|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:40 am
The best MCU (поредна итерация)
| Автор |
Съобщение |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Абе вие жени нямате ли че се занимавате с глупости...
Между другото какво се преподава в университета не е показателно, защото и до ден днешен по информатика се преподава паскал, език на който едва ли някой още пише програми. Но все трябва да се почне от някъде, от по-лесното. Да научиш кое какво е и как работи. После пиши на каквото искаш. При контролерите е същото. Пиковете са лесни за научаване не заради друго, а защото имат изчерпателна документация, в която наистина е обяснено всичко и си има примери. Като се научи човек да пише за тях и се научи на логическо и последователно мислене, нека после сам си избира с какво да се занимава. Още 100000 мнения да напишете против пиковете аз пак ще си ги ползвам когато имам нужда от тях. И едва ли ще мина на друга платформа, само защото еди кой си казал че били боклуци. Това, че много хора казват едно и също не значи че то непременно е истина!
|
| Нед Юни 08, 2008 11:04 pm |
|
 |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Човече, автографи раздаваш ли? Искам един на плакат АТМЕЛ. 
|
| Пон Юни 09, 2008 1:11 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Пикът си иска ПРОТОН
Направо се е утрепал за Бейсик.
|
| Пон Юни 09, 2008 3:27 pm |
|
 |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
Аз ПИКЪт го давим с МикроС, обаче нещо много "маану" му намирам напоследък...
|
| Пон Юни 09, 2008 10:20 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Киров, моите уважения към тебе, многото опит който си споделил с мен и много от колегите във форума ама наистина гледаш прекалено крайно на темата PIC...сигурен съм, че в поне един проект досега си намерил предимство на PIC микроконтролер пред Atmel-ски такъв, не бъди чак толкова краен.
А за темата Proton / CCS или Basic/Pascal срещу C (в embedded) сугурно можем да изпишем 10 страници с предимствата на C езика и компилаторите. Румене просто незнаеш какво пропускаш. Много често ми се случва като драскам нещо на Delphi да ме хваща яд, че половин час опитвам да направя нещо което на C се пише на 2 реда, ще ти се случи и на тебе (предполагам ти се случва всеки ден, просто не си го осъзнал още)
|
| Вто Юни 10, 2008 4:14 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Е що не съм толкова краен към PIC24  :)
Даже си направих развойна платчица и бих ги ползвал където видя че са по добър вариант. И Real ICE ще си купя при започване на първи реален проект с такъв. Просто което си е хубаво си е хубаво.
Не ще да е въпроса в сляпа омраза към Мокрочип.
Мисля че доста аргументи предложих в полза на моята теза.
|
| Вто Юни 10, 2008 4:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе мен ми се струва че след 24 ще ги намразиш повече, ама това е мое мнение, започнах да им се нервя след като пуснаха първите 18-ки ....
|
| Вто Юни 10, 2008 5:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пробвах с Real ICE и IAR. 4-5 часа работих,добри впечатления. Устойчиво се дебъгва макар че е малко бавен дебъгера. Пусках Free Rtos. Така и не го подкарах да работи добре но проблема си беше че за толкова време не може повече да се очаква че ще пусна OS-a на PIC
Преди със Мокрочипския C30 под MPLAB и ICD2 си играх също,тромава работа. За писане на код бях направил помощно проектче в Visual Sudio.
|
| Вто Юни 10, 2008 6:45 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
 Ей, отдавна не бях идвал насам, като погледнах темичката, и залепнах за стола - 1 час смях с глас
Понеже от около 4 години нямам свободата да си избирам платформата с която работя, това действа като катализатор на смеха ...
Вярно че отначало беше супер куцо, налага се да работиш с някакви извънземни чудеса ... дето не е ясно кой е измислил и защо.
После, малко по малко свикнах, истината е че човек трябва да си ошлайфа дръжката на инструмента, за да му пасва добре на ръчицата, и да не пречи на производителността ... е, понякога като ти турят чук за разбиване на стени да гониш с него мухите, или с отверка да пробиваш бетонена стена, не се получава много производително, и приятно
От 2 седмица се дивя на идеята на някои хорица с 40 мипсов RISC да търкалят без контролер TFT дисплей (256х128 пиксела, 8 цвята), че и да рисува по него, и малко комуникация да обсклужва ... темата се случи много актуална.
|
| Чет Юни 12, 2008 8:14 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А бе то толкова малък дисплей може и да успее човек да го обслужва
с 40 MIPS и да му остане и за друго.
Но има нещо друго, което лесно може да подведе човек - а именно допускането,
че TFT-то като има clock и може да го поразтегне човек тук и там, та да работи
направо с писане от процесорния bus, я DMA, я самия процесор на серии.
Та точно това не става (ровил съм се в тая посока); TFT-тата искат стабилен
clock, изглежда PLL-осват нещо вътре из модулите. Така че минимум едно
FIFO от рода на 72xx е нужно, та да буферира междуклочието на системата
от едната и на дисплея от другата страна.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юни 12, 2008 10:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бе зависи от процесорлето, ако докара стабилен клок може и да стане ...
|
| Пет Юни 13, 2008 4:59 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Пикселния такт, H и V синхроимпулсите се генерират с таймери (от вградените в сметалото, как става синхронизацията между тях - е друга тема на разговор), и се чака ДМА (или няколко ДМА-та) да реагира достатъчно сръчно да пуща данните към дисплея ... Неизвестното в задачката е колко ще остане от процесора за всичко останало, при пикселен такт 2 MHz, и 60 кадъра/сек. ....
|
| Пет Юни 13, 2008 5:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не много е отговора, но пък ако имаш доста ДМА глезотии може да направиш доста голяма част от нещата да не иска процесорно време, или по скоро да не е толквоа критично кога точно ще свърши процесора нещо ... приятно борене, такъв е живота гаден и несправедлив . някои ползват арм-ве с вграден контролер за да клатят светодиоди, а други трябва със 4 битов 2 MIPS процесор да правят векторно управление ... съдба ...
|
| Пет Юни 13, 2008 5:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
40 MIPS преполага максимум 40 MHz за bus-а; на дисплея
едно 16 MHz clock ще му трябват. Много не ги виждам как ще го синхронизират
това без FIFO, явно вече са решили, че процесорът ще върши друго само
през обратните ходове, ама инак тайминга по-скоро няма да го бъде.
Все пак дяволът е в детайлите, де - не знам достатъчно.
Бих бил доста внимателен в такъв проект, сетих се за следния цитат
от приятеля на един приятел: във всеки проект има т.нар. "oh shit"
фактор - казваш го или в началото, или на края....
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юни 13, 2008 9:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ех... колко е изписано по темата... ако беше на С сума си и пари щеше да струва
Всъщност едва ли щеше да струва някакви пари защото повечето от написаното е за ПИК, а написаното за ПИК няма добра цена. Моите извинения към всички пикоборци, но не заразявайте младежта с подобни глупави платформи. Тия приказки че ПИК бил много лесен, че не било зле да се почне на нещо просто пък после да се мине на нещо по-сериозно са пълна измишльотина (извинение и към Цецо). Все едно да съветвате бъдещите пилоти да се учат на запорожец.
Казвам всичко това с възможно най-голяма убеденост. Не става въпрос за някава омраза към Микрочип и продуктите им - не бих могъл да ги мразя защото изобщо не ги познавам, ама изобщо! Ще кажете как така като не познавам нещо го плюя. Много просто, първата си процесорна системка пуснах през 88г. и последните 20г. само с това си вадя хляба. Работил съм с много процесори и твърдя че се интересувам от архитектури повече от нормалното, най-малкото ги изучавам подробно защото пиша доста асемблер и на ниско ниво. Значи за 20г. практика не съм срещнал нито клиент да иска нещо направено с ПИК, нито някой колега да ги ползва за нещо сериозно, нито дори статия някъде да се споменават някакви предимства. Единствено този форум... и да, виждал съм щандове на микрочеп по разни изложения, но и тях ги подминавам директно само като видя какви посетители се редят...
Проблемът изобщо не е за или против ПИК. Те може и да не са толкова лоши, може даже и да са добри в известен смисъл. Въпросът е, че никой не гледа сериозно на тях и индустрията "ги подминава". Едва ли някога ПИК ще навлязат сериозно, по-скоро нишата им е за любители и за "фритюрници". Ако някой тепърва ще навлиза в хардуера и смята с това да си вади хляба, по-добре да се огледа какво се ползва в нашия бранш и да си избере нещо по-стабилно. Това вече го казвам от личен и горчив опит. Навремето се закопах с един процесор на филипс - XA. Тогава в ерата на 8051 това си беше връхта на сладоледа. Истински 16-бит, яки аритметики, хардуерни приоритети и "нишки", абе много добро добиче си беше. Толкова добро че поне едно 5г съм отлагал да мина на 32-бит платформи. А всяко нещо е добро за времето си и човек трябва навреме да бие шута на старото. Иначе се закопава - потъва си заедно с "любимата" платформа. "Обвързването" в тоя бизнес е кофти нещо. От друга страна процесорите не са като носните кърпички и не върви да ги сменяш "ей-така". Трябва някакъв компромис... те затова толкова производители се обединиха около АРМ платформата - честно казано, малко тъпичка платформа, но се харчи щото като стъпиш на нея и от пиле мляко може да намериш.
Разбира се има и много други платформи, обаче пак казвам - не и ПИК 
|
| Пет Юни 13, 2008 11:51 pm |
|
|