|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:33 am
За скъпото гориво .. и защо плачат шьофьорите ....
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Хъх
Имах го същото животно 6г и никога не съм стигал 5000об/мин освен на място за проба, че и със 200 съм го юркал и пак не съм стигал 5000 на 5-та
Аз винаги съм смятал че каквато и кола да си караш оптималните обороти са между 2000 и 3000 максимум 4000 на дълъг път но само ако изпреварваш на по ниската предавка (4-та) и винаги я вкарвам в такъв режим между 2000 и 3000 .
Дори сега карам един нисан пулсар някаква тукашна дивотия и той е така малко са му по къси предавките ама е почти същата работа.
Все си мисля че тези високи обороти не са много полезни за двигателя, твърде голямо наторарване му идва, износването на двигателя е много голямо да не говорим че и разхода е твърде висок вече 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юли 05, 2008 6:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Преди 2-3 месеца пред мен един с рекстън пукна гума и беше егати каръка, мисля че застрахователите му никога няма да повярват как стана... Значи валеше и пред нас един камион с 40 едва се влачеше и в колоната бяхме над 10 коли, а тоя карък беше една кола пред мен. И както си се влачим с 40 го гледам тоя как изведнъж прави завой на 90 градуса и челно през тия големите вади за отводняване и понеже след това беше стръмен баир, предницата се изправи и буквално застана на задните си гуми които бяха влезнали във вадата. След което се сурна странично и само дето не се обърна... И тъй като всичко това стана без никаква видима причина и той не направи нито опит да спре, нямаше занасяне, нямаше нищо - просто изведнъж зави и бам през канавката към големия баир, първото нещо което ми дойде наум е че или вътре в джипа се стрелят нещо или е получил инфаркт. Така или иначе бяхме много коли и буквално цялата колона спряхме и без страх отиваме да го видим тоя как е... Той нищо му няма естествено, даже нямаше идея какво стана. Вика тръгвам да изпреварвам и колата сама зави към канавката, без никаква причина...
Тогава видяхме че гумата му е пръсната. Явно е завил по-рязко и в същото време е чукнал повечко газта, за да изпревари цялата колана и в тоя момент точно пука гума... А бе голям карък!
Та след тая абсурдна ситуация и като видях как видимо нов Rexton уж 4х4 ала-бала какви поразии си направи с тия дълбоките канавки, а бе промених си мнението на тема пукане на гуми. Преди това и аз мислех като Тони... даже съм пукал предна гума в завой при 120 с едно старо Жигули - нямаше нищо страшно, само по-здраво трябваше да държа волана може би щото няма серво малко повече дърпаше, но през цялото време си беше напълно управляемо. И с по-нови коли съм пукал, даже единия път като последен простак сигурно съм карал няколко километра. Ами то задна гума, изобщо не се усети, само почна да шуми нещо и аз почнах да ослушвам, но си продължих да карам... докато накрая реших че никак не е нормален шума, но чак като спрях разбрах че е гума...
|
| Съб Юли 05, 2008 7:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи много е важно как с епука тая гума, ако я разпориш в дупка, така че изведнъж да изгуби налягане тогава определено резултат е съвсем различен, положението не е неспасяемо но си трябват бързи реакции, ама ако имаш 20 санта вода вече нещата са общо взето на късмет. Но в тоя случай има и друго, първо това е висока кола, вероятно и гумите сабили високи, влиянието е доста по сериозно, второ това не бих го нарекъл кола, лично аз съм много мнителен към всичко произведено наизток ако не е японско, а точно за rexton ...
относно оборотите, ами то си зависи от двигателя, не знам как си представяш да караш ферари и ламборджини с 3-4 хил оборота, не че е невъзможно защото двигателите им са големи, но не за това е рпавена колата. На алфа двигателя е правен да се карана 3000 оборота, дажеспоред мен над 4000, защото въртящият момент започва да се увеличава точно над 3500 осезаемо, а максимум на мощност е при 6500. Принципно износването е по височко, така е, но зависи дали е рпавен двигателя за това или не. Това което опрделено се повлиява е разхода на гориво и на масло. За последните 4 година тая кола е карна така, сега ще видим в какво състояние е двигателя отвътре, като бутала, лагери и сегменти има в предвид. По разпределението всичко е перфектно, никакво износване. Според мен за двигателя има друго съществено, поддръжката. Това да го караш с правиното масло, да му го сменяш на време, както и филтри и др такива. Аз си го сменям редовно, но при моя разход на масло реалнона 10 хил е ново, въпреки това си го сменям, заедно с филтри, накладки и всякакви други консумативи. Носачи, тампони и др по окаването също са ми еидн вид консумативи, при всяка смяна на масло се проверяват и ако има нещо с луфтове се сменя, не ползвам регенерирани части, нито ефтини заместители, само оригинал или ако няма оригинал заместителя който препоръчват. Определено при моето каране колата излиза доста по скъпа за поддръжка в сравнение ако се кар апо внимателно и се пази, но пък аз не искам да си правя експерименти нито с частите, нито пък искам да ставам роб на колата, така че не пазя и ремонтирам.
Та .. пак се отплеснах .. мисля че който не сика да дава мого пари за гориво, и поддръжкане би следвало да си копува кола която е правена за това, та ако червеното почва на 8000 оборота .. знайте че опредлено двигателя не е мислен да се кара м-у 2-3000 оборота.
|
| Съб Юли 05, 2008 10:45 pm |
|
 |
|
sthx
|
За пореден път се убеждавам, че съм лош шофьор. Само инцидентно съм достигал 140 км/час и съм се укорявал след това. И желание нямам да карам толко бързо. Пък съм минал над 400 000км.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юли 06, 2008 9:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хм никой не казва че който кара бавно е лош шьофьор, лошите шьофьори според мен не са тези които карат бавно или бързо, а тия които карат без да мислят. Дали караш бързо или бавно си е по скоро стил на каране, навик, темперамент знам ли ... много рядко гледам километража, да не каа никога, общо взето скороста с която карам с еопределя единствено то това как усещам пътя и колата, аз не се състезавам с никого, и нямам проблем да ме изпреварват, ако съм преценил че това е скороста която е удачна за случая, по никакъв начин това ч енякакъв гъзар ме задминава не може да ме накара да ускоря, то е до усещане на колата, лично за мен. Затова ми е и трудно когато трябва да се съобразявам с някаъв лимит, много често го преминавам, в тов аотношение круиз контрола е идеален, макар и много дразнещ.
Аз до момента имам 3 инцидента, всички в софия, при единия бях спрял, при втория бях в задръстване и този пред мен реши че може и да спре веднага след акто е тръгнал, третия беше с 40 и трошка без АБС и със кофти гуми, което бях позабравил и се натресох в някакъв спрял в средтаа на пътя все едно пътя е негов, та норлано в софия кармапо бързичко и по рисковано отколкото в случаите на инциденти ... мисля че не е въпрос в скороста а в други неща .. примерно преценката, като в случая с трошката, тъкмо бях оставил мойта на ремонт и въобще не се бях замислил че не карам 5 а 15 годишна кола, то тя с повече от 60 невървеше ама ....явно и 40 бяха достатъчни 
|
| Нед Юли 06, 2008 9:42 am |
|
 |
|
plameniv
|
 MMM
Абе и да си внимателен идиоти на пътя колко щеш, и мен така ме натресе един отзаде та още точа едно дело срещу него
Както си карам на прибиране в Луковит две коли пред мен, първия решава изведнъш че трябва да завие наляво , съответно човека пред мен няма избор и кове с хубавата си кола , следва моята сътветна реакция да заковя и аз та едва не го ударих добре че имах ABS + 4 дискови и съответно идиота зад мен надул музиката на 6 едвам гледа че е бил след запивка и се прибира от незнам къде си и ми замина левия ъгъл + броня, абе ремонт за 3хил и идиотите застрахователи се праят на луди и ми плащат съответно смешната застраховка от 700 кинта
Да остайм че и съдииката се прай на ударена с права лопата и ми признаха само 380, та ми иде да взема тоя тротил дето гръмна и да ги събера вкупом идиота + застрахователя + съдииката и да го запаля с чиста съвсет ще се обърна и няма да гледам какво става 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Юли 06, 2008 10:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами със застрахователите си е премеждие за такав ащети си струва да ги гониш, ама мен онзи ден ми счупиха дясно стъкло, решх да ходя на застраховател ... смяната излезе 67 лв и изгубих половин ден в оглед ... съжалих още на втория час .. освен това с еоказа че е заминала и машинка щото ми е много умна колата,нея застрахователя не поема, имах предно стъкло за смяна, ама направо си го смених за моя сметка .... имам и броня, нея ще я мисля сега ако до като ме няма някой се смели и мине вместо мен ако не и нея сам ще си плащам .... със застрахователи само главоболия и разправии.
А за идиоти няма смисъл да се говори, аз затова казвам че е по добре човек да си гледа пътя вместо да си губи времето да си гледа километража или да дебне знаци еле пък полицаи, основно трябва да се дебне за идиоти и творения на пътно строителните фирми.
|
| Нед Юли 06, 2008 12:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
всичко от бус нагоре се кара със седме-платови гуми, които са много трудни да ефектно пукане. дори при много голямо налягане вътре (въздух комбиниран с гореща настила) не могат да се пръснат. при скок в дупка също е трудно да се постъгне късане, аз поне не съм успявал никога, а имам сменени десетки бусови гуми.
за 4х4 си трябват гуми, които са за 4х4  модела им е по-друг, по-здрави са, но са и съответно по-скъпи. та зависи човека с какви гуми е бил.
ферари е практически невъзможно да бъде обслужено както трябва у нас.
|
| Нед Юли 06, 2008 9:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мен ако питаш Ферати е невъзможно да бъде карано у нас, но това е друг въпрос .. освен ако пътя ти не е 2-3 добре асфалтирани булеварда в София и по 100 км от двете магистрали ... другото може да не счупи колата но определено се получав амозъчно сътресение .. но пък с оглед това кои карат ферарита едва липолучават някакво сътресение .....
Иначе за гумите, може да стане, реално при висока скорост не знам дали може да с еполучи, но при ниска е лесно да се защипе гумата с джантата и тогава просто си се разпаря, това ми се слъчва 2 ъти настъпвайки тротоари, та си мислия и от по сериозна дупка пак става. Другото което е може да се разпори от нещо метално. При скачането в дупки има и друга опасност, джантата да се изкриви много, то съм виждал и счупени джанти но не мога да кажа какъв им е бил произхода.
|
| Пон Юли 07, 2008 6:06 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 За гумите
Не съм велик шофьор ама начинът пукане на гуми е въпрос на качество на гумите. А в БГ май предимно ментета се продават, независимо от марката и цената. Правя това "смело" твърдение сравнявайки всички стоки, от прах за пране до детски играчки. Че и киселото мляко...
Само допреди 2-е години дупките тук бяха като българските а пътищата са далеч по-тесни и криви. Паднеш ли в по-дълбока дупка гумата задължително се "пука" като резултатът е функция от скоростта, дълбочината и ъгълът на попадение. Карал съм от евтини до средна класа коли, бях често на път заради естеството на работата ми. Винаги съм вземал акъла на местните заради: 1. имам изправна резервна гума, 2. имам инструменти, 3. само за 5-10 мин. съм готов вместо половин час да търся помощ или акъл по JSMа
Обаче за разпрана гума нито съм чувал, нито съм виждал. Даже и по боклуците около сервизите.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Юли 09, 2008 1:48 am |
|
 |
|
CM600
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
Да не се е опитвала много упорито да затвори стъклото дето е било счупено машинката. Аз по едни неведоми пътища божии имам вече две алфи (2х145) и на едната машинката има малко особено държане, ама то щото е с електронно управление сигурно.
_________________ LDAA
|
| Нед Юли 13, 2008 9:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
събота и неделя разкърших стария котарак.
не се бях заглеждал по оборотите и щракнах няколко снимки.
|
| Пон Юли 14, 2008 12:05 pm |
|
 |
|
relsys
|
не съм чел темата, може и да е засегнато, ама к'во ше кажете за водата като гориво?
|
| Съб Юли 26, 2008 12:12 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Идеално!!! Предпочитам 60%-ната!
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Юли 26, 2008 4:20 am |