Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
The best MCU (поредна итерация) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
докато преливате от пусто в празно вижте какво правят хората които не спорят за глупости

http://www.youtube.com/watch?v=Q7Nb_Heq ... re=related

Съб Юни 14, 2008 10:09 pm
Профил

Мнение 
Темата доста се изврати ..... лично аз не удобрявам писането на свърх универсални кодове и използването им после навсякъде .... това почва да прилича на BCB, който върши работа ама за аматьори в програмирането като мен, резултатите от позлването му са не винаги оптимални, да не кажа рядко. Аз лично ненавиждам чисто сотуерните подходи на писане поради мнго фактори, но най вече кода обикновено става по-голям, често по бавен и не рядко неоткрити грешки се пренасят от едно у-во на друго. И въпреки че аз си губя времето в правеене на едно и също все някак успявам дапечеля и да не се оплаквам, но всеки работи както му е удобно така че ... но това беше по скоро във връзка с поста на Балкана, няма нищо общо с платформите лично за мен. По същата причина и не одобрявам RTOS за малки контролери.
Иначе "За добрия специалист сметалцата не се делят на добри и лоши, а на такива които стават или не стават за конкретно приложение..." това е истината.

Нед Юни 15, 2008 10:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
И аз се чудя за какво е тази тема. Да не се учели хората с майкрочип, била им крива архитектурата и незнам какво си...
И какво им е не мога да разбера? Оня ден ремонтирах пералнята в къщи и какво да видя - PIC16F628. И си работи. :)
Това вашето заприличва на фанатизъм... Единия работил с ПИК-ове и ги намразил, другите покрай него не са ги пипвали ама и те да не паднат по надолу, айде ще ги мразим.

Е ние, които имаме по около 100-тина проекта и по няколко хиляди продадени изделия с ПИК-ове, какво да се самоубиваме ли ? Защото не сме използвали някоя възвишена технология, а низшите ПИК-ове....

Крайно време е да се усетите, че ставате за смях и да престанете с безмислените спорове... :idea:

Нед Юни 15, 2008 3:04 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Не знам. Аз съм начинаещ и ако ме попиташ как така се насочих към ПИК-овете, сигурно няма да мога да ти отговоря. "Отворих" гугъла и хоп туториали за пикове. Давай тоя 16Ф84А, земи тая мигалка и така. Ако пък толкова са куци тия ПИК-ове да взема да мигрирам 'овреме ?

Нед Юни 15, 2008 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хаиде и аз да понаспамя темата: истината е една, че който знае как да програмира може да го прави на всяка платформа, проблема който наблюдавам особено с по-младите колеги е че те разбират от писане на програми но не и от програмиране
не разбират нищо от алгоритми, структури данни, оптимизации. когато им се зададе задание не сядат да си дефинират алгоритъма и структирите данни а започват директно да пишат, кърпят, и накрая стават едни макарони...

няма най-добра или най-лоша платформа, има най-подходяща платформа за дадено приложение с много фактори които могат да се вземат предвид:

- цена? това е обикновенно какво интересува клиента, например MSP430 уж е най-доброто за low power но другите вече почти са ги настигнали и ако фрискейл предлагат алрернатива на половин цена защо да ползвам MSP430 нищо че щяло да стане по-лесно?

- наличност? AVR-ите са много добри, но Атмел не може да доставя за по-малко от 16 седмици, кой клиент ще ме чака 6 месеца да му правя изделие? или трябва да държа много чипове на склад, което рефликтира върху цената, защото вързвам много пари на склад

- техническа поддръжка, развойни средства, няма по-добри application notes от тези на Майкрочип, дори да не правя нещо с PIC пак отивам там да прочетя поне application notes защото са много пълни и изчерпателни

- от колко време са на пазара? Luminary първи предложи Cortex M3, но не може да продава и 1/3 от това което продава ST които стартираха една година след тях, попитайте се защо

- документирани ли са бъговете? тук като че Texas Instruments са най-добре имам предвид това http://www.ti.com/sc/cgi-bin/buglist.cgi всеки чип който е произведен не само като part number но и като silicon revision никой друг не е толкова прецизен

мисля че за популярноста на PIC в БГ най-голяма е заслугата на комет, отиваш и купуваш 1 до 100 бр веднага в магазина
видях в предишна тема за феритите същото, аз лично не знаех какво е кашке преди комет да почнат да ги дистрибутират, сега ако ми трябва ферит само там търся, защото са най-добрите ли? не разбира се, защото мога да си ги поръчам и да взема веднага или до 2-3 седмици :)
преди време комет искаха да дистрибутират и Атмел, защо от Атмел не им разрешиха не знам, но само загубиха, да си поръчаш 3 AVR-а и да ти ги пратят от румъния и да платиш 30 лв за транспорт нещо не ме кефи

Нед Юни 15, 2008 7:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само за информация

Lubomir Iliev
Sales Manager
Mobile: +359 895 607361
E-mail: lubomir_iliev@mail.bg

MSC & Gleichmann GmbH
Bulgaria
Tel/Fax: +359 82 840006
E-mail: Bulgaria@msc-ge.com
www.msc-ge.com

Казва че големи срокове на доставка само за най новите чипове. Нормално 1-2 седмици.

ето една примерна оферта която имам от него.

AT91SAM7S64-AU-001
ARM7, 64K Flash, 16K SRAM, USB, -40/+85њC,
QFP-64, 55 MHZ, 3.0 - 3.6 V, RoHS
PU = 160 pcs.
Price: EUR 2,65 / pc.
DT: 1-2 weeks
FCA Bucharest

За какви количества Atmel дават такива огромни срокове?

Иначе за единични бройки Futurel се справят бързо и имат някои неща в наличност. Обикновенно някой като си поръча нещо което нямат зареждат повече бройки в наличност.
http://www.futurel.bg/index.php?pg_id=2 ... =0&lang=bg

Нед Юни 15, 2008 8:06 pm
Профил

Мнение 
Според мен не сроковете са най-важото, въпреки че при развой е добре да го има налично, така или иначе след поръчка от диджикей или маузер идва за 3 дни.
Също така получавайки оферти от кои ли не БГ доставчици излиза че почти винаги ми е по евтино да си ги внасям сам, и не токвоа по-евтино кокот по-бързо. Така или иначе ако става въпрос за бройки и цена би следвало това да са планирани доставки т.е. дали е 2 седмици или 2 месеца да няма особенна разлика.
Аз акто казах гледам да съм обективен, въпреки че имам много силна неприязън специално към Атмел, това ми е от едни 3 изгубени седмици в борбата против рестартирането му от смущения, в крайна сметка много от проблмеите тогава си бяха в мен, просто той се указа по податлив от пик-а или HC11. Гледам това ми негативно впечатление да не влияе на избора ми, ако се не лъжа скоро хищника прави нещо с атмелс-ки арм.
Но като гледаммай наистина е най-добре да я затваряме тая тема, едва ли е от помощ за някого .

Нед Юни 15, 2008 8:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Само за информация

AT91SAM7S64-AU-001
DT: 1-2 weeks
FCA Bucharest

това и аз казвам FCA Букурещ, от там спиди за 30 лв, не е като да минеш през магазина на комет и да вземеш каквото ти трябва

Nikola Kirov написа:
За какви количества Atmel дават такива огромни срокове?

декември месец миналата година това им беше срока за всеки микроконтролер AVR и SAM, скоро не съм проверявал може да се е оправило или просто MSC да държи повече склад, проблема с атмел е че те не правят само микроконтролери както майкрочип, и като им дойде голяма поръчка за някой ASIC или памет и оставят всички дребни клиенти (т.е. под 100 000 бр) да чакат докато им се освободи мощност, при майкрочип такова нещо никога не е имало

Нед Юни 15, 2008 8:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
До консенсус не се стигна...няма и да се стигне...както не един и двама казаха, че има много различни фактори при избор на конкрена платформа: приложение, цена, време за разработка и т.н.... така отсреща други опонират: да ама на същата цена дори и по добра еди коя си платформа има тези и тези предимства, не била толкова бъгава, по бързо вървяла развойната дейност и т.н...и всичко това е вярно...т.е. всички са прави, съобразявайки се с определени фактoри според техни или други изисквания, но в един момент го обърнахте на Microchip v.s. AVR, АRM... и тогава някои хора се опитаха да изтъкнат следнте факти:

- Хората пишещи за ПИК контролери са looser - и
- ПИК е може би най бъгавия и незнам какво още контролер, но същевременно незнайно защо толкова често използван за....конкретно приложение ест

И не се чудете после защо някой новодошъл реши да постне: 'абе миналия месец един познат ми показа една джаджа с ПИК контролер и мн ми стана интересно та отскочих до Комет и си купих една 8-ца...купих си и всеизвстната книга...никога не бях програмирал и сега разбирам що е туй Асемблер...прочетох първите две глави на един дъх и щото съм още мн бос ... ще ми помогнете ли с тоз код...' а отсреща тоз младеж чуе: ' виж сега мойто момче...да знаеш, че си в голяма грешка...ще ти изброя (n-1) на брой причини, щото n - тата не си я спомням, поради които трябва веднага да хвърлиш тоз 'куц кон' в коша....и как въобще може да си помислиш да се захващаш с нещо, което е вече отживелица' Та гореспоменатия човечец съвсем няма да знае какво да прави...
В тази връзка, която би дала и отговор на друг въпрос, който тук също беше обект на разисквания, а именно: Защо в България начинаещите се захващат с ПИК контролерит? Днес разглеждах един друг БГ форум, в който ми направи впечатление, че има регистрирани потребители на възраст 14 - 19 години...имаше даже един на 11 години...които си разискваха проблеми свързани с Atmega и PIC....повечето теми бяха свързани с ПИК...та при желание може да ги питате тях...

Относно умиращата платформа...съвсем си е жива...

We have now received confirmation from Dataquest´s published report that Microchip is, for the first time, the #1 supplier of 8-bit microcontrollers in dollars, based on the results of calendar year 2006. With continued momentum from new product introductions and record development system shipments, we look to further extend our leadership position in the embedded control markets in future years,” said Ganesh Moorthy, Executive Vice President.

Цялата статя може да прочетете на http://www.dedicated-systems.com/vpr/la ... PRID=10775
Вярно преди година време е...

В крайна сметка => обобщението е всеизвестно :
Погледнето го и от добрата страна...ако работата с ПИК контролери не Ви научи как трябва да решите даден проблем...ще Ви научи как не трябва :!:

Извинявам се ако по една или друга причина съм обидил някой...

Нед Юни 15, 2008 9:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Само за информация

Lubomir Iliev
Sales Manager
Mobile: +359 895 607361
E-mail: lubomir_iliev@mail.bg

MSC & Gleichmann GmbH
Bulgaria
Tel/Fax: +359 82 840006
E-mail: Bulgaria@msc-ge.com
www.msc-ge.com

Ходи ли на семинара на Атмел в Букурещ? Мен така ме оспами с този семинар, че се наложи да му пиша че не се интересувам от Атмел и нямам желание да ходя...
От него съм си купувал единственно едно Е8 (дебъгер - програматор за процесори на Renesas). :wink:

Нед Юни 15, 2008 10:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имаше нещо като семинар на пловдивския панаир който те организираха. И то отидох предимно да си купя същия дебъгер който и ти си си купил и един AVR-Jtag ICE MK II. Не ги обичам хич семинарите :):)

Нед Юни 15, 2008 10:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Имаше нещо като семинар на пловдивския панаир който те организираха. И то отидох предимно да си купя същия дебъгер който и ти си си купил и един AVR-Jtag ICE MK II. Не ги обичам хич семинарите :):)

Хехе... Значи сме биле на едно място и по едно и също време без да знаем. :)

Защо не вземем да организираме една форумна сбирка някоя събота и неделя та поне да се позапознаем на живо ?

Нед Юни 15, 2008 10:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Че може и така да направим :):)

Нед Юни 15, 2008 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Microchip is, for the first time, the #1 supplier of 8-bit microcontrollers in dollars, based on the results of calendar year 2006.

това е за 2006, нещата таз година ще са по-различни, малко по пресно инфо от 10-ти юни: http://www.edn.com/article/CA6568602.html

и http://www.ciol.com/news/newsmakers/new ... 7100827/0/

Нед Юни 15, 2008 10:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
хаиде и аз да понаспамя темата: истината е една, че който знае как да програмира може да го прави на всяка платформа, проблема който наблюдавам особено с по-младите колеги е че те разбират от писане на програми но не и от програмиране
не разбират нищо от алгоритми, структури данни, оптимизации. когато им се зададе задание не сядат да си дефинират алгоритъма и структирите данни а започват директно да пишат, кърпят, и накрая стават едни макарони...

Е, има и млади колеги, които са млади за контролерите, но пък са писали достатъчно код за РС, въпреки, че там нещата са по-различни, особено що се отнася до отношението "системни ресурси/дивелъпмент ресурси и време".
В това отношение, който има някакъв опит в реал-тайм приложенията, игрите и 3Д-то като цяло(зейфод :) ) , може бързо да понавлезе както трябва, ако не залитне много по някой лакониен диалект на Бейсика. :D

Пон Юни 16, 2008 12:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща