Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Завод за електроника в гр.Раковски 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Проблемите не са толкова прости, както изглеждат на пръв поглед. Първо не всички, които излязоха навън са работливи. Второ разходите им за живот там обикновено са по-големи. Трето тука печалбите често не могат да са толкова големи поради ... ниските заплати. Хората не могат да купуват много и на по-високи цени. Но натам сме тръгнали. Преходен процес. Не е лесно и да се задържи добър работник . Причините могат да бъдат много различни и не само заплащането е определящо. Примери мога да давам много.
В общия случай електрониката не е цвете за мирисане що се касае за заплащане. Виж фармацията или козметиката са друго нещо. Забъркваш буламачите, опаковаш ги в лъскава кутийка и си слагаш гормица по-голяма от тая на военната промишленост. Малко рекламка по телевизията или в пенсионерския вестник, някой лев за докторите за изписване на рецепти и оборотът е в кърпа вързан. И там заплатите в повечето случаи са доста добри.

Нед Юли 06, 2008 5:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ох на батя, бедничките ми български работодатели, как са го закъсали за кадърни работници :? А какво да говорим за българските работници, те колко са го закъсали за кадърни български работодатели. Проблема е взаимен, когато работодателя започне да плаща прилични пари ( като под прилични имам предвид не пари за физическото оцеляване на работника, а пари с които работника ще може да поеме разходите си плюс оставащи средства за вноски за къща, кола, медицинско обслужване, пенЦии, образование на децата и т.н. ), тогава и работниците ще станат по-кадърни. Освен това българския работодател в повечето случаи е с килийно образование и е тъп като гъз, оттам му идват 50% от проблемите, липсата на умения и познания как да си контролира финансите и фирмата, на най-важните постове във фирмите се кипрят стрина му Куна и вуте му Нанайко, които освен кози, са пасли и овце, но сега управляват човешки ресурси, което е почти същото като да въртиш гегата на пасището.

Нед Юли 06, 2008 5:12 pm
Профил WWW

Мнение 
ами тук не мога да се съглася с теб, няма икономика в света в която раотниците и работодателите са започнали при взаимно изгодни условия, тоа се е постигало с времто. Но като цяло БГ работодателите мен ако питаш вмного отношения са мног по добре от чуждите работодатели.
А защо Българин като отиде на запад работи, защото никак не съм съгласен чепечели амо ли 5 пъти повече от колкото тук, ами защото няма избор, аз много пъти съм казал, Българина не трябва да има лична собственост, не трябва да има баби и дядовци и не трябва да има социални осигуровки, тогава ще работи. Значи не че в САЩ са по-раотливи, просто тамнямат избор, те едва ли не от разждането имат д аизплащат дългове, ако не е на работа го изритват от квартирата, вземат му колата, и спи под мостове, там човек не може да си позволи да изгуб работа, освен ако не е черен разбира се, затоаи хората си дават зор, затова и Българите си дават зор.
Тук кадри се обучават, но интересното е че много бъзо решават че са велики и искат да си ходят, принципно свободни са да го правят, но лично мое мнение че в един момент осъзнават че не е точно както са си го представяли.
Но аз за друго говоря, имате ли представакакъв е надника на еидн строителен работник, един мазач, фаянсаджия, багерист ....май нямате, неприянто ми е но в момент аполучават повече от колкото почти всички високоплатени инжинери в БГ, т.е. говоря за заплати от 3, 4 и нагоре хил. това е реалността, предполагам вземат повече от мнозинството пишещи във форума. Ако ми кажеш че тия хора не им се плаща достатъчно за да си вършат работата ..... Този пазар е извратен разбира се, строителния говоря, но е добро доказателство за ефективност и съвестност при добро възнаграждение. Иначе като цяло това се простира не само в-у работниците, може ли да повярвате че за ЕСЕ център /голямата дупкс след румънското/ няма нито една фирма която да иска да поеме строителството а защо, ами най-вероятно защото се менаджира от щрабах, не че и те са много читави, но си гоят интересите, обект за 200 млн ЕУР ....

Нед Юли 06, 2008 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами сам казваш, че в строителния сектор вземат по 3-4 хиляди лева, когато в нашия бранш започнат да се въртят такива заплати, тогава и кадърни работници ще намериш. Не че и сега не може, може, но трябва работодателя да си избие от главата да назначава стрина си Какуна и вуте Нанайко, да разграфи строго труда, който се извършва във фирмата, да създаде вътрешен правилник, черно на бяло, който да се връчва на работника при започване на работа ( тоя дето на мен тук ми дадоха още не съм го прочел изцяло, към 150 страници права и задължения ), не да наема хора и да иска да са специалисти по всичко, да плаща навреме заплати, да осигури чисти тоалетни, не да си носиш тоалетна хартия от къщи, столова където да се хранят работниците, ако щеш и заводската свирка, която дава началото на работния ден, почивките, т.е. всичко това което тук го имат от години. За съжаление това не става с празни приказки, иска се къртовска работа, тук шефските деца не се различават по нищо от останалите работници, карат нормални коли, идват в точното време на работа, работят като всички останали, даже има работници, които идват с по-скъпи возила от тези на шефовете.

Ти само погледни обявите за работа в БГ, да владее чукорнайсе чужди езика, още толкова компютърни, да владее PCAD, Protel, AutoCad, BobCad и не знам си още какъв кад, да е под 30г. и да има 15г. стаж, да е завършил поне 2 университета, да е работохолик и да няма мераци за по-висока заплата в близките 10 години, да не иска да напуска България, да няма задграничен паспорт и т.н. Познавам поне 10-тина кадърни инженери, които зарязоха бранша и се занимават с търговийка, защото печелят в пъти повече, т.е. освен да се работи трябва и да се живее. А това дето го разправяш за дълговете в чужбина от рождение няма нищо общо с истината. Навсякъде по света има такива, които се раждат с дългове, има и такива които се раждат с няколко милиона в сметката. За съжаление, при тия цени на недвижимите имоти и заплатите в България, почти всички българи се раждат вече длъжници, има едва 10% привелигирована каста, която се раждат с по няколко милиона като за начало.

За Щрабах и мениджмент недей дори и споменава, знае се как построиха новия терминал на летище София и що за качествено строителство бе това, какви подкупи се въртяха, какви изгъзици се допуснаха в строителната част, в контролната част. Ама това си беше поискал Никито Василев, по-евтино да е, че да остане повечко за него и Мурмонката.

Според мен, всеки един български работодател, трябва да отиде да поработи минимум една година като обикновен работник в западна държава, да види как стоят нещата и как се управлява фирма, едва тогава да започне да мрънка за кадърните работници.

Нед Юли 06, 2008 8:23 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
....Според мен, всеки един български работодател, трябва да отиде да поработи минимум една година като обикновен работник в западна държава, да види как стоят нещата и как се управлява фирма, едва тогава да започне да мрънка за кадърните работници.

Та да си дойдем на думата. :)
Пирев, не направи ли вече една година зад океана. Хайде, че българската светофарна индустрия те чака с отворени обятия! :D
И някои от нас помнят, че щеше да публикуваш записки за американските нрави. Чакаме с надежда... :)

Нед Юли 06, 2008 10:29 pm
Профил

Мнение 
Пирев .. лошото е че има работодатели които дават не по 3-4 а по повече и ситуацията е същата, не съди по себе си, нещата не са такива. Аз бих казал че е добре БГ работника да иде да поработи на запад пък тогава да почне да иска и да знае много. Не знам за теб, но хората които аз познавам или бачкат здраво за да живеят сравнително добре, или мизерстват на запад това е, малко са ония дето бачкат като тук и живеят добре.
Я кажи ако не е тайна, кога излизаш от вас, кога с еприбираш и колко получаваш годишно .... ако искаш, защото аз имам наблюдения за колко колко и как се работи, и с колко се живее добре и с колко зле ... А аз хората които не си намирам са точно монтажници, не инжинери, и за съжаление съм принуден да им плащам колкото на инжинери и пак ги няма ...

А за Щрабах ... то хубаво е да се четът вестници, но е хубаво и да се зане какво точно е ставало, защото за съжаление обекта е строен от фирма която не е по вуса на Щрабах, а защо е така според мен е ясно, кой го е уредил може да се гадае, нофирмата е Турска, имам ендо на ум. После Щрабах е платил всичко към главния контрактор, а той има доста неплатени сметки към подизпълнители ... с товалетище нещата са толквоа омотани че няма на къде, не казвам че щрабах нямат и те пръст в нещата, но не е точно така както всички искат да го изкарат. Значи това че някой не си е чел договора, или пък че не си е изпълнил условията е негов проблем. Преди 3 месеца преговаряхме със щрабах, и релано договорите им са така написани че дамогат да те врътнат, да обаче като им кажеш тов аи тов ане ме устройва те преговарят, и менят условията, а много от тарикатите тук са си мислили те ще ме врътнат по договор, аз пък ще ги ударя в сметки и материали . не става така работата.

Пон Юли 07, 2008 6:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Айде пак се задъвкаха на тема работници и работодатели.

Абе не разбрахте ли, че и работниците и работодателите, политиците и избирателите, и селяните и гражданите, и пешеходците и шофьорите са едно и също нещо - българи.

Е като почнеш от тая изходна точка и ти става ясно що работодателите ни са мутри, работниците са мързеливи, политиците ни са крадци, а избирателите тъпи галоши, селянин е обидна дума, а гражданите са по селяни от селяните, пешеходците са самоубийци, а шофьорите - камиказдета. С тоя генетичен материал - толкоз.

Пон Юли 07, 2008 6:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Я кажи ако не е тайна, кога излизаш от вас, кога с еприбираш и колко получаваш годишно .... ако искаш, защото аз имам наблюдения за колко колко и как се работи, и с колко се живее добре и с колко зле

А ЕГН-то и сошъл сикюрити номера да си ги казвам ли ?

Щом на монтажниците им плащаш като на инженери е ясно, че няма да намериш, затова им увеличи 3-но заплатите, за да им станат заплатите като на монтажници и да видиш как ще намериш :D

Пон Юли 07, 2008 7:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Щом на монтажниците им плащаш като на инженери е ясно, че няма да намериш, затова им увеличи 3-но заплатите, за да им станат заплатите като на монтажници и да видиш как ще намериш :D

там където си сега така ли се плаща? монтажник = инженер * 3 ?

Пон Юли 07, 2008 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
¶ написа:

там където си сега така ли се плаща? монтажник = инженер * 3 ?

Ирония Заек, ирония, на инженера в БГ се плаща като на монтажник, а на монтажника като на инженер, затова казах Тони да им плаща като на монтажници, а не като на инженери :)

Пон Юли 07, 2008 8:36 pm
Профил WWW

Мнение 
Пирев, само за сведение плащаме двойно повече от всички останали фирми за тоя тип монтажи, ако това е малка заплата здраве му кажи, иронията е че наистина се получава колкото на инжинери, но пък аз с епробвам при всяка възможност да вдигам заплатите на инжинерите. Просто това са цифри за най-голямо съжаления, принуден съм да се занимавам с какво ли не за да мога да плащам на инжинери и да инвестирам в продукти, за разлика от други аз не инвестирам в мерцедеси и бентлита, а в заплати на хора и гледам постоянно да растът до колкото може. Тъжно е че с 20 мин пазарлък изкарвам повече от колкото с 2 месеца развой, но такава е ситуацията тук, аз обаче вярвам че има начин и продължавам... пък да видим. На някои хора за една година заплатат е вдината почти двойно, и ако не едвойно от другия месец най-вероятно ще е , говоря за инжинерен персонал, и на други се стремя да увеличавам .. то като си работник е лесно да искаш, а аз като имам пари ми е лесно да давам, ако ми се връзават сметките мисля че за момента заплата 2-2500 е ок за подобен персонал, повече за момента няма да дам и да мога, просто защото мисля че това е разумна заплата, та се стремя към разумните за момнета заплати и ако всичко си върви както трябва смятам скоро да ги стигна.

Пон Юли 07, 2008 8:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Пирев, само за сведение плащаме двойно повече от всички останали фирми за тоя тип монтажи, ако това е малка заплата здраве му кажи, иронията е че наистина се получава колкото на инжинери, но пък аз с епробвам при всяка възможност да вдигам заплатите на инжинерите. Просто това са цифри за най-голямо съжаления, принуден съм да се занимавам с какво ли не за да мога да плащам на инжинери и да инвестирам в продукти, за разлика от други аз не инвестирам в мерцедеси и бентлита, а в заплати на хора и гледам постоянно да растът до колкото може. Тъжно е че с 20 мин пазарлък изкарвам повече от колкото с 2 месеца развой, но такава е ситуацията тук, аз обаче вярвам че има начин и продължавам... пък да видим. На някои хора за една година заплатат е вдината почти двойно, и ако не едвойно от другия месец най-вероятно ще е , говоря за инжинерен персонал, и на други се стремя да увеличавам .. то като си работник е лесно да искаш, а аз като имам пари ми е лесно да давам, ако ми се връзават сметките мисля че за момента заплата 2-2500 е ок за подобен персонал, повече за момента няма да дам и да мога, просто защото мисля че това е разумна заплата, та се стремя към разумните за момнета заплати и ако всичко си върви както трябва смятам скоро да ги стигна.

Ало не така бе. Утре някой ще цъфне при шефа си и ще каже - ама Тони дава 2,5к ти кво ме мъчиш тука на 1,9к. Или давай или бегам. :)

Аз съм забелязал едно нещо обаче - хората дето най се напъват на антиработодателска тема, в 99% от случаите не са били от другата страна на чертата. 80% от тях идея си нямат даже какво точно значат цифричките в фиша за заплата, освен чистата получена сума. Аз лично като някой седне да ми се жалва от шефа си му викам просто - ами стани шеф бе. Не е забранено.

Иначе за Раковски....
http://www.capital.bg/show.php?storyid=522492

Последна промяна Цецо на Вто Юли 08, 2008 9:51 am, променена общо 2 пъти

Пон Юли 07, 2008 10:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ТоНи, дано не фалираш, знае ли се, един може да потърся работа при теб като монтажник :)

Пон Юли 07, 2008 10:48 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
¶ написа:
ТоНи, дано не фалираш, знае ли се, един може да потърся работа при теб като монтажник :)

И аз и аз ! :wink:

Вто Юли 08, 2008 11:12 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
абе готините работодатели и готините работници бачкат заедно, както се казва вода при вода отива :)
така че внимателно с оплюването по отсрещната страна :)

Вто Юли 08, 2008 7:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща