|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
ъъъъ...
че инженера не бачка ли?
верно, в едната обява се търсеше и математик... а те са почти като философите.
|
| Вто Юли 22, 2008 2:30 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
"Не му стигаше фантазията да стане математик и стана поет"
Ама не помня кой го беше казал..... 
|
| Вто Юли 22, 2008 2:52 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Ми бачка, ама иска и заплата. Спорили сме много на тази тема.Реално погледнато всеки един здрав човек може да носи тухли по строежите или да работи като изкопчия.Да ама за да си инженер трябва четене и време.Друг е въпроса кой колко е кадърен а и че има и такива които и без да са инженери се справят много по-добре.Но един човек който знае какво може знае и на каква цена да си продаде труда. Напоследнък (и не само) много хора имат много по-високо самочувствие от това което могат в реалност и се хвърлят на непосилни за тях задачи за конкретния момент.И това води до конфликти. Не е срамно да търсиш по-добри условия. В края на крайща има и изпитателен срок и разни ми ти там входящи тестове (в някой от които имаше и да се решава диференциало уравнвние  ) Образованието си е скъпа инвестиция и трябва да се изплати.Друг е въпроса,че преди образованието беше безплатно. Всеки сам си решава и избира.
|
| Вто Юли 22, 2008 2:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
каква е разликата (сигурно моята глава е дървена) ?
за да произведе даден продукт и да може да го продаде фирмата има бюджет на разходите, т.е. ако труда в това изделие стане над еди колко си, продукта става непродаваем и клиентите отиват при друга фирма която може да го произведе в бюджета
сигурно и рено иска да продава на цената на мерцедес, но там имат бюджет 6000 евро за кола и от там надолу следват всички сметки кое как и колко за да се върже бюджета, ако тази кола стане не 6 000 а 10 000 евро просто няма да се продава
при развоя е същото, трябва да се направи изделие Х, и ще се произведе в У бройки, пазарната цена на която може да се продаде е Z и бюджета за развой е R, от там тръгват сметките може ли този развой да се прави в къщи или се търси някой отвън, има чудесни системи за outsourcing вече онлайн включително с обратна връзка и препоръки и списък на вече остществени проекти
докато сметката се вързва в къщи ще се прави в къщи, като стане много скъпо опции много
например да се правят печатни платки в България е вече невъзможно (освен ако пистите ти не са над 0.2 мм и бройките ти са под 100 и не те е страх че 10% от това което дойде ще е немаркиран брак)
за всичко друго може да се направи в китай на по-ниска цена и с по-високо качество, знаеш ли колко ме интересува колко плащат платкаджийниците на работниците си тук и защо не могат да направят евтина и качествена платка?
|
| Вто Юли 22, 2008 6:40 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А работниците знаеш ли колко ги интересува Заека дали си прави платките в Китай или в Монголия ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 22, 2008 7:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дай някой адрес на платкаджийница в монголия
абе, рек, да не си търсиш работа?
|
| Вто Юли 22, 2008 7:58 pm |
|
 |
|
3aek
|
на работниците не им е работа да им пука дали има клиенти за продукцията или не, но на този който плаща на тези работници му пука
и като няма клиенти (поръчки) = мизерно заплащане и работника се дига на 3000 км да търси друг работодател това последното сигурно ти е познато 
|
| Вто Юли 22, 2008 8:35 pm |
|
 |
|
¶
|
Дарлинг, изпадаш в противоречие.
Тук понеже е гнилия като круша капитализъм, на всеки 3 месеца ръководството ни информира как вървят продажбите, колко сме напред, давата списъка на първите 10 клиента, какво им е продадено и за колко, кои са най-харчените изделия, най-харчените компоненти и други такива еретични за теб неща. Освен това никой не ни пита искаме ли тази информация или не, просто ти я пращат на пощата. Дават се премии за нововъведения, има специална кутия, където работника може да пусне предложение, на определен период от време се прави разбор на предложенията, за най-добрите има парични награди, всеки вторник има безплатна закуска, като дойдат големи празници безплатни обяди, наемат кътеринг фирми, правят се шведски маси понякога, тоалетната е винаги чиста ( е, все пак е кинеф, по някой път стават аварии ), тоалетна хартия, топла вода, студена вода, ледогенератор, столова с бедна ти фантазия колко микровълнови печки. Ако искаш да се ограмотиш в някоя област, в която фирмата има интерес, се канят лектори, които ти изнасят курсове, или ходиш на обучение в други фирми, като ти потрябва софтуер се закупува, не е имало случай нещо да ми потрябва ( инструмент, програматор, кабелче, софтуер ) и да ми е отказано, заебаваш си инструмента на работното място и знаеш че няма да го забършат хиените. Да са ти познати тези неща или още влакове взривяваш ?
Наскоро предложих всеки пишман работодател да поизлезне малко да поработи като работник в чужбина, да види и понаучи някой нещица, след това да ги асимилира и да приложи положителните неща във фирмата си. Да знаеш, голям ефект ще има.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 22, 2008 8:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
не виждам никакво противоречие
това как вървят продажбите го прави всяка фирма която е листвана на борсата или е публична и тук е така, не че ти нещо ще разбереш от това дали продажбите вървят нагоре или надолу ти си имаш заплата и толкова
я кажи колко премии от нововъведения ти получи или някой от колегите ти?
безплатна закуска няма, все някой я плаща
това че преди си си работил в къщи и е нямало тоалетна хартия, топла, студена вода е твой проблем, при мен (на работното място) освен това има и кафе и чай безплатно за работника, но не е безплатно по принцип просто си влиза в себестойноста на продукцията и клиента плаща
до сега не се сещам нещо да е изчезнало от работното място, май си бил наистина на кофти работа преди
|
| Вто Юли 22, 2008 9:10 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пирев, твоя работодател ако го докараме да върти така бизнеса с работници българи в български условия, няма да изкара и един куотър и ще фалира. Айде стига с тия щуротии за ангелчетата работници и сатаната работодател.  Бизнеса се нагажда според реалностите в които вирее.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 22, 2008 9:12 pm |
|
 |
|
¶
|
А ти би ли принтнал разпечатката на месечните заплати в твоята фирмичка ? Чини ми се, че се фалеше преди време с 2-3 иляди евро на калпак  Иначе съм получил премии достатъчно.
Напротив, в къщи почти не съм работил, освен това винаги си е имало всичко. Много хора от форума са ми идвали на гости, не са се оплакали от таквиз липси  Ако не верваш ела ми на гости, 9-ти август, от 18:00 часа устройва ли те ? Ще ти напълня торбето с тоалетна хартия, да имаш. Ма ако си свикнал с вестник, ще ти нарежа 4-5 броя
Цветане, едни работи като не ги чаткаш, недей се обажда  Говорим за съвсем други неща, не за това, което пишеш. Ако Заека дойде да отвори тук фирма, един черняк няма да може да наеме с комунистическите си разсъждения.
|
| Вто Юли 22, 2008 9:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | 3aek написа: каква е разликата (сигурно моята глава е дървена) ? за да произведе даден продукт и да може да го продаде фирмата има бюджет на разходите, т.е. ако труда в това изделие стане над еди колко си, продукта става непродаваем и клиентите отиват при друга фирма която може да го произведе в бюджета сигурно и рено иска да продава на цената на мерцедес, но там имат бюджет 6000 евро за кола и от там надолу следват всички сметки кое как и колко за да се върже бюджета, ако тази кола стане не 6 000 а 10 000 евро просто няма да се продава
при развоя е същото, трябва да се направи изделие Х, и ще се произведе в У бройки, пазарната цена на която може да се продаде е Z и бюджета за развой е R, от там тръгват сметките може ли този развой да се прави в къщи или се търси някой отвън, има чудесни системи за outsourcing вече онлайн включително с обратна връзка и препоръки и списък на вече остществени проекти докато сметката се вързва в къщи ще се прави в къщи, като стане много скъпо опции много
например да се правят печатни платки в България е вече невъзможно (освен ако пистите ти не са над 0.2 мм и бройките ти са под 100 и не те е страх че 10% от това което дойде ще е немаркиран брак) за всичко друго може да се направи в китай на по-ниска цена и с по-високо качество, знаеш ли колко ме интересува колко плащат платкаджийниците на работниците си тук и защо не могат да направят евтина и качествена платка? |  |  |  |  |
Ами разликата е доста тънка - ако държиш на инженерния състав толкова, колкото и на работническия, фирмата ти няма да просъществува дълго.
Отношението не се измерва само с пари, макар че те са водещи.
Можеш да си сменяш чистачките всеки ден ако поискаш, без това да се отрази по никакъв начин на фирмата. Можеш да сменяш лелката, дето насища платки всеки месец. Е, ще има леки сътресения, но нищо сериозно. Даже има пример по-горе. Обаче, ако решиш да разкараш инженер, дето реално работи по някакъв проект (в интерес на истината, това са не повече от 20% от всички), това обикновено се отразява зле на работата. Действително, има доста примери за фирми с огромно текучество на инженерни кадри и ниско качество на развоя, които въпреки всичко си съществуват, при това благоденстват, но това го отдавам на вече настъпващия комунизъм и започналия да се изкривява пазар.
|
| Вто Юли 22, 2008 9:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Предполагам никой от нас не би отказал нещо по-добро, ако изпадне.  По принцип обикалям сайтовете чат-пат да видя какво става с пазара.
|
| Вто Юли 22, 2008 10:03 pm |
|
 |
|
velio
|
Хм, като гледам коментарите много сериозно се замислям за какви пари работя...
|
| Вто Юли 22, 2008 10:12 pm |
|
 |
|
sthx
|
Да, аз вече виждам един бъдещ работодател в България , който ще пренесе челен американски опит... 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Юли 22, 2008 10:46 pm |
|
|