Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
rumen написа:
П.П.
Във тронспорта друга реална алтернатива освен метана засега няма.

Абе има, водород и електро, но определено не получени от слънцето или вятъра .....
Относно ефективността на производството на "екологична" енергия във всякакъв вид, то ефективност няма, тя клони към нула, както писах единствнеият ни шанс е повече атомни централи и здрава работа върху термоядрените реактори, иначе след 100 години пак ще сме на свещи и дърва. Слънцето става да заработиш някой лев на гърба на ЕС, дори да ти подарят инсталацията излезеш ли на свободния пазар на енергия където няма минимална изкупна цена загиваш като стой та гледай.

¶ .... не знам какво е това деу, с какво двигател
http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_I ... #1990-1993 те тва е моя ковчег, 1993 модел, тва както виждаш му дават 13.3 мили с галон, което е около 17.7, и да ти кажа там някъде ми гореше, това в Лас Вегас, т.е. климатика не се изключва никога, та ти с тоя разход и то на деу .. направо ме изумяваш, тия коли на сервиз карал ли си ги, тва е ненормално висок разход дори за американски двигател ... тук 600SL гори по 26-27 .....

Пет Юни 13, 2008 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_I ... #1990-1993 те тва е моя ковчег, 1993 модел, тва както виждаш му дават 13.3 мили с галон, което е около 17.7, и да ти кажа там някъде ми гореше, това в Лас Вегас, т.е. климатика не се изключва никога, та ти с тоя разход и то на деу .. направо ме изумяваш, тия коли на сервиз карал ли си ги, тва е ненормално висок разход дори за американски двигател ... тук 600SL гори по 26-27 .....

Няма смисъл да ги карам на сервиз ( колата е по-евтина отколкото посещението в сервиза ), около мен всички горят по толкоз при -10°-20° C, докато в Лас Вегас е доста по-топло. През лятото се нормализира на 15л./100км.

Пет Юни 13, 2008 6:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
rumen написа:
От самото начало ме съмняваха тези биогорива.
Цецо мисли като инженер а не като икономист върни се към фундамента.
В случая добив на енергия.

Добиват на енергия е засятата площ *кпд на преубразуване на сънчевата енергия в биомаса.
(кпд -то е около 2%) * броя на слънчевите дни. - дните с ниска темература.

Следва енергйно изваждане :
За оран, сеене, косене, мелене, ферментация, дестилация, трнаспорт.

Не е нужно да разбираш от числа то и числа не ти трябват.
Просто се загледай в едно растение и си прецени колко биомаса дава за една година и като я запалиш (например падналите листа от едно дърво+3-4кг съчки) колко време ще се топлиш.
10 мин? 1 час? 2 часа?
Петролът е акумулирана слънчева енергия която се е натрупвала милиони години.
Няма начин да се съзтезава с технология за добив на енергия в "реално врме".
А цената на енергията влияе единствено на консумацията.
Не на производството.
Невярвам слънцето да се навие да свети по-силно защото енергията е поскъпнала.

П.П.
Във тронспорта друга реална алтернатива освен метана засега няма.

рядко ми се случва да се съглася изцяло с тебе, трябва да се драсне някъде :)

Пет Юни 13, 2008 7:23 pm
Профил

Мнение 
¶ написа:
ToHu написа:

Няма смисъл да ги карам на сервиз ( колата е по-евтина отколкото посещението в сервиза ), около мен всички горят по толкоз при -10°-20° C, докато в Лас Вегас е доста по-топло. През лятото се нормализира на 15л./100км.

Еми ... с тия бели мечки ...... :)

Пет Юни 13, 2008 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако американците спрат да си карат локомотивите, сигурно ще се икономиса гориво за поне 20 години. Нямам представа какави са разстоянията, чувал съм че са големи, ама и да гори 3-4 пъти повече от средностатистическа европейска кола си е направо разхищение. На всичко отгоре поне да ги караха бързо тия коли, пък те и това не могат. За къв грездей разкарват по 4-5 тона желязо само да зи закарат д-то от точка А до точка Б.
Тони, сигурно е много удобна тая кола, ама я се опитай да паркираш по центъра на София с нея :)
Някакъв много странен вид грандоманщина изпитват хамериканците. И при фона на заформяща се петролна криза (още от преди 3-4 години се очакваше) продължават да правят все по-големи и по-големи возила.
Поне Тойота/Лексус правят нещо по въпроса. Гледах някъде че и дават 4/100 разход, а не е малка каляската. Реално не е нужно изведнъж да се мине на друг тип енергоносител, просто трябва да се използва по-ефективно наличния. Всички знаят че на един бензинов мотор КПД-то му е отчайващо. На практика горим 40-50% бензин за да топлим въздуха.

Съб Юни 14, 2008 1:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не се карайте , горивото на бъдещето е измислено още в миналото - въглерод. Има го в изобилие и е неизменен спътник на хранителните култури. И двигателя за него го има - ДВГ(само дето В-то е ВЪНШНО). Като им свършат на хората парите за хай-тек играчките, щат-нещат пак там ще идат.

А относно защо шофьорите у нас мрънкат. Проблема е ,че всички останали правителства се грижат за хората си и яко субсидират горивата и транспортния бранш ,а тука нашите политици по стара традиция оставят хорицата ни по бели гащи да се "конкурират" със субсидирани конкуренти. Това е проблема. Иначе ако нямаше субсидии, цените щяха да са еднакво високи за всички и нямаше да има аномалии в пазара ,просто инфлацията щеше да се повиши по естествен път. Щото западняците много обичат да ни дават акъл на тема свободен пазар и конкуренция, обаче на техен терен ни трепят с извънпазарни измишльотини като квоти, субсидии, стандарти и прочее бюрократични хватки. Ама нашите тука нали са лапнишарани и им се връзват на лъскавите рекламки...
Но когато го управляват олигофрени, човек не трябва да очаква нещо различно от това което се случва у нас. :evil:

Съб Юни 14, 2008 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Но когато го управляват олигофрени, човек не трябва да очаква нещо различно от това което се случва у нас. :evil:

Риторично питане:

Как се наричат хора които си назначават "олигофрени" да ги управляват? :) :) :)

Съб Юни 14, 2008 7:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Риторично питане:

Как се наричат хора които си назначават "олигофрени" да ги управляват? :) :) :)

А кое те кара да мислиш ,че в България Управляваните си назначават Управляващите ?

Съб Юни 14, 2008 7:36 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Всички знаят че на един бензинов мотор КПД-то му е отчайващо. На практика горим 40-50% бензин за да топлим въздуха.

Още по-зле.Май някъде към 20 % отиват реално за полезна работа.

Цитат:
Не се карайте , горивото на бъдещето е измислено още в миналото - въглерод. Има го в изобилие и е неизменен спътник на хранителните култури. И двигателя за него го има - ДВГ(само дето В-то е ВЪНШНО). Като им свършат на хората парите за хай-тек играчките, щат-нещат пак там ще идат.

Не го ли изяснихме вече този момент с производството и потреблението на енергия. Не знам за какъв точно въглерод става дума, но едва ли може в реално време да се синтезира гориво, което да задоволява наличните нужди.
Дори цялата земя да се покрие със слънчеви панели с високо КПД, пак ще има недостиг. Еле па за презокеански кораби и самолети. Май атомните ледоразбивачи и подводници бързо ще се разсекретят за нуждите на бизнеса. :)

Съб Юни 14, 2008 8:14 pm
Профил

Мнение 
solenoid написа:
... Не знам за какъв точно въглерод става дума, но едва ли може в реално време да се синтезира гориво, което да задоволява наличните нужди.

Ами няма какво да се синтезира , въглерода си го има в наличност , по народно му викат дърва,въглища, кокс и др. Лесно се произвежда и съхранява, в чист вид е безвреден, има висока енергийна концентрация. Садиш гора ,сечеш , пак садиш и т.н. - напълно възобновяем процес , че даже и приятен. Растенията усвояват 14% от слънчевите лъчи, колкото и суперскъпите фотоволтаици. Атомните ледоразбивачи всъщност са с парни турбини и на практика са си параходи, биха работили и с горене , но няма да са толкова компактни. Да не говорим че дизеловия двигател на теория работи и с въглероден прах. Ако със съвременната наука и технологии се задълбае в тази насока , биха се постигнали много добри резултати. Просто все още е по лесно да се гори нефта, но на това вече му се вижда края. Даже наскоро казаха ,че GM вече имат коли работещи с въглища.
Колелото на технологията се върти, старото пак ще става актуално.

ГРЕШКА! Сега пак прегледах едно интересно книжле та ето някои данни:
Фотосинтезата усвоява 0.5% от светлината , а като цяло растенията на Земята преобразуват 0.1% или 1/1000 част от енергията на слънцето в "твърда" енергия. Но и това е 20 пъти повече от световната енергетика. До Земята достига енергия 20000 пъти колкото е световната енергетика. Проблема е не в недостига на слънчева енергия ,а в това да се съхрани и да се пренася там където е необходимо.

Последна промяна ji4ka на Нед Юни 15, 2008 12:07 am, променена общо 1 път

Съб Юни 14, 2008 9:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе ти ме хвърляш в музиката с тоя кокс. :D
Виж прочети темата и ще ти стане ясно защо номера със "сАдиш гора, сечеш , пак садиш" и въобще по-глобално, истерията около биогоривата е кауза пердута и не е панацея. С биогорива и слънчева енергия в реално време можеш да си захранваш настолния калкулатор.
Кандилка се един трактор из полето и сАди рапица. Пър-пър... Накрая като теглиш чертата, трактора изгорил 50 кила нафта на декар, а от декара се получили 30 кила олио. При това трактора пърпорил само един час на тоя декар, а слънцето греело 2 месеца на същия декар. Абе да хващат да правят слънца, че скоро пак ще открием мускулната сила. Всеки ден до работа и обратно и ставаш като римски пехотинец в краката. И стига с тия лигавщинини за всяко нещо. Косачки за трева, събирачки на листа, храсторез, голф колички и какви ли не бензинови приставки за мускулни инвалиди.

Съб Юни 14, 2008 9:43 pm
Профил

Мнение 
solenoid, въглерода може да замени нефта в транспорта ,а не в цялата енергетика. Те и сега 50% от енергетиката са въглища , достъпни запаси има за 300-500 години. Проблема е, че трудно се ползват за двигатели. Големия пробив ще е ако успеят да втечнят въглищата, в много страни се работи усилено в тая насока, най-много в САЩ и Китай. За сведение бензина е с енергия около 12kWh/kg, а въглерода с 9kWh/kg.

Нед Юни 15, 2008 12:22 am
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
solenoid написа:
... Не знам за какъв точно въглерод става дума, но едва ли може в реално време да се синтезира гориво, което да задоволява наличните нужди.

Ами няма какво да се синтезира , въглерода си го има в наличност , по народно му викат дърва,въглища, кокс и др. Лесно се произвежда и съхранява, в чист вид е безвреден, има висока енергийна концентрация.

Стига сте бъркали въглеводородните съединения които стават за гориво. Въглеродът има 2 основни форми - диамант и графит, нито едната от която е някакво гориво. Камо ли да говорим за някаква "енергийна концентрация". Освен това химичните елементи от менделеевата таблица малко трудничко се "произвеждат" все още...

Нед Юни 15, 2008 12:51 am
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Стига сте бъркали въглеводородните съединения които стават за гориво. Въглеродът има 2 основни форми - диамант и графит, нито едната от която е някакво гориво. Камо ли да говорим за някаква "енергийна концентрация". Освен това химичните елементи от менделеевата таблица малко трудничко се "произвеждат" все още...

Да де ,ама формите на въглерода са 3 . Третата е "Аморфен въглерод" - там са кокса, саждите, дървените въглища и разните активни въглени. В различните видове изкопаеми въглища има от 25 до 90% въглерод, а кокса е почти чист въглерод. Твърдението ,че кокса не е подходящ за горене няма да го коментирам. 8O Метода за получаване на чист въглерод е познат от векове - суха дестилация на дърва и въглища или по-просто обяснено - печене без достъп на кислород при което примесите се разпадат и се изпаряват. Под "енергийна концентрация" имам в предвид енергията която се съхранява в единица обем защото това е ключов фактор при транспорта. В това отношение водорода е супер неефективен въпреки, че е най-калоричен на килограм и това е основна пречка за реалната му употреба. Дори и при течните горива (които са въглеводороди), въглерода е основния източник на енергия, но водорода я повишава малко спрямо чистия въглерод. Първоначално Дизел е искал да ползва въглищен прах в двигателя си но се отказал поради твърде големите детонации, но това е било преди 100 години.
Та такива ми ти работи за No.6 от Менделеевата таблица. И внимавайте как ще опонирате защото учебника по Химия ми е под ръка. :D

Нед Юни 15, 2008 1:41 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
През вторта световна война , когато германците са били изтласкани от нефтените находища в Румъния. Преди това са загубили достъп и до северна африка. Започнали да оборудват камионите си със газ-генератори.
Става въпрос за получавания при непълно горене на въглищато газ.
Така че решения в този смисъл има. За линейки, пожарни, ..

Проблема е че няма енергйно ефективни решения.
Няма значение какъв вид гориво вадиш от земята.
Мазата компоти не произвежда.
И като взимаш свършват.

Нед Юни 15, 2008 10:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща