|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:56 am
USB Hub включен в повече компютри?
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 USB Hub включен в повече компютри?
Ся, признавам си, че питам преди да си помисля  но по принцип тази техника ми е мътната.
1. Да речем: имам устройства включени през USB Hub към Комп1. В хъба е включен и Комп2. Има ли начин Комп2 да ползва устройставата?
2. Имам и специален USB кабел за връзка между 2-а компа. Това ще помогне ли?
3. Идеята ми е: имам няколко външни харддиска с USB връзка и искам да ги ползвам най-малко от 2-а компа без да сменям жици. Идеалният вариант ще е ако мога да ги ползвам както си искам от произволен комп. но не е задължително. За NAT Server съм чувал. По принцип Комп1 ще го играе и NAT и Printer и пи*ка му лелина сървър ама аз искам без да го включвам да имам достъп поне до външните USB дискове. Възможно ли е?
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Юни 17, 2008 11:34 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: USB Hub включен в повече компютри?
Не става без сървър, този който поеме дисковете той ще ги държи , най добре свържи Хъба към тоя който седи повече включен и ги шарвай от там по мрежата другото е празни приказки, просто без сървър забрави !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Юни 18, 2008 2:06 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всъщност не искаш да имаш физически достъп до един и същи диск от
повече от един компютър едновременно  . Даже и да го направиш (не
е невъзможно), представи си каква боза ще настъпи когато двата почнат
да мажат и пишат по директории и файлове, всеки със собствената си представа
за това как изглеждат в момента.
И тази бъркотия има решение, разбира се, но едва ли под масовите ОС.
Нормалното ти решение би било от единия да имаш достъп до другия през
мрежата, една от възможностите е да ползваш filezilla ftp сървър.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 18, 2008 2:31 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 MM
 |  |  |  | tgi написа: Всъщност не искаш да имаш физически достъп до един и същи диск от повече от един компютър едновременно  . Даже и да го направиш (не е невъзможно), представи си каква боза ще настъпи когато двата почнат да мажат и пишат по директории и файлове, всеки със собствената си представа за това как изглеждат в момента. И тази бъркотия има решение, разбира се, но едва ли под масовите ОС. Нормалното ти решение би било от единия да имаш достъп до другия през мрежата, една от възможностите е да ползваш filezilla ftp сървър. |  |  |  |  |
Нещо не прочете тва дето написах !
Прави се с обикновен фаил шаринг и какво като ще пишат и 2-та едновременно , единия нали е главен дето прави комуникацията, когато от другия комп се опиташ да прецакаш папка и другия в момента пише по нея тя е 100% недостъпна за триене защото бозата ще ти я е заключила до приключване на операцията, ти като си шарваш папка от твоя комп на друг е същото няма разлика. !!!
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Сря Юни 18, 2008 3:31 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ти очевидно си прочел това, което написах.
Остава и да го разбереш - пробвай пак...
Малко помощ: не беше в отговор на твоя пост а на този на bongo-bongo.
И още малко: Сигурен ли си, че разбираш смисъла на "физически достъп"?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 18, 2008 5:04 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
bongo-bongo, закачваш си ЮСБ диска към дадения ПК, след това шерваш
появилите се дискови устройства на ЮСБ диска, повтаряш операцията и на
N-тия компютър. Ако искаш дисковите у-ва да имат едни и същи имена,
независимо от ПК в който са включени, влизаш в Контрол Панела,
Администраторски Инструменти, Управление на ПК, Управление на Диска,
с десен бутон кликаш на ЮСБ устройствата и избираш Чейндж Драйв Летър
анд Патф, след което задаваш нови букви, като започнеш да речем от буква P
нататък, това повтаряш на всички машини, на които искаш да включваш
външния ЮСБ диск. Едновременен достъп от различни ПК не е проблем,
машината към която е включен диска се справя с това.
Горното важи за мрежа, не за ЮСБ кабели от два ПК към хъб.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 18, 2008 6:45 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Абее... Разбрах, че трябва да си карам по класическия метод. През нета знам как става (май). Мисълта ми бе да го излъжа, ама пустата техника има още хляб да яде.
Мен най ме устройваше USB достъп от произволен компютър най-вече когато останалите са изключени. Е, няма да изключвам сървъра
Благодаря за помощта!
|
| Пет Юни 20, 2008 1:44 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Хех
Става но ти трябва рутер като вариантите са 2 лесен и труден:
Най лесно е да го боцнеш на сървъра какво толкова, ако е с винбоз кликаш с десния на мишката върху новия хард диск там има шаринг и натискаш още 1-2 менюта написано е като за тебе и готово виж тук:
http://www.practicallynetworked.com/sha ... haring.htm
Малко по труден и скъп е да отидеш до магазина и купуваш устройство мрежов рутер с диск нещо такова:
http://www.asus.com/products.aspx?l1=12 ... odelmenu=1
Вече по трудния вариант е:
Ако си нямаш сървър:
Намираш дърта щайга "компютър около поне 500Мхз", инсталираш му линукс или windows ако си по навътре с windows.
Правиш го на рутер да ти върти трафика и да не бръмчи само заради хард диска, закачаш хард диска на USB и го шарваш по мрежата по гореописания начин. Ако си под линукс ще трябва да се понапънеш с малко повече играчка да го настроиваш но пък после ще го забравиш за проблеми !
Успех
П.С.
Може да си направиш мапнат диск на всеки компютър по мрежата да не се логваш всеки път а направо ди си виси като следващ хард диск виж тук :
http://support.microsoft.com/kb/308582
http://www.lostintechnology.com/how-to/ ... -or-folder
|
| Пет Юни 20, 2008 8:46 am |
|
 |
|
ji4ka
|
 Re: Хех
Тия рутери с USB диск май излизат бая соленки. Чувал съм ,че някои от рутерчетата с опенсорс ОС могат да се модифицират минимално и да разпознаят усб диск но за това някое "гуру" да каже.
Мисля, че nslu2 на Linksys е най-добрия вариант, да се върже към безжичен рутер.
http://get.bg/catalog/product_info.php? ... s_id=15598
Е ,не е без пари но ще спестиш от тока за сървъра. 
|
| Пет Юни 20, 2008 10:11 am |
|
 |
|
plameniv
|
Чак пък солено, аз имам такъв фирмуар за модификация на рутер BR6104kp да може да го ползуваш за такива цели, но след като го модифицираш си иска и още малко настроики че да тръгне диска но не помня какъв най голям може да ползваш с него но мисля че до 80Г май ставаше!
И модификацията беше малко крива че има нужда да се запоява RS232 кабел и то трябва да е през MAX232 към компа че е и 3.3V там, но става 
|
| Пет Юни 20, 2008 12:33 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ами аз намерих няколко модела такива рутери (те и без това не са много) но най-евтиния беше 350лв , при цени на "редовите" 40-60лв. Пък и в момента тия джаджи много бързо стареят, сменят се стандартите, чат-пат ги удрят светкавици  .
Това за BR6104kp добре, но на мене ми се иска нещо безжично ,че да си връзвам лаптоп и пда към мрежата/усбстикчето .
|
| Пет Юни 20, 2008 1:53 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Не, бе! Да се доуточня: аз компове си имам дори и за супа. От гледна точка на сигурността, универсалността, мобилността и икономията на ток, шум и отделяна топлина реших да хвърля по-обемистото на USB дискове. Единственият недостатък е сменянето на жици, затова попитах. Чудех се как да имам достъп до дисковете като включвам само един компютър.
Иначе кутии за NAT дискове дал Господ ама са по-солени и не толкова универсални.
Просто характерът на работата ми се промени и нямам нужда от няколко работещи компа, дори сървърът не съм включвал от месеци.
|
| Нед Юни 22, 2008 1:57 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Ама съм голямо говедо с това "NAT"
|
| Нед Юни 22, 2008 2:57 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hъх
Сигурност през USB все едно нищо!
Ако те мързи и не ти се мисли много и да си вадиш и вкарваш диска на друг комп, ми вземи си един превключвател с много изводи и така ще си насочваш USB към кой ком да се връзва , не увря ли че не може с един USB хъб да ползваш USB диск на повече от 1 комп, тези хъбове са предназначени най вече да ти увеличат USB изводите на компа, такава е логиката!
Най добре като имаш компове в излишък вземи този който най малко шуми и най малко ток харчи и си вкарай джелезото (Disk) или джелазата в него направи си едно качествено шарване с паролки нива на достъп и т.н. (помисли за линукс ако искаш да е качествено), още повече като искаш остави си един на USB отвън па си го мъкни в къщи когато офиса почива, а пък ако имаш много бърза връзка не го разнасяй че едно изтърване на земята и после заминава в коша, пък ще си влизаш отвън в него пак чрез пароли и си чети от там!
|
| Нед Юни 22, 2008 4:11 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Ясно, де, ясно! Добре, де, добре!
Аз просто бях длъжен да попитам щото USB-то ми е мътно и според МОЯТА логика можеше да наръчкам в някой хъб (със собствено захранване) няколко диска и няколко компа и после просто да внимавам да няма 2а едновременно включени компа ако към хъба отиват 220волта
Колкото за NAS сървъра се колебая между баба яга с P4 1.8GHz и голяма дънна или да хвърля 100на евро за някое евтинко Dual Core с пасивно охлаждане, импровизирана кутия и малка дънна. Оригинална кутия за NAS няма да си купя!!! Идеята ми е като ще е постоянно включено да може да върши и нещо друго...
P.S.: а под "сигурност" имах предвид, че инфото от тези дискове рядко ще ми трябва и докато си стоят изключени на лавицата едва ли ще им се случи нещо.
А паролата е досадно нещо, освен това често забравяш да направиш Log Off. Друго е да щракнеш копчето според това дали свети лампичката 
|
| Нед Юни 22, 2008 7:22 pm |
|
|