Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
The best MCU (поредна итерация) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Дрън Дрън
miro_atc написа:
ех... колко е изписано по темата... ако беше на С сума си и пари щеше да струва ;-)

Всъщност едва ли щеше да струва някакви пари защото повечето от написаното е за ПИК, а написаното за ПИК няма добра цена. Моите извинения към всички пикоборци, но не заразявайте младежта с подобни глупави платформи. Тия приказки че ПИК бил много лесен, че не било зле да се почне на нещо просто пък после да се мине на нещо по-сериозно са пълна измишльотина (извинение и към Цецо). Все едно да съветвате бъдещите пилоти да се учат на запорожец.
Казвам всичко това с възможно най-голяма убеденост. Не става въпрос за някава омраза към Микрочип и продуктите им - не бих могъл да ги мразя защото изобщо не ги познавам, ама изобщо! Ще кажете как така като не познавам нещо го плюя. Много просто, първата си процесорна системка пуснах през 88г. и последните 20г. само с това си вадя хляба. Работил съм с много процесори и твърдя че се интересувам от архитектури повече от нормалното, най-малкото ги изучавам подробно защото пиша доста асемблер и на ниско ниво. Значи за 20г. практика не съм срещнал нито клиент да иска нещо направено с ПИК, нито някой колега да ги ползва за нещо сериозно, нито дори статия някъде да се споменават някакви предимства. Единствено този форум... и да, виждал съм щандове на микрочеп по разни изложения, но и тях ги подминавам директно само като видя какви посетители се редят...
Проблемът изобщо не е за или против ПИК. Те може и да не са толкова лоши, може даже и да са добри в известен смисъл. Въпросът е, че никой не гледа сериозно на тях и индустрията "ги подминава". Едва ли някога ПИК ще навлязат сериозно, по-скоро нишата им е за любители и за "фритюрници". Ако някой тепърва ще навлиза в хардуера и смята с това да си вади хляба, по-добре да се огледа какво се ползва в нашия бранш и да си избере нещо по-стабилно. Това вече го казвам от личен и горчив опит. Навремето се закопах с един процесор на филипс - XA. Тогава в ерата на 8051 това си беше връхта на сладоледа. Истински 16-бит, яки аритметики, хардуерни приоритети и "нишки", абе много добро добиче си беше. Толкова добро че поне едно 5г съм отлагал да мина на 32-бит платформи. А всяко нещо е добро за времето си и човек трябва навреме да бие шута на старото. Иначе се закопава - потъва си заедно с "любимата" платформа. "Обвързването" в тоя бизнес е кофти нещо. От друга страна процесорите не са като носните кърпички и не върви да ги сменяш "ей-така". Трябва някакъв компромис... те затова толкова производители се обединиха около АРМ платформата - честно казано, малко тъпичка платформа, но се харчи щото като стъпиш на нея и от пиле мляко може да намериш.
Разбира се има и много други платформи, обаче пак казвам - не и ПИК ;-)

Това са пълни глупости !
1. Никой не го интересува какво има под капака на кутията ако щеш сложи и PC na 5000Мхз все тая ще е важното е цената на джаджата да удовлетвояра клиента и да върши уговорената за целта задача , останалото е това което ти трябва да свършиш , ако не си го направил качествено и да прави проблеми на клиента пак ще пишеш тва по нагоре, но работи ли безотказно и безпроблемно ще ги хвалиш и ще викаш това е моя професор !!!
2. Всичко зависи от шефа ти или от теб ако ти си си шеф , има ли печен шеф има бизнес в тази среда , няма ли печен шеф ще пишеш ей тва по нагоре, шефа ти ако не може да докара пари от джаджите да се печели от тях, колкото и да са добри вътре и самолетен двигател да има и ако не е оценил труда за тях пак ще пишеш това !!!
3. Ако ти като програмис на микроконтролери не те бива , какъвто и да си избереш все ще пишеш това, така че дали е PIC, AVR, Zylog или какъвто и да е , най лесно да плюеш по тези с който не си се справил, по трудното е да седнеш и да напишеш програмата и да подкараш желязото за нея !!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юни 14, 2008 2:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има много хляб да ядеш докато сигнеш нивото на Миро. Много смело раздаде оценка оценка :):):)
Имай малко уважение на хората с мнооого повече опит от теб.:)

Това че от посредствени неща също се печели и то в повечето случаи повече отколкото от истински е факт. Света е пълен с човешка простотия.
Ти или някой друг нещастен пикоборец да кажем имате късмет че с пикоборство някъде вадите парички. Но за да имаш ти късмет някой наобратно няма :). Общоизвестния принцип "Да облечеш някого,трябва да съблечеш друг".
Или просто не го кефи да е посредствен и прави посредствени неща :):)

И сигурно като се замислиш ще ти светне че човек като миро без проблем ще върши това с което ти се занимаваш. А дали някога ти изобщо ще стигнеш до ниво да можеш да се занимаваш с това което той прави :):)
А нещата в живота понякога се обръщат интересно. Всяка изминала година добавя към вероятноста един закостенял пикоборец да остане без работа. И тогава ако му е здрав задника ще наваксва с материала с мнооого зор. Ако не ще си търси друга работа и ще си спомня с носталгия за времената когато е бил горд пикоборец :):):)

Съб Юни 14, 2008 3:17 am
Профил

Мнение Брях
Nikola Kirov написа:
Има много хляб да ядеш докато сигнеш нивото на Миро че и да раздаваш така оценки :):):)
Имай малко уважение на хората с мнооого повече опит от теб.

Това че от посредствени неща също се печели и то в повечето случаи повече отколкото от истински е факт. Света е пълен с човешка простотия простотия.
Ти или някой друг нещастен пикоборец да кажем имате късмет че с пикоборство някъде вадите парички. Но за да имаш ти късмет някой наобратно няма :). Общоизвестния принцип "Да облечеш някого,трябва да съблечеш друг".
Или просто не го кефи да е посредствен и прави посредствени неща :):)

По скоро погледни себе си и виж какво си написал, това което си написал повече важи за теб но смени хляба с боб !!!
Nikola всичко накрая се оценява в банковата ти сметка тя е извлечението на твойте знания, ако тя е празна помисли и знанията ти колко са били пълни !!!
И при PIC със сигурност има възходи и падения едва ли са идеални, но ако един професор има популярност и се продава добре сети се защо, всичко си има измерения и се оценява по нещо, те са достатъчно голяма фирма да си имат начини да разберат кое се търси кое е криво и трябва да се оправи и много други неща който едва ли стигнат до обикновенния профоесороборец, а те в крайна сметка не го интересуват :idea: :!:
Не е нужно да си краен към някоя продукция дали е PIC или нещо друго, това не е твоя грижа да караш хората да си избират друго ако на тях им харесва това :!: :!:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юни 14, 2008 3:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Вече 10 страници се изписаха и темата се опитва да се изроди в Микрочип срещу всички.Всеки сам си избира на какво да пише.Миро го каза много правилно.Това че някой се е научил да програмира добре на ПИК,съвсем не означава че може да сглоби програмира една микропроцесорна система. А и като се понавлезе в сериозните неща,а именно сериозните математики и алгоритми в един момент освен платформата и други неща отесняват, и съм виждал как пишешти на С отиват да пишат на асемблер щото няма как иначе.
Също много се бърка пазар и платформа.Някой е намерил пазар на някакво негово устройство било то с PIC16F84A,Z86E04 или AT90S1200 не означава че е направил нещо велико - просто в момента е улучил пазарната ниша,а не че платформата му е нещо супер.Продажбите също не са критерий - има фирми които си поръчват специфични чипове или работят с FPGA - те като не копуват от популярните чипове не означава че не получават добри пари за продуктите си ;) С ПИК има и сериозни устройства.Това не го отричам.Позволявам си да критикувам защото пиша на ПИК - на 18,24,30 и 33 серия според нуждите.Това обаче не ме спира да се оглеждам какво има на около.В някой моменти на мен ми се оказва тесен - било RAM,скорост или нещо друго.Така че всеки сам си избира.Има една хубава българска пословица"Казвам ти дъще,сещай се снахо" - съпото е и при избора на подходяща платформа :wink:

Съб Юни 14, 2008 8:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Рек, заключи темата. Още към средата ви казах че сте стане това което в край на краищата стана. Ако някой намери вътре 10% продуктивни мнения ще го черпя каса бира.

Съб Юни 14, 2008 10:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами няма продуктивни мнение защото има твърде много пристрастия, а лично мое мнение е че пристрастията трябва да стоят настрана от сериозната работа и човек да гледа обективно на нещата. И аз самия понякога се отдавам на пристрастия, или предубеждения но през повечето време гледам да преценявам обективно на база парамтри и цели.

Съб Юни 14, 2008 10:46 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Рек, заключи темата. Още към средата ви казах че сте стане това което в край на краищата стана. Ако някой намери вътре 10% продуктивни мнения ще го черпя каса бира.

ами какво очаквате да стане, аз за това не писах до сега тук.... няма смисъл,това е заради няколко човека които го приемат твърде лично, как може да работи някой на 9 платформи едновременно и всички да са идеални, само една да му е трън в очите?? да не би да сте кадидатствали за работа в микрочип и да са ви отказали? и аз бих отказал...
определено причината е някъде другаде, но не ме интересува
каквато и да е причината живеем в свободна държава всеки и право да ползва каквото си иска, а че някой си имал лични проблеми нека си ги решава сам без да тормози околните,а когато някой задава въпрос за пик, да не му се натяква "как можа тоя смотан контролер да вземеш" щото тоя дето го казва обикновено е още по смотан, само че се крие зад монитора и не се вижда...

едит: сигурен съм че същите тези няколко човека имат много ценни знания и умения, но не позволявайте човешката глупост да ви злепоставя

Съб Юни 14, 2008 11:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност страстите не идват откъм страната на Никола, Миро или пък мене.
Ние не ползваме PIC-ове и от тримата май само Никола е работил въобще
с тях.
Но и никой от нас не дължи извинения на тия, дето им се налага да ги ползват,
било поради принуда (работодател), било поради обикновена грешка. Тия които
знаят защо и кога ползват PIC-ове не се и впрягат - те очевидно знаят и друго.
Впрягат се тия, дето не знаят *и не искат да знаят* друго, което си е чиста
тъпотия.
И Никола, и Миро, и аз обяснихме повече от веднъж, че ако и всеки да е свободен
да избира какво да прави с живота си и с каква тъпотия да го обвърже, то подвеждането
на начинаещи в погрешна посока си е чиста проба проклетия (аз се прекарах, що да
съм само аз прекараният).
Та къде са пристрастията сега. Пищят истински само тия, дето не познават
друго...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 14, 2008 1:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
"Nikola всичко накрая се оценява в банковата ти сметка тя е извлечението на твойте знания, ако тя е празна помисли и знанията ти колко са били пълни !!!"

Що за катил трябва да е човек за да оценява всичко в пари :):):):)
Всъщност такива катили мноооого. :):):):)

Всъщност обикновенно наистина кадърните хора в коя да е сфера на техниката нямат никакъв усет към парите,а и за тях не са от първостепенно значение. За вече близо 20 години работа в сферата на електрониката имам доволно много наблюдения. Въпрос на късмет е за такъв човек да си намери работа която да му носи някакви реални пари. Ама късмета явно го раздават в ограничени количества :). А в България за съжаление се иска доста късмет за това. Затова и в голямата си част такива хора вече не са в България. Затова и преобладаващия процент от колегите тук са дръгливи пикоборци. Толкова могат ама с претенции до небето. Колегите тук,които са работодатели могат да изпишат доста по темата за състоянието на нещата в момента :):):)

И за някои дето само поглеждат последните едно две мнения от темата и изръсват по нещо.Като говорим за PIC тук се има пред вид 16/18 серия. 24 и 30 серия са друга бира.

Съб Юни 14, 2008 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
"Nikola всичко накрая се оценява в банковата ти сметка тя е извлечението на твойте знания, ако тя е празна помисли и знанията ти колко са били пълни !!!"

Що за катил трябва да е човек за да оценява всичко в пари :):):):)
Всъщност такива катили мноооого. :):):):)

...

Средностатистическият човек (95+% от популацията на планетата) няма знанията
да прецени значимостта на това, което е отвъд компетентността му.
Единственият достъпен му критерий са парите - по тях и оценява....

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 14, 2008 2:06 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
аз се прекарах, що да съм само аз прекараният

за какво прекарване говориш?!? от кога да научиш нещо е прекарване??? ами ако си от тия дето и вързано куче ги хапе? кучето ли ти е виновно?
на калпава ракета космоса и пречи... само това мога да кажа

Съб Юни 14, 2008 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nik може да четеш внимателно преди да плямпаш. Я прочети пак и ще видиш че не става въпрос че tqi е прекарания ами за поведението на дръгливите пикоборци за завличане на други в кюпа :):):):)

Съб Юни 14, 2008 3:02 pm
Профил

Мнение 
не съм казал че конкретно той е прекарания, той говори за някакви прекарани хора, които според мен не съществуват, нама такъв който да се е прекарал като е научил нещо
аз съм на тоя принцип - тръгвам за риба, връщам се с гъби, покрай едното се учи и другото
не се опитвайте да спъвате начинаещите,те и без това намалят от ден на ден, нима се плашите че с пик ще ви вземат хляба?!?

Съб Юни 14, 2008 3:37 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:

Рек, НЕ заключвай темата, виж какъв рейтинг има , почти колкото на ПИК-овете. :D
Тука постоянно се смесват понятията микропроцесор и микроконтролер и от там идват неразбирателствата. Тези които отричат пиковете ги разглеждат като МП и са страшно възмутени защо едно 8битово процесорче с 11битова адресация не може да адресира директно 4Гб? Даже и по приказките им си личи ,че са доста добри ПЦ програмисти и явно правят проекти с интензивна обработка на информация. Обаче на пик16 никога тая ниша не му е била целева . Все едно да плюеш велосипеда ,че нямал като ферарито турбокомпресор и че създавал лоши навици - вместо мигач си показваш ръката от прозореца и постоянно натискаш двата педала! :)
Аз си имам един критерий за къде е подходящ пика - ако устройството може да работи и без процесор ,значи става и за пик. А такива устройства бол - аларми, броячи, таймери, пищялки, мигалки, регулатори и тн и тн. въобще си има един обширен хоризонтален пазар за тая платформа и хората са си я заели навреме. Когато преди 10-15г Пик16 "куцукаше" по нашите земи къде бяха моторола, тексас, авер, арм ? Че те Тексаса излязоха от "нелегалност" от има-няма 2г. Пазара на масовите контролери го измислиха Микрочипа, а сега другите куцукат след тях и сигурно им е много кофти, че трябва да си продават "суперкомпютрите" на цената на "куца" 16-ка. Ама срам-несрам нали трява нещо да се яде. :wink: Като не можеш да измислиш нещо просто за малко пари , ще трябва да продаваш сложното на същата цена.

Съб Юни 14, 2008 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nik написа:
не съм казал че конкретно той е прекарания, той говори за някакви прекарани хора, които според мен не съществуват, нама такъв който да се е прекарал като е научил нещо
аз съм на тоя принцип - тръгвам за риба, връщам се с гъби, покрай едното се учи и другото
не се опитвайте да спъвате начинаещите,те и без това намалят от ден на ден, нима се плашите че с пик ще ви вземат хляба?!?

Ако имаше малко сиво вещество в главата и евентуално го напрегнеш можеше да видиш че усилията са насочени точно да се помогне на начинаещите да не се задълбават в тази умираща платформа с която се работи трудно и бавно.

Съб Юни 14, 2008 3:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща