Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ToHu написа:
Да но интересно не виждам трафика в София да е намалял много при все че почва и отпускарски сезон, значи хората имат пари за бензин ..

Въпрос на манталитет да ти кажа... До тая зима за толкова години да си призная почти не бях се качвал на градски транспорт. Но първо колата се счупи, посля я чукнах и ща не ща качих се. В началото ми беше неестествено но бързо се свиква ;-) Реално времето не е много различно. Ако с кола ми е 30 мин, с адски транспорт 40 мин.
Цялата работа е като с цигарите - може да са скъпи, ама пуша щото така съм свикнал... Доста трябва да скочи бенизина за да се замислят хората. За щастие аз вече смених града, но иначе предполагам че поне до 3-4 лв. не бих зарязал напълно каруцата. А над тая сума сигурно бих сложил газово или метаново. Така че наистина много пъти трябва да скочат горивата за да успеят хората да преодолеят предразсъдъците си :-)

Чет Юни 19, 2008 12:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Ако с кола ми е 30 мин, с адски транспорт 40 мин.
ако е метро е по-бързо от кола, макар че казват сутрин влакчетата били неприятно претъпкани.

Чет Юни 19, 2008 8:18 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Иначе относно сметките за цените на биогоривото:

Към момента литър олио в Германия е 0.9е. Литър нафта е 1.5е. Някой да знае какво количество олио е необходимо за получаване на литър бионафта? Това ще подскаже къде е цената на биото отнесена към изкопаемия нефт.

От 1000л нерафинирано олио се правят 900л биодизел. За една от технологиите за 1000 л биодизел са необхдими още натриева основа (10кг примерно по левче), метанол (200кг и той по около левче), електричество (200kwh), 1 кубически метър вода, амортизации, работни заплати. Като вторичен продукт се получава глицерин.
При такива съотношения за нашия пазар се получава примерно 10-15% келепир за биодизела. Ако се махнат селскостопанските субсидии,ддс и акцизите, сметката не излиза.

Друга сметка. Koлко земя е необходима? Сметките показват, че към 20% от произведеното гориво от слънчоглед е необходимо за обработка на почвата. От декар се получава към 200 кг слънчоглед. От 1кг слънчоглед излиза към 350гр. олио. Така от 1 декар ще се получат 63кг биодизел. Тъй и тъй сметките са груби, нека приемем, че това са 65л. Нека оставим 20% за повторна обработка на почвата - остават 52л.
Моята каручка по документ харчи 5.3л/100 километра извънградско. Нека да е 5.2 - необходим ми е един декар за 1000км. За миналата година съм изминал 37000км - само за моята кола са били необходими 37 декара. Ако не съм сгрешил, на един човек в България се падат по 13-14 дка , включително и чукарите.
Трябва да се има предвид, че освен леките коли трябва да се движат и камионите и автобусите, корабите. Oсвен това само към 30% от нефта се използва за транспорт. Останалото отива за промишлени нужди и за отопление.

Чет Юни 19, 2008 9:50 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
...А въглеродът го забрави - няма нищо работещо с него (ако изключим музейните експонати) и не съм чул някой изобщо да се занива с нови разработки на тая тема.

Явно са забравили да ти се обадят. :wink:
http://money.ibox.bg/news/id_202711613

и малко за стирлинга тука (виж последния ред):
http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/acad ... neral.html

Пет Юни 20, 2008 2:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
От 1000л нерафинирано олио се правят 900л биодизел...

Мерси, това точно питах.

Значи сметката към ден днешен не излиза, наистина. Всъщност излиза, защото субсидии има, и ще има. По начина по който изкупуват вятърния ток (който хич не е на сметка в БГ :) ).

Както и да е, никога не съм твърдял, че олиото ще измести петрола. Но е алтернатива. Просто защото нито урана, нито водорода, нито въглищата могат да са алтернатива на петрола в транспорта в следващите 10-20 години. Докато олиото е :) Просто е - като няма риба и рака е риба :)

Пет Юни 20, 2008 8:59 am
Профил ICQ

Мнение 
sthx написа:
Така от 1 декар ще се получат 63кг биодизел. Тъй и тъй сметките са груби, нека приемем, че това са 65л. Нека оставим 20% за повторна обработка на почвата - остават 52л.

Какво сте го захапали тоя слънчоглед, оставете го за бирата с картофките :) . Рапицата е ключовия продукт тука:
"...При генномодифицираната рапица от 1 тон се добиват 450 кг олио... в Германия достигат (добивите) до 400 кг от декар. Разходите по отглеждането на рапица излизат около 40 лв. на декар."
и още тука:
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=256895

Пет Юни 20, 2008 10:32 am
Профил

Мнение 
Че и рапичното масло може да се яде.
Рапичното масло е по-подходящо за биодизел най-малкото, защото не се окислява толкова много. Но е по-капризна култура, а може би и да не е толкова подходяща за нашите климатични условия. Иска повече грижи от слънчогледа, трябва да се жъне в кратък период и ако той се изпусне добивите са нулеви. Затова поне в България се предпочита слънчогледа.

Пет Юни 20, 2008 2:09 pm
Профил

Мнение 
Така ... сега да видим на тия с дизела какво им е зле, вчера ходих до Бургас с една от служебните каруци, дизел 1.9 каквито са и най-разпространените дизели. Време за отиване 3ч 30 мин, толкова и на връщане, т.е. прилична скорост, с повече ме беше страх да карам това недоразумение на автомобилостроенето. Та каква е сметката, два пъти по 87 лв, като в резултат имам повече от половин резервоар. Според борд компютъра среден разход 6.4. Значи за около 130 лв отиване и връщане .... ами според мен си е направо без пари. С мойта каляска толкова изгарям но само до Сливен ...., за отиване и връщане 2.5 резорвоара си отиват а моя резорвоар е 65 л .... или 350-360 лв и не плача много ... та мисля дизелите все още хич не са неизгодни. Моята дори и със 160 да я бях карал като тази, пак щеше да изгори поне два резервоара ..... два извода, няма да оставям каляската за служебна, малко не ми е на далавера .... и тия с дизели само плачат .....

Пет Юни 20, 2008 2:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Какво сте го захапали тоя слънчоглед, оставете го за бирата с картофките :) . Рапицата е ключовия продукт тука:
"...При генномодифицираната рапица от 1 тон се добиват 450 кг олио... в Германия достигат (добивите) до 400 кг от декар. Разходите по отглеждането на рапица излизат около 40 лв. на декар."
и още тука:
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=256895

Само че ако погледнеш статията ще видиш, че е от 12.04.2006г. Сега тая песен в Европа е вече забравена. Последните засети площи с култури за биогорива са може би тая година. Субсидии вече няма да има.

Пет Юни 20, 2008 6:44 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
каква е тази твоя каляска че така зверски гълта извънградско 8O
Вн-Сф-Вн минавам с 1 резервоар А95 от 45л и средна скорост 100км/ч. Където може карам с 120 щото като зацепят и 16-те клапана става ламя. Само като изпреварвам настъпвам повечко.
Чистият дизел харчи много малко но като видиш колко е голям двигателя и колко кс има на пръв поглед ще се откажеш :)

Пет Юни 20, 2008 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не говори с Тони за скорости. Той явно от престоя си в Америка, още работи в мили и така спазва знаците :)

Пет Юни 20, 2008 7:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
Субсидирането е най-сигурният начин да съсипеш еднаикономика. Субсидии за земеделци, за биогорива, за произведено в ЕС .... гледам снощ някакви земеделци по европата роптаят, малко им били субсидиите, скъп им бил дизела, да се вдигали изкупн цени ли кво там врещяха ... какъв е смисъла, ами да им пращат по един чек на месец и да ни оставят да купуваме нещо произведено в китай, турция, украйна или другаде където хората не са толквоа алчни и не оценяват толкова високо труда си.
Нормално е, в природата няма изкуствени неща оцеляли, пазара ако не върви по естетсвения си път няма да оцелее във този си вид. Каква е идеята да субсидираш биогорива .. какво се получава, те не са по евтини, защото тия пари за субсидии идват от крайния потребител и данъците които той плаща .. и какво става той плаща о висок данък за да може да си купи по евтино гориво ... ама ако не иска биогориво ...... ако м дреме на оная работа за озоновата дупка и иска да си кара парната кола като за гориво позлва автомобилни гуми ...
Та ако земеделците искат да им се купува стоката да я произвеждат по качествена, по евтина и с повече труд ... това е .. като няма пари за комбайн с ГПС ще кар акомбайн без, като няма пари да плаща високи заплати ще плаща по ниски ... ако не може ще рработи сам . със децата си .. ще ги научи от малки че трябва да се работи а не да се чакат евро субсидии ... това е начина .. аз не съм сугласен мойте данъци да субсидират някой друг само за да оцелее ...

Пет Юни 20, 2008 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Само че ако погледнеш статията ще видиш, че е от 12.04.2006г. Сега тая песен в Европа е вече забравена. Последните засети площи с култури за биогорива са може би тая година. Субсидии вече няма да има.

1. Субсидията беше 45 евро на декар. Не толкова голяма, че да обезмисли тотално пройзоводството.

2. Тези 40лв. на декар, са за БГ към 2006, т.е. субсидии вътре не би трябвало да има.

3. САЩ и Южна Америка, хич не ми изглеждат да са трогнати от това, че ЕС спира субсидиите. Даже напротив, май потриват доволно ръце.

Пет Юни 20, 2008 7:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.darikfinance.bg/view_article ... le_id=8429

Вто Юли 01, 2008 3:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://news.yahoo.com/s/ap/20080701/ap_ ... auto_sales

Цитат:
DETROIT - Shares of General Motors Corp. dropped to their lowest level in more than half a century, and Ford Motor Co. stock tumbled to a new low yesterday, a day before U.S. automakers announce what's expected to be a bleak monthly report today on auto sales.

Цитат:
GM shares hit $10.57 shortly after the market opened yesterday, falling below the previous 52-week low of $11.21, which was also their lowest level in more than 53 years.

Цитат:
Ford shares on Monday fell to $4.46, below the previous 52-week low of $4.90,

Цитат:
Ford, GM and privately held Chrysler LLC have seen huge sales declines ever since gas prices started to rise dramatically in February and the U.S. market shifted away from trucks and sport utility vehicles to smaller, more fuel efficient cars and crossovers.

Направо си представям как някой угоен американец ще се напъха в тико...

Вто Юли 01, 2008 4:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща