| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 калаена чума
вижте какво става с чистия калай при -35 C за 30 часа се превръща от метал в прах
http://www.youtube.com/watch?v=vVtCPw7RsW4
определено безоловните технологии няма да работят в сибир
|
| Съб Юли 05, 2008 7:58 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами то не само в Сибир, тя калаената чума пипва всичко с времето.
Затова и са решили проблема с олово - не помня (или пък никога не
съм знаел) кога са почнали да го правят, ама ако е било след
втората световна война много малко след това ще е било....
Мойта песен по въпроса за ROHS безобразието е, че е успешно проведена
диверсионна операция срещу индустрията на тия с достатъчно тъп
и подкупен законодателен апарат, та да се хванат. В щатите едва ли
са по-малко подкупни, явно обаче са по-малко тъпи (и/или просто наясно
с програмата  ).
А това, че калаят е по-токсичен от оловото не знам дали и предстои
да го чуем... (нищо, че е отдавна известен факт). Името "станиол" е от
времето, когато фолиото около шоколадите е било калаено; след известни
натравяния и т.н. са минали на алуминиево...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 05, 2008 10:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Преди войната са го открили според мен, и преди това са го коригирали, още по врме на експедициите на север е бил ясен тоя проблем, а това е доста по рано.
|
| Съб Юли 05, 2008 11:02 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Мисля че от учебника по физика съм чел следната история:
Русия, Сибир, яка зима. Пристигат вагони с войнишки копчета. Отварят съндъците и вътре наместо копчета сив пясък.
Таман са щели да хварчат глави и учените в русия откриват калаената чума и спасяват положението.
Но явно е ставало въпрос не за Русия, а руската кампания на Наполион:
Napoleon's buttons
The story is often told of Napoleon's men freezing in the bitter Russian winter, their clothes falling apart as tin pest ate the buttons. Whether failing buttons were indeed a contributing factor in the failure of the invasion remains disputed; critics of the theory point out that the tin used would have been quite impure and thus more tolerant of cold temperatures. Laboratory tests provide evidence that the time required for unalloyed tin to develop significant tin pest damage at lowered temperatures is about 18 months, which is more than twice the length of Napoleon's Russian campaign.[1]
[edit] Scott expedition to Antarctica
In 1910 British polar explorer Robert Scott hoped to be the first to reach the South Pole, but was beaten by Norwegian explorer Roald Amundsen. On foot, the expedition trudged through the frozen deserts of the Antarctic, making for caches of food and kerosene deposited on the way in. In early 1912, at the first cache, there was no kerosene; the cans — soldered with tin — were empty. Members of the expedition later died in the cold and blizzards, only eleven miles from a massive depot of supplies.
The cause of the empty tins is unknown. Some observers blame poor quality soldering, although tin cans over eighty years old have been discovered in Antarctic buildings with the soldering in good condition. In any case, the lack of kerosene was just one factor in the deaths. One source observes,
The likely cause of death for Scott's polar party was some combination of scurvy, gangrene, starvation, dehydration, and hypothermia.[1]
Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Tin_pest
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Юли 05, 2008 11:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
целта на цялата дъндания е да направят всички уреди с по-малък живот и да си вдигнат законно оборотите.
ама се уляха малко и нещата излязаха извън контрол. сега уж правят поправки в директивите, ама няма да излезе нищо.
пък и безоловно+м$ е идеална комбинация. нито хардуера нито софтуера ще работи повече от 2 години.
|
| Нед Юли 06, 2008 10:35 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Дедо Боре пак изби рибата!
Я кажи ся и нещо за м*соните...
Edit, де, преди някой да ме е криворазбрал. Скоро издирвах една секта и покрай това се запознах с всичко достъпно за м*соните. Наистина управляват света или поне им се иска да е така.
Иначе: едно време програмите бяха безупречни (ако не броим MS DOS) но хардуерът постоянно се е*аваше. Сега хардуерът се пооправи но програмите са "майка плаче". Време е двете неща да влязат в равновесие. Щото има и по-лошо: автомобил за 10 години и найлонова торбичка за 100
А калаената чума си я спомням от първите ми опити с електрониката. Да намеря тинол тогава нямах шансове но един познат калайджия ми подари пръчка най-чист калай като мислеше, че ми прави добро. Как съм запоявал германиевите елементи с това чудо, огромен 100 и нещо вата поялник и колофон и до днес не ми е ясно. Може би затова от годииини правя перфектни спойки
Исках само да кажа, че след не повече от година спойките ми ставаха доста странни и всички запознати твърдяха, че е от калая. Обаче оригиналната пръчка доскоро я пазех, не беше много увредена. Явно и технологията и температурата си казват думата. И никой няма да запои военна или космическа апаратура с тъп калай...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Юли 09, 2008 1:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Искам да ти кажа че Дедо е съвсем прав. Крайния ефект от ROHS директивата е по-често дефектиране на масовките. Т.е. евтината потребителска техника. Т.е. точно както казва Дедо - повишаване на оборота за сметка на снижено качество - ще купуваме по 1 телевизор на всеки 5 години, вместо един за 10 години.
Имай предвид, че калаената чума е още в инкубационен период. След няколко години ще почустваме началото на въвеждането на директивата.
Всъщност аз съм безкрайно убеден че тъпите еврочиновници (представката евро не ги прави по-умни от нашите) идея си нямат каква кофа с л....а забъркаха с тия безоловни глупости.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 09, 2008 8:19 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мУсоните са ветрове, духащи в някои области
м$=microsoft
не разбрах каква е връзката на м*соните с ROHS?
освен усещането за конспирация...
|
| Сря Юли 09, 2008 12:19 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Ако някой м@сонски паяк е пропуснал да индексира правилно тази страница ще му помогна малко:
Тук се споменават МАСОНИТЕ и жална му майка на този който говори против тях 
|
| Сря Юли 09, 2008 1:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Уважаеми съфорумци,
и други мусони,масони,муфлони и т.н забелязвам доста добре развито локумджийство .. но за съжаление главно в раздел общи приказки
дали е заради лятото или друго незнам ама защо вече няма така интересни теми по другите раздели а:?:
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юли 09, 2008 1:15 pm |
|
 |
|
rumen
|
Еми то какво да й обсъждаме на работата.
Там или правиш нещо дето никой не може да ти помогне или това дето го правиш го има в гугала.
|
| Сря Юли 09, 2008 10:33 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 ...или правиш нещо дето никой не може да ти помогне...
А бе, вчера хванах една мацка и каква работа и свърших...
А иначе: на м@соните, мусоните и муфлоните им крия името щото ще е малко прекалено да се напълни форума и с дешифровчици на Леонардо
А копелетета твърдят, че вярват в Бог и в доброто. Да сте чули за нещо добро извършено от м*сон?
Според вас кой определя световните тенденции? Нали не мислите, че министър-председателите и президентите докато си пият сутрешното кафе си чатят по Skype как да пре*бат народите?!
Edit: P.S.: сетих се да разкажа за бившия местен кмет: симпатяга и сравнително умен. Очакваше го светло бъдеще в политиката защото знаеще да лъже убедително и наблягаше само на лъскавите дейности. Обаче светът наистина е малък: съвсем случайно научавах какво прави в Хамерика или къде купува хотелски комплекси. Явно го повишиха в йерархията защото изненадващо заряза всичко, дори загаси уличното осветление само и само да не го преизберат. И слава Богу, защото новият кмет само за година и половина реши няколко многодесетилетни проблема на града и като екстра: до края на годината ще имаме интернет на който и Ню Йорк може да ни завиди.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Чет Юли 10, 2008 11:27 pm |
|
|