|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Е хайде сега Димитър,
тоз бюджет дето го изписа... раздели го на колкото 100-ци милиона$(или някои казват милиарда) на ден гълта операцията в Ирак и Авфанистан...
не остава толкова много за поръчка на самолети от по 100 млн.долара
например:
http://www.globalsecurity.org/military/ ... 2-cost.htm
а руснаците нямат безумно скъпи задгранични военни мисии(вече им дойде акъла)
така че може би малко е изравнено финансирането.. 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юни 24, 2008 10:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Трябва да се отчете и това че разработката и производството в Русия е в пъти по евтино отколкото при американците.
Но на тези цифри които дават руснаците може и да не се разчита много. При тях са доста покрити нещата доколкото знам от колеги руснаци дето копат за военните.
С американците май е по прозрачно и вероятно това са цифрите.
Но по мнение на руснаци финансирането на военно промишления им комплекс не е добро в момента.Сега сериозно си стабилизират икономиката и са оставили вероятно малко по на заден план военните. Но в момента в който се почуства запичане на международното положение вероятно бързо ще сменят приоритетите.
Доколкото си спомням от историята руснаците не са имали досега загубена война. Това мисля че говори достатъчно за ресурса им.
А ние тъпаците пак сме от грешната страна. Добре че в историята ни има примери как сменяме посоката долу горе навреме  Дано да се е запазило това ни качество 
|
| Вто Юни 24, 2008 10:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Операцията в Ирак се финансира от отделни бюджети до колкото знам.
Кольо, това, че в Русия развоя и производството е по-евтино може и да е вярно за консуматорската електроника, но не и за военната. В нашето село има една много голяма фирма, която се занимава с производство, подръжка и ремонт на оборудване и възли за военни и граждански самолети. Сигурно ще те изненада факта, че те произвеждан доста възли за граждански модел самолет на Сухой  . Когато става въпрос за техника от такъв калибър разходите за човешките ресурси са пренебрежими. Един пример - при нас само изпитанията за температура на едно превозно средство от сорта на джипа Хамър са около 10$ млн. за 4 екземпляра. като прибавим и другите подобни неща от близо две годишния процес на сертификация на едно изделие за военните и се сещаш сам, че няма значение дали е разработено в САЩ, Русия или Китай. По мои скромни наблюдения из 5-6 от големите американски дефенс компании, техниката и процесите са си доста сериозни и не може така с лека ръка да се казва, че видете ли УАЗ-ката била грозна но минавала от всякъде, докато Хамъра например не минава от никъде - това са си точно лаладжийски приказки. Оставаме на страна и факта, че това което се проектира сега ще влезне на въоръжение след 15-20 г. а повярвайте ми има умопомрачителни неща. Предполагам, че същото става и в Русия, но съм почти сигурен, че те не могат и да си мечтаят на момента даже да запазат темповете си на развитие. Каквото и да си говорим, изсипването на огромни количества пари си казва думата. Руснаците, просто няма от къде да ги вземат, защото даже целия им износ на петрол и газ не може да им осигури подобен даже военен бюджет. Отделно техния пик в добива на петрол отдавна е минал и от тук на татък само ще спада. За да си стегнат икономиката и тя да бъде нещо повече от копане и продаване на суровини трябва нещо много повече от един другаря Путин да дойде с желязната ръка  .
|
| Вто Юни 24, 2008 10:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пропускаш факта че руснаците зависят много малко от износа си. Имат си всичко,а като стане напечено руснака ще работи само за хляба като луд за да просъществува Русия. Докато ВСИЧКО при американците е пари. Като секне кранчето и всичко рухва. Американците разчитат на хора като теб отишли там заради парите и живота който им се предлага. Но задай си въпроса може ли да разчита Америка на теб  :):) Ако се задълбае в тази посока започва да се вижда що за балон е всичко там. Човешкия фактор е много по определящ отколкото изглежда на пръв поглед.
А цивилизования свят е на ръба на много сериозна рецесия. Кранчето е тръгнало да се затваря.
Основния проблем на съвременния свят са жълтурите в частност Китай. Американците си затварят очите пред това и наливат там. Това е едно от нещата които ще ги завлече вероятно. Гледам че руснаците в последно време са започнали да осъзнават опасноста от там. Голяма грешка им беше помоща за братския китайски народ и партия ама това вече е минало и не може да се промени.
А в Автоелектроника Пловдив правят едни хибридчета за Боинг ама това означава ли нещо?
|
| Вто Юни 24, 2008 11:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Никола,
никакъв балон не е успехът на икономиката в щатите.
Хората са краткоживущи, местят се, идват им разни идеи и мераци и т.н.,
и те са нагодили нещата именно към такова текучество. Парите са начинът
това да бъде контролирано, известен досега.
Всичките приказки как Русия е самодостатъчна и как хората там дават
живота си, за да може тя да просъществува, са си евтина пропаганда.
Дават живота си, като им го вземе някой въоръжен а те са голи, разбира се.
И работят за хляба си, като никой не им дава нищо повече - то "повечето"
го държат тия с пушките.
Колко новости в техниката си видял да дойдат откъм Русия напоследък.
Аз поне не съм видял нищо последните 50 години.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 25, 2008 12:07 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Недей така да се изпразваш като кон пред магарица 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юни 25, 2008 12:19 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Чат пат като ми писне от техника си лафя по Q-to с разни руснаци. Наблюденията са си предимно мои. Не цитирам никой и никой не ме пропагандира за нищо. Жалко че българите нямаме тяхния национален дух.
Разбира се не казвам че всеки руснак е такъв какъвто описвам. Но са достатъчно като процент изглежда. А останалите действително ги вкарват в пътя с пушката,това е практика която имат от древноста и е добре изгладена.
Всъщност близките години ще покажат кой е прав.
А новостите в техниката вече се правят от големи екипи и с много пари. Там където може да се направи нещо с индивидуална работа руските инжинери са сред най добрите. Но те както и ние не могат да работят в екип,ама хич  :)
|
| Сря Юни 25, 2008 12:22 am |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност това с екипите е също по-скоро пропаганда - обикновено и големите проекти имат по
един човек, който е истинският двигател, останалите са сменими.
Но за многото пари си прав. Без да имаш достъп до фабрика за чипове от най-модерния
чешит не можеш да водиш хорото, трябва повече или по-малко да следваш тия, дето
имат такива фабрики. Което засега е половин беля, софтуерната "индустрия" е така
засрала ситуацията (по мое мнение по умишлена програма предназначена за широката
публика), че и без много напън човек все още може да изпревари средното ниво с много
в много случаи, само клиенти да има да го искат, както знаеш...  .
Та няма голямо значение руски или български са инженерите, добрите не са много и са
от разни националности. Но има не малко съвсем умишлено и внимателно премислени
програми как да се пречи на развитието извън щатите, и те работят доста успешно, доколкото
мога да видя - и не мисля, че нещо може да промени нещата към по-добро в
обозримото бъдеще...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юни 25, 2008 1:33 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Проблема е че никой не ще да бъде от тия сменимите  :):) И при руснаците и при нас е така. Всеки се мисли за най най и иска той да е двигателя. А и сменими не е най точния термин. Трябва да има сериозни хора които да съпортват лидера на екипа отвсякъде за да върви работата. Да бъдат екип е по точно казано. Точно това не го виждам по нашите земи да се случва почти.
Но затова пък при нас се развиват специалисти които познават това с което се занимават в дребни детайли. И там където е нужно по скоро творчество и нови идеи отколкото мноооого и последователен труд на много хора един такъв специалист е по ценен от голям и много сплотен екип.
|
| Сря Юни 25, 2008 3:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кольо, с някой неща, дето ги казваш съм съгласен но само си задай следния въпрос - с какви чипове работят твоите руски приятели и повече няма какво да си говорим  .
|
| Сря Юни 25, 2008 3:28 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Вярно работят предимно с американски и японски чипове руснаците. Но трябва да се отбележи и факта че в американските компании разработчиците не са американци.И да има американци са по скоро изключение. Ако изобщо може да има такова понятие американец  .
Просто събират интелекта буквално на цялата планета да работи при тях включително и руснаци. И след това колко велики неща правим НИЕ АМЕРИКАНЦИТЕ. При руснаците си работят руснаци най вече. Там средата не е подходяща за имигранти. Няма пари,всичко е много странно за иноземеца. Руския е доста труден за усвояване. Ей такива работи.
Но пак си помисли какво ще стане като се поизостри рецесията. Тия които са отишли в американско за тъй жадуваните пари ще се окаже че вече няма какво толкова да ги задържа там. И да не се махнат ще се задейства системата "Нема пари нема и работа да се върши"  .
Мисля че голяма част от американските достижения в науката е правилно да се разглеждат по скоро като успех на човечеството като цяло.
Американския модел е изцяло пагубен за творческото начало в човека. Поколелнията израснали особенно в големите американски градове наистина са много сериозно увредени. Ти си там наблюдавай и си прави сам заключенията защо така се получава. Аз имам собствените си наблюдения върху американчета дошли в БГ по разни програми. Имам и наблюдения върху българи които отидоха да учат там и наблюдавам сериозна промяна. Имам и мнението на разни приятели които са били там и са видели нещата от една или друга страна.
|
| Сря Юни 25, 2008 4:47 am |
|
 |
|
tgi
|
А, това е лесно - въпрос на пари. Повечето от тия, дето искат да са несменяеми тук
се съгласяват да бъдат послушни и сменяеми до последно в щатите и Европа
по очевидни причини.
Лесно ми е да го кажа, защото съм го виждал отблизко - и от позицията на
"несменяем" (в Европа).
|
| Сря Юни 25, 2008 9:26 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не отклонявай темата. Между действията на кашика и самолета няма нищо общо. Самолетът получава бойната си задача, излита, хвърля бомбите и каца. Разликата между полигонни условия и реална война е че при второто има разни неприятни изненади по пътя.
|
| Сря Юни 25, 2008 9:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абсолютно не си прав. Много неща даже и за самолетите не могат да се тестват на полигона. Например как ще реагират ПВО-тата на съседни ненамесени в конфликта държави, когато самолета влезе в техен обсег (една ракета в Горна Баня).
Разумен човек си, инженерна мисъл имаш. Трябва да си наясно, че симулацията на един процес никога не може да замести тестове в реални условия. Независимо дали говорим за кашик или самолетоносач. Даже напротив - при кашика е много по лесно. Неизвестните са относително малко. Колкото по сложен е обекта - самолет, цяла ескадрила, цяла армия, военен конфликт с няколко замесени страни - толкоз повече стават променливите величини, т.е. толкоз по трудна (невъзможна) е симулацията.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 25, 2008 10:02 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Операцията в Ирак се финансира от отделни бюджети до колкото знам. Кольо, това, че в Русия развоя и производството е по-евтино може и да е вярно за консуматорската електроника, но не и за военната. В нашето село има една много голяма фирма, която се занимава с производство, подръжка и ремонт на оборудване и възли за военни и граждански самолети. Сигурно ще те изненада факта, че те произвеждан доста възли за граждански модел самолет на Сухой  . Когато става въпрос за техника от такъв калибър разходите за човешките ресурси са пренебрежими. Един пример - при нас само изпитанията за температура на едно превозно средство от сорта на джипа Хамър са около 10$ млн. за 4 екземпляра. като прибавим и другите подобни неща от близо две годишния процес на сертификация на едно изделие за военните и се сещаш сам, че няма значение дали е разработено в САЩ, Русия или Китай. По мои скромни наблюдения из 5-6 от големите американски дефенс компании, техниката и процесите са си доста сериозни и не може така с лека ръка да се казва, че видете ли УАЗ-ката била грозна но минавала от всякъде, докато Хамъра например не минава от никъде - това са си точно лаладжийски приказки. Оставаме на страна и факта, че това което се проектира сега ще влезне на въоръжение след 15-20 г. а повярвайте ми има умопомрачителни неща. Предполагам, че същото става и в Русия, но съм почти сигурен, че те не могат и да си мечтаят на момента даже да запазат темповете си на развитие. Каквото и да си говорим, изсипването на огромни количества пари си казва думата. Руснаците, просто няма от къде да ги вземат, защото даже целия им износ на петрол и газ не може да им осигури подобен даже военен бюджет. Отделно техния пик в добива на петрол отдавна е минал и от тук на татък само ще спада. За да си стегнат икономиката и тя да бъде нещо повече от копане и продаване на суровини трябва нещо много повече от един другаря Путин да дойде с желязната ръка  . |  |  |  |  |
Взели са да ти промиват мозъчето, бате. Съветвам те да гледаш по-малко телевизия и да си намериш от някъде балканска кухня да ядеш.
Както американски фирми произвеждат детайли за руски самолети, така и руски фирми произвеждат детайли за американски, ЕАДС и т.н. Даже може да ти се стори странно, но ЕАДС държат 10% от акциите на Сухой и имат доста съвместни проекти. Щях да го коментирам и по-рано, но се надявах да го осъзнаете в процеса на дискусията - глобалната търговия заличава понятието "национален" що се отнася до стоки и услуги. Всичко се произвежда навсякъде, всеки търгува с всеки. Доста е смешно, когато някъв чип, дето половината от VHDL-а е писан от руснаци, а другата половина от жълтури и индийци, печата се в Тайван или Малайзия се приема за няква американска гордост. Смешно е просто.
За "умопомрачителните неща" слушам от както започнах да се интересувам от тая тематика, а именно от 17-18 год. До сега нищо умопомрачително не съм видял. Даже за мен, лично, до момента всичко интересно (не умопомрачително) идва от Русия, както нови разработки, така и разсекретени такива от съветско време. Изобщо, когато някой почне да говори за "умопомрачителни", "фантастични" и "вълшебни" неща, често пъти е ясен признак, че прекалява със CNN.
|
| Сря Юни 25, 2008 10:05 am |
|
|