не съм достатъчно опитен за съжаление :(
Пробвах да променя резистора на MCLR пина, не става. Рower-up таймера е пуснат, сега ще пробвам и без външен кварц.
Подобно се получава както Тишо казва, само дето при мен два пъти не работи на третия ресет тръгва :)
Коя част от кода да пусна (със сигурност грешката ще е там но не мога да я открия), че е станал бая редове вече, да го е... :roll:
Пък и малко се притеснявам да пускам от писанията ми на асемблер (в тоя форум основно чета и в краен случай питам:) ), че ще почнат пак едни бъзици ... :oops:

Пон Юни 09, 2008 8:54 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
MegatroniC написа:
Така, добро утро на всички :)
Събота и неделя се потрудих малко физически на село да ми дойде акъла в главата :)
Да уточня на Nikola Kirov, че не съм "от малките". Ако това имаш предвид, на 29 съм и в интерес на истината тази дума за първи път я бъркам, но хайде стига с тази тема.

За дебъгването, пробвах на няколко пъти но не успях да хвана грешката, може би не правя нещо както трябва. Все още не съм достатъчно опитен за съжаление :(
Пробвах да променя резистора на MCLR пина, не става. Рower-up таймера е пуснат, сега ще пробвам и без външен кварц.
Подобно се получава както Тишо казва, само дето при мен два пъти не работи на третия ресет тръгва :)
Коя част от кода да пусна (със сигурност грешката ще е там но не мога да я открия), че е станал бая редове вече, да го е... :roll:
Пък и малко се притеснявам да пускам от писанията ми на асемблер (в тоя форум основно чета и в краен случай питам:) ), че ще почнат пак едни бъзици ... :oops:

Ресет-а как го правиш? Какво е напрежението на MCLR извода ?
Захранвамето на процесора какво е ?

Пон Юни 09, 2008 10:36 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Освен пика има ли друга периферия? Имал съм подобен случай с PIC и I2C комуникация, при изключване и включване тръгваше винаги но при ресет не винаги, защото някое от устройствата задържаше шината.

Пон Юни 09, 2008 12:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За да се избегне забиването на DATA шината на I2C-то от някой от чиповете по нея при инициализация на шината се правят няколко импулса с клока.

Често проблеми свързани с проблеми от типа работи / не работи са породени от използване на стойност на променлива без да е била инициализирана предварително.

Пон Юни 09, 2008 1:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2