|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:39 am
датчик за налягане на LPG в автомобила.
| Автор |
Съобщение |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
На мен мисълта ми е следната:
Тръбичката, която излиза от бутилката, към изпарителя има същото налягане, което е и в бутилката. А всички връзки са с медни тръбички, щуцери и лещи.
Тогава:
1. Изгаряме газта и изпускаме малкото останала
2. Някъде по тръбата, режем с трион, на две места, като на мястото слагаме тройник, пак със лещи и щуцери.
3. Купуваме си това: http://hongli-sh.en.alibaba.com/product ... meter.html
4. Подточка 3. може би трябва да е преди 1.
5. монтираме подточка 3.
6. Мерим си налягане.
7. Няма голям практически смисъл, но от гледна точка на безопасност е много важно, даже не знам защо не е задължително.
8. Откакто почнаха да ми наливат газ повече, отколкото събира бутилката вече не знам какво да мисля. Законите на физиката вече не са това, което бяха в училище.
9. Моля да не почне пак някой да пише от рода, на: ама то трябва да има гумички или медни шайби, защото налягането е много високо или много ниско. Това го пиша от собствен опит - преди 2 седмици си сложих сам газовата и нямаше нищо особено, просто малко технически умения за затягане на гайки най-вече.
10. В бутилката няма редуцир вентил, а клапан за ограничение на изтичането при спукване или откачане на тръбичка. Представлява платинка с малка дупчица в средата със пружинка обратно на потока. Ако изтичането стане много - пластинката затваря газта и тя изтича леко през отвора и. Ако имаше редуцир-вентил той щеше да замръзва при по-продължително каране.
Така, че при нормални условия налягането по тръбичката до изпарителя е еднакво с бутилката.
11. 
|
| Пон Юли 07, 2008 12:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Всичко това е добре, но се замисли за две възможни неща:
1. Очевидно имаш необходимите умения за монтаж и настройка на газови уредби, но не забравяй, че монтажа и другите дейности с газови уредби е регламентирана дейност, която трябва да се извършва от сертифицирани лица. Вероятно ти си много по-опитен от тези лица, но именно те издават съответния сертификат. Ако колата ти е застрахована и се запали, а ти нямаш необходимите документи - вината ще само твоя и забрави за застраховката.
2. Смяташ ли, че на газ-станцията ще успееш да спечелиш спора с помощта на манометъра?
|
| Пон Юли 07, 2008 2:37 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
1. Сертификата е само за бутилката, той върви заедно с нея.
2. Не съм се изразил съвсем добре. Става въпрос, че когато ми заредят повече поне ще знам дали клапана , не е изключил и бутилката наистина се е напълнила повече от максимума (което трябва да е 80% от пълния обем) или на газостанцията са ме изпързаляли. Не смятам да се занимавам с никакви газостанции после, то ефекта е нулев. НО поне ще знам ако не е изключил клапана да знам какво е налягането в бутилката и да гледам да изразходвам газта и да не оставям колата на слънце. А след това да сменя целия мултиклапан при първа възможност. Смятам че за целите на безопасността трябва да има манометър, но явно никой друг така не смята 
|
| Пон Юли 07, 2008 3:19 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 MMMM
Няма смисъл от това а и всеки път налягането ще е различно когато караш ще е около атмосфера , а когато спреш и се задейства клапана отпред ще стигне около 3 атмосфери заради изравняване на налягането на тръбата с това на бутилката. С 2 думи съвсем безсмислено начинание, и да искаш не можеш да я напълниш до горе винаги остава малко , не бой са бутилка не гърми така лесно предвидена е да държи доста по високо налягане!!!
Тук в Австралия си слагат масово газови и пак не гърмят че там ли дето е студено спрямо тук. Тук летните температури малко по навътре стигат на сянка до 50. Това лято като си оставям колата навън някой път при положение че има гъсти облаци ама си е хладно даже, вътре в колата не се диша от жега и яко се напича през облаците, а ти си се шашнал 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Юли 07, 2008 3:54 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
То няма разлика в налягането според това дали караш или не.
Проблема за температурата такъв, че е кофти ако има голяма разлика в момента който си заредил и в момента който температурата се покачи с 30 градуса примерно, а не от климата. В смисъл ако си заредил на 50 градуса и си караш на 50 няма проблем. Но си заредил при 20 , а колата се напекла до 50, ще има голям проблем, ако бутилката е пълна на 100%. Затова поплавъка затваря пълненето на 80% от обема. Но понякога може и да не го направи... Иначе за налягането: 16Атм. работно и 25 изпитателно пише в паспорта.
|
| Пон Юли 07, 2008 4:10 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
И аз имайки си спомен от физиката смятам, че при наличие на течна фаза в бутилката при една и съща температура, дали ще е пълна на 10, 20... ... 80 или 90%, налягането ще е едно и също. Така, че с манометър рисковите над 90% няма да се установят. Не случайно на газстанциите теглят битовите бутилки при пълнене, а тези на колите си имат клапан с поплавък.
Ако на станцията я пълнят неочаквано много, работата е за майстор да оправи поплавъка/клапъна.
|
| Пон Юли 07, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Ех
Аз ти казвам че дори и без поплавък не можеш да стигнеш 100%, защото вътре има някакъв въздух дори и да е само изпарения от газта , когато пълниш бутилката този и въздух му се покачва налягането без да се втечнява до толкова че е около 10% най малко , ако не си забелязал ти пълниш бутилката с около 5-6 атмосфери а не 16, след като спреш да пълниш вътре в бутилката не е повече от 3-4 атмосфери , 16 никога няма да ги видиш и колкото и да се разширява от 3-4 атмосфери в бутилката не може дори 16 да стигне !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Юли 08, 2008 1:06 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Може да се напълни бутилка на 100% Примерно при преливане на от една в друга, както правеха навремето когато газта беше кът. (за битови говоря в случая). Тогава газовата фаза преминаваше в горната бутилка и долната се пълнеше изцяло и след пълненето ако не се изпусне газ от нея при малко повишаване на температурата се пръска. При автомобилните бутилки заради формата май винаги трябва да има газова възглавница.
Въздуха от бутилките не трбва ли да е изгонен при новите с инертен газ, а после ако е отваряна да се обезвъздушава преди пълнене?
Като гледам колко неща трябва да се спазват, модването на газова уредба е рисково за околните начинание.
|
| Вто Юли 08, 2008 6:03 am |
|
 |
|
stanleyhacker
|
Това че е останал въздух не значи , че няма да ти се пръсне буттилката. То и шише с вода може да му оставиш малко въздух и да го сложиш в камерата, но ще се пръсне ако няма достаъчно място къде да се разширява водата.
|
| Вто Юли 08, 2008 2:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Вариантите да се пръсне бутилка са два : 100% пълна или кофти бутилка. Има ли газова фаза налягането е винаги еднакво при каквито и да е температури. Температурата на кипене на пропан-бутана по спомен е -16 градуса. Налягането мисля че беше 6 ама тука се споменава за 3-4 - та може и да съм с грешка.
А навремето баща ми като преливаше имаше един изпускател, отваряше го и се пълнеше по-бързо- заради разликата в наляганията.
Та в крайна сметка с тоя манометър ще може да се разбере когато бутилката е напълно празна - с други думи не е останала течна фаза. На 100% пълна може и да хване, обаче тогава спукването не е със гърмеж, ами просто се сцепва с едно леко пук и започва да изтича известно време докато ПБ не се охлади на около -20 (може и повече) градуса от изпарението и почва да излиза съвсем по малко. Дори опитни "майстори" свалят главата както е пълна бутилката - като замръзне изтичането е нищожно. После ПБ на открито е почти невъзможно да направи взрив - трябва му точно съотношение въздух газ, а пък газа му е тежък и пада надолу.
При аварии ако има изтичане и запалване започва да гори като факел.
|
| Вто Юли 08, 2008 5:05 pm |
|
 |
|
mk912
|
Ами не съм съгласен с това твърдение. Налягането е функция на кинетичната енергия на частиците, та ако
вкарам такава отвън примерно с една горелка нагрея бутилката не виждам как налягането ще остане същото.
|
| Вто Юли 08, 2008 10:21 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
замени газова с течна и ще получиш вярното твърдение
|
| Сря Юли 09, 2008 9:12 am |
|
 |
|
mk912
|
Пак са си глупости на търкалета. Какво трябва да се случи ако се вкара енергия
отвън - да почне да свети или да си увеличи масата например?
|
| Сря Юли 09, 2008 6:13 pm |
|
 |
|
rumen65
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Ми например да се промени съотношението на течната и газообразната фаза. Преминаването от едно състояние в друго е свързано с енергия.
|
| Сря Юли 09, 2008 6:17 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Упс. Верно не се усетих че става въпрос за връзка температура налягане.
Заблудих се някакси че става въпрос за количестовото на течната фаза и налягането.
|
| Сря Юли 09, 2008 10:40 pm |
|
|