|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:45 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 взривовете в софия
снимка веднага след първия:
впрочем, гъбата е висока 2.5 километра
|
| Чет Юли 03, 2008 7:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Откъде е снимано?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 03, 2008 7:49 am |
|
 |
|
zaphod
|
младост, 13 километра от епицентъра. много впечатляващо беше мамка му
за сега не съобщават за жертви, но при тия мащаби едва ли са минали без. най-малкото е имало охрана на складовете.
иначе бтв гледам сега всяват яко паника, обгазяване не знам си кво, и побойко борисов им приглася. но съвсем ясно се видя че гъбата се отнесе на югоизток, така че дори няма да помиришем дима.
|
| Чет Юли 03, 2008 7:57 am |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Мда и от студентски се видя облака ... много здраво бумна
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Чет Юли 03, 2008 8:31 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Спокойно, нещата са доста шумни и ефектни, но не толкова опасни.
Взривовете са в базата за разснарядяване на стари боеприпаси в Челопечене. Бил съм там и познавам нещата на място.
В складовете има десетки тонове снаряди, патрони, гранати, тротил и барут. Вероятната причина е пожар, след което започва неконтролитано взривяване на снарядите. Най-мощните снаряди са за 122мм гаубици. В момента там не може да се направи нищо друго, освен да се изчака всичко, което има да гърми да гръмне. Едва после ще се разбере дали има жертви. Веществата, които се отделят при взривовете не са токсични - азотни и въглеродни окиси.
Дразнеща е обаче реакцията на правителство, президент, Гражданска защита и МИС. Никаква смислена и организирана информация в продължение на час и половина! После се разприказваха - кой кавото дочул и разбрал. Единственото смислено и точно изказване беше на полк. Валентин Радев - бивш колега, който до колкото разбрах по самоинициатива се обади в Канал 1 и обясни точно какво се случва.
|
| Чет Юли 03, 2008 8:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
В Люлин бая силно тресна. Жената докато закусвала се изкоркала яко. Аз почти го проспах - т.е. събудих се с мисълта да нахокам жената, че тряска така прозореца.
Иначе сега по радиото тръбят, че имало 20т невзривен тротил все още в единия от складовете. Чакали го, каквото и да значи. Всъщност то само могат да чакат де, няма луд да се пъхне там. Но 20т. ако е вярно - си е много маса. Ако детонира ще чуем гаранция.
Иначе реакцията на държавата не беше чак толкоз бавна - в 7.20. шефа на Ген щаба направи първото изявление. 1 час - нормално време за реакция при такава ситуация. А Бате Гойко даже по рано почна с изявите, даже в момента му слушам глупостите
"Г-н Борисов, има информация, че се очаква взрив на 20т тортил".
"Моля ви престанете с тия глупости, да всявате паника. Тротила може да си го гориш в печката, няма проблем. Може да гръмне само от ИСКРА"  :):)
Е има все пак някакви познания на ниво Гражданска Отбрана от началното училище  Доста тъпо изказване като за бивш началник в пожарната. Интересно според познанията на Гойко, дали детонация на армейски боеприпаси ще предизвика достъчна ИСКРА, за да ГРЪМНЕ тортила
Дано да са спазвали инструкциите и тортила да е складиран достатъчно отделен от останалите боеприпаси. Щото ако е вярно 20т. в Челопеч бая щети ще има.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 03, 2008 9:03 am |
|
 |
|
Lupus
|
@Цецо,
Единствената глупост в казаното е за искрата (ако наистина го е казал така, а не е лапсус). Тротила гори, но не се взривява от огън и висока температура. Взрив се получава само при директна детонация върху него на бризантно взривно вещество (иницииращ заряд).
|
| Чет Юли 03, 2008 9:35 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И в Надежда доста силно издумка.  Жалко, че не се виждаше гъбата, но е било яко ефектно.
Кефи ме паниката на простосмъртието.  За пореден път се учудвам колко е лесно да бъде насаден страх у масите.
|
| Чет Юли 03, 2008 9:37 am |
|
 |
|
Цецо
|
@lupus
Е знаем де. Минали сме елементарно сапьорско обучение  Тортила си гори без взрив, но това е вярно, ако е в достътъчно свободно пространство. Детонация може да се получи и при достатъчно налягане. А и тортила не е сам там, пълно е с други боеприпаси, които могат да играят добре ролята на инициращ заряд. Въпроса е как го съхраняват там, все пак си има правила по книгите, ама като знам Ганьо как чете правилата....
Ама като за офицер от пожарната е малко лаишки да бърбори за искри. Така го каза, щото го слушах real-time.
@рек
Ами паникьори да искаш бате - в последно време слуховете са модерни - глей с ПИБ кво стана, тук от няколко дни ми звънят познати баби да ме питат колко е радиацията
Иначе някакъв екземпляр звънна сутринта по радиото да обяснява как в кв. Левски изхвръкнал от леглото вследствие на ударната вълна. Друг един пък бил на балкона и направо го "блъснало и съборило на земята". А един обясняваше че движил по околовръсното и от ударната вълна му се огънал покрива на колата. Много убеден беше, ама как пък ще стане това. Друг един разправяше, че на някакъв ТИР му отхвърчало платнището.
Преди малко ми звънна жената да ми каже, че на неин колега баща му бил в гражданска защита и му казал че в неизбухналия склад бил с химикали  Ей така тръгват слуховете. В момента в аптеките масово се купуват маски. Предполагам че са същите които преди това са се наливали с йод 
Последна промяна Цецо на Чет Юли 03, 2008 10:20 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Юли 03, 2008 9:38 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
За пореден път си пролича простотията на овчото робско съзнание... Гледайте само как си манипулират масите и си правят експериметни... Имало радиация... Прекрасен слух да се създаде паника и некой да направи пачка от олигофренизираните овци които се юрвад да изкупуват йод от аптеките... Остави това ами си тровят и децата с него... МЪКАААААА Сега веднага гледам по форумите - бегайте химически отрови засипват софия.... В челопеч вече имало хора с обриви и повръщане... Ебаси... Кво става бе хора??? толкова ли немате мозък у кухите си кратуни????  А това, че бат ви побойко дрънка глупости... то си е ясно... кво може да се очаква от една мутра... ПОРЗ народ ... баси... потресен съм...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Юли 03, 2008 10:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
http://news.ibox.bg/news/id_596223942
Тоя цитат направо кърти:
"В една от тях се съдържат около 570 тона бойни припаси със ЗАВИТИ взриватели, които са съхранявани на открити площадки, а по време на наводнението през 2005 г. са престояли и значително време под водата. Взриватели от разснарядени изстрели, които са съхранявани в нехерметична - нещатна опаковка вследствие на наводнението са силно корозирали"
Абе Ганьо си е Ганьо. Като знам по мое време каква разпасаност и безтопанственост цареше из армията, направо почвам да си мисля, дали скоро няма да почнат да гърмят из София джипове с боеприпаси, които уж са гръмнали сега по време на пожара.
http://www.focus-news.net/?id=n991850
Последна промяна Цецо на Чет Юли 03, 2008 10:47 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 03, 2008 10:29 am |
|
 |
|
ji4ka
|
 Всъщност и двата вида окиси са токсични за организма. CO-то те сваля за секунди, азотните са 5-вида и всички се водят вредни, включително и райския газ (може да се очакват тълпи безпричинно хилещи се софиянци  ). Молете се да не стане някоя климатична инверсия и гъбата да не захлупи София...
|
| Чет Юли 03, 2008 10:34 am |
|
 |
|
zaphod
|
даже целия тротил да е чист азотен двуокис, това са мижави 20 тона, само сутрршния трафик дава сигурно повече. а гъбата се издуха в източна посока отдавна.
впрочем малко хора си дават сметка, но гъбата НЕ Е съставена от остатъчни продукти на взрива, нито от увлечени частици. гъбата се образува от ударната вълна и е всъщност кондензирала влага.
|
| Чет Юли 03, 2008 10:59 am |
|
 |
|
Lupus
|
Въпрос на концентрации! Ако си в затворено помещение и ги надхвърлиш - ДА. Ако си навън - не....
Ти платки не си ли ецвал в азотна киселина?
Добавено:
@zaphod,
Постнал си преди мен, но после го видях. Абсолютно съм съгласен с теб!
Всъщност не си ли забелязал, че най-много паника предизвикват хората с ниска обща и техническа култура?
Някоя такава овца изтърси някоя велика глупост и после се налага трима знаещи да обясняват какво точно е казал. А другите овце предпочитат да вярват на овцата....
Последна промяна Lupus на Чет Юли 03, 2008 11:20 am, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 03, 2008 11:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Ецвал съм и затова съм сигурен ,че никак не са приятни. Особено когато се появи кафявия пушек.
Лошото при такава ситуация е ,че не се знае къде каква концентрация ще се появи, зависи накъде върви облака. При боеприпасите се ползват всякакви химии, там еконормите никога не са били първа грижа.
Последната информация е ,че тротила вече е изгорял защото е бил "правилно съхраняван" - явно е бил правилно запален. 
|
| Чет Юли 03, 2008 11:18 am |
|
|