Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
взривовете в софия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
zaphod написа:
... впрочем малко хора си дават сметка, но гъбата НЕ Е съставена от остатъчни продукти на взрива, нито от увлечени частици. гъбата се образува от ударната вълна и е всъщност кондензирала влага.

Кондензиралата влага просто прави нещата видими. Според тебе къде са отишли остатъчните продукти на взрива - кротко са си полегнали на земята? Впрочем още по-малко хора си дават сметка какво нищожно количество отровен газ е достатъчно да гътне човек.

Чет Юли 03, 2008 11:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
zaphod написа:
... впрочем малко хора си дават сметка, но гъбата НЕ Е съставена от остатъчни продукти на взрива, нито от увлечени частици. гъбата се образува от ударната вълна и е всъщност кондензирала влага.

Впрочем още по-малко хора си дават сметка какво нищожно количество отровен газ е достатъчно да гътне човек.
не говорим за V5 или какви бяха там, а за обикновен тротил и продуктите му.

Чет Юли 03, 2008 11:37 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
не говорим за V5 или какви бяха там, а за обикновен тротил и продуктите му.

Това е склад за боеприпаси и база за обезвреждането им, кой знае какви още боклуци е имало там? В такива ситуации малко параноя никога не е излишна. "Страх лозе пази!"
Може после да изглеждаш смешен ,но поне ще си жив. :)

Чет Юли 03, 2008 11:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
@ji4ka,
Препоръчвам ти следната профилактика срещу параноята:
Три пъти дневно по 10 капки валериан се разтварят в чаша вода и се изпиват.
Определено много повече бих се притеснил, ако се запали склад с пестициди и други селскостопански химии.
Там има много хлор и цианиди.
Тогава наистина бих бягал по-далеч.

Чет Юли 03, 2008 12:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus, казваш, че това е база за разснарядяване на боеприпаси. За чий ... е направена на това място. Армейски полигони колкото щеш!
И кой идиот ще струпа тонове на място, където ще има унищожаване.

Чет Юли 03, 2008 3:23 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Албанска работа.

Чет Юли 03, 2008 3:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На някой може да му е хрумнало че в София е пренаселено,та желание за разчистване.... Тонове на едно място - ами как иначе,няма да вършим една работа няколко пъти :wink:

Чет Юли 03, 2008 4:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Lupus, казваш, че това е база за разснарядяване на боеприпаси. За чий ... е направена на това място. Армейски полигони колкото щеш!
И кой идиот ще струпа тонове на място, където ще има унищожаване.

Тази база не е от вчера. Съществува поне от 50г. Но струпването на толкова боеприпаси на едно място, където се разснарядяват и възможност от експлозия или пожар има във всеки момент си е истинска безотговорност.

Чет Юли 03, 2008 6:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А каква отговорност е да оставиш някакви пенсионери да охраняват такова количество взривни материали?

Между другото започват да се събират доста странни въпроси около тоя взрив. До колкото слушах, пазача чул кучето че скимти, излязъл и видял че нещо гори и си плюл на петите (не става ясна съдбата на кучето, спасило му е живота, ама сигурно го е оставил там :().

Та тоя пазач (възрастен човек), е успял да се отдалечи достатъчно, че да не го засегнат взривовете - т.е. имал е достатъчно време. Съответно изниква въпроса - защо не е сигнализирал никого по мобилен телефон и каквото е там.

И съответно изниква въпроса - дали от тоя склад не е имало определени липси, които сега удобно са покрити. Като се замисля, аз ако съм българска мутра - подобен склад ще ми е най-евтиното място за снабдяване с тортил за разчистване на сметки. Пък и то е ясно, че всичките взривове последните години не са правени с бенгалски огън - и на децата е ясно че ползват взрив краден от армията. И той идва точно от подобни бази.

Тук първо се говореше за 20 т. тортил, после удобно се оказа, че бил изгорял..... Дали пък не е изгорял (или поне част от него) в малко по друг смисъл на думата.

Чет Юли 03, 2008 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
...половин месец в поделението не се извършва утилизация...

Някой ще ми преведе ли на английски какво означава утилизация :cry:

Според мен Доган има наблизо сараи и това е опит да го сплашат да си декларира всички имоти :P А може и някой болен фен на ЦСКА да е искал да отмъсти на Александър Томов.

Чет Юли 03, 2008 7:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Утилизацията е супер бизнес за който разполага със съответната технология и ... един склад с долни гащи :wink:
Означава преработване на боеприпасите с цел използване на съставните им елементи. Прилича на рециклиране, но например тротила за военни цели се трансформира в тротил за промишлени цели и. т. н. Металите естествено се използват повторно. Барутите също се преработват (ако е възможно и целесъобразно). Въпрос на технология. За хексогена и октогена - не знам.
Не вярвам там да е правена утилизация, а по-скоро унищожаване, което е съвсем друго. Но и в този случай в района се допуска само буферно количество, колкото процеса да върви без да се чака следваща доставка.
И никога не се смесват различни видове боеприпаси на едно място.

Чет Юли 03, 2008 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Някой ще ми преведе ли на английски какво означава утилизация
- думата е английска Пирев :) Въпроса е какво ще стане с поредната голяма изцепка на Етем.Доган нищо не прави по въпроса.И в края на крайща ще започне ли някакъв процес по търсене на отговорност - този въпрос си го задавам от доста време.Какво още трябва да се случи за да има някакво развитие?

Чет Юли 03, 2008 7:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Цитат:
- думата е английска Пирев :) Въпроса е какво ще стане с поредната голяма изцепка на Етем.Доган нищо не прави по въпроса.И в края на крайща ще започне ли някакъв процес по търсене на отговорност - този въпрос си го задавам от доста време.Какво още трябва да се случи за да има някакво развитие?

Анджък за това питах, щото е ингилизка и означава оползотворявам, а в случая говорят за унищожаване :)

Чет Юли 03, 2008 8:33 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Ки4о написа:
Цитат:

Анджък за това питах, щото е ингилизка и означава оползотворявам, а в случая говорят за унищожаване :)

Точно това се прави - оползотворяване, а не унищожаване. Ако за някого представлява интерес, мога да му опиша технологичния процес.

Чет Юли 03, 2008 8:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Хмм .. че кой друг освен пенсионери да охраняват .. ако не са пенсионери ще са 18 годишни хлапета, а ако не са 18 годишни ще са наркомани, или такива спо 3 оправдателни присъди .... това е основният контингент на всички "охранителни" фирми. Това не са ниаккви охранителни фирми, това е сбирщина аматьори които даже не могат да стрелят, спят катопорове и за нищо не им дреме заото никой не им търси отговорност. Ежедневно получавам въпроса хубаво си сложих техника за 100 хил сега коя фирма да наема да ме охранява ... отговара ми е никоя, украинци, руснаци за по 10 хил ЕУР на месец осигуряват прилична охрана за който може да си го позволи. Та токова за охраната в БГ каквато и да е тя.

А за взривовете не ги чух, не ги видях и нищо не надуших ... имибеше много чудно каква е тая паника, а кто гледах репортажа тая вечер въобще не изглеждаше страно самото място.

Чет Юли 03, 2008 9:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща