Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
wireless lan 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение wireless lan
Купих си днес един wireless lan да си вържа другия лаптоп към мрежата и ми мина идея. Цялата карта /за pcmca slota/ се продава на дребно за под 30 лева и ако се окаже че не се управлява по много трудно една такава карта би била много подходяща да си вържеш някакво устроиство към WLAN мрежа пък и не само. Самата карта трябва да е сертифицирана и по тоя начин може да се прави устроиство с безжична комуникация без да се изисква сертификат за това. /поне така ми се вижда логично/
Пък и цената си е доста ниска. Някои блъскал ли се е CardBus-a? /маи така се казваше шината на PCMCA устроиствата/
Да каже каже какви ресурси са необходими за управлението на устроиство на него.

Сря Май 04, 2005 1:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От към лаптопа - PCMCIA - а от другата с кво го посрещаш? - че и аз съм се замислил по въпроса.

Сря Май 04, 2005 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С всичко май, Access Point, Wireless карта няква...е тва наистина е идея... търся разни неща из нета: http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=58242

Сря Май 04, 2005 5:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами по мои наблюдения най оптималното решение за собствена мрежа е Linksys WRT54G това е router s wirwless. С него се вързваш в интернета и също така си изграждаш вътрешната мрежа. Много съм доволен от това творение. Единствено не е кои знае колко далекобоина връзката ако има препятсвия по пътя. Да речен 2 етажни плочи с повечко арматура са сериозно препятсвие за 2.2GHz и 36 mW които са по стандарт за такова у-во /сигнала става около 30 процента и скороста на връзката се колебае/. Иначе при пряка видимост само с собствените антенки на WRT54G и cardbus wireless lan среднен клас тоест около 50 лева цена прави стъбилна връзка на около 250 мета а с компромиси до около 350 метра.
А WRT54G е много сериозно изделие и могат да му се връзват външни антенки и да му се качва неофициален софт с които тръгва на 150 и повече mW и макар че за този вариант трябва специално разрешение доста хора си правят такива изпълнения без да им пука за разните му забрани.
А в използването на PCMCA Wireless lan може би има доста потенциал но преди да загубя време да се ровя в тия неща ми се щеше някои да е правил нещо на cardbus и да сподели наблюдения

Сря Май 04, 2005 6:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аве по тва което споменават в линка по-горе се твърди, че PCMCA интерфейса е същия като на CF карти, с няколко допълнения откъм функции :idea: С колко крака са тия карти...

Сря Май 04, 2005 6:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF ако ти е интересна bluetouch мисля че точно това се водеше access point мога да ти издиря доста неща. Имам контакти с руски колеги дето са правили разработки в областа и могат да дадат необходимата докунентация. Но връзката там е 10м максимум и си е някакъв специфичен протокол за разлика от wireless lan връзката.

Сря Май 04, 2005 6:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много са и ситни не ми се броят сега. а кви са тия CF карти

Сря Май 04, 2005 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе като за фотоапарати...със 50 крака IDE интерфейс

Сря Май 04, 2005 6:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами интерфейса трябва да е същия защото аз съм завирал CF карта в PCMCIA слота и компютъра я разпозна. Обаче беше от тия по старите дето са по големи. Но доколкото знам по малките се съвместими на софтуерно ниво, разликата е само в конектора.

Сря Май 04, 2005 6:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Никола защо да е 10м максимума на връзката при "синъото зъбче", клас 1 устройствата ги дават на 100м при това 723kbps, което ащо предаваш команди или ще четеш сензори си е повече достатъчно. А и цената е добра 30лв а и е компактно и с USB интерфейс.

Сря Май 04, 2005 7:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ami pozwal sym takowa ustroistwo i po nabliudeniq kazah 10m. Ne sym se zasylbochawal.
No realizaciqra na usb host syshto e nepriqtna zadacha. Neshto ne me vleche mnogo това bluetuch

Сря Май 04, 2005 8:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Никола защо да е 10м максимума на връзката при "синъото зъбче", клас 1 устройствата ги дават на 100м при това 723kbps, което ащо предаваш команди или ще четеш сензори си е повече достатъчно. А и цената е добра 30лв а и е компактно и с USB интерфейс.

Aбе не е баш така...При положение USB ми излиза 15лв и един трансмитер около 3лв...пак си е по на далавера. Това е обаче ако говорим за 9600bps. А онези Wiriless карти средно са на 11Mbps, че и до 100 има.

Сря Май 04, 2005 10:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Na 54 са g класа. на 11Кбс са а класа. Но има някаква особенност че а клас работят на по малко разтояние от g. не съм гледал спецификациите да видя защо е така,колеги ми го казаха от опит.
Ще поразпитам и по руските форуми някой не се ли е блъскал с този cardbus.

Сря Май 04, 2005 11:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Уф...аре преброи ги тия крачета...мъжки ли са или женски ?

Сря Май 04, 2005 11:29 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Ами то PCMCIA значи Personal Computer Memory Card Interface Association.@Цецо със сигурност си прав за CF картата щото и аз съм пробвал една със преходник беше, разпознава я като FAT устройство! Даже ми остана една PCMCIA-LAN 100/10 от стария лаптоп, ако стане работата вероятно повече от половината от тези 50 крака ще са адреси, това значи че могат да се замостят към 0 или 5V за фиксиран адрес, ето ти LAN за микроконтролера на цена 30лв. /made in China разбира се :) /.

Сря Май 04, 2005 11:35 pm
Профил YIM
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща