Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Удачна ли е тази схема? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Вземи един превключвател от обикнновенна газова инсталация и го разгледай. Там има осъществена една тъпня дето и аз по едно време се бях хванал да я правя. Та значи идеята е имаш нещо като "антена" - една жица навита около високоволтовия кабел, от там нататък е изпълнено с някакъв елементарен формировател на импулси. Даже бях намерил из нета схема с 555 един кондензатор и едно съпротивление.

Нед Юни 29, 2008 12:15 pm
Профил ICQ

Мнение Mmm
Cekins написа:
Вземи един превключвател от обикнновенна газова инсталация и го разгледай. Там има осъществена една тъпня дето и аз по едно време се бях хванал да я правя. Та значи идеята е имаш нещо като "антена" - една жица навита около високоволтовия кабел, от там нататък е изпълнено с някакъв елементарен формировател на импулси. Даже бях намерил из нета схема с 555 един кондензатор и едно съпротивление.

Нещо много афиф работа с тия антени, освен че ще лови свеща и всеки по силен импулс от някъде ще хване, най добре става от колектора на бобината всичко друго е ненадеждно, на всичкото отгоре един пробив на кабела и заминаха електрониките .!!!
По тая схема дето съм дал най много един малък кондензатор да се сложи Б-Е, но точно колко трябва на осцилоскоп да се види за да ти формира чист импулс, предполагам че някакви пикофаради максимум 1нф и сигнала ще ти е перфектно правоъгълен. Дори си мисля че няма да има нужда от кондензатор защото тези слаби отскоци след тия 100к едва ли ще имат някакво влияние на схемата. Ако гониш консумация от това по добре здраве, това ти е един най обикновен електронен ключ с цел защита на контролер или каквато и да е електроника, консумацията му е равностойна на тока през резистора в колектора, при това на всеки 1мс колкото е времето за отпушено положение на бобината!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юни 29, 2008 3:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кой е казал че не е афиф. Така е ама на що газови инсталации съм виждал такова чудо ...
То хубаво ама ако е някой по нова кола дето няма ни бобина, ни разпределител ами едно блокче шляпнато отгоре между главите фанато с три болта и един сноп тънки кабели отиващи към него ...

Нед Юни 29, 2008 4:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Хъх
plameniv написа:
kiiid написа:
Аз мисля, че би било по-добре да замениш диода (не че е грешно) с бобина и да сложиш кондензатор както някой предложи паралелно на оптрона

Защо да е просто като може да е сложно :D
Я изхвърли тоя оптрон и сложи един най обикновен NPN транзистор и ще си решиш пробема, може би е добре и някакъв малък кондензотор Б-Е но първо виж сигнала на колектора нещо такова :

Искам схемата ми да е изолирана от веригата на ЕКУ-то и изобщо от колата, до колкото е възможно. Освен това, като му дойдат на базата на тоя транзистор едни 400V, кво ше се случи с него?

Пон Юни 30, 2008 12:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Защо да окъсява ? Имаш си товарен резистор от 1к, ще мине през него и ще се затвори през плюса на батерията към земя. Или осигуряваш път за подтискане на отскока. Колко волта е този отскок и за колко време ?

Еми от бобината като дойдат 400V, от другата страна са 12V, т.е. през диода ще минават 388. :)

Пон Юни 30, 2008 12:23 pm
Профил

Реконструктор написа:
plameniv написа:
kiiid написа:
Аз мисля, че би било по-добре да замениш диода (не че е грешно) с бобина и да сложиш кондензатор както някой предложи паралелно на оптрона

Защо да е просто като може да е сложно :D
Я изхвърли тоя оптрон и сложи един най обикновен NPN транзистор и ще си решиш пробема, може би е добре и някакъв малък кондензотор Б-Е но първо виж сигнала на колектора нещо такова :

Искам схемата ми да е изолирана от веригата на ЕКУ-то и изобщо от колата, до колкото е възможно. Освен това, като му дойдат на базата на тоя транзистор едни 400V, кво ше се случи с него?

Няма такова напрежение там, аз съм го мерил с осцилоскоп и не се качва на повече от 50V на колектор спрямо маса, веднага след като се отпуши транзистора в комутатора!!!
И да приемем че ще има 400V на бобината което е напълно невъзможно да се получи, имаш делител сметни го няма да имаш 400V на базата а 4V което ще се ограничи от прехода БЕ на 0.7V . При по високо напрежение разликата е че ще имаш по голям ток през БЕ , при 400V /100k = 4mа което е нормално и тъкмо ще се отпуши добре а при 50V което е действителното = 0.5ма !!!
Това ти го изолира идеално, не се коси за електрониката ще оцелее, някой хора дори слагат направо на контролер делителя и бачка безгрижно :)

Пон Юни 30, 2008 12:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член

plameniv написа:
Няма такова напрежение там, аз съм го мерил с осцилоскоп и не се качва на повече от 50V на колектор спрямо маса, веднага след като се отпуши транзистора в комутатора!!!

plameniv, това за 50-те волта не ми се вярва да е така, щото съм пипал с пръсти и усещането е за доста повече :)
Не допускаш ли че измерването не е направено както трябва? Ако беше така, нямаше ключовия транзистор да е високоволтов.
Освен това, бобината има коефицент на трансформация 1:100, и за да получин на изхода 30 киловолта можеш да сметнеш
колко волта са необходими на първичната намотка, благодарение на въпросния пик.

За твоята схемата, мисля че ще работи, ако реконструктора иска разделяне, може да сложи след нея формировател с моновибратор за 2-3 милисекунди и след това оптрона. Капацитивния метод що го отричате като афиф, то не е антена, а кондензатор, прилага се и при стробоскопите,

Пон Юни 30, 2008 2:22 pm
Профил

kasparov написа:
plameniv написа:

plameniv, това за 50-те волта не ми се вярва да е така, щото съм пипал с пръсти и усещането е за доста повече :)
Не допускаш ли че измерването не е направено както трябва? Ако беше така, нямаше ключовия транзистор да е високоволтов.
Освен това, бобината има коефицент на трансформация 1:100, и за да получин на изхода 30 киловолта можеш да сметнеш
колко волта са необходими на първичната намотка, благодарение на въпросния пик.

За твоята схемата, мисля че ще работи, ако реконструктора иска разделяне, може да сложи след нея формировател с моновибратор за 2-3 милисекунди и след това оптрона. Капацитивния метод що го отричате като афиф, то не е антена, а кондензатор, прилага се и при стробоскопите,

Абе не си пипал с пръсти 400V, защото ако беше сега щеше да пишеш друго :D
От 30V нагоре повечето хора променливото напрежение го усещат доста осезателно, ако е пък 50 и ако са ти влажни пръстите доста сериозно тръска, щом крава умира от 12V подадени в слепоочието !

Точно както трябва съм го мерил и е 50V на върха на импулса от изхода на комутатора където отива в бобината, ако ползваш бобина която не е за транзистор дори по малко ще е !!!

Вто Юли 01, 2008 1:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.xdesignlabs.com/main/index.p ... &Itemid=35

Нед Юли 06, 2008 4:04 pm
Профил

Мнение Хъх
bongo-bongo написа:
http://www.xdesignlabs.com/main/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=35

Е виж тук че и българин го е сътворил същото като онова дето го постнах че и резисторите му по малки :)
http://doblink.hit.bg/rpmeeter/rpmeeter.html
Изображение
А това пък е съвсем идиотско и съм го виждал в на един познат колата , както се вижда контролера се храни от сигнала дето е колектора към бобината на запалването, тъпо та дрънка ама хитро, завърташ ключ и тва тръгва да отчита обороти :D
Ако има 400V извинявай ама ония 2-та транзистара ще пукясат на първия импулс а тва бачка половин година и то безпроблем 8)
http://www.eelkevisser.nl/rado.html
Изображение

Нед Юли 06, 2008 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
http://www.xdesignlabs.com/main/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=35

Тая схема изглежда екстра. :D Мерси.

Нед Юли 06, 2008 8:25 pm
Профил

Мнение 
Еталонна осцилограма на напрежението на първичната
намотка на автомобилна бобина.
Всеки може сам да си прецени какво да мери и как да го мери.

Прикачени файлове:
etalon.gif
etalon.gif [ 11.53 KiB | Прегледано 2163 пъти ]
Нед Юли 06, 2008 8:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето това ме интересува по принцип:

Прикачени файлове:
etalon_394_2.gif
etalon_394_2.gif [ 11.76 KiB | Прегледано 1850 пъти ]
Нед Юли 06, 2008 9:02 pm
Профил

Мнение 
Това е когато има разпределител, там напрежението е по-високо защото се преодолява и въздушната междина в него.

Прикачени файлове:
etalon_distr.gif
etalon_distr.gif [ 12.56 KiB | Прегледано 1854 пъти ]
Пон Юли 07, 2008 12:15 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

plameniv написа:
А това пък е съвсем идиотско и съм го виждал в на един познат колата , както се вижда контролера се храни от сигнала дето е колектора към бобината на запалването, тъпо та дрънка ама хитро, завърташ ключ и тва тръгва да отчита обороти :D
Ако има 400V извинявай ама ония 2-та транзистара ще пукясат на първия импулс а тва бачка половин година и то безпроблем 8)
http://www.eelkevisser.nl/rado.html
Изображение

Хм, тука не те разбрах...На мен ми се струва, че не се храни от сигнала дето е колектора към бобината, а се храни от "контактния ключ" когато е в положение "запалване" ? :?
Някой грубо да ме поправи, ако греша..

Иначе, честно да си призная и аз доста често съм изпъленен с въпроси като този. Имам някаква задачка, например да съгласувам нива, входни изходни съпротивления на вериги, и какви ли не шашкании ,а не знам кой е най-правилния подход в дадения случай. Явно ми липсват знания, теоритични и практични. Има ли някаква подходяща литература, където да са разгледани някакви подобни проблеми с начините на тяхнитото решаване ? Както се вижда, дори и сравнително прост проблем породи няколко различни мненния. Ето аз например се сещам за тригер на Шмит да ми шейпва импулсите в правоъгълници. Инвертираш няколко пъти и си ти ! :lol:

Пон Юли 07, 2008 6:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща