Отговори на тема  [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
поршето лапа около 1.5л/100. масло.
стария котарак при 140 лапка към 30/100 бензин, ама си е голям кеф.
кефа е още по-голям при скорост 90-100 - може да се слуша задоволително класическа музика. тогава харчи 10-12, което си нормално. все пак с двама души е към 3 тона
:D
по-младия котарак харчи на половина при 100, но и кефа е наполовина. при по-дълги преходи ме заболява кръста, а в голямата котка няма такова нещо.
да не говорим за дребни проблеми с електрониката, които могат да ти провалят пътувнето. един път ми спряха чистачките на път... в сервиза махнаха някаква аларма (на другия ден) и казаха, че трябва да се ъпдейтне фърмуера на мотора на чистачките. :oops: ама те нямали право и т.н. майкрософтски номера

скоростите с в мили, но не са инспирирани от америчко. те и котките едно време бяха само имперски, сега са индийски :(

френско-италианските возила са ужасни. тази кооперация между фиат/пежо/ситроен/рено обезличи автомобилите. и на светло и на тъмно ми изглеждат еднакви, докато не видя емблемата. (котките ги разпознавам в огледалото още от хоризонта). да не говорим, че не са никак гъзоприятни. имах неудоволствието да мина 3500км тия дни с една ксара. таралясник...
на всичкото отгоре в загреб се скъса жилото (май) на съединителя и от там до тук карах без съединител. на 130-140км/ч почва да става нестабилна. копчетата по таблото са правени явно след конкурс за анти-ергономичност и нефукнционалност, при това е спечелил най-добрия. централното табло е гениално също и почти неизползваемо - ако пече слънце по него не се вижда нищо, а в някои страни е задължително да караш на фарове през деня и няма дори теоретичен шанс да разбереш с колко се движиш (освен по шума на возилото). уж има обем, а е тясно. да не говорим за липсата на дребни удобства като това къде да си държиш монетите за плащане по магистралите. един път ми се отвори и задния капак при 130... е, колата е на един приятел и не я познвам като история, ама съм карал и други такива.

веднъж взех рено-еспас под наем. след 5мин дзверене не можах да си включа радиото. и срам-не-срам отворих книгата, в която на 27-ма страница пишеше как се включва (натискат се едновременно бутоните за станция-нагоре и станция-надолу на ръчката на волана). на другия ден след 15 минути упорстване стигнах и до CD-чейнджъра. като видях обаче какво трябва да направя за да си извадя дисковете като връщам колата и си останах само на радио.

та потвърждавам позицията на тони - кола за бачкане и кола за кеф са различни неща.

Вто Юли 01, 2008 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Направо си представям как някой угоен американец ще се напъха в тико...

Нося си апарата в мен, ако видя такова чудо на природата, прилежно ще го документирам :D Тия дни чух, че е фалирал поредния автомобилостроителен завод в Детройт, ама кой, какво, кога не разбраФ.

Вто Юли 01, 2008 7:03 pm
Профил WWW

Мнение 
NASAKOTO.YAKATA написа:
каква е тази твоя каляска че така зверски гълта извънградско 8O
Вн-Сф-Вн минавам с 1 резервоар А95 от 45л и средна скорост 100км/ч. Където може карам с 120 щото като зацепят и 16-те клапана става ламя. Само като изпреварвам настъпвам повечко.
Чистият дизел харчи много малко но като видиш колко е голям двигателя и колко кс има на пръв поглед ще се откажеш :)

Ами за италянските коли ... мисля че тръдно се бъркат с някои други, а за алфа няма да говорим, като дизайн няманищо подобно, същото важи и за мазерати, ламборджинита и ферарита са ясни. Сега ако гледаш самия фиат това е друго нещо, той е шир потреба, но нито алфа нито ланча може да я сбъркаш с нещо. Лично на мен алфа ми допада повече от BMW, но имат един голям недостатък, малък набор двигатели . както и да е.
Моя дзвер е Алфа 156 клоняща да стане 159 :), и както и да я караш няма начин да гори по малко от 11-12, има в предвид ако я караш със 90-100. При мен лично и с 90 гори много, защото тази кола, а и според мен всяка 16 клапана която не е турбинирана и е смалък обем е невъзможно да се кара под 3500 об, това е лично мое мнение, аз като карам нормално в града скорости превключвам на 5-5600, а при по динамично каране от 6-7000 зависи от предавката. Лично моята каляска до 3200 оборота е по зле от тико, и не се и опитвам да я карам на по ниски обороти. А за скоростта, Сф- Бургас ако няма движение с моята е около 3 часа при разумно каране. София -Вн е по-бавно, даже не знам как постигаш средна 100 до варна као караш със около 120, аз до Шумен ходя за около 3 часа, от там до варна са още 20-25 мин, зависи от трафика. , т.е. София - Варна е не по малко от 3.5 ч, дори бих казал 4 като знам как е пътя от горе напоследък .... а това е с доста агресивно каране, съотвенто разхода ми е точно такъв. Това са под 400 км, т.е. при мен средната скорост е около 120 .. не виждам как ако не караш над 120 постигаш средна 100 ......

Сря Юли 02, 2008 8:32 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
София-Варна под 4 часа означава че си бил с единия крак в гроба поне 3-4 пъти.

Чет Юли 03, 2008 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
варна софия е 440км грубо и го минавам за 4.5 часа без почивките. Единствено в градовете и селата намалявам, като има колона изпреварвам, а през останалото време гледам да не надвишавам 125-130км/ч по спидометър което идва около 120км/ч реални според гпс-то.
Ако в града превключваш на 5000-5600 излиза че 3-та изобщо не би трябвало да я ползваш :) за разхода остава да гадая само. 2-ра до прекъсвач 6500 при мен е около 90км/ч

Чет Юли 03, 2008 3:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
NASAKOTO.YAKATA написа:
Ако в града превключваш на 5000-5600 излиза че 3-та изобщо не би трябвало да я ползваш :) за разхода остава да гадая само. 2-ра до прекъсвач 6500 при мен е около 90км/ч

Хъм и аз това се замислих :) Че аз с мойта каручка ако карам до червено, на втора минавам в графа нарушители на Цариградско :)

Лелей, само камери ще ги оправят шоферите в БГ. Никакви полицаи - само електроника (тя рушвети не взима) :) Прав е Румен - 3 часа да Бургас и 4 до Варна си е минимум 100 нарушения на всякакви правила.

Чет Юли 03, 2008 4:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
rumen написа:
София-Варна под 4 часа означава че си бил с единия крак в гроба поне 3-4 пъти.

Мен ако питаш 3-4 пъти в едната посока ;-)

Пътувам това разстояние от както се помня и сравнително често (особено напоследък). Имаше моменти при които с добра кола можеше да се взема и под 4.5 часа, но в момента е абсурд. Само излизането от София понякога ми отнема повече от час, иначе останалото ако го взема под 6 часа се радвам... Не че карам бавно - ако е чист и хубав път гледам да поддържам 160. Губя много време щото в населени места карам нормално и при колони не се юркам да изпреварвам - чакам си реда, освен ако не видя че пред са жени или пенсионери и спят...
Напоследък си е просто кошмар и няма как... Само един приятел знам че все още се справя добре и го взема за 4-4.5 часа. Но той има и подходяща кола - единствената която съм виждал да върти 4 гуми едновременно и най-важното дърпа много яко при всякаква скорост, щото е хибрид и при 3.5литра бензин като добавиш ел.двигатели си става малък самолет ;-)

Чет Юли 03, 2008 4:17 pm
Профил

Мнение 
Ами това ми е времето без да е рисково карането, това е мое мнение. разбира се ако двигателя умре при някое изпреварване или скоростна кутия твърде вероятно е да стане доста повече от рисковано,но това важи за всички при почти всяка скорост.
Относно скоростите в София карам до 3-та, на цариградско стигам 4-та, товае около 110 при 4000 rpm. 2-ра м е до 90, това при 6000 rpm. Двигателя прекъсва на 7200 в оригинал и на 8000 след тунинг, аз повече от 7200 не я мъча, то няма особен смисъл.

Чет Юли 03, 2008 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Лелей, само камери ще ги оправят шоферите в БГ. Никакви полицаи - само електроника (тя рушвети не взима) :) Прав е Румен - 3 часа да Бургас и 4 до Варна си е минимум 100 нарушения на всякакви правила.

За съжаление радарите й ще трябва да работят в непрекъснат режим, което обезсмисля леко начинанието. :)

Чет Юли 03, 2008 11:18 pm
Профил

Мнение Hm
Реконструктор написа:
Цецо написа:

За съжаление радарите й ще трябва да работят в непрекъснат режим, което обезсмисля леко начинанието. :)

Брех от 1г съм в Австралия и да ти кажа толкова е спокойно по улиците няма катаджии колите карат с 60км/ч навсякъде няма град, село или извънсело, всичко е едно 60 само по аутобана е разрешено да е 100-110 зависи от отсечката.
Но тук не смеят да карат като ние в БГ, има доста скрити полицай а и хората са клюкари и ако види някой че кара неразумно 99% си имат gsm и звънкат на полицията и тоя замина в кюпа за 2-3г на топло или ако не е много нарушил едно 3-4хил ги отнася, ми мани това е само глобата че и минава през съд и според размера зависи и адвокатската агенция на полицията колко ще вземе, ми има случай дето после може и къщата ти да замине, като ти дойде обща сметка от 10тки хил и не можеш да ги платиш в срок че глоби абе много солени наказания от едно нищо , направо следващия път ще си супер кротък :D
Като стане катастрофа и сами се оправят ако няма жертви, иначе тръгне ли по реда на полиция адвокати и т.н. просто е ужасно скъпо.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Юли 04, 2008 6:01 am
Профил

Мнение 
Минимум 100 нарушения ги правя още преди да тръгна за Бургас, естествено че ако броиш за нарушение превишаване на ограничение 60 съм постоянно в нарушение, всъщност лично за мен няма занчение дали съм в нарушение или не, за мен има значение да стган от точка А до точка Б, а дали линията е прекъсната или не не ме бърка много, стига ми да имам видимост, ного пъти съмказал най-ме е страх от шьофьори които спазват правилата и си мислят че щом знака или маркировката позволява могат да изпреварват.
А днес за пръв път реших на Дупница да намаля като минавах покрай полицаите, в резултат на тов аеидн тарикат с еопита да ме изпревари, видя ги, почна да спира, при което ме затисна в дясната лента, а там карането в дясната е забранено и трябва да с емине в лявата, толкова забави че аз карах с 50 и ония ме спряха за изпреварвае от дясно ... онзи взе да ми чете лекция, май си искаше пари, теглих му една майна и му казах да пише и по бързо, напсаха си ми акта и си тръгнах .. те ти на спазване на знаците .. нормално си минавам оттам с 80-90 и дори не са ме спирали нито веднъж ....

Пет Юли 04, 2008 7:15 pm
Профил

Мнение 
Toчно там под надлеза си е опасно, защото понякога щъкат отчаяни пешеходци. Завой е, няма добра видимост и там винаги намалявам. Според мене Е79 по цялото си протежение е най-опасният път в България.

ToHu написа:
Ами това ми е времето без да е рисково карането, това е мое мнение. разбира се ако двигателя умре при някое изпреварване или скоростна кутия твърде вероятно е да стане доста повече от рисковано,но това важи за всички при почти всяка скорост.
Относно скоростите в София карам до 3-та, на цариградско стигам 4-та, товае около 110 при 4000 rpm. 2-ра м е до 90, това при 6000 rpm. Двигателя прекъсва на 7200 в оригинал и на 8000 след тунинг, аз повече от 7200 не я мъча, то няма особен смисъл.

За съжаление опасностите не се изчерпват само със спирането на двигателя и повредата в скоростната кутия. Пък и струва ми се не толкова стршни тези повреди. Спуканата гума може да е по-опасна.
Има много други опасности, които не зависят от колата и шофьора. Например:
- ако срещу тебе (или зад тебе ) се движи 18 годишен спортист с колата на тате
- ако докато изпреварваш вляво до банкета те чака яма с дълбочина 20-30 сантиметра (доскоро пътят Дупница-Самоков беше пълен с такива, догодина пак ще е така)
- ако след завоя е спрял аварирал (катастрофирал) камион/кола или има каруца или трактор
- ако по пътя има паднали камъни или даже и падащи ( и това ми се е случвало)
- ако от страничния черен път изскочи трактор, каруца
- ако от крайпътната бензиностанция излезе жигулата на някой пенсионер. може и колата му да изгасне при взимането на завоя.
- ако от поляната покрай пътя припнат коне, овце, котка или куче
- ако от селската уличка изскочи дете с колело
- ако посредата на платното в сумрака се движи някой ненормалник (в Голямо Белово има такъв) или пиянде (на един такъв му спасих живота с цената на преобърната кола).
- ако шофьорът срещу тебе е заспал или достатъчно пиян или друсан

Големите бели стават, когато се насложат няколко уж не чак толкова сериозни проблема. Като миналата седмица по пътя Пловдив-Карлово. Пасат отнема предимство като излиза на кръстовище без предимство. Отзад го блъска един бус, буса се занася в насрещното платно и там го поема един камион. Четиримата в буса са загинали на място. Пасата с един 21 годишен пубертет на волана бяга, но за негов лош късмет задния му номер изпаданал при сблъсака. Учатъкът е прав (поне 10км без завои), с добра видимост, което не пречи на това място всяка година да си отиват 5-6 човека. Ограничението е 60 и никой не го спазва.

Миналата година качих на стоп двама братя от окловръстното на Хасково. Оказа се, че 3 месеца са търкали наровете в кауша. Имали камион и карали някакъв тежък товар за Цариград. След с.Връбница има едно леко нанагорнище и мотел вдясно. След ограничението 60 км има един черен път. Пътуват през нощта и от черния път точно пред тях изкача каруца с трима циганина, които ходили да крадат лук. Единият от тях успял да реагира и да скочи от каруцата , а другите двама били смазани. По думите им скоростта не е била повече от 40км по простата причина, че са били тежки и камионът е видял зор по нанагорнището. Големият им проблем въщност е бил, че този , който не е шофирал преди това изпил 2 бири. И разледващите започнали едно чудене, следствени действия, експертизи. През това време циганите окрали камиона. Съсипали им бизнеса.
Та лошите неща за разлика от хубавите стават много бързо - за 2-3 секунди .
Като шофирам, се старая да отгатна каква опасност може да ме дебне и следващият приоритет вече е да стигна по-бързо до точка Б. Е, не винаги е така де, ама...

А това за 2-ра за 90 км не се ли отнясяше за Ферари?

Пет Юли 04, 2008 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
А това за 2-ра за 90 км не се ли отнясяше за Ферари?

Не за 18 годишно Audi с 1.8 карбураторен мотор. Всъщност това го може всеки автомобил от групата на VAG от ония години със сходни параметри на мотора. На втора при 5500-6000 обората е към 90км/ч. Причината е в скоростната кутия- предавките са дълги. Много пъти съм изумявал познати като се движа с 120 на под 3000 оборота :) Е еластичноста е сведена до критичния минимум, ама толкоз :).

Съб Юли 05, 2008 2:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Много пъти съм изумявал познати като се движа с 120 на под 3000 оборота :)

Наистина въпрос на автомобил... Моята барака (скорпио) е със супер дълги предавки. На 5-та при 120 съм някъде на 2000 оборота, 160 - 3000 и едва на 200 стигам 4000 оборота и практически не мога да вляза в червена зоната която започва от 4500. Всичко това е добре ако съм на магистрала или чист път, обаче точно за Сф-Вн никак не е удобно. При изпреварване и изобщо при ускорение не се усеща "ряз" колкото и да натискаш педала. Скоростта се вдига, а оборотите едва-едва. Добре че двигателят е достатъчно голям (2 литра за 1300 кила каруца), иначе с по-малък двигател сигурно щеше да е кошмар да се кара...
Така че "дългите скорости" изобщо не са за спортно каране. И наистина усещането е странно, в смисъл ако караш нормално имаш чувството че си с много мощен двигател - няма нужда да натискам газ на баир, тя си поддържа скоростта без никакъв проблем. Няма проблем и с бавното ускоряване - натискаш леко газ и никаква грижа, с лекота вдига всякаква скорост. И така човек може да остане с впечатление че кара много мощна кола и може да предположи, че ако настипи ще ускорява добре... Както казах, нищо подобно - изобщо не се "набира"... и ако не си свикнал, може много неприятно да те изненада баш когато не трябва...

Съб Юли 05, 2008 4:10 pm
Профил

Мнение 
Мен спукана Гума по малко ме плаши от това да остана без двигател в еидн момент докато изпреварвам, пукал съм предна дясна при 160 въобще не се усети, не говоря да стане на парчета и да спадне за 1 сек а за нормално спукване, то за другото може да стане или ако караш със супер калпави гуми или ако нацелиш много здрава дупка. Относно дупките, това си е проблем, но в интерес на истината при 160 си трябва мноого сериозна дупка, много дупки при които с 60-80 може да счупиш и окачване при 160 почи не се усещат. За изкачащи коли, трактори и т.н. .... вярно е, абе за другото почти всичко суъм съгласен. Просто според менкарането трябва да е съобразено с колата и пътя. С висока скорост и мокро време си позволявам основнона магистрала или ако иам достатъчно видимост наред, знам колко и трябва на колата да спре. Мен по ме притесняват тия дето не знаят какво и какда го карат. Съвсем пресен случай, онзи ден пътувам за Бургас с едно Q7, на магистралата си държа около 180 културно, че возих един стресиран евреин, а зад мен някакво опелче ама малко .... абе малко, не му видях модела, и кара със 180 .. по едно време ме задминава ... т.е. кара някъде с около 200, тая въшка е сигурно с 13 или 14" джанти и гуми 150 верно че е леко, ама скороста е скорост, как спира с тая скорост ... отговора трудно. На баирите естествено няма вътък, та по едно време си го подминах, и някъде по равното аз малко се бях отнесъли бях около 200 а това зад мен и се налага рязко да спирам ..... е такова спиране няма единствено го спаси че беше леко изостанал та овреме го видях че няма да спре и почнах да ускорявам изнасяйки се в дясната лента защото пред мен еидн камион упорито се опитваше да намали .... те тва е, трябваше да спра, да го хвана и да го ошамаря ипосле да го накарам да плати от джоба си ремонта на аудито ...
Та така, аз не забравям къде карма, нито пътищата нито шьофьорите, рядко карам много бързо по път който не познавам и знам че е ОК, верно че тук дупките ги копаят и за една нощ но винаги има риск.
Не беше темата за това обаче, дългите предавки не са лоши за спокойно каране, примерно S60-ката, хубави дълги предавки идеално за дълъг път. Алфата за сметка на това са и къси, изключвайки 5-та .. и ми е интересно защо не са я направили със 6 степенна, особенно с това двигателче 150 к .... мъчи се добичето, а сега както са ми разпрани катализторите и е в някакъв еко режим .... направо не се кара, добре че няма да ме има и ще може да влезе в сервиза.

Съб Юли 05, 2008 5:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 171 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Следваща